Textil la clean: etern si fascinant ca Romania

Pescuit cu naluci artificiale

Re: Textil la clean: etern si fascinant ca Romania

Mesajde tudor pe Mai 4th, 2009, 8:57 pm

Jean Scurtu scrie:Probabil pt. ca nu-l gaseste ,ca si aici nu-l gasesti in magazinele de pescuit decat f. rar de aceea trebuie sa-l comanzi la Cabela's,sau Basss Pro.
Ca nu prinzi clean cu FIRELINE SMOKE 4LB., nu e cleanul de vina ci pescarul ce nu stie ce sa faca si ca un leader fluorocarbon il poate ajuta f. mult.
Cel putin asta e parerea mea daca pescuiesti intr-un loc unde este clean,ca unde nu este nici Dumnezeu nu te poate ajuta sa prinzi.

Jean Scurtu

Si eu pescuiesc cu textil si ,asa cum zice si Jean, vad ca imi mai trage si cleanul. Imi tragea si inainte sa pun leader de fluorocarbon, poate mai rar, dar de cand am pus nu prind mai putin decat cei cu mono, eu cred ca mai mult, si mai mare ! :ugeek:
tudor
hârşit în rele

Mesajde ShokTu pe Mai 5th, 2009, 9:00 am

Nu spune nimeni ca nu se prinde clean cu textil Doamne fereste, am spus ca am avut cateva gherle cand era cleanul apatic si nu papa prea bine atunci in loc de textil am folosit mono iar ziua si'a schimbat cursul din gherla ce se anunta am inceput sa am sperante la o zi buna de pescuit ceea ce s'a si intamplat :D
ShokTu
trecut prin multe

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Jean Scurtu pe Mai 6th, 2009, 8:00 am

ShokTu scrie:Nu spune nimeni ca nu se prinde clean cu textil Doamne fereste, am spus ca am avut cateva gherle cand era cleanul apatic si nu papa prea bine atunci in loc de textil am folosit mono iar ziua si'a schimbat cursul din gherla ce se anunta am inceput sa am sperante la o zi buna de pescuit ceea ce s'a si intamplat :D

Cred ca daca la un fir textil subtire adaugai un leader fluorocarbon corespunzator (diametru ,lungime) prindeai peste si nu mai aveai nevoie sa treci la pescuitul cu mono ....

Chiar daca nu are legatura cu textilul iti pot spune ca renumitul campion de stationar MILO(Emilio Colombo) la un pescuit demonstrativ in Anglia prindea f. bine ,babusca mi se pare, cu fir mono normal de 0,06mm.,dar la un moment dat nu mai prindea.Atunci le-a explicat celor din jurul lui ca schimba leaderul de 0,06mm. mono normal cu mono flourocarbon tot de 0,06mm. si rezultatul a fost ca a inceput sa prinda din nou.

Eu am mai scris pe forumurile romanesti si americane ca mie mi s-a intamplat pe apa tulbure pescuind drop shot de pe mal sa prind white bass cu leader fluorocarbon,dar cand mi s-a rupt linia in viteza am schimbat cu fir mono normal STREN de aceeasai rezistenta(10lb.).Nu am mai avut nici o trasatura ,noroc ca mi-am dat seama repede si am schimbat cu fluorocarbon si atacurile white bass-ului au aparut din nou.
Si apa era "cafea cu lapte" asa ca va puteti imagina ce se intampla in apa limpede....

