UL versus ML sau chiar M

Pescuit cu naluci artificiale

UL versus ML sau chiar M

Mesajde Gerula pe Noiembrie 12th, 2008, 4:42 pm

Ca pescar care se poate lauda cu ceva pesti maricei (pe intervalul 8-10kg) luati la UL, va spun sincer ca nu pricep motivul pentru care se da cu bete ML sau chiar M la salau pe balti. In primul rand nu pescuim de foame, deci, presupunand ca mai scapi din cand in cand cate un peste din cauza ca nu l-ai putut controla inainte sa se bage in niscai structuri, nu e totusi o tragedie. In al doilea rand, o echipare UL ofera senzatii in drill inaccesibile cu o echipare mai grea. Il al treilea rand, poti realiza prezntari si jocuri ale nalucii mult mai fine cu UL.

Asadar, care ar fi avantajele unei echipari mai solide pentru pescuitul pe balti?
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: UL versus ML sau chiar M

Mesajde Tavi pe Noiembrie 12th, 2008, 5:04 pm

Probabil ca in anumite conditii echipamentul UL la salau pe balti nu e o alegere gresita.
In general cred ca echipamentul ML sau chiar M este o alegere mult mai potrivita raportat la greutatea nalucilor si dimensiunea salailor din balti.
In al doilea rand, o echipare UL ofera senzatii in drill inaccesibile cu o echipare mai grea.

Senzatiile in dril pentru pescar inseamna cu totul altceva pentru peste. Un drill prelungit inutil din cauza echipamentului subdimensionat inseamna reducerea dramatica a sanselor de supravietuire dupa eliberare.
Tavi
trecut prin multe

Mesajde Pikeman pe Noiembrie 12th, 2008, 5:06 pm

ai sa razi dar ma pregatesc pentru asa ceva pe rau :lol: trebe sa fie hardcore , totusi cred ca cei mai multi opteaza pentru ML sau M doar ca sa evite cateva situatii neplacute , unele ar fi agatatorile , altele ar fi pescuitu de pe mal si marea majoritate lipsa banilor pentru scule UL sau ML de calitate , cred ca o bota UL slab calitativa are sanse minime la un peste de 8-10 K
Pikeman
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 12th, 2008, 5:10 pm

Tavi scrie:Probabil ca in anumite conditii echipamentul UL la salau pe balti nu e o alegere gresita.
In general cred ca echipamentul ML sau chiar M este o alegere mult mai potrivita raportat la greutatea nalucilor si dimensiunea salailor din balti.

Pe ce te bazezi? Salaii de peste 3 kile sunt foarte rari in baltile de pe la noi, si iti garantez ca, daca stii ce faci, n-ai emotii prea mari cu un peste de 3 kile la UL.

Chestia cu sress-ul drill-ului prelungit mi se pare foarte discutabila, nu vad de ce pestele s-ar simti mai bine daca este luat pe sus de la 2-3-4 m si "pompat" brusc la suprafata (diferenta de presiune).
Gerula
Site Admin

Mesajde kuintautti pe Noiembrie 12th, 2008, 5:29 pm

UL e ok ... n-am nik impotriva... are locul lui !

dar cind vorbim de pesti de 10 kg vii .... deja po sa trag concluzii ca multi nu au avut de a face cu asa ceva :D

sincer ma mir daca pot tracta din lanseta unu mort de 10 kg :lol:

chiar si un peste pasnic de 10 kg salbatec iti face muci o lanseta UL... ti-o indoaie la maxim si il obosesti doar din frina mulinetei... sint patit ! :D

frina la o mulineta Ul e indeajuns de puternica si pt pesti mai mari... dar lanseta.... :think:

aia nu mai e nici o placere sa-l obosesti pin se ineaca !

Tavi are mare dreptate... depinde si de nalucile cu care dai... dar despre asta sa mai discutat si la subiectul ala cu rapiditatea lansetei
kuintautti
trecut prin multe

Mesajde Tavi pe Noiembrie 12th, 2008, 5:31 pm

Gerula scrie:
Tavi scrie:Probabil ca in anumite conditii echipamentul UL la salau pe balti nu e o alegere gresita.

