Somn la stationar: monturi, momeli samd

Stilul cu care toti am inceput, desi putini mai recunosc

Somn la stationar: monturi, momeli samd

Mesajde Gerula pe Octombrie 28th, 2008, 10:14 am

Din cate am observat, somnul este in continuare pescuit aproape exclusiv la stationar (cred ca nu-s 20 de oameni in toata tara care dau dupa el numai la artificiale, ma refer la cei care mai si iau :lol: ). Asadar cred ca intereseaza pe multi cum anume se poate prinde somnul la stationar :) .
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Somn la stationar: monturi, momeli samd

Mesajde Gerula pe Octombrie 30th, 2008, 3:16 pm

Topicul asta plange dupa Tudor :sad-teareye:
Gerula
Site Admin

Mesajde Laurentiu pe Octombrie 30th, 2008, 5:12 pm

pai...ia sa incep eu.....
ca tudor nu mai apare...
SOMNUL... il gasesti in orice rau cu un debit mai rasarit...manaca aproape orice....asa ca lista de momeli...e lunga rau
eu personal..am prins si la porumb cu feromoni,.,, drept e ca dadeam dupa crap...somn la mamliga chiar nu am auzit,
dec:
MOMELI: rama rosie, alba, neagra, lipitoare, coropisnita, larve de rusalie, vierme de salcie,pestisor viu sau mort, intreg, bucati, zdrobit, , tipar,ficat, intestine de pui, broscutza, boilies cu arome de peste, carne, macrou congelat, sepie si lista poate continua pana la bobocul de ratza viu sau celebrul sapun cheia.

eu personal nu am prins decat cu clasicele rame, coropisnita, peste viu sau taiat si cam atat... desi am incercat multe altele.

MONTURI: sunt cam la fel de multe.
I . eu dau cu clasica montura cu plumb pe fund , plat de la 80 la 150grame si cu unul , maxim doua carlige mari, 1/0 pana la 5/0, forjate , cu tija lunga legate pe monofilament de 0,4- linia principala mai groasa cu macar o zecime, iar ptr locuri cu agataturi, un singur carlig iar plumbul pe un casant de .30. in caz de agatatura se rupe si ramai tu cu pestele. aceeasi tevnica o folosesc si la salau in locuri cu piatra, insa folosesc un vartej triplu ptr o mai mare libertate a momelii

II. uneori,,, cand am posibilitatea de a bara raul...dau cu montura de suprafata cu peste viu, lasat pe apa... casant de .35, linia de .6o si pestele viu minim 250 grame(caras sau ciortan) pe un forfac de 50-70 cm.
daca nu poti bara raul..poti folosi o geamandura dintr-un pet de 5 litri si o greutate de min 20 kg,, dar dezavantajul e ca pestele momeala nu sta pe jumatate in apa..nu plescaie deci nu e la fel de atragator pentru mustacios. atacul e superviolent si de obicei se inteapa singur. de aceea...slabirea franei de la mulineta si legarea lansetei de cotor devin un must.

in rest...biceps bun...un ajutor de nadejde la minciog ...si gata treaba.
"cea mai mare realizare a diavolului a fost sa-l convinga pe om ca nu exista"
Laurentiu
trecut prin multe

Locaţie: Bucuresti- ghencea...civil

Mesajde tudor pe Octombrie 30th, 2008, 6:18 pm

Gerula scrie:Topicul asta plange dupa Tudor :sad-teareye:

Pai gata o zise Laurentiu chestia cu gemandura. :lol:
Mai e si Claudiu Fiu pe aici si a incercat si el aceste tehnici.
O alta strategie, inspirata dupa tehnicile crapiste, este nadirea in catitate mare in vecinatatea sau pe locurile de odihna a somnilor. Se nadeste cu aceste pelete ImagineImagine , ImagineImagine iar pe patul de nada un carlig mare cu hair rig de cam 15cm pe care trec peletele. Rig-ul se face colac si se agata de varful carligului. Daca nu se gasesc aceste pelete merge si Frolic-ul. Pe Ebro pescuitul cu peste viu la somn fiind interzis de anul trecut aceasta a devenit tehnica utilizata cam de toti.
Tehnica functoneaza bine insa peletele costa scump chiar daca le cumparati engros.
Prietenul Claude Valette din Spania (ghid de pescuit profesionist) asa pescuieste vara :
http://www.webcarp.com/claudevalette/vi ... ua=frances
In afara de astea sunt multe alte poze pe site-ul lui.

