ST TOTUSI VOBLERUL...

Pescuit cu naluci artificiale

ST TOTUSI VOBLERUL...

Mesajde dadylures pe Octombrie 27th, 2008, 6:45 pm

Am inceput cu pescuitul statzionar, am facut si mai fac si acum, plute plumbi, atasuri de toate tipurile si modelele, am pescuit cu rotative, am facut rotative de toate felurile marimile si materialele, am cunoscut voblerele, le-am indragit atat de mult ca nu o data am uitat de starzionar iar de rotative nu mai stiu nimic de foarte multzi ani...
Asadar dintre toate artificialele, voblerele m-au fascinat, si ma fascineaza in continuare.
Voblerul, dupa mine, este cea mai complexa artificiala...de peste 20 de ani de cand tot fac la voblere, si tot gasesc ceva nou, ceva in plus, ceva ce sa schimbe comportamnetul noului vobler conparativ cu celelalte, culoarea, plonjarea, jocul, bataia, marimea, greutatea, atractivitatea... practic atatzia parametrii constructivi are voblerul, incat niciodata nu se va putea spune ca e gata, aici s-a terminat voblerul...
De aceia iubesc voblerul, nu apuc niciodata sa ma plictisesc....
dadylures
trecut prin multe

Re: ST TOTUSI VOBLERUL...

Mesajde Gerula pe Octombrie 27th, 2008, 7:06 pm

Cred ca un mic ghid despre cum trebuie "jucat" voblerul in functie de diferitele situatii (apa curgatoare/statatoare, temperatura apei, turbiditate, specie vizata) ar interesa pe multi. Mai ales daca vine de la un producator cunoscut de voblere.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde ilie pe Octombrie 27th, 2008, 7:39 pm

Si totusi de ce voblerul care anul trecut facea ravagii, anul asta e "mort"?Am mai auzit intrebarea asta la mai multi pescari,printre care si eu, :?
http://www.youtube.com/watch?v=bZrBaSXUJyQ&feature=related
ilie
trecut prin multe

Locaţie: sibiu

Mesajde Jean Scurtu pe Octombrie 27th, 2008, 9:17 pm

Probabil ca si pestele ca raspuns de aparare,ocoleste naluca ce le-a decimat numarul ,fiind nevoie de alta naluca ,eventual alte culori ca sa mai poti prinde.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde dadylures pe Octombrie 27th, 2008, 9:25 pm

Salut Jeane, bine ca ne-am intalnit, multa sanatate atat tzie cat si computerului tau...
Asa e, se prea poate ca acel vobler a devenit ceva de temut.
Si inca ceva, nu mai retzin unde se scria ca pestii au o memorie scurta... am multe dovezi ca nu e deloc asa...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde ilie pe Octombrie 28th, 2008, 3:45 pm

Nu stiu sigur daca e chiar asa,pentru ca nu pescuim in acelasi loc,cel putin eu umblu mult prin apa si schimb des locul.(ma refer la memoria pestilor.)Sa intervina oare in mediul lor modificari mai mult sau mai putin importante de la an la an,dar care pentru noi sunt aproape insesizabile,Iar acestea sa le schimbe comportamentul?
ilie
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Octombrie 28th, 2008, 5:26 pm

E clar ca modificarea semnificativa a conditiilor de mediu antreneaza modificarea comportamentului pestilor. Simpla crestere a turbiditatii apei poate face ca un vobler cu bataie discreta sa devina inutil, si asta e doar cel mai la indemana exemplu, nici pe departe singurul.
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Octombrie 28th, 2008, 6:13 pm

Bine, am convingerea ca s-a pus intrebarea nepunand si conditzia de turbiditate crescuta a apei... O data ce vorbim despre turbiditate atunci nu mai e loc de discutzia schimbarii comportamentului pestilor.
Daca ne gandim la incalzirea globala si efectul acesteia asupra voblerului... atunci putem vorbii si despre influentza paralelismului cailor ferate asupra ...este mult prea mult si prea departe sa avem o astfel de concluzie.
Dar exista un dar, daca printre noi se gaseste un ihtiolog, sau un biolog, acesta ne poate lamurii cam in cate mii de ani, sute de generatzii se poate intampa ca sa apara schimbari in conportamentul pestilor, in raspunsul dat de specia X la schimbarile de mediu si adaptarile la noile conditzii....
Eu sincer ma duc mai aproape. Poate ca disparitzia efectivelor de peste gratzie ajutorului acordat de catre pescarii profesionisti, asa cum ii numeste ANPA pe plasari, datorita ineficientzei voblerului...
Motivele cam pe aici se invart...dar eu sincer nu am sesizat acest lucru. Pescuiesc cu voblere clasice si prind la fel ca si anul trecut, poate ceva mai slab, ca nu mai e pestele de anul trecut... sau nu prind tot la fel ca si anul trecut...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Octombrie 28th, 2008, 6:23 pm

Dady, cred ca Ilie se referea mai degraba la faptul ca intr-un an poti avea rezultate mult mai bune la vobler decat in alt an. Adica nu de schimbari ale comportamentului speciei, ci de schimbari "de oportunitate", cauzate de o anumita conjunctura.
Gerula
Site Admin

