Textil la clean: etern si fascinant ca Romania

Pescuit cu naluci artificiale

Re: Monofilament bun: ce folosim?

Mesajde Musti pe Februarie 11th, 2009, 1:34 am

Gerula scrie:...Crede-ma ca, in materie de pescuit, nea Jean ne ia pe mine, pe tine si pe Musti la un loc in buzunar.

E drept!
Si Nea Jean iti spune si el exact ce-ti spun si eu: poti pescui linistit cu textil si leader fluorocarbon la clean (folosind si un bat corect ales), cu multiple avantaje. Treaba cu elongatia mono-ului mai mult te incurca decat te ajuta. Parca ti-am mai explicat de ce...
Musti
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Februarie 11th, 2009, 1:40 am

Musti scrie:Wrong!
Pescuind cu textil, imi permit sa pun un leader sensibil mai gros (deci si mult mai rezistent) decat mi-as dori ca linie principala. Folosesc frecvent leader de 0,20 sau chiar 0,23mm. Fiind florocarbon, e mai putin vizibil, chiar la aceasta grosime superioara. Principalul avantaj al acestei combinatii este lungimea lanseului si nu neaparat economia de fir textil in cazul unei rupturi! Exact asta tot incerc sa va spun: obtii o linie cu o rezistenta net superioara mono-ului simplu, fara a sacrifica usurinta in lanseu.

Teoria asta e valabila doar daca dai cu voblere relativ mari. Pe un 0.23 un microvobler deja da rateuri.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Musti pe Februarie 11th, 2009, 1:59 am

Gerula scrie:... Teoria asta e valabila doar daca dai cu voblere relativ mari. Pe un 0.23 un microvobler deja da rateuri.

Cum zici tu... ;)
Lui Nea Cleanu' oricum nu-i pasa :lol: .
Musti
trecut prin multe

Mesajde taicanoe pe Februarie 11th, 2009, 10:15 am

la nea cleanul nu dau cu voblere mai mici de 3,5cm si asta rar, deobicei dau cu 4 - 5 sau 7 cm , cu textil si leader de un metru de mono minim 0,20 mm.
cand ma plictisesc si vreau sa ma distrez dau la juniori, adica atunci cand clenutii nu depasesc 0,5 kg mai folosesc voblere de 3 si foooarte rar mai mici si tot cu textil si cu leader dar poate atunci pun leader mai subtirel.
taicanoe
hârşit în rele

Locaţie: Resita jud. Caras-Severin

Mesajde Gerula pe Februarie 11th, 2009, 10:48 am

Eu am luat clean de 1,4 kg la vobler salmo de 2.5 cm, asa ca am renuntat la teorii gen "cleanul mare la vobler mare " :D La astea micute se cam cere un leader subtire. Si atunci s-a zis cu shooting head-ul.
Gerula
Site Admin

Mesajde Musti pe Februarie 11th, 2009, 11:55 am

Gerula scrie:Eu am luat clean de 1,4 kg la vobler salmo de 2.5 cm, asa ca am renuntat la teorii gen "cleanul mare la vobler mare " :D La astea micute se cam cere un leader subtire. Si atunci s-a zis cu shooting head-ul.

Frate, pescuieste cum doresti! Ma bucur ca ai renuntat la teorii :lol: ...

P.S.- Sunt curios ce "miscare naturala" a microvoblerelor obtii tu cu un leader subtire, si care e grav afectata de un fir de 0,20mm (care, fie vorba intre noi, e si deosebit de moale pt. un fluorocarbon) la genu' "da rateuri" :roll: . Microvoblerele mele (si ale altora, cred) bat ca mitraliera indiferent cu ce le tragi prin apa. Sa nu-mi spui ca la un Dady de 2 sau un Salmo de 2.5 te apuci sa jerk-uiesti, sa-l "twichin"-esti, etc. Treaba asta o faci cu voblere mai maricele. In plus, e bine sa experimentezi o chestie inainte sa dai verdicte cu "s-a zis". Poate-i pe dos...
Ultima oară modificat de Musti pe Februarie 11th, 2009, 12:02 pm, modificat de 2 ori în total.
Musti
trecut prin multe

Mesajde Musti pe Februarie 11th, 2009, 11:58 am

taicanoe scrie:la nea cleanul nu dau cu voblere mai mici de 3,5cm si asta rar, deobicei dau cu 4 - 5 sau 7 cm , cu textil si leader de un metru de mono minim 0,20 mm.
cand ma plictisesc si vreau sa ma distrez dau la juniori, adica atunci cand clenutii nu depasesc 0,5 kg mai folosesc voblere de 3 si foooarte rar mai mici si tot cu textil si cu leader dar poate atunci pun leader mai subtirel.