Tudor
tudor
hârşit în rele

Mesajde claudiu fiu pe Octombrie 30th, 2008, 6:42 pm

eu am incercat peletele(dar nu cele prezentate de Dl.Tudor)toata vara si in afara de o moaca de vreo 80cm in rest nimik
poate pe alte ape sau alte conditii.....eu am dat in dunare,delta, jiu si mures,la 2 sedinte am nadit (cam costisitor) si am luat 1 singur somn.....e adevarat ca nici alte momeli bagate in paralel cu peletele nu au avut mare succes.
baliza ramane de baza in zona in care pescuiesc eu.....si primava sau uneori vara pe anumite locatii artificialele fac diferenta.
Gerula@
sa sti ca sunt multi pescari buni care dau special la somn cu artificiale si prind.....cunosc eu peste 15 :D ...eu nu ma refer la locatii cu taxa.....ma refer la apele naturale din tara noastra.
fire zbuciumate
claudiu fiu
membru nou

Mesajde Gerula pe Octombrie 30th, 2008, 6:46 pm

Claudiu, am zis numai la artificiale, tocmai ca sa justific existenta topicului. Adica na, mai jucam voblerul, mai topaim jigul, dar puristi care sa refuze sa puna mana pe baboi sau pe ramele serpesti sunt destul de putini :lol:.
Gerula
Site Admin

Mesajde Pikeman pe Octombrie 31st, 2008, 1:03 pm

date'n colo , uitel pe Tudor , salut Tudor, cum mai mere somnu parizian? :lol: ceva filmulete mai ai? tare-mi placeau

P.S. nam pescuit la somn la stationar, un singur pretin o dat pe apa oprita la ficat si a avut 2 moace asta intro sara in care se oprise baraju (cand opresc baraju nimik nu mai misca)
Pikeman
trecut prin multe

Mesajde adrignat pe Octombrie 31st, 2008, 1:53 pm

de pescuit la somn am pescuit numai in delta.......monturi cat se poate de simple...am observat ca in conditiile in care pescuiesc acolo pe apa foarte adanca merge mai bine montura gen pater-noster iar p ape mai mici ca adancime si substrat curat merge mai bine montura cu plumb culisant in-line.mentionez ca la montura cu plumb culisant folosesc forfac foarte lung.
ca si momeli folosesc rame serpesti,lipitori coropisnite si broscute.am folosit cu foarte mare succes buchet de rame rosii de gunoi.....dar cum acolo nu se prea gasesc....si cu transportu e cam nasol.... :think: ....
adrignat
membru nou

Mesajde claudiu fiu pe Octombrie 31st, 2008, 2:57 pm

pike -la mine este exact invers :D cand opresc barajele(nu uzineaza)-la baliza merge super bine,atunci se prind cei mari.
cand uzineaza eu dau numai pe artificial
claudiu fiu
membru nou

Mesajde tudor pe Octombrie 31st, 2008, 4:51 pm

[quote="Pikeman"]date'n colo , uitel pe Tudor , salut Tudor, cum mai mere somnu parizian? :lol: ceva filmulete mai ai? tare-mi placeau
Salut Pike
La Paris numai bucati mici anul asta. Filmulete ? Cauta pe youtube tudor oprescu si carnavenir. :lol:
tudor
hârşit în rele

Mesajde Pikeman pe Octombrie 31st, 2008, 5:16 pm

:D buna lectia la clonc, chiar mia placut

intrebari:

1. cloncul poate fi folosit si la spin? am vazut ceva filmulet cu pescuit la clonc si cineva juca un skirt langa barca
2. cloncul e utilizat si noaptea?
3. cloncul isi are rostul si iarna? sau e suficienta localizarea pe gropane noaptea? :)
Pikeman
trecut prin multe

Mesajde tudor pe Octombrie 31st, 2008, 5:31 pm

Cloncul e alt subiect. Il deschid unde trebuie. :arrow:
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Octombrie 31st, 2008, 6:49 pm

Interesanta (in special pentru cei care nu au barca+sonar si nu pot "prospecta" locurile) ar fi o descriere a locurilor "clasice" pentru pescuit somn la stationar.

