Mreana la stationar

Stilul cu care toti am inceput, desi putini mai recunosc

Mreana la stationar

Mesajde Gerula pe Noiembrie 8th, 2008, 11:05 pm

Nefiind pescar de stationar decat de doua ori pe an, am intalnit mreana doar la vobler. Cu toate astea, e un peste considerat in general pasnic, dar, dupa modesta mea parere, sunt destui pescari de rapitor care dau dupa el si la stationar :D. Asa ca ne putem ocupa de acest subiect mai pe larg. Sincer, avand o bologneza castigata anul trecut la un concurs, pe care n-am apucat inca s-o scot din husa :lol:, ma bate gandul sa-i fac safteaua la mustacioase :lol:.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Mreana la stationar

Mesajde dadylures pe Noiembrie 9th, 2008, 10:45 am

Gerula, sa nu-mi spui ca ai castigat o bolognesa la un concurs de spinning?????
Efectiv nu pot sa cred...
O sa caut sa te ajut, atat pe tine cat si pe cei ce vor sa-si masoare puterile cu mustacioasele.
Sper sa nu ma repet, dar am un prieten in Spania care e pescar de spinning. Mi-a cerut voblere mici ca are in apropiere o apa micutza foarte limpede care are si ceva repezisuri si unde se gaseste clean, biban si...multa mreana MARE...
I-am dat voblere pt ce a nume cerea, si dupa ceva vreme mi-a ,mai cerut o portzie spunand ca a ramas fara o mare parte dintre voblere deoarece mrenele alea barosane s-au dovedit a fii mai rapide de cat clenii si bibanii. Spunea ca arunca la apa mica si deodata vedea atacul chiar din cadere. Atac foarte zgomotos, atac care te ducea cu gandul la ceva foarte vorace, la clean barosan...cancolo mrene... mrene dalea care nu stau prea mult pe ganduri si care rupeau imediat. A reusit cateva capturi care au depasit chiar 3 kg... dar cele mai multe si cele mai mari au plecat cu voblerele dupa ele.
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 9th, 2008, 11:00 am

Nu era de spinning, era freestyle (la liber) ca sa zic asa :lol:.
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Noiembrie 9th, 2008, 12:47 pm

Nu e problema, mi-am revenit. Desi mare chestie nu e...si eu pe cand ma bateam in competitzii primeam premii de care nu aveam practic nevoie. Scule care nu se vindeau, care de fapt nu trebuiau nimanui. Asa ca si daca voiam sa le dau cadou alota, erea o problema... sa nu cunva sa te injure...
Dadeau astai cu agvps-ul lor de kk tot ce erea mai naspa prin magazinele lor, tot ce nu se vindea se dadea ca premii... Asta erea singurul motiv pt. care-si doreau competitziile...in rest atunci ca si acum pt ei, organizarea competitziei erea o corvoada....
dadylures
trecut prin multe

Mesajde SF pe Noiembrie 9th, 2008, 10:12 pm

Dady , spaniolii au cred cele mai multe specii de mreana , englezii , mari amatori de crap , dar si mreana , fac excursii in peninsula iberica pt. mreana . Au una-doua specii cu un caracter mult mai apropiat rapitorilor , se prind...la lingura , rotativa chiar . Chiar daca in spaniola , postez un link , cel putin se pot vedea pozele , cu speciile care le au
http://www.google.es/imgres?imgurl=http ... image&cd=1

In alta ordine de ideei , io am bagat mreana inainte , insa mai mult vara , pe apa iute de obicei . Din informatiile pe care le-am cules , cu scobaru in zona mea treaba sta foarte prost , inca nu m-am bagat io , insa oameni cu experienta mai mare decit mine dau gherle , oameni care faceau partide bune acum 15 ani , deci nu incepatori , asa ca m-am gindit sa incerc la mreana in loc de scobar . Tinind cont ca iarna nu-i ca vara , inainte io in perioada asta nu bagam mreana , cam ce as putea incropi de nadit ? Evident nu as intra pe nade renumite , fiind cam greu sa le obtin , ma trezesc ca trece anu :lol: Ceva cu material care sa-l gasesc pe aproape , faini , viermi , rime tocate , eventual arome , seminte . Ma gindesc sa o caut pe apa de 3-4 m , la Somes , fund tare si curent destul de moale . O fixa de 7 m plus una de 6 cu mulineta , fir de 0,12 -0,14 diferite marimi de cirlige , rime sau viermusi la cirlig .
Nu exista semnale prea bune nici in cazul mrenei , insa daca tot nu intra scobarul ( :shock: , parca ii disparut ) ma gindesc sa risc una la mreana .
SF
hârşit în rele

Mesajde SF pe Noiembrie 9th, 2008, 11:00 pm

Uitati un pe video asta , mrenele desertului ( banuiesc ca sudu Spaniei ) http://www.youtube.com/watch?v=fMw2ASyK ... re=related
Alea intra si la vobler :D
SF
hârşit în rele