Mai, parca am mai auzit undeva chestia asta :D ... Tre' sa incerc si eu, numa' ca m-o descurajat Gerula :( ...

:lol: :lol: :lol:
Musti
trecut prin multe

Mesajde ilie pe Februarie 11th, 2009, 12:23 pm

Aici am folosit un vobler destul de mic,fata cum dau de obicei.Se vede ca am textil,iar struna care am spus de ce o pun uneori nu a modificat bataia nalucii intr-atat incat sa sperie musterii.
Ataşamente
DSC03094.JPG
http://www.youtube.com/watch?v=bZrBaSXUJyQ&feature=related
ilie
trecut prin multe

Locaţie: sibiu

Mesajde Gerula pe Februarie 11th, 2009, 12:51 pm

Musti scrie:Frate, pescuieste cum doresti! Ma bucur ca ai renuntat la teorii :lol: ...

P.S.- Sunt curios ce "miscare naturala" a microvoblerelor obtii tu cu un leader subtire, si care e grav afectata de un fir de 0,20mm (care, fie vorba intre noi, e si deosebit de moale pt. un fluorocarbon) la genu' "da rateuri" :roll: . Microvoblerele mele (si ale altora, cred) bat ca mitraliera indiferent cu ce le tragi prin apa. Sa nu-mi spui ca la un Dady de 2 sau un Salmo de 2.5 te apuci sa jerk-uiesti, sa-l "twichin"-esti, etc. Treaba asta o faci cu voblere mai maricele. In plus, e bine sa experimentezi o chestie inainte sa dai verdicte cu "s-a zis". Poate-i pe dos...

Daca n-ai observat pana acum in cel fel modifica un fir mai gros actiunea unui microvobler, e clar ca n-o sa te conving eu :lol: . Da, unii nu se limiteaza la a trage microvoblerul prin curent ca sa bata ca mitraliera, uluitor, nu? :roll: :lol:

Ia incearca sa animi un pic microvoblerul pe recuperare in aval, si o sa observi ce mult conteaza sai ai leaderul mai subtire.
Gerula
Site Admin

Mesajde Musti pe Februarie 11th, 2009, 3:21 pm

Gerula scrie:
Musti scrie:Frate, pescuieste cum doresti! Ma bucur ca ai renuntat la teorii :lol: ...

Daca n-ai observat pana acum in cel fel modifica un fir mai gros actiunea unui microvobler, e clar ca n-o sa te conving eu :lol: . Da, unii nu se limiteaza la a trage microvoblerul prin curent ca sa bata ca mitraliera, uluitor, nu? :roll: :lol:

Ia incearca sa animi un pic microvoblerul pe recuperare in aval, si o sa observi ce mult conteaza sai ai leaderul mai subtire.

Ti-am mai spus ca lui Nea Cleanu' nu-i pasa de modificarea de bataie, atata cata e. In plus, n-am nevoie neaparat de elasticitatea firului pt. a anima un vobler. Pt. asta e batul si ... mana. Daca nu ai cum sa fii de acord cu mine :mrgreen: , incearca sa intelegi ce-ti spune Nea Jean, Taicanoe, Ilie...

Eu oricum am incheiat argumentatia. Consuma prea multa energie degeaba. Raman cu uluiala mea :shock: .
P.S.: Si cu Nea Cleanu' :D ...
Musti
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Februarie 11th, 2009, 4:39 pm

Domle, poate ca mana ta e asa de meseriasa, incat pe o recuperare in aval ai mereu microvoblerul "in priza", fara a recupera ca la avat :lol: . Cum eu n-am reusit sa transced spre un asemenea nivel (nici macar la modul declarativ :lol: ), nu m-am putut impiedica sa constat ca, in asemenea situatii, un fir prea gros te sileste sa smucesti mai tare din varf pentru a face voblerul sa lucreze.