Eu unul nu am cine stie ce experienta la capitolul asta, dar tot ce-am prins folosind acest stil a fost prins pe gropane, la confluenta de râu+canal si respectiv râu mare+râu mic. Când am incercat pe gropane aflate undeva pe cursul raului nu am avut rezultate. Pe apa statatoare nu am prins niciodata (singura exceptie la Olt sub baraj, cand erau toate turbinele oprite, dar nu-i nici pe departe tot una cu a da pe lac).
Gerula
Site Admin

Mesajde didel_pro pe Noiembrie 7th, 2008, 1:19 pm

Locuri in care am prins dar nu stiu sigur daca se va mai prinde:la capatul din amonte al insulei Kama-Dinu,spre" bulgarieni",la rima neagra cu lipitoare(mal si barca),la Malul Rosu inainte de Gostinu pe plaja de la fostul pichet (numai noaptea),rima si coropisnita,(mal),la 410 la capatul butucilor spre aval ,rima neagra dar mai ales alba ,c am greu dfe gasit.Cei mai mari la Calarasi in dreptul canalului Florica si in amonte spre canalul Iordan si pe el,rima coropisnita ,broasca si melci"limax"(barca si mal).Sporadic la bucatica iar la peste viu numai la platica mica(c am greu de gasit).
didel_pro
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 12th, 2008, 4:02 pm

Alte sfaturi despre locuri? Cam pana la ce temperatura a apei mananca (am auzit de 8 grade, dar stiu oameni care au prins cand apa era mult mai rece, si nu sunt jepcari).
Gerula
Site Admin

Mesajde Laurentiu pe Noiembrie 12th, 2008, 4:31 pm

eu personal.... am prins pe apa rece....cred ca era mai rece de 8 celsius..approx 10 decembrie...soare cu dinti, dadeam dua vargati....la peste viu... trasatura aproape instantanee cu asezarea plumbului....
acu..ca i-am dat-o intre mustati, dumnezeu stie....
cert e ca mai tz de decembrie si mai devreme de aprilie eu nu am prins...
"cea mai mare realizare a diavolului a fost sa-l convinga pe om ca nu exista"
Laurentiu
trecut prin multe

Locaţie: Bucuresti- ghencea...civil

Mesajde Gerula pe Noiembrie 15th, 2008, 6:56 pm

Reiese ca totusi, de la o anumita temperatura a apei in jos, nu se mai hraneste. Intrebarea e care ar fi acea temperatura, pentru ca, la ce ierni calde sunt in ultima vreme... :D
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Noiembrie 15th, 2008, 7:33 pm

Se hraneste si iarna insa nu se deplaseaza. Trebuie pus totul langa bot. Si sunt greu de gasit. Daca ai gasit locul vei avea si drill-ul. :mrgreen:
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 15th, 2008, 7:36 pm

Tudore, pe apele pe care pescuiesti iarna la somn coboara temperatura apei pana la 4 grade? Ma gandesc ca poate fi si asta o chestie de luat in seama, daca zona e mai calda (Spania de pilda), temperatura apei se poate mentine peste nivelul la care sa inceteze sa se hraneasca.
Gerula
Site Admin

Mesajde claudiu fiu pe Noiembrie 16th, 2008, 5:24 pm

gerula ,de somn prins la copca in romania ce zici?
se poate?
4,5 kg
si 3kg
2 in aceeasi zi ;)
claudiu fiu
membru nou

Următorul

Înapoi la Stationar