VA INTERESEAZA SA STITI CAT MAI MULT DESPRE PLUTE...????

Stilul cu care toti am inceput, desi putini mai recunosc

Re: VA INTERESEAZA SA STITI CAT MAI MULT DESPRE PLUTE...????

Mesajde didel_pro pe Decembrie 27th, 2008, 6:04 am

Multumesc ,frate ,le ai tare de tot,eu nu am avut atitea plute de cind pescuiesc!Cred, dadi, ca tu esti o uzina,ma decid si te intreb!
didel_pro
trecut prin multe

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 27th, 2008, 6:23 am

Dady eu credeam ca faci doar voblere,dar vad ca esti cam neastamparat si faci niste plute mai englezesti decat englezii!!!Tine-o tot asa inainte!!Poate acum baietii isi vor da seama ca nu te-am "criticat " de pomana.

Daca mai ai ,pune si niste poze cu carlige de concurs facute de tine dupa originalele ce ti le-am facut eu cadou acum vreo 20 de ani la concurs in MAMAIA.

La multi ani!!!

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde dadylures pe Decembrie 27th, 2008, 8:40 am

http://dadyyy.sunphoto.ro/dady/JJHSKJKYTFSVTAPHNQZ
Uite Jeane, cred ca astea sunt, mai am si alte poze... dar pastrez aceste carlige, le am si astazi. Nici nu stii cate conpetitii am facut cu ele.
Pe vremea aia ereau nemaipomenite, dar nici astatzi nu sunt intrecute de foarte multe firme constructoare.
Si cand te gandesti cati ani au trecut de atunci....
dadylures
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Decembrie 27th, 2008, 4:40 pm

mai sunt si alte modele. Cele noutate 2009 nu le-am postat.
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Decembrie 27th, 2008, 7:07 pm

dadylures scrie: Acum pt ca tot vorbesti de plutele culisante, cred ca ar trebuii specificat ce fel de culisante.
Spun asta, pt ca putem vorbii despre culisante destinate pescuitului cu bolo, sau culisante destinate pescuitului englezesc.
Sau match...
Plute culisante sunt si alea si alelalte.
Ce zici?
Despre care vrei sa vorbim?

Despre culisante pentru Bolo, si despre monturile cu care se folosesc.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde dadylures pe Decembrie 27th, 2008, 10:12 pm

Nici nu stiu daca am ceva poze cu astfel de plute. De obicei pescuiesc cu bolo clasice neculisacte. Asta deaoarece cand pescuiesc cu bolo ma aflu ori pe rauri ceva mai mici si pescuiesc cu 5m, sau pe rauri mari unde pescuiesc cu 7m. Asa ca in anbele cazuri nu am intalnit ape cu adancimi mai mari ca si lungimea vergii.
Ca si principiu, seamana cu cele clasice numai ca au orificiu intern si inel la baza kilei ce permit culisarea plutei. Sa caut printre plutele mele ca poate am asa ceva...
De obicei renunt sa folosesc pluta culisanta pe bolo, un motiv l-am spus, al doilea este ca asa cum am mai spus cu alta ocazie, pluta culisanta este un conpromis. Dorind sa scap de conpromis, folosesc pluta bolo fixa.
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Decembrie 28th, 2008, 1:01 pm

In tot cazul, m-ar interesa ce monturi se folosesc in configuratia asta.
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Decembrie 28th, 2008, 1:51 pm

Gerula, hai sa discutam logic, asa cum ne-am obijnuit.
Pluta culisanta bolo, are rost in varianta de pluta mare. Nu o sa pui o culisanta pt a pescuii cu bolo de 7m la apa de 2 m... nu?
Atunci inseamna ca vom pescuii cel putin la o adancime de 6m. Atunci, pt ca montajul sa devina util, inseamna ca pluta trebuie sa fie de la minim 3 gr in sus.
As prefera una de 4- grame.
Ca si plumbaj, folosesc o oliveta care sa reprezinte in jur de 3/4 din lestul total al plutei. Asta inseamna ca la o pluta de 4 gr, oliveta ar avea 3 gr. Restul de 1 gram il folosesc ca si complementar. Adica, sub oliveat il voi aranja in cateva modalitati care sa corespunda conditiilor intalnite.
- apa curgatoare cu un curent puternic de fund.
In acest caz, voi face o sondare foarte amanuntita a liniei pe care voi pescuii pt a descoperii daca pe fundul apei avem bolovani mari sau alte obstacole mari si care ar fi marimea lor. Acest lucru se sondeaza in felul urmator:
se grupeaza plumbajul oliveta si alice la un loc. Nu se pune carlig. Se fac cateva lansari pe linia care va fi pescuita si se lasa sa curga pluta cu apa o data. Se vede daca pluta are scufundari. Asta inseamna ca plumbul atinge denivelarile. Atunci vom cobora pluta pana ce nu mai avem aceasta semnalizare. Apoi punem o sonda care sa nu depaseasca 3 gr o punem peasupra olivetei si vedem cat se scufunda pluta sub nivelul apei. Asta o facem pe toata linia pescuita. Vom vedea astfel marimea obstacolelor de pe fund. Acum dau jos sonda si pun carligul. Lungimea strunei se va alege in asa fel incat sa depaseasca cam cu 0,3m, marimea obstacolelor. Adica, daca am observat ca obstacolele au o inaltime de aprox 0,5m atunci carligul e bine sa fie legat cu o struna de 0,8m.
Apoi inprastiem plumbii alice pe fir dar nu pe o lungime mai mare de cca 0,5m cu oliveta cu tot.
In cazurile celelalte, mai simple, discutam cu alta ocazie.
dadylures
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Decembrie 28th, 2008, 6:06 pm