Mesajde dadylures pe Noiembrie 10th, 2008, 7:40 am

Super mrenoace, eu, cu multzi ani in urma, am prins una de 5,5 kg, pe toamna tarziu, pescuind la scpobar la pluta. Pescuiam intr-un loc unde frecvent intrau mrene si din acest motiv dadeam cu fir de 0,18 mm.
Am avut ce lupta cu ea. Alta mai mare nu am prins si nici nu am vazut pe la noi. Asta nu inseamna ca nu s-au prins mai mari.
Erea cat piciorul de lunga ii tzineam capul unde aveam cureaua de la pantaloni si coada stergea pamantul...asta se intampla pe vremea cand nu ereau baraje pe Olt...Se mai prind si acum, dar mici si rare, s-au degenerat, nu mai exista posibilitatea de a migra in Dunare, asa cum faceau altadata... asta e...
Vrei o nada? Simpla si buna si sa stea si jos bine?
Mamaliga, branza cat mai urat mirositoare rasa, taina de peste, un pumn tot cam cata branza, framantzi cu argila zdrobita. Daca amestecul e moale inainte de a baga argila, mesteca cu ceva pesmet.
Dupa argila trebe sa ai un amestec plastic si foarte greu si destul de tare. Amesteci vierme catziva bulgari apoi faci bulgari in care faci gaura cu degetul in care bagi vierme. strangi gaura la loc. Este bine sa bagi vierme colat ca nu sparge bulgarele repede. cam asta e... vierme la carlig, si intra si scubi...daca e...Aditiv... daca gasesti ulei de hering si altul e lichid de branza sau altul care merge cu amandoua ulei de porumb...daca nu e destul asta... peste sa fie...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde SF pe Noiembrie 10th, 2008, 12:04 pm

Mersi Dady , materialu asta chiar il gasesc rapid . Mreana cea mai mare la mine o avut 4,4 kg si 72 cm ( printre putini pesti cintariti si masurati :D ) . Insa am prins-o la fund , cu cocolos de mamaliga , pe apa de jumate de metru , fir de 0,35 , acum vreo 12 ani :D . Pe vremea aia inca erau mrene care rupeau fire de 0,25 :D , luam fire presupun invechite , de multe ori rupeam in lanseu cu plumb de 30 de grame .
SF
hârşit în rele

Mesajde dadylures pe Noiembrie 10th, 2008, 1:01 pm

Sa-mi spui cum a mers...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 10th, 2008, 3:42 pm

Dady, zi cum fac cu bolo aia sa prind prima mea mreana la stationar de la prima incercare :D.
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Noiembrie 10th, 2008, 4:31 pm

Poate ca ar fi bine sa-mi spui ce lungime are bolo si cat de mare este apa unde pescuiesti, latzime, adancime...Macar aceste repere ar fi bine sa le cunosc...
Pina atunci fir de 0,18mm, o cutie alice moi nr 1-2-3 chiar si mai mari 0.1-0,2.Carlige, cu tija medie deschidere ronda platisate, spin f fin, nr 10-12. fir de 0,16mm pt strune.
Fa rost de materiale...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 10th, 2008, 4:52 pm

Bolo e de 5 m si intentionez sa-i fac in sfarsit safteaua pe Neajlov sau pe Sabar. Adica rauri inguste (Neajlov 7-16m , Sabar 5-10m)
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Noiembrie 10th, 2008, 5:26 pm

OK, in situatzia asta, cred ca fir de 0,16 e suficient.pluta ai gasit pe undeva? trebe o pluta de dop de tisa cam cat o cireasa. Alice cam cat dublul portantzei plutei, sub alice imediat sa faci un ochet de prindere al strunelor, pui 2 strune tot de 0,16mm.
legi carligele 30-celalalt 40 cm . atasezi la ochet ambele carlige. Pluta o fixezi la inceput cam la 1,5-max de 2 ori adancimea apei. Lansezi din dreptul tau nu in amonte. Si intinzi firul pina la pluta. Dai drumul cateputzin din varga sa curga pluta si montajul la vale.Opresti iar dar sa simtzi fundul apei la mana. Si o tzi pe loc iar o lasi sa curga usor...si totasa. O sa simtzi la mana trasatura si o sa vezi cum pleaca pluta cand o tzi intinsa....Intzepi si incepi drilul...simplu...nu?
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 10th, 2008, 5:42 pm

Incerc cand prind o zi cu vreme buna in care pot iesi la peste si-ti zic cum a mers. Nada o sa fac ceva in genul celei pe care i-ai recomandat-o lui SF.

Ca loc cred ca ceva bulboana unde intoarce apa si adancimea e mare ar trebui sa fie buna, nu?
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Noiembrie 10th, 2008, 6:20 pm

Cauta cele mai adanci locuri. Dar stii ca iarna, la vremea asta mreana nu pleaca la vale spre dunare in locuri de iernat? Ai mai vazut pescuit de iarna la mreana? La noi mreana coboara in adancimi si nu mai mananca pana la primavara cand urca pe repezisuri. Nu mai poate cobora in Dunare, stii bine ca avem baraje...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 10th, 2008, 6:37 pm

Apa inca nu sp-a racit foarte tare, de-aia sper sa fac o incercare pana la sfarsitul lui noiembrie. In rest, ai mare dreptate cu barajele care n-au fost prevazute cu pante pentru migrarea pestelui.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Noiembrie 10th, 2008, 7:14 pm

Hai ca fac alt topic apropo de ANPA si pun mesajele astea acolo, ca merita.
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Noiembrie 10th, 2008, 7:29 pm

Baga Gerula topic nou... ca m-au apucat dracii cu nenorocirile astea...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 10th, 2008, 7:47 pm

Discutia despre ANPA o gasiti aici viewtopic.php?f=3&t=141

Revenind la mrene, cam la ce temperatura a apei inceteaza sa se mai hraneasca?
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Noiembrie 10th, 2008, 8:02 pm

Unde e de gasit topicul asta?
dadylures
trecut prin multe

Următorul

Înapoi la Stationar