Apropo, aici e galeria foto gallery/index.php , poate bagi si tu niste cleni trecuti de juniorat inainte sa te exprimi pe tonul asta. Parerea mea ;).
Gerula
Site Admin

Mesajde taicanoe pe Februarie 11th, 2009, 5:39 pm

gallery/image_page.php?album_id=12&image_id=10
clean de 1,4 kg luat cu fir textil STREN de 0,12mm si leader Jaxon Crocodile fluorocarbon coated de 0,25mm la un vobler Cozma de 7 cm culoare verzulie.
taicanoe
hârşit în rele

Locaţie: Resita jud. Caras-Severin

Mesajde ilie pe Februarie 11th, 2009, 8:13 pm

Apropo, aici e galeria foto gallery/index.php , poate bagi si tu niste cleni trecuti de juniorat inainte sa te exprimi pe tonul asta. Parerea mea ;).[/quote]

Pot sa o pun eu pe a mea(galeria)?Stii ca nu vb. prostii,ce spun argumentez cu poze,dar cred ca stiu ce faci :lol: :lol: vrei ratting,doar esti constient de treaba cu textilul si tu,ce naiba :lol: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=bZrBaSXUJyQ&feature=related
ilie
trecut prin multe

Locaţie: sibiu

Mesajde Gerula pe Februarie 11th, 2009, 8:49 pm

Nu stiu de ce v-ati simtit voi, ca eu il zgandaream pe Musti. Teoreticienii de aur dar fara galerie foto nu prea au credit, sper ca sunteti de acord cu asta :lol: :lol: :lol:
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Februarie 11th, 2009, 8:56 pm

Mai , io nu as paria ca Musti asta ii doar teorie ;)

In rest ii clar nu? Se prinde clean si cu mono , si cu textil , si cu leader , si fara , si mai ales se prind cleni mari , apreciez cind lumea da mai baban :) , am io asa , o bila alba pt. aia care prefera sa prinda unu de kil decit 20 cit palma :)
SF
hârşit în rele

Mesajde Tavi pe Februarie 11th, 2009, 9:57 pm

Musti scrie:
Tavi scrie:
Musti scrie: De aia am nevoie de cel mai "universal" bat cu putinta si de o mulineta si un fir capabile sa duca si Slider-ul, dar sa se poata cobori si la un vobler de 2-3g. Ori aceasta ambivalenta mi-o asigura doar un fir textil extrem de subtire. Mono-ul isi face bine treaba doar in plaja de care vorbeai, a voblerelor de 2-4 cm.

Acel bat ar fi...?

Revenind la fir. Ai avut rateuri la clean pescuind cu textil? Adica mai concret, atacuri ratate sau eliberari in drill?
Inca o intrebare: pui lider?

La bete batalia se da intre Lamiglas G1000 7'6" 1/8-5/8oz custom Cristi Ene (un maner mai scurt, inele Alconite cu top SIC) si All Star Titanium Inshore 6'9" 1/16-1oz. Lamiglas-ul are o rezerva de putere mai mare, e mai musculos. All Star-ul e bestial la aruncarea nalucilor usoare, dar se descurca si cu Slider-ul de 17gr. Asta e si campionul la distanta de aruncare cu voblere medii. Cred ca il avantajeaza elasticitatea superiaora a unui bat dintr-o bucata, dar mai ales inelele, care pe All Star sunt relativ mari, foarte usoare si mai putine decat varianta Concept. Nu stiu ce inele sunt, pt. ca sigur nu sunt Fuji. Aleg Lamiglas-ul daca merg pe zone cu curenti mai puternici, unde All Star-ul are tendinta sa se incarce prea mult cu voblere mari. In rest prefer All Star-ul.
De ratat nu tin minte vreun rateu al Lamiglas-ului. Inteapa tot. Singur. Eu il tin doar de celalalt capat :mrgreen: . Cu All Star-ul am avut mai degraba cateva contre date aiurea la vreo frunza sau vreo piatra. Senzitivitatea foarte mare a Titanium-ului, facandu-ma sa iau drept peste orice atingere. Intre timp m-am obisnuit. Nici unul dintre betele astea nu tin minte sa fi scapat vreu peste in drill. Din contra, actiunea blanda, moderate-fast (in ciuda faptului ca All Star zice ca ar fi fast), sufoca rapid vreun clean prea energic.
Prin contrast, Avid-ul ML 6'6" 1/8-3/8oz e mult mai "rau". Cu ala da, am dat rateuri atat pe atac, cat si pe drill, atunci cand l-am incercat la clean. Eu zic ca ramane doar un bat de jig.

