Lipitorile is cam cea mai clara momeala de clean , atita vreme cit le ai , deci cam in sezonu cald . La clean ii bine sa dai cu momeala mare , si cirlig mare , nu face fite , in ideea ca umbli dupa cleni mari . Am descoperit lipitoarea acum vreo 12 ani . Pina atunci prinsesem multi cleni , multi sariti de kil . Atunci cu lipitorile urma sa dam la somn , noaptea , fire groase , cirlige mari , pe un lac , Baraj Firiza . La vreo doua ore dupa caderea soarelui , trasatura cu plecare pe fir la bota , intep , imi zic ca-i un somotel naravas , surpriza , clenoc baban . Am luat 3 cleni noaptea aia , toti peste kil . Dimineata si a doua zi pina la amiaza am facut festival , cit timp am avut lipitori . Pe lac cind nu aveam prezentare legam doar cirligu , fara nimic , lipitoarea si aruncat pe sub mina , pe linga maluri abrupte . Vedeam la un moment dat cum se indreapta firu si dupa aia se incovoaie varga , cleanu era pe ea .
Merge bine si pe riu , la fund .
Am mai luat bine si la albitura , citeodata coada , ce am bagat de seama ca tre legat mai fin , adica fir mai fin la pestisor , la lipitoare am luat multi cleni cu 0,40 la cirlig , stiu ca suna cam ciudat dar asa o fost . Si la bucatica , daca vedeam ca nu atinge , dadeam doar cu cirligul si bucatica in cirlig .
Alta momeala buna ii "goaga care sta pe tufe de iulisca" , da asta ii unde se poate , pt. ca insecta respectiva , rosu-portocaliu cu negru , apare numa primavara , pt. scurta vreme , insa locu unde pescuiam eu permitea pescuitu in prohibitie , asa ca putem da cu respectiva momeala . La pluta .
Carabeti , o momeala beton la clean , in martie deja gaseam carabeti pe unele vai , culeageam o cutie si dadeam cu ei pe riuri jos la cimpie , balti , dar mai ales pe canale unde au dovedit talent la clean , caras , batca , babusca , ciortan , etc.. La pluta .
Carabus de mai , deasemena o momeala buna , insa cam de sezon . Ce-mi place la carabusi ca-s mari

, si daca dai la fund plutesc , is mai rapid vazuti de catre clean . Trasaturile la fund daca dai la carabus is spectaculoase , la lipitoare , la peste mic sau bucatica ( fac o paranteza , bucatica si peste viu merge mult mai bine pe riu decit pe balta )trasaturile is hotarite , clare , de obicei nu intra peste mic , da la carabus zboara bambina in bota cind o atinge , lasam un metru de bambina si zbura in bat dintr-o bucata si cu o viteza nebuna .
Cosasii , rimele mici , viermi , is prea putini selectivi . Am luat si la cirese-visine insa am dat prea putin .
O momeala care deasemenea am folost-o de vreo doua ori , si am prins , ii ficatu de pasare . La ficat insa am vazut partide super la un domn , pe lacu ala unde dadeam io , super mosu .
Habar nu am de carii de salcie !
Am mai luat si la boabe de porumb , am nadit si bagam un bob doua in cirlig , insa aici deja tre sa dai fin ( dealtfel si la ficat , insecte , visine ) . Nu ca in rest tre sa dai gros , evident merge mai fin , insa dadeam de regula in locuri cu stinci si trunchiuri de unde trebuia sa smulgi pestele , foloseam plumbi plati tringhiulari , culisanti sau terminal , facuti de mine ( si cind zic plati erau vreo 3-4 mm grosime , dupa ce ani de zile pescuisem pe locuri cu agataturi m-am prins ca nu toate formele de plumb se agata la fel , prieteni ramineau masca cind vedeau prin apa limpede ca dau cu tupeu intre trunchiuri si bolovani , insa plumbu ala plat cind ridicam din bat brusc , se ridica si el mai sus , astfel pe recuperare venea mai sus ( pt. simplu fapt ca taia apa mai usor , nu va ginditi ca plana

) si nu era ca la ei , lanseul si agatatura soldata cu pierdere . Daca lasai citeva monturi intr-un loc nu prea mai luai clean de acolo
Hai ca m-am intrecut