Cristian Ene scrie:Cum eu folosesc mono in 99.99% din cazuri pot sa spun ca i-a vazut din plin avantajele.
Stroft e cred cele mai bun ca rezistenta /diametru si se pescuieste bine cu diametre mai mici de 0.20mm e doar putin supradimensionat.
Bune sunt si P-LIne Premium sau CXXstrong, Berkeley MAxx doar ca sunt vizibil supradimensionate.
Si am intreb ce nevoie ai de fire multifialnet la clean care se agata singur atunci cand dai cu voblere si ai tensiune , sau al biban care incearca momeala si nu e cazul sa i- dai cu graba sau din prima. LA celan cea mai bune alnsete folosite sunte cele de grafit dar cu tip elastic Cabela`s 702 FE II sau XML si Seeker 652 -Lsau 700 - UL cu care pescuiesc al biban. LAnseta cu care raterurile se apropie de 0% este Seekerul UL care are un varf atat de bland incat bibanul nu stie ca la capatul firului e altcineva, dar lansta transmite cele mai fine nuante cu un fir monofilament cu intindere mica. Asa ca ce e nevoie de de lansete rapide si fire monofilament la biban. Poate doar pe ape foarte adanci sau i conditii extreme de vant.
La ce ai nevoie de rigiditate cand naluca(jigul corect lestat) si lanseta fac totul si cleanul sau bibanul doar se agata?
Noa, hai ca-ti explic ce ma determina pe mine sa folosesc textil la clean. Nu sustin, insa, ca e singura cale...
De regula imi doresc clean mare, nu clenuti. Nu zic ca nu ataca si juniori, dar nu ei sunt pestele tinta. Pe asta il gasesc pe rau, unde conditiile sunt destul de grele. Tufisuri, cioate, bolovani, vegtetatie submersa, eventual curenti de apa. Pana acum clean mare la microvoblere n-am prea prins, si nici la naluci mici. Nalucile cu care prefer sa dau eu la clean sunt mai maricele. Cred ca stii cea mai eficienta naluca "de clean" a mea: Slider-ul 7cm, care are 17gr. La fel, folosesc popper-e mari, propper-e, alte voblere lippless, etc. Astea sunt naluci care pe langa masa si portanta, mai si trebuie animate altfel decat tragandu-le prin apa si asteptand sa se agate cleanul singur. Ca sa arunc in conditii de siguranta si, mai apoi, sa manevrez o astfel de naluca, as avea nevoie de mono-uri care trec lejer de 0.16mm. De 0.12 - 0,14 nu face sens sa discutam. Fac o paranteza si iti spun ca nici cand dau la musca dupa clean nu folosesc tippet-uri sub 0.16mm. Intreaba-l pe Sanya_ de pe flytying.ro de ce. Buuun... Un fir mono de 0.16-0.18, cat ar fi un minim necesar, e deja sensibil inferior in lanseu unui textil cum e Super PE-ul de 6lb, de exemplu. Vorbim despre grosime si, inevitabil, memorie. Despre rezistenta la rupere nici n-are rost sa discutam. Textilul e clar mai rezistent, chiar daca are o grosime mai mica. Apoi, cand incerci sa asezi voblerul pe apa printre a doua si a patra creanga, la 20cm de mal, in momentul cand tu esti in mijlocul apei, se mai intampla sa il mai si agati in vreo tufa sau cioata. Nu l-ai pierde, nu te-ai duce sa-l dezgati, sa nu spurci locul. Ce faci? O smucitura scurta si l-ai recuperat, cu tot cu creanga uneori. Un mono nici macar nu-ti permite aceasta miscare datorita elongatiei. S-ar infige si mai bine. Mi-e greu sa-ti descriu manevra, dar cred ca intelegi la ce ma refer. Sa nu vorbim de faptul ca acel mono n-ar rezista la o tractiune mai agresiva. Apoi mai sunt cateva argumente, chiar daca secundare, cum ar fi senzitivitatea net superioara a textilului. Ai zice ca nu e necesara la un pescuit cu voblere. Eu zic ca e utila. Castig timp. Pe un bat sensibil, un textil iti telegrafiaza si cea mai mica miscare a nalucii, orice atingere. Un fir de iarba agatat in ancora poate trece nesesizat cand tragi de un mono, dar e suficient sa te faca sa tragi degeaba voblerul prin apa. Nici un clean n-ar pune gura.
Si atunci vin si eu si intreb: WHY? De ce as folosi mono?
Nu vreau sa scriu o disertatie. Si nici nu sunt lucruri luate de pe net. Cel putin paternitatea documentarii eficientei unei naluci ca Slider-ul in pescuitul cleanului mi-o revendic