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde mayer_maryus pe Mai 6th, 2009, 8:09 am

domnule jean scurtu , eu va cred si este adevarat ceea ce spuneti, problema la mine consta in doua dezavantaje:
aic ma refer la multi+leader
-inca un nod in plus
-ce ma doare rau este zgomotul nodului dintre leader si multi , in loc sa dau la peste parca sant la ora de muzica...
la mine inelul din varf are diametru de 2mm crescand pana la un 20 ... va dati seama cum se aude in 18 inele=)) :doh:
am gasit un fir sarmos fluoro carbon diametru 0.18 , in afara ca e foarte sarmos si casant (cand se rupe parca se sparge)
si tine undeva la 2kg , de aruncat nu am pb pe raurile care dau eu (doar daca intind laseta ajung la jumatea raului ))
stau si ma intreb dupa o conversatie cu shoktu daca nu e acelasi lucru cu un 0,14 bun mono...
care ar fi diferenta de vizibilitate?
Pestele care lupta impotriva curentului…. moare electrocutat.
mayer_maryus
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Mai 6th, 2009, 8:14 am

Diferenta de vizibilitate in apa e imensa. Atata doar ca in unele situatii pestele e deranjat de fir iar in altele nu :D .
Gerula
Site Admin

Mesajde taicanoe pe Mai 6th, 2009, 12:24 pm

De ce sa faca galagie nodul prin inele ? nu ai nevoie de leader mai lung de un metru.
taicanoe
hârşit în rele

Locaţie: Resita jud. Caras-Severin

Mesajde mayer_maryus pe Mai 6th, 2009, 3:12 pm

taicanoe scrie:De ce sa faca galagie nodul prin inele ? nu ai nevoie de leader mai lung de un metru.

:roll: eu il puneam cam de 2,5metri pana ajungea aproape de mulineta :)
mayer_maryus
trecut prin multe

Mesajde Jean Scurtu pe Mai 6th, 2009, 7:55 pm

"Taicanoe" are dreptate,unde pescuiesti nu ai nevoie de un leader mai mare de 1m.,ba chiar si de 50cm. ajunge.
Nu stiu ce fluorocarbon folosesti de-l critici asa de tare ,eu pescuiersc de obicei cu SEAGUAR CARBON PRO sau XPS FLUOROCARBON(de la BASS PRO) de la 4LBL-14LB. si nu am nici o problema cu aceste fluorocarboane.....

La multe din betele facute de mine inelele sunt inele SIC match(model "M"),deci tot incepand cu 2mm ,terminand cu cel mai mare de 16mm.,dar e adevarat ca nu sunt obligat sa mulinez pana nodul dintre leader si textil trece prin inele.Nu folosesc nodul "uni to uni" decat sa leg firul principal daca din intamplare mi s-a rupt,sau vreau sa prelungesc firul.
Nu inteleg de ce ai 18 inele pe un bat in jur de 2m.,cand eu la un bat facut de mine cu inele match ,bat de 3,30m am doar 6 inele si batul functioneaza perfect.

Imagine Poti numara inelele si vedea cum "lucreaza" batul de 3,30m.(bat facut de mine pe blank fly ALL STAR AUSTIN-TITANIUM de 9'W 10 +extensie HELIUM LTA de la KISTLER)in drill cu un black drum ,peste ce apare in avatarul meu.

Eu leg leaderul de fluorocarbon de o bucla ( cu "nodul chirurgului" facuta pe textil )folosind nodul "clinch",avand grija ca "mustata' acestui nod sa sa nu fie f. scurta ci de cca.1cm. ,ca asa trece usor prin inele.Inca nu am simtit nevoia sa folosesc alt nod ( ca sa leg leaderul de textil)si am prins destui pesti frumosi fara sa am cea mai mica problema legata de acest nod.
De cele mai multe ori daca carlkigul s-a agatat uneva mi se rupe leaderul la nodul de la carlig(PALOMAR sau TRILENE).

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 7th, 2009, 8:44 am

Nea Jean are mare dreptate, pentru pescuit pe Neajlov n-ai de ce sa lasi leaderul prea lung. O fi cleanul banuitor, dar nici chiar asa :D .
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Mai 10th, 2009, 10:16 pm

Discutiile despre numarul inelelor pe lanseta le-am mutat la sectiunea specializata.
Gerula
Site Admin

Mesajde mayer_maryus pe Mai 11th, 2009, 8:36 am

Gerula scrie:Nea Jean are mare dreptate, pentru pescuit pe Neajlov n-ai de ce sa lasi leaderul prea lung. O fi cleanul banuitor, dar nici chiar asa :D .