Pe ce te bazezi? Salaii de peste 3 kile sunt foarte rari in baltile de pe la noi, si iti garantez ca, daca stii ce faci, n-ai emotii prea mari cu un peste de 3 kile la UL.

Chestia cu sress-ul drill-ului prelungit mi se pare foarte discutabila, nu vad de ce pestele s-ar simti mai bine daca este luat pe sus de la 2-3-4 m si "pompat" brusc la suprafata (diferenta de presiune).

Ma bazez pe ce scrie pe un batz ML sau M la greutatea nalucii. :lol: Cam acolo se situeaza nalucile cu care se da in general la salau pe lac.
Sau cel putin cu ce dau eu si pescarii cu care am mai povestit sau ce am mai citit si eu.
Din cate stiu si baietii din turneul AVP tot genul asta de echipament il folosesc in sitatia asta
Nu prea am auzit pana acum sa se caute salaul pe lac cu UL, decat in unele situatii, asa cum am mai zis.
Salaii de trei kile sunt rari, nimic de zis , dar pana la un kil-doua sunt mai multi.
Cam pe astea ma bazez.

Chestia cu sress-ul drill-ului prelungit mi se pare foarte discutabila, nu vad de ce pestele s-ar simti mai bine daca este luat pe sus de la 2-3-4 m si "pompat" brusc la suprafata (diferenta de presiune)

Binenteles ca e discutabila, s-a mai si discutat, vezi ce zice lumea despre drillul prelungit, chiar cu argumente cum ar fi acumularea acidului lactic in muschi, si mai sunt si altele.
Eu nu vad de ce pestele ar avea o problema de la 2-3-4 m atata timp cat un om nu are nici o problema sa urce fara decompresie de la 7 metri adancime. :!:
In plus nu vad de ce trebuie sa faci asta?? Il poti scoate cu bun simt ca sa zic asa daca echipamentul e corect calibrat.
Tavi
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 12th, 2008, 5:49 pm

Tavi scrie:
Ma bazez pe ce scrie pe un batz ML sau M la greutatea nalucii. :lol: Cam acolo se situeaza nalucile cu care se da in general la salau pe lac.
Sau cel putin cu ce dau eu si pescarii cu care am mai povestit sau ce am mai citit si eu.
Din cate stiu si baietii din turneul AVP tot genul asta de echipament il folosesc in sitatia asta
Nu prea am auzit pana acum sa se caute salaul pe lac cu UL, decat in unele situatii, asa cum am mai zis.
Salaii de trei kile sunt rari, nimic de zis , dar pana la un kil-doua sunt mai multi.
Cam pe astea ma bazez.

Ma Tavi, din cate stiu eu n-ai prea mers la vreun concurs, ca sa vezi ce echipamente se folosesc (corecteaza-ma daca ma insel). Pe lac nu vad utilitatea unui jig mai greu de sapte grame (repet, am zis lac, nu baraje pescuite chiar in porti) , asa ca pica aia cu puterea de aruncare, cam orice UL (chiar si alea rated pana la 5.25 g) arunca lejer 7.

La faza cu acumularea acidului lactic nu pot decat sa ma amuz, stii ce e febra musculara? :lol:

Dumitre, vezi tu pestele asta? Nu e impins in camera, asa e el, mare :lol:. L-am scos la UL, si crede-ma pe cuvant ca fitofagul trage, kil pe kil, de vreo 3 ori mai tare ca salaul.
Ataşamente
fitofag1.jpg
Gerula
Site Admin

Mesajde Pikeman pe Noiembrie 12th, 2008, 6:36 pm

totusi io zic ca trebe mai multe exemple, eventual ceva raport scapati/capturati dar probabilitatile imi par extrem de mici :)
Pikeman
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 12th, 2008, 7:15 pm

Mai, mai am poze cu destui, e drept nu asa de mari. Am mai avut unul de 8 scos la Micro Lite tot UL, pe care nu l-am pozat, si la aia de 2-3 kile le-am pierdut de mult sirul. Pe baltile astea de langa Bucuresti se iau frecvent daca dai fin, sunt multi si ii simti imediat. Unul de 3 kile trage cat mama salailor. Daca ai frana reglata bine si mulineta e buna (sa nu faca soc cand pleaca frana) rateurile nu sunt asa de dese.

