VA INTERESEAZA SA STITI CAT MAI MULT DESPRE PLUTE...????

Stilul cu care toti am inceput, desi putini mai recunosc

VA INTERESEAZA SA STITI CAT MAI MULT DESPRE PLUTE...????

Mesajde dadylures pe Noiembrie 8th, 2008, 6:23 pm

Am deschis un topic nou in care se pot face aprecieri despre anume tipuri de plute, se pot pune intrebari, se pot gasii raspunsuri...toate legate de plutele pescarului sportiv...
dadylures
trecut prin multe

Re: VA INTERESEAZA SA STITZI CAT MAI MULTE DESPRE PLUTE...????

Mesajde Gerula pe Noiembrie 8th, 2008, 6:31 pm

Pe mine da. Ma intereseaza in special plutele si combinatiile de plute/lest care se pot folosi pe ape curgatoare.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde dadylures pe Noiembrie 8th, 2008, 7:18 pm

OK, am sa dezvolt cele doua laturi ale pescuitului pe ape curgatoare:
- cu plute plate
- cu plute ovoidale supralestate.
Ai vreo preferintza?
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 8th, 2008, 7:31 pm

Care ar fi mai potrivita pentru pescuitul la mreana pe ape cu o curgere relativ rapida?
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Noiembrie 8th, 2008, 8:27 pm

Pluta plata este un raspuns la prevederea regulamentara privitoare la pescuitul de competitzie, prevedere care spune ca in competitzie nu este admis ca pe fundul apei sa se afle in contact cu acesta o masa mai mare de max 20% din masa corespunzatoare portantzei plutei respective.
Din acest motiv, anume mintzi s-au strofocat sa gaseasca o pluta care sa nu opuna mare rezistentza vitezei curentului si care sa poata fi lestata in conditziile prevazute de regulament. Asa ca s-a gasit ca fiind foarte indicat ca pluta plata sa fie lestata cu o oliveta care sa nu atinga fundul si care sa reprezinte 80% din totalul potentzial al flotabilitatziil plutei, diferentza de 20% sa se gaseasca in contact cu fundul apei, tzinand momeala aproape de zona frecventata de pesti.
Asa s-a obtzinut montajul cu pluta plata, pluta care, asa dupa cum spuneam, sa poata fi retzinuta in loc, si apoi lasata sa curga usor dat sub controlul firului, plumbul mare, oliveta sa caute sa verticalizeze in sesn teoretic, montajul. Real se va obtzine o diagonala intre pluta si oliveta. Trasatura pestelui se maretializeaza prin scufundarea plutei. Sistemul este aplicabil cu un sistem de pluta plata pt vergi rubeziene si alt sistem numit bobo, pt vergile bolobnese.
Sistemul foloseste plute de mare gramaj foarte greu de controlat care o data cu cresterea vitezei apei creste si masa ceruta de acestea ajungand astfel chiar si la 40 gr.
Pluta ovoidala supralestata, am folosit-o si o folosesc cu mare placere din cele mai vechi timpuri. Consider ca pescuitul cu pluta supralestata este net mai productiv de cat cel cu plata, se poate folosii cu rezultate net superioare, fara investitzii mari, este practicabil pe orice bologneza cu conditzia ca la ape mai late, varga sa aiba lungimea minima de 5m, 6 m este perfecta. Pescuiesc in ambele stiluri. Dar prefer supralestata.
Spun asta deoarece, pluta supralestata folosita in curentzi moderatzi si adancime de 1,5-2m, eu o folosesc cam de marimea unui sambure de cireasa, poate chiar ceva mai mare. Creste marimea acesteia o data cu distantz si adancimea si viteza apei.
Montajul si tehnica consta in:
Fir: 0,14-0,18mm, pluta trasa pe fir si intzepenita cu o pana fie din bambus fie din tonchin, la capul inferior linia are un ochet de atasare al strunei sau strunelor, deasupra ochetului se aseaza alicele pe fir, alice lipite tangentzial una de apta. Este mai bine sa se foloseasca plumbii cilindrici despicatzi, dar merg si alicele.Plumbajul aplicat liniei este cu mult mai mare de cat ar tzine pluta. Cantitatea de plumb, se va stabilii functzie de viteza curentului apei.
Daca vezi ca apa duce repede la vale montajul, mai pui plumb. Astfel se pescuieste din dreptul tau in aval, nu amonte. Se tzine pluta la suprafatza ca sa poata fi observabila. Se face adancimea, adica se ridica pluta mai mult de cat adancimea reala a apei astfel ca sub actziunea curentului pluta sa stea la suprafatza si plumbul pe fundul apei iar firul va avea o pozitzie diagonala fatza de verticala din dreptul plutei. Strunele , spun asta pt ca eu folosesc doua carlige, asta din motiv de a se face o nadire mobila a zonei, strunele se fac mai lungi fara plumb pe ele. Cam de 30-50-70 cm.Functzie de marimea bolovanilor de pe fund. Cu cat obstacolele sunt mai mari cu atat strunele se pun mai lungi...
Astfel se lasa montajul sa coboare controlat incet, incet. Plumbul va controla spatziul dintre bolovani cautand astfel prezentza pestilor situatzi in aceasta zona.La mana pescarul, dupa ceva experianta , va simtzii fiecare bolovan controlat. Se va simtzii momentul cand mreana va pune gura si tzine pe loc se vede pluta care va pleac o data su pestele din pozitzia respectiva. Intzepatura este ferma, rateuri f f rare. Asta pt ca firul e permanent intins. Stilul da rezultate la totzi pestii de curent, clean, mreana mare si vanata, scobar, platica, crap, pastrav..etc...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Noiembrie 8th, 2008, 8:31 pm