poate aveti dreptate nu va contrazic, dar ca veni vorba de fluoro, vreau sa zic ca "sarma" se arunca incredibil cu bota
de 1,8 germina:)) am ramas masca...
am revenit la batul de suflet :)) ce sa-i faci prima iubire nu se uita niciodata :D
mayer_maryus
trecut prin multe

Mesajde Jean Scurtu pe Mai 11th, 2009, 8:29 pm

Germinele de fibra de sticla erau bete f. bune,din ele imi faceam eu varfuri pt. betele fixe de concurs sa pot prinde pesti frumosi cu fire subtiri si carlige mici.
Actiunea lor moderata e mai buna decat a betelor fast mai ales la clean.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 13th, 2009, 9:22 am

E foarte important, cand lansezi voblere mici, ca batul sa fie cat mai elastic. Cun un UL ex-fast o sa arunci mai putin un vobler f usor, decat cu un bat moderat din aceeasi clasa de putere.
Gerula
Site Admin

Mesajde mayer_maryus pe Mai 15th, 2009, 8:10 am

Gerula scrie:E foarte important, cand lansezi voblere mici, ca batul sa fie cat mai elastic. Cun un UL ex-fast o sa arunci mai putin un vobler f usor, decat cu un bat moderat din aceeasi clasa de putere.

crede-ma ca e incercata treaba cu naluci de pana la 25gr... de exemplu am ajuns si pe olt unde am incercat avatul cu lingurie salcie grele,
am una care are 22-24gr si cu 3,6m aruncam mai putin decat cu germina de 1,80 :((
aceasi mulineta si acelasi fir... nu am facut 2-3 lanseuri ci cate 30-40 cu fiecare...:) firul e un 0,16 mono..de match , mulineta cu tabmur de 2000 daiwa
diferenta nu era foarte mare cam 5-10 metri daca fortam batul de match :)) si tot nu aruncam pana unde dadeam cu germina...de aceea vreau sa-i schimb inelele ...
inelul de fuga la match (cel de langa mulineta) are cam 10-12mm diametru... si varful 1,5-2mm picior lung ... se aude in lanseu frecarea firului de inele,
iar la germina pleaca undeva la 30-40si se termina in 4 nu se aude absolut nimic, si fortata lanseta la maxim sa-i zicem stilul de lansat smucit unde distanta de lansare creste considerabil nu se auzea ....
dc vreau sa ma incapatanez sa-i pun inele? batul se incarca corect la lansare atat cu 3gr cat si cu 24gr... (stiu ce zic) greutate acceptabila:) si comoditatea ca m-am obisnuit cu el stiu cam in ce dau cu voblerele, cand doar "pupa" pestii vobleru s.a.
am luat 2 seturi de inele de la arow, pt probe unele match cu picior foarte lunng are cam 5cm :) si altele normale ...
o sa incep cu cele normale in numar de 9 inele sa-i fac o incarcare statica sa vad ce si cum, daca imi convine le trag repede un matisaj si fug cu bota be balta, sa vad ce si cum :D daca nu-mi convine cu nici un set promit sa rup lanseta pe genunghi :))
mayer_maryus
trecut prin multe

Mesajde pr3dat3k pe Mai 15th, 2009, 8:32 am

Nu sunt ca putine 9 inele normale pentru 3.60 ? Cred ca pentru lansari mai lungi iti trebui ceva mai multe inele pe un bat de 3.60 ....daca gresesc trageti ma de urechi ....
pr3dat3k
trecut prin multe

Mesajde Jedi pe Mai 15th, 2009, 12:52 pm

Cu primul inel prea aproape de lanseta am trait si eu ceva asemanator.Mono de 14 lb iesea larg si auzeam fish...fish ..cum se freaca tare .Am pus un multifilament EZ Braid de 30 lbs si distanta s-a marit muuult .Daca as modifica si dispunerea inelelor( n-am nervi) sigur s-ar mai duce putin naluca.
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde Jean Scurtu pe Mai 15th, 2009, 8:01 pm

Folosind inele match cu piciorul lung (model "M") nu ai nevoie de f. multe inele deoarece acestea departeaza destul de mult firul de blank,nu mai apare frecarea firului de blank in timpul aruncarii ce va scurta aruncarea ,dar trebuie sa sti unde sa le pui si preferabil ca acestea sa fie inele SIC acestea avand frecarea mult mai mica ca alte inele mai ieftine.

