de dadylures pe Decembrie 4th, 2008, 7:48 pm
Ooooo.....deja intram pe subtilitatzi.
In acest sens concura cel putzin doua directzii:
- directzia fire
- directzia tehnica.
In sesnul firelor, pot spune ca, la ora actuala, se produc fire dintre cele mai sofisticate, fire deosebit de bine studiate din toate punctele de vedere, fire care se testeaza in toate conditziile si la constructzia carora se tzine cont de cele mai aparent nesimnificative amanunte.Astfel daca te vei uita pe net, spre ex firma milo,la produsele de specialitate in sensul firelor, o sa vezi o gama foarte mare de fire, dar poate ca daca te vei uita cu ochii celui care vrea sa intzeleaga o afisare rece si distanta, de fapt un tabel cu cifre, ale unor caracteristici ale firelor, ai sa sesizezi fire a caror grosime incepe cu....0,05mm, si ai sa mai vezi ceva ca la aceasta clasa de grosime, se gasesc chiar si doua grosimi de fir.
Nu stiu catzi si-au pus intrebarea, de ce?
Ei bine, multzi ar adresa aceste fire pescuitului la oblete... doara este peste mic si nu cere fire cine stie ce... gresit....
Firul este destinat utilizarii ca strune pt legatul carligelor pt. liniile destinate pescuitului cu rubeziana.
Pt a putea alcatuii linii de mare finetze este nevoie de accesorii la fel de fine.
Acum poate ca ar trebuii sa se tzina cont de caracteristicile firelor acestea zic eu de inalta calitate. Acestea sunt create sa reziste foarte bine la radiatziile UV(ultra violete) sa reziste f bine la nod( a nu se intzelege la orice fel de nod) a rezista foarte bine la tractziune si mai ales la sarcini liniare, mai nou se fac fire cu rezistentza foarte mare la " plimbatul alicelor pe fir". Cand spun asta, nu e o gluma. De f. multe ori pescarii de rube schimba pozitzia plumbilor pe fir tocmai pt a da un anume conportament momelii in apa. A se intzelege ca cu rube, se poate anima momeala pe verticala la o distantza de13m de mal. Asa ca nu e lipsit de inportantza acest lucru.
Culoarea si refractzia luminii ce trece prin fir in apa a fost bine solutzionata prin introducerea in fabricatzie a firelor florocarbon. Capacitatea acestor fire este aceia de a avea un coef de refractzie foarte apropiat de al apei. Cred ca se pot spune multe despre fire, dar selectez si eu ceea ce poate fii mai interesant pt pescar. Asa se face ca de ex pescarul nostru nu trebuie sa fie foarte atras de rezistentza foarte mare la rupere afisata pe bobine. Pe piatza noastra se intalnesc cel putzin doua curente de falsuri. Unul este vanzarea firelor ca si a celorlalte scule numai folosind brenduri de renume in schimb calitatea e departe de ceea ce e lasat sa creada omul. In alta ordine de idei, firele de la noi sunt supradimensionate si supralicitate la ceea ce scrie pe bobine, ca rezistentza la rupere. Normal, scuzatzi cuvantul normal, ar trebuii sa fie anormal, dar asta e, si cum spuneam, ca intr-o piatza ca a noastra singura conditzie e sa exsite premiza convingerii cunparatorului asupra "calitatzii" produsului...
Din acest punct de vedere sfatuiesc pe cei ce au posibilitatzi sa cunpere produse de afara, sa nu ezite sa ia produse din magazine specializate pt pescuit , ca numai asa se vor convinge de diferentza de calitate.
Firele de calitate si adevarate nu au inscriptzionate rezistentze dastea ametzitoare, vezi din nou firele milo.
Valorile inscriptzionate sunt reale. O firma de calibru nu-si permite falsuri pe piatza lor.
Acum sa trecem la partea tehnica care ar putea avantaja pescarul cu rubeziana in sensul scoaterii de pesti de talie cu fire subtziri.
In primul rand ar fi cauciucul din interiorul vergii.
Din acest punct au aparut in ultimii ani cel putzin 3 calitatzi de elastice. Astfel primul cauciuc care a aparut pe piatza si asta in diverse calitatzi ca si elasticitate sau elongatize sau moiciune, au fost cauciucurile pline. Apoi au aparut cauciucurile tubulare, goale. Mai nou a aparut cauciucul tubular unplut cu gel. Asadar toate astea au aparut tocmai pt ca in lupta cu pestele pescarul sa poata utiliza fire cat mai subtziri. Fiecare dintre aceste calitatzi de elastice au calitatzi de tensionare diferite.
Alta gaselnitza este aceia ca ultimele constructzii de vergi rubeziene s-au gandit si realizat constructiv, in asa fel incat pe interior, unde elasticul freaca pe interiorul vergii, s-au facut adaptari astfel incat frecarea dintre elasic si varga sa fie cat mai mica.
Tot din punct de vedere tehnic s-au conceput si construit carligele foarte fine si foarte rezistente si de multe ori incredibile ca ar putea corespunde pescuitului crapului.
O alta gaselnitza tehnica pe care o semnez, este cuplarea elasticului la un sistem de conectare intre elastic si firul de pescuit fara a se utiliza nod pe elastic. Acest lucru m-a obsedat ceva vreme pana l-am realizat deoarece sporeste rezistenta elasticului de cateva ori mai mult. Se stie ca nodul e un concentrator de efort, asa cu e si pe firul de pescuit, o data inlaturat dispare concentratorul de efort si rezistenta creste. Am adaptat aceasta, sa-i zicem inventzie, la toate tipurile de elastice, adica si la cele tubulare.
Lublefiantzii, sunt substantze care se folosesc pt a unge elasticul care prin intrari si iesiri repetate efectuate de noi la montarea elasticului, elasticul respectiv transporta lublefiantul in interiorul vergii. Lublefiantul are rol de a face ca elasticul sa alunece foarte usor prin varga si rolul de a conserva elasticul.
Si cel mai inportand factor ramane totusi omul, care poate manevra cu mare atentzie si indemanare rubeziana pe timpul drilului si reusita este asigurata.
Spre ex. in lacul CELLETTI, langa Viterbo, lac renumit pt conpetitziile care se tzin acolo, pesronal am reusit sa scot crap de peste 8 kg, cu fir pe linie de 0,128mm si la carlig fir de 0,108mm. Drilul a durat in jur de juma de ora. Carlig milo nr. 22 un singur vierme.
Pesti la cateva kile, sa zicem 1-5 kile sunt chestii normale.
Am uitat sa spun ca o mare inportantza are felul cum alege pescarul si coreleaza grosimea firului cu caracteristicile elasticului.