http://img201.imageshack.us/my.php?imag ... 898rb3.jpg
http://img201.imageshack.us/my.php?imag ... 900ae8.jpg
Plute ovoidale fie din dop de pluta, cele albe, fie din poliuretan cele negre...
Ambele au gaura centrala...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde radu_bug pe Noiembrie 8th, 2008, 9:26 pm

modelul asta de pluta ovoidala supralestata e valabil si intr-o groapa de peste 3-4m unde curentul se intoarce si misca pluta in mai multe directii ?
radu_bug
membru nou

Mesajde dadylures pe Noiembrie 8th, 2008, 9:44 pm

Da, are o foarte larga aplicatzie, dar conditzia este sa apreciezi corect adancimea ca plumbii sa mature fundul apei cat timp tu tzii pluta la limita suprafetzei apei in contracurent... Trasaturie for fi ale pestilor ce se afla la limita substratului apei , este bine ca fundul sa aibe bolovani, deoarece in curent pestii statzioneaza intre acestia unde practic curentul e mai mic si unde asteapta hrana... Dupa ceva pescuituri, in care capetzi experientza de a pipaii fundul apei si al vdea cu ochii mintzii, cei incepe sa deslusesti toate obstacolele trasaturile pestilor , o sa potzi spune ca esti in stare sa faci o conversatzie cu fundul apei. Dupa un timp o sa deslusesti distinct trasatura scobarului de cea a cleanului de a mrenei . Vei stii si cat de mare e mreana care e la carlig, vei stii daca e mascul sau felema... este o mare cantitate de informatzie pe care nu ai acesato pana in prezent. Este o mare placere sa potzi realiza aceasta conversatzie cu apa... e adevaratul intzeles al pescuitului sportiv... este o experientza complet noua. Trebuie numai sa vrei... in rest totul vine de la sine... nu intotdeauna se poate spune cu vorbe ceea ceeste in realitate...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde radu_bug pe Noiembrie 8th, 2008, 10:00 pm

sa conversez cu fundul apei ? frumos obiectiv de propus . am sa incerc . groapa la care ma refer eu nu stiu daca are ceva bolovani dar structuri are sigur ca am pierdut cateva carlige acolo . la pluta am prins obletzi in vara acolo iar acum am dat cu echipament mai greu adica pb greu si carlig de 8 cu rama alba pe el . dupa cateva min scoteam rama mancata si se opbserva pe varful lansetei cateva tremuriciuri . intr-un final am reusit sa intep un fusar de 25 de cm . acum vreau sa incerc echipament usor , fir subtzire 0,10-0,12 , carlig de 16-18 si pluta am sa vad eu care se potriveste acolo de 4-5-6 gr . decamdata mi-am facut cateva plute ovoidale din polistiren verde-albastru dur, mai mici , mai marisoare . locul cu pricina e adanc acum cu 1,5 m fatza de asta vara , adica are acum vreo 4 m , poate si mai bine daca stau sa-l sondez cu plumbul din aproape in aproape . sper sa ajung sapt viit sa experimentez conversatia cu albia :animals-fishblue:
radu_bug
membru nou