Ce-i drept, am avut in bat unul estimat la 20+, care a plecat puternic, a luat vreo 20 de metri de fir, dupa care, din mers, a bagat o accelerare absolut turbata si a rupt. Dar a fost singurul caz, si, repet, pestele ala era imens.
Gerula
Site Admin

Mesajde kuintautti pe Noiembrie 12th, 2008, 8:31 pm

gerula iexmplu ala e irelevant !

pestele ala tragea sa moara dindusi ultima suflare... sau era senil !

io vorbeam de pesti salbateci vii !
kuintautti
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 12th, 2008, 8:43 pm

Pentru un peste care tragea sa moara a luptat al naibii de vanjos :lol: :lol: :lol:.
Gerula
Site Admin

Mesajde Cristian Ene pe Noiembrie 12th, 2008, 9:14 pm

Ml este la salau sa spunem total adecvat si cu marimea nalucilor si cu marimea pestilor , am pescuit si eu cu Light 2-8 lb. dar aveam drilluri cam lungi si cum pestele musca bine era preferabil un control mai bun.

Ul e aventuros sau bun cand vrea ultrafinete, ML sau L imi par mai potrivite cu majoritatea situatiilor si pentru pesti de 1/2-2 kg.
Cristian Ene
membru nou

Mesajde SF pe Noiembrie 12th, 2008, 10:34 pm

Depinde ce intelegi prin lac sau balta :D Sincer sa spun , asa cum vad eu lucrurile , ca sa ai ceva capturi decente , singura solutie ii apele mari , largi si adinci , fiind pur si simplu mai greu de braconat sau golit de peste , chiar prin metode legale . Cunosc multe balti de 2 m si cu putina suprafata , locuri unde zic ca nu prea am ce cauta ( sint unele cu taxa mare , da prefer deocamdata sa le ocolesc , nu ma pot obisnui cu idee de-a pescui in acvarii ). Un vinticel normal , nici nu trebuie tare , cind ai coloana de 8-10 m , dar si mai putin , deja te incurca , plus ca la ape adinci nu ma tine cu naluci mici , softuri de 10-12 nu-s ceva urias pt. astfel de ape , cred io :lol: Shadu plus jigu deja trece de 20 de gr lejer , nu stau sa ma holbez la gramaje si nici nu am cintar asa de fin , insa cred ca de multe ori dau cu 30 de grame . Cu numerele astea deja ajung la MH , sau un M , da asa , mai solid :D
Ii pur si simplu un fel de-a vedea pescuitu , as putea foarte bine sa frecventez ape de 2 m si sa umblu la biban , strap sau mirla , unde as da cu ceva mai mic , inclusiv batu :lol:
Daca ai o balta cu foarte multa vegetatie , insulite , plauri , apa unde agheti multa buruiana , te incurci mult cu un UL sau L in caz de peste mai rasarit 2-3-4 kile de stiuca care intra in tufe , citeodata mai scoti alaturi de peste si cite o "liana" subacvatica , ii cam mult pt. un betigas .
De aia zic , ca depinde ce intelegi prin lac sau balta , si conteaza si viziunea care o ai asupra cea ce vrei .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 12th, 2008, 11:38 pm

In primul rand conteaza mult pe ce ape dai. Pe langa Bucuresti nu sunt lacuri mari de acumulare (singura exceptie fiind Mihailesti, si acolo se cer jiguri mai grele doar daca dai sub baraj, ca in rest, pe lac merge bine-mersi cu 7g. In rest insa, 10g e deja prea greu. Adaugand in ecuatie si faptul ca singurul peste care sare de 3 kile in apele astea e crapul :lol:, si eventual cate un somotei, din an in Paste, eu chiar nu inteleg la ce foloseste un bat mai puternic decat UL. Doar ca sa scoti taras fiecare peste prins :lol:.
Pe lacurile mari de acumulare situatia se schimba, nici eu nu dau cu UL cand merg pe barajele de pe Arges sau de pe Olt, nici n-as avea cum.
Gerula
Site Admin

Mesajde Tavi pe Noiembrie 12th, 2008, 11:55 pm

Gerula scrie:
Tavi scrie:
Cam pe astea ma bazez.