Sa revin si sa incerc sa lamuresc ceea ce anu cred ca a fost suficient de clar.
Deci la ape care au curs puternic, alegem alicele care le punem sub oliveta ceva mai maricele adica, cam 4-6 alice sub oliveta, adica 1/4 sau 1/6 dintr-un gram pe alica.
In cazurile in care apa are curent mai slab, atunci folosim un montaj asemanator, dar oliveta poate sa fie ceva mai mica cam cu o jumate de gram, jumatate de gram ce o reagasim in alicele de pe fir. Aici facem un plumbaj din bile logaritmat. Adica oti din alice mici si grupare in sensul 5-4-3-2-1, sau alegem echivalentul in alice de diametre diferite pe care le asezam la fel cum este realizat si grupajul logaritmic. La logaritmic se tine seama si de distanta intre grupurile de alice.
Astfel de la primul grup de 5 alice, pana la grupa de 4 alice, se lasa o distanta de 5 * L(* a se intelege semnul inmultit) L este lungimea totala a alicelor grupate lipite intre ele. Adica grupa de 5-grupa de 4- de3- de2- si 1 alice. Apoi de la grupa de 4 alice la cea de 3 alice se lasa 10 * L ( L = lungimea celor 4 alice lipite intre ele).
Apoi de la gruparea de 3 alice la cea de 2 alice, se lasa o distanta de 20 * L( L= lungimea a 3 alice lipite intre ele)
Intre gruparea de 2 alice si cea de o alica se lasa o distanta de 30 *L ( L = lungimea a 2 alice lipite intre ele)
In cazul cand fundul e foarte neregulat se poate lasa distanta la ultima alica de 40* L. Caz in care alica este bine a se pune chiar pe struna cu care e legat carligul.
In acest caz se folosesc alice egale ca si marime.
Se poate face un astfel de montaj si cu alice de diferite marimi dar care sunt aproximativ la fel ca si greutate a grupajului explicitat anterior.
In cazul apelor foarte lente, montajul se cauta a fi facut tot logaritmic dar cu alice ceva mai fine.
Cand avem peste mic care ar putea sa ne deranjeze cu trasaturi dese, momeala fiind distrusa de pestele mic, atunci se cauta sa se aduca carligul foarte repede pe fundul apei si atunci se renunta la plunbajul pe lungime mare. Se va recurge la oliveta mai mare, diferenta de gramaj admis sa fie numai de 1/2 gr. Astfel pe fir se va distribuii numai 0,5 gr.
Stim bine ca pestele mic il vom gasii in zona apelor moi, fara curent puternic.
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Decembrie 29th, 2008, 11:07 am

Principiul l-am inteles. Genul asta de pluta cum se echipeaza propriu-zis? Ai niste poze cu ele?
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Decembrie 29th, 2008, 3:28 pm

http://dadyyy.sunphoto.ro/dady/ZSDANUOCDSCTOPRJAQB
O schita cu doua modele diferite de culisante tip bolo.
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Decembrie 30th, 2008, 12:20 pm

Dady, o poti poza cu paparatul paralel cu masa? Asa cium ai facut-o nu se prea vede scrisul din partea de sus.
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Decembrie 30th, 2008, 1:23 pm

dadylures
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Decembrie 30th, 2008, 1:35 pm

in partea de sus sunt montate pe fir un disc alunecator dar intre nod si pluta joaca rolul de disc opritor si deasupra acestuia nodul opritor care poate trece prin inele de pe bat si chiar poate ajunge pe mulineta.
Una dintre plute are un tub interior montat in corpul plutei, tub, prin care trece firul . Pluta se aseaza in pozitia de lucru in momentul cand nodul se va aseza peste discul opritor care la rndul lui se va lipii de tubul interior al plutei.
A doua pluta, are un inel lateral lung, ce depaseste profilul plutei, inel montat pe corpul plutei, la partea superioara a acesteia, si un alt inel montat la partea inferioara a kilei tot in lateral. Inelele permit culisarea firului fara ca acesta sa frece pe corpul plutei. La fel, pluta va intra in lucru cand discul culisant va fi in contact cu inelul de sus al plutei si in spatele acestuia se va afla nodul opritor.
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Decembrie 31st, 2008, 11:47 am

Inteleg ca la genul asta de pescuit trebuie sa sondezi foarte exact adancimea apei inainte sa faci montajul, pentru ca, practic, nodul opritor o sa-ti dea adancimea la care va evolua momeala. Corect?
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Decembrie 31st, 2008, 1:38 pm

Foarte corect. Acest sistem de oprotor il folosesc la fel si in pescuitul in stil englezesc...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 31st, 2008, 9:39 pm

Gerula,

In loc de disc opritor se poate folosi o margica mica a carei gaura sa fie mai mica decat nodul opritor si va indeplini acelas rol de a opri pluta, fiind mai mare in diametru decat ochetul plutei (sau diametrul tubului interior),iar gaura mai mica ,cat sa nu poata trece peste nodul opritor.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde dadylures pe Ianuarie 1st, 2009, 12:34 pm

servus Jeane si
LA MULTI ANI SI LA MULTI PESTI IN 2009 !!!
Este adevarat cu margica, dar la bolo inelul de varf e mai larg ca la match si o rondeluta dasta se poate face ca sa nu treaca prin inel. Prin inel sa treaca numai nodul opritor.
Sa auzim numai de bine ...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 1st, 2009, 10:40 pm

Ai dreptate ,insa margica fiind mai grea totdeuna se va sprijini pe ochetul plutei (sau a agrafei de prindere a ei),nu se va ridica in sus,iar nodul opritor trece prin inele fara probleme si in momentul in care montura a ajuns in apa plumbajul face ca pluta si margica sa urce oprinduse in nodul opritor.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Stationar