La betele facute de mine primul inel de langa mulineta nu e mai mare de 16mm in diametru si arunc departe fara nici o problema.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde pupu pe Mai 16th, 2009, 7:30 am

Uni sustin ca daca inelele sunt mai departate de blanc lanseta isi pierde din sensibilitate, oricum diferenta e de nesesizat. Sper sa am ceva timp in viitor sa fac un dispozitiv de verificat sensibilitatea si o sa vedeti surprize. In general sunt de acord cu nea Jean si chestia cu Mercedesul nu e deloc valabila . Parerea mea...

Numai bine...
pupu
trecut prin multe

Mesajde Jean Scurtu pe Mai 16th, 2009, 8:51 pm

pupu scrie:Uni sustin ca daca inelele sunt mai departate de blanc lanseta isi pierde din sensibilitate, oricum diferenta e de nesesizat. Sper sa am ceva timp in viitor sa fac un dispozitiv de verificat sensibilitatea si o sa vedeti surprize. In general sunt de acord cu nea Jean si chestia cu Mercedesul nu e deloc valabila . Parerea mea...

Numai bine...

Nu stiu daca e asa ,eu nu am observat ca sensivitatea betelor mele sa fie mai mica datorita inelelor cu picior lung.Iar daca totusi e mai mica cred ca nici un pescar nu poate sesiza aceasta decat poate un instrument special de masura,exact cum desi majoritatea pescarilor sustin ca un bat dintr-o bucata din acelas grafit si cu aceleasi caracteristici e mai sensitiv ca un bat de aceeasi lungime si caracteristici din mai multe bucati,aceasta diferenta de sensivitate f. mica in favoarea batului dintr-o bucata NU POATE FI SESIZATA DE PESCAR CI DOAR DE UN INSTRUMENT SPECIAL DE MASURA.

Nu cred ca are rost sa te chinui la transport cu bete dintr-o bucata cand acelas tip de bat cu acelesi caracteristici,dar din mai multe tronsoane e la fel de sensitiv(cel putin aceasta e situatia betelor moderne de calitate).
Eu desi pescuiesc cu bete lungi din 4-5 tronsoane nu am observat ca pescarii din jurul meu(majoritatea cu bete dintr-o bucata) sa prinda la jig mai multi pesti ca mine ci din contra.

Anul trecut la un pescuit doar eu prindeam pastrav de mare la jig,iar in acelas loc altii nu .Am fost surprins sa vad ca doi pescari ce pescuiau in aval de mine au venit in spatele meu si urmareau felul cum eu pescuiesc.Poate ca ma ajuta batul mai lung si mai sensitiv si mai mult ca sigur textilul subtire(FIRELINE SMOKE 4LB.)si leaderul fluorocarbonce e normal sa faca diferenta in atacuri in apa limpede si poate alte mici amanunte pe care alti pescari nu le "dibuisera".

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 17th, 2009, 7:38 pm

Chiar ar fi interesant un test facut cu un aparat de masura.

Cred ca asta e cam singurul punct in care nu sunt de acord cu nea Jean, din toate chestiile pe care le spune el pe forumurile romanesti de 4 ani incoace (daca nu si mai mult). Fizic vorbind, nu are cum sa nu existe o pierdere semnificativa de senzitivitate cand in loc de o fibra continua de carbon, din varf pana la cotor, ai doua (sau mai multe, daca batul are mai multe tronsoane) care transmit vibratia de la una la cealalta prin simpla atingere, fara lipitura.
Gerula
Site Admin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Spinning