Mesajde taicanoe pe Noiembrie 8th, 2008, 10:22 pm

dadylures scrie:http://img201.imageshack.us/my.php?image=dsc00898rb3.jpg
http://img201.imageshack.us/my.php?imag ... 900ae8.jpg
Plute ovoidale fie din dop de pluta, cele albe, fie din poliuretan cele negre...
Ambele au gaura centrala...

era interesant daca atunci cand ai facut pozele puneai o moneda sau un alt obiect langa plute ca sa ne putem da seama de dimensiuni.
taicanoe
hârşit în rele

Locaţie: Resita jud. Caras-Severin

Mesajde dadylures pe Noiembrie 8th, 2008, 10:54 pm

o sa le tzin in mana, poate ca asa e mai bine pt a aprecia dimensiunea, nu e o problema... maine..
dadylures
trecut prin multe

Mesajde taicanoe pe Noiembrie 8th, 2008, 11:23 pm

parca am vazut inscriptionat pe una din plute 5 gr ? eu am ceva asemanatoare dar cam de 2 gr. pentru un raulet cu apa de 1 - 1,5 m curent moderat, la scobar cam de cat crezi ca ar trebuii sa fie pluta ? gr. ?
taicanoe
hârşit în rele

Locaţie: Resita jud. Caras-Severin

Mesajde dadylures pe Noiembrie 9th, 2008, 7:42 am

da, una e de 3,5 si cealalta de 5 gr.Sunt plute pt pescuit la distantza pe curent mai mare.
Un rauletz, cum zici tu, nu are nu stiu ce curent la 1-1,5m adancime. Eu as pescuii cu o pluta de max 1-1,5 gr, pt pescuit cu pluta echilibrata normal, si pt a pescuii taras pe fund, cu pluta supralestata, as folosii o pluta mai mica, efectiv cat un sambure de cireasa, al carei gramaj nu mai conteaza ca este supralestata, o pun numai sa vad pe unde e firul si pt a tzine distantza pluta- plumb constanta in timpul controlului fundului apei.
dadylures
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Noiembrie 9th, 2008, 8:15 am

Poate ca acum se pot observa mai bine ca si marime...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Noiembrie 9th, 2008, 10:20 am

http://img386.imageshack.us/my.php?imag ... 915au2.jpg
http://img47.imageshack.us/my.php?image=dsc00917od0.jpg
http://img386.imageshack.us/my.php?imag ... 919vv3.jpg
Alte modele de plute adaptate pescuitului pe ape curgatoare.
Aceste modele se numesc plute cu kila. Partea se sub pluta este kila.
Aceste plute au ca si particularitate faptul ca forma e adaptata pt ape curgatoare, adica baza mare se afla in partea superioara. Acest lucru face ca pluta sa aiba o suprafatza mare de contact cu apa, lucru care permite ca pluta sa poata urma cursul apei fara a se scufunda din inertzie. Inelul lateral permite ca pluta sa poata fi usor retzinuta din cursul normal fara ca aceasta sa se scufunde. Aceasta miscare de franare lenta, periodica a plutei pe parcursul evolutziei ei, face ca momeala sa se ridice usor catre suprafatza apoi sa evolueze spre fundul apei. Aceasta evolutzie fiind foarte atractiva pt clean si chiar scobar...
Firul trece prin inel si apoi vine pe kila. Aici, este blocat cu varnis de silicon. La partea inferioara a kilei, se poate folosii sistemul de dirijare al firului fie cu tetina cu inel la baza, fie sistemul cu varnis fix la baza sau sistemul cu fir mobil in varnis la baza.
Kila este confectzionata din carbon, antena flotabila. Lucru ce da maximul de flotabilitate situat in corpul plutei, adica avem o pluta f usoara, pluta care creaza o inertzie foarte mica insesizabila trasaturii pestelui. O astfel de pluta trece neobservata de catre peste, asa ca pestele ia momeala cu maxima sigurantza.
Alta particularitate este aceia ca acest tip de plute este foarte adaptabil zonelor de ape curgatoare cu adancime mica. Din acest moriv kila este scurta.
Adancimea potrivita pt evolutzia acestor plute este de cca 0,5-1,0m.
Aceste modele nu se folosesc supralestate. Se vor lesta cu alice mici si f mici puse pe fir fie bulk plus 2-3 alice f mici disipate pe fir intre bulk si ochetul de prindere a strunei, in conditzii de curent slab si apa mai adanca, fie in sistem logaritmic plecand de la alica mai mare spre pluta si foarte mica deasupra strunei, pt zone cu apa mai repede.
Sunt deosebit de utile in pescuitul de mare finetze unde grosimea maxima a firului nu depaseste 0,10mm.
Exceptzionale pt pescuitul cu vergi fixe sau chiar bolognese cu varf moale, destinate pescuitului de finetze.
Fac ravagii in populatzia de scobar, dar nu au probleme cu pescuitul cleanului sau chiar al mrenii care intra printre scobari.
Ideala pt pescuitul pe ape curgatoare in perioade reci, cand trasatura pestilor e f fina....O sa mai postez si alte modele foarte asemanatoare care au particularitatzi diferite care le fac deosebit de utile in anume situatzii.
dadylures
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Noiembrie 9th, 2008, 10:34 am