Deci cam cum banuiam :D
Din alte postari ale tale puteam sa pun pariu ca unul din bete e Lamiglasul G1000 dar nu am exclus nici Titanium. Iata ca dai cu amandoua. :mrgreen:
Am pus mai demult mana pe un All Star mai lung ca al tau, nu mai stiu daca era Titanium sau nu, dar mi-a placut feelingul.
De Lamiglas ce sa mai zic, avem aceeasi parere despre acel blanc - super, parca tu ziceai ca daca ar fi sa ramai cu o singura lanseta (de spin :mrgreen: ) ala e.
Cu liderul ramane cum ai stabilit, eram convins ca pui unu relativ gros.
Am mai auzit pana acum numa de bine de Super PE de 6, acu musai sa-mi iau si io o rola. 8-) Numa sa ma hotarasc la culoare. :D
Desi asa la modul general sunt adeptul pescuitului cu mono la clean, nu am ce sa obiectez la ce ai expus aici. Combinatia de textil subtire, lider de fc si bat mod fast are avantaje certe in conditiile in care dai.
Despre naluci mari la clean mare, clenii seriosi (intre 800g. si ... :whistle: ) prinsi de mine si de prietenii cu care am mai pescuit au intrat la naluci > 5cm. Unele ai jura ca nu-s de clean, apropo de sliderele tale.
Multi si marunti - micro voblere sau rotative, UL si mono.
Rateuri am avut si eu cu un St Croix ... Premier ML. Tot la jiguri a ajuns. Dar si acolo, parca tot Lamiglasul...:clap:
Tavi
trecut prin multe

Mesajde Musti pe Februarie 11th, 2009, 10:13 pm

Gerula scrie:Domle, poate ca mana ta e asa de meseriasa, incat pe o recuperare in aval ai mereu microvoblerul "in priza", fara a recupera ca la avat :lol: . Cum eu n-am reusit sa transced spre un asemenea nivel (nici macar la modul declarativ :lol: ), nu m-am putut impiedica sa constat ca, in asemenea situatii, un fir prea gros te sileste sa smucesti mai tare din varf pentru a face voblerul sa lucreze.

Aici m-ai pierdut... O fi vreo legatura intre mana, aval, firul gros, smucitura si lucratul voblerului, dar mie imi scapa...

Gerula scrie:Apropo, aici e galeria foto gallery/index.php , poate bagi si tu niste cleni trecuti de juniorat inainte sa te exprimi pe tonul asta. Parerea mea ;).

:lol: :lol: :lol:
Dom'le, aici e de munca... Tre' sa invat intai sa pescuiesc, sa ies in fiecare duminica pe apa, sa am noroc de-un clean, ala sa fie batran... Greu... :mrgreen:
Apropos, cati cleni tre' sa pun ?
Musti
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Februarie 11th, 2009, 11:02 pm

Nu multi, dar sa fie la tine in mana pe malul garlei. :D

Pe forumul asta nu te poti contrazice pe metode de pescuit daca ai galeria goala :lol: . Cred c-o sa bag asta si in regulament :lol: .
Gerula
Site Admin

Mesajde Musti pe Februarie 11th, 2009, 11:58 pm

Gerula scrie:Nu multi, dar sa fie la tine in mana pe malul garlei. :D

Ok. S-a facut!
gallery/album.php?album_id=25
E drept ca am vreo doi adusi si acasa. Tot asa ca tine, mai am vecini care zambeau malitios cand ma vedeau ca ma intorc cu mana goala. 'Geaba le spuneam ca eliberez pestii. Cred ca am eu un aer de bleg, de nu ma crede lumea pe cuvant :lol: ... Pe urma am ajuns sa am aparatul foto ideal pt. mine, pe care il pot cara in expeditii fara griji. Asta cand nu-l uit acasa. Eu nu apar in poze (acu' astept sa-mi zici ca am cules clenii de pe net :mrgreen: ). Cel mult o mana, un picior. Daca ii musai, iti trimit o copie dupa buletin :D . Nu sunt multe poze. Mai multe am cu momentele eliberarii adversarilor, dar din astea n-am mai pus. Desi imi doresc sa ne laudam cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi. Pe rapitori.ro obisnuiesc sa pun fotografiile in pereche: captura si eliberarea...
Gerula scrie:Pe forumul asta nu te poti contrazice pe metode de pescuit daca ai galeria goala :lol: . Cred c-o sa bag asta si in regulament :lol: .

Vai, domnu', dar se poate? Cine a zis ca va contraziceti pe metode de pescuit? Dvs. doar va contraziceti... :lol: Un clean la galerie? Ceva? :twisted:
Ultima oară modificat de Musti pe Februarie 12th, 2009, 12:02 am, modificat 1 dată în total.
Musti
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Februarie 12th, 2009, 12:01 am

Stai sa le recuperez pe alea de dincolo. Asta ca sa am poze in care apar si eu, nu ca tine, doar cu pestii :lol: :D .
Gerula
Site Admin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Spinning