Ma Tavi, din cate stiu eu n-ai prea mers la vreun concurs, ca sa vezi ce echipamente se folosesc (corecteaza-ma daca ma insel). Pe lac nu vad utilitatea unui jig mai greu de sapte grame (repet, am zis lac, nu baraje pescuite chiar in porti) , asa ca pica aia cu puterea de aruncare, cam orice UL (chiar si alea rated pana la 5.25 g) arunca lejer 7.

La faza cu acumularea acidului lactic nu pot decat sa ma amuz, stii ce e febra musculara? :lol:

Dumitre, vezi tu pestele asta? Nu e impins in camera, asa e el, mare :lol:. L-am scos la UL, si crede-ma pe cuvant ca fitofagul trage, kil pe kil, de vreo 3 ori mai tare ca salaul.

Ma Gerula :lol: ,
Din cate stii tu, nu prea stii bine, am fost la o etapa anul trecut, dar nu prea vad relevanta, baietii care participa la turneu nu au tinut secret echipamentul cu care dau, nu era musai sa particip ca sa stiu asta. Cu nalucile e mai greu o tzara de aflat, dar bete, mulinete, fire... le-au pus pe net, au scris la reviste... mai cunostem si noi oameni...
In general un jig pana in 7 grame e suficient la salau pe lac, nu pe baraje, aici ai dreptate. Sunt situatii cand trebe si mai greu dar rare.
Cu aruncatu jigului e un mic bai. Ai uitat sa adaugi greutatea jelibonului. Daca UL tau arunca 5.25 grame, f. bine. Evident ca va "arunca" si 7 grame, dar deja nu mai vorbim de a "lansa" ci de a azvarli naluca in balta.
In general, o lanseta lanseaza "lejer" greutati undeva la jumatatea intervalului decalarat de producator.
Daca e un UL care arunca pana-n 5.25 gr (aproximativ 3/16 oz) ca in exemplul tau, eu as folosi-o pentru naluci pana-n 3-4 gr. Daca vreau mai mari schimb batul.
Daca batul poate lansa (deci lansa, nu arunca) mai mult inseamna ca e underrated sau nu e ceea ce scrie pe el, e cu o clasa mai sus.

La faza cu acumularea acidului lactic nu ai decat sa te amuzi, dar nu are legatura cu febra musculara, se acumuleaza in muschi in timpul efortului si se elimina relativ rapid, febra musculara apare din alte cauze, contrar credintei populare.

Ca sa sintetizam un pic:
argumentele tale pro UL la salau
1. Nu pescuim de foame, nu-i bai daca mai scapi cate unul
- de acord
2. Senzatii in drill
- total dezacord, chinui inutil pestii
3. "poti realiza prezntari si jocuri ale nalucii mult mai fine cu UL"
- poti foarte bine si cu ML, M, MH, H, ExH, toata treaba e "din incheietura" :lol:

Ne intrebai:
"Asadar, care ar fi avantajele unei echipari mai solide pentru pescuitul pe balti?"

1. Reduci durata drillului si cresti sansele pestelui de a trai dupa eliberare.
2. Cresti eficienta intepaturii, nu prea te vad infigand jigul in gura osoasa a salaului cu UL.
3. Nu porcaiesti locul cu drillul plin de senzatii, adica ai sansa sa mai iei unu doi de acolo daca ii scoti rezonabil de iute.
4. Daca dai in agatzatura (ca acolo sta, phutui) ai o sansa in plus sa-l ridici de acolo inainte sa se ascunda in stepi si sa-i zici adio.
5. Lansezi, nu arunci :mrgreen:

Pe de alta parte, beauty is in the eye of the beholder, ca si la betele fast, ex-fast nu te poti vorba aia in gustul omului.
Dar totusi, parca e pacat sa chinui pestii, chiar daca sunt chinezi. :oops:
Tavi
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 13th, 2008, 12:08 am

E senzationala asta cu chinuitul pestelui :lol:. Deci repet intrebarea: de unde reiese ca un drill mai lung este mai traumatizant pentru peste decat "smulgerea" de la cativa metri adancime si scosul taras? :lol:

A, iar la chestia cu arunci nu lansezi, daca te nimeresti vreodata pe la Bucuresti iti fac o demonstratie de lanzat cu jig de 7 grame plus naluca cu bat de 1/32 - 3/16 care nu e underrated. Abia aici e din poignet :lol:

P.S. La schimb, vreau sa vad si eu prezentarea aia pe care o faci tu cu M, nu cu Ex H :lol: :lol: :lol: cu jig de 1/8 de pilda :roll: . Aici puteam sa ti-l pun pe ala cu blonde moment, dar am zis sa iert odata :lol: .
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Noiembrie 13th, 2008, 12:30 am

Gerula , schimba stilu ca asa nu treci nici tu de pragu psihologic de 3 kile de rapitor :lol: , la crap nu comentez :D , baga cauciucuri mari , si implicit mai grele , chiar daca pe apa de 2 m nu o sa ai nevoie de jiguri grele , da tot o sa ai sansa sa te bage in seama o stiuca , la chichirezele alea de biban altceva nu o sa te viziteze , baga mare fara frica , singuru lucru care-l poti pati ii sa dai gherle , relativ dese :twisted: :mrgreen: :lol:

Casting cu bat de o mina :lol: :lol:
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 13th, 2008, 12:40 am

Stai linistit ca dau si cu ditai jeliboanele pe jiguri de 3,5 si 5 g, greu a fost sa gasesc pe cineva care sa aiba matrita cu care sa poata turna ace mari in bile mici :lol:.

Eu as mai vrea sa ne explice Tavi (asa, ca o paranteza) cum e cu febra aia musculara care n-are treaba cu acidul lactic.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Noiembrie 13th, 2008, 12:40 am

Tavi scrie:2. Senzatii in drill
- total dezacord, chinui inutil pestii

Batu UL nici nu omoara atita cit fir subtire , am observat destui care dau cu fir sub clasa de putere , chiar acuma imi amintesc de unu care zicea ca da cu 6 lb la stiuca :lol: , sau o fost 8 lb , da tot putin ii oricum :lol:
Stati linistiti , nici cum dau eu cu 20 de lb ( care nu este )nu poti smulge pestii din apa ca pe niste gize , poti avea paru si sfoara lui peste , daca pestele trece de 1,5-2 kile risti sa rupi buza iar daca-i mai mare chiar poti indoi ancora la o zbatere mai violenta pe o frina strinsa , se pot intimpla mai multe daca incerci forta bruta cu fir textil .
SF
hârşit în rele

Mesajde Tavi pe Noiembrie 13th, 2008, 12:46 am

Gerula scrie:E senzationala asta cu chinuitul pestelui :lol:. Deci repet intrebarea: de unde reiese ca un drill mai lung este mai traumatizant pentru peste decat "smulgerea" de la cativa metri adancime si scosul taras? :lol:

A, iar la chestia cu arunci nu lansezi, daca te nimeresti vreodata pe la Bucuresti iti fac o demonstratie de lanzat cu jig de 7 grame plus naluca cu bat de 1/32 - 3/16 care nu e underrated. Abia aici e din poignet :lol:

P.S. La schimb, vreau sa vad si eu prezentarea aia pe care o faci tu cu M, nu cu Ex H :lol: :lol: :lol: cu jig de 1/8 de pilda :roll: . Aici puteam sa ti-l pun pe ala cu blonde moment, dar am zis sa iert odata :lol: .

1. Ti-am mai explicat odata, reciteste.

2. Te cred, nu e nevoie sa-mi demonstrezi.

P.S.
Nu vreau sa ma ierti, dimpotriva. :D
Deci 1/8 = 3,54 gr, parca ti-am spus ca la greutatea asta dau si eu tot cu UL. Deci nu inteleg de ce vrei sa-ti fac la schimb demonstratie cu M. :?
Explica-mi te rog ca nu pot sa pricep, cu ce te ajuta echipamentul UL sa prezinti o naluca de 7 gr +, deci care e totusi avantajul ala?
Dup-aia poti sa ne dai :text-blondmoment: tuturor celor care ti-au spus pe topicul asta ca nu ai ce cauta cu UL la salau, nu doar mie.
E nepoliticos sa ignori ceilalti participanti la discutie si sa vorbesti doar cu mine.
Tavi
trecut prin multe

Următorul

Înapoi la Spinning