Grupul al doilea de plute, au ca parte specifica kila metalica, din otzel carbon rasucit. Aceasta kila care este mult mai subtzire de cat cea de carbon. Aceasta kila taie foarte usor curentul apei lasand posibilitatea ca o plua de mic gramaj sa evolueze in pozitzie verticala pe un curent destul de puternic. Pluta, datorita faptului ca are o kila care nu opune rezistenta la cursul apei, capata astfel o mica intarzaiere de deplasare fatza de curentul apei. Acest lucru face ca momeala noastra sa evolueze mai incet pe fundul apei si pestele sa o gaseasca mai repede. De asemenea se comporta exceptzional la regimul de pompaj, adica atunci cand retzinem usor pluta in curent. La ponpaj, pluta cauta sa ramana foarte bine in pozitzie verticala. Aceste plute sunt indicate in ape cu un curent mai mare unde aceasta particularitate este foarte bine pusa in evidentza. De asemenea datorita greutatzii kilei metalice, se creeaza un centru de greutate sub corpul plutei, lucru care mareste stabilitatea plutei in curent. Se poate observa ca modelul are o forma cu o baza de contact cu apa, mai mica (la partea superioara). Nu intamplator, deoarece cele ce spuneam anterior fac posibila o evolutzie foarte buna chiar cu o baza de contact mai mica. Cu cat baza de contact cu apa, e mai mica, pluta opune o rezistenta la trasatura pestelui mai mica, este mai greu de receptat de catre pesti...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 11th, 2008, 8:00 pm

Dady, vezi ca ai uploadat niste poze imense (ca rezolutie si dimensiuni) si se incarca foarte greu.

Interesante plutele cu chila din otel carbon rasucit, cam cat costa una de-aia?
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Noiembrie 11th, 2008, 9:09 pm

Salut, ai perfecta dreptate. Cand le-am pus se deschideau usor, acum... fa tu ceva ce ar trebuii ca sa le faci mai mici. Eu nu le am cu chestii dastea. Mai mici nu le face aparatul. le fac la cea mai mica rezolutzie...Adevarat ca nici cu aparatul nu ma stiu prea bine... e mult mai destept ca mine si nu prea il stiu folosii in toate cele. Nu potzi sa le micesti? Am incercat cum spuneai tu dar m-am inbarligat si am foarte multa rabdare la tot ce-i de facut pt pescuit, dar cand e vorba de dastea....mai bine ma las pagubas... daca te strofoci olecutzica gasesti tu o solutzie...
Cat costa plutele cu kila rasucita? nu stiu, dar am avut cca 100 bucatzi anul asta la mondiale si mi le-au luat niste englezi care au platit...nesperat de bine... nu credeam sa le placa asa mult, eu nu le-am cerut bani, au dat ei... Am intzeles ca cu ceva ani in urma englezul tot la un mondial a primit de la un preten de-al meu, tot facute de mine cateva bucatzi tot dastea... dar nu stia cum sa mai gaseasca... pacat ca nu stiu englezeste... ma faceam caraba de lovele... platesc astia ca la nebuni... oricum nu-ti permitzi sa platesti nici macar jumate din cat dau ei...Iar pt piatza interna nu m-am inghesuit sa fac. Eu lucrez profesional nu comercial, asa ca interesele pietzii noastre sunt limitate la lucruri comerciale. S-ar putea ca sa apara si la noi o piatza profi... poate a aparut deja, dar oricum e foarte subtzire...deocamdata...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 11th, 2008, 9:13 pm

Eu zic ca primul pas pentru aparitia unei piete de acest gen ar fi sa se stie preturile. Iti garantez eu ca n-o sa-ti sara nimeni la beregata, cata vreme discutam despre produse realizate manual, in serii foarte mici, si destinate unui public specializat.
Gerula
Site Admin

Următorul

Înapoi la Stationar