Mesajde ilie pe Octombrie 28th, 2008, 6:45 pm

Anul trecut a fost anul in care vobl.BugEye de la Cultiva a "spart" la clean,si nu numai..stiuca,salau ;) aici la noi.Nu e doar parerea mea,ci si a mai multor pescari.,a recunoscut si cel care le vinde in Sibiu,a fost vobl.cu cele mai multe vanzari .Si nu degeaba.Dar anul asta 180grade,ff slab,fara capturi importante.Oricum in general sunt naluci care par brici acum,dar maine nu mai conteaza nici cat o bucata de plumb.Aici a-si putea mentiona chiar si popper-ul,cu satisfactii vreo doua-trei sapt.anul asta ,iar apoi puteam sa-l si arunc,venea doar in excursie,pe banii mei :lol:
ilie
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Octombrie 28th, 2008, 7:17 pm

nu as putea sa spun ca am avut parte de asa ceva. Tot pe olt pescuiesc si eu... nu am avut probleme... nu am observat acest lucru, desii pescuiesc de ceva vreme pe Olt...Ba am avut chiar si cate doi cleni deodata pe un vobler. Si nu o data. Stiu, poate fi incredibil dar e adevarat.
Si inca pe vobler de 2,5cm.
Nu stiu voblerul cultiva, nu stiu nici marimea cu care ai pescuit.
Poate ca ai folosit un vobler mare... eu stiu. Eu in general folosesc 2,5-2,7cm mai rar mai mare si numai cand observ ca pestele cere asa ceva...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde ilie pe Octombrie 28th, 2008, 8:04 pm

Acuma am pus o poza cu cel mai mare,recunosc, :oops: dar au fost mai multi apropiati ca si marime fata de asta.Cand va fi gata galeria,o sa pun acolo ;)
Ataşamente
Copy of DSC01686.JPG
halitor de voblere
ilie
trecut prin multe

Mesajde ilie pe Octombrie 28th, 2008, 8:08 pm

Unul de la Cultiva.
Ataşamente
804020209.jpg
804020209.jpg (8.44 KiB) Vizualizat de 591 ori
ilie
trecut prin multe

Mesajde strimerman pe Octombrie 28th, 2008, 9:25 pm

Voblerele sunt naluci la care greu tragi concluzii.
daca am avea ape pline de peste .. ca prin alte locuri.. chiar nebatute n-am mai filozofa pe aici.
asaa... vreau sa spun ca la noi in Ro pescuitul la voblere e mai mereu plin de surprize.
Si nu numai.
o ultima intamplare am avut-o pe un rau cristal , adanc 2m si plin de obleti &Co . Incercam niste voblere de pe un ponton sa le vad cum bat sa le mai ajustez etc. imi spusesem ca poate acum o sa am surprize.
Din garmada de obleti a iesit o marla sa-l urareasca.
Cum am marit viteza si l-0am tras in sus cum s-a prins in ancore .
Argumentul cu "pezentare cat mai naturala" a fost exact invers, intrucat pe apa aceea cristal si plina de obleti numai natural nu parea voblerul meu.
strimerman
trecut prin multe

Mesajde Jedi pe Octombrie 29th, 2008, 2:57 am

E foarte ciudat intr-adevar cu voblerul Cultiva,care intr-un an da rezultate exceptionale iar urmatorul dezastruoase.Mie personal mi se pare incredibil sa-si transmita intr-un singur an pestii reactii de respingere.Am mai citit pe undeva ca pe parcursul a zeci de ani Rapala Shalow Shad Rap a devenit cam neprinzator dar am prins destul cu Original Silver (mai vechi)si as putea contrazice teoria nu?.
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde radu_bug pe Octombrie 29th, 2008, 6:27 am

va salut . sunt cel mai nou pe aici si va urmaresc cu interes discutiile despre voblere. o intrebare pt ilie : voblerul ala culiva care l-ai postat are si bile ? si daca in general se folosesc voblere cu bile pt clean ? un rattling mai surd sau mai galagios ?
radu_bug
membru nou

Mesajde strimerman pe Octombrie 29th, 2008, 9:27 am

Jedi scrie:E foarte ciudat intr-adevar cu voblerul Cultiva,care intr-un an da rezultate exceptionale iar urmatorul dezastruoase.Mie personal mi se pare incredibil sa-si transmita intr-un singur an pestii reactii de respingere.Am mai citit pe undeva ca pe parcursul a zeci de ani Rapala Shalow Shad Rap a devenit cam neprinzator dar am prins destul cu Original Silver (mai vechi)si as putea contrazice teoria nu?.

Nu cred ca are legatura cu voblerul.
Pur si simplu sunt ani si ani.
Si asta se simte celmai bine la noi pe penuria asta de pesti.
Am 2 informatii.
In Italia spun italienii, si rapitoristi dar mai ales stationaristi ca a fost un an cat se poate de slab si de ciudat. Am fost si eu acolo...si obisnuit cu apele noastre am prins al cleni de m-am plictisit...si mi se parea normal cum e la ei.
Un alt amic , muscar neamt mi-a spus ca in Germania a fost aceeasi situatie.
deci.... nu ma lansez in concluzii despre mutatiile din clima de pe pamant... dar eu spun ca sigur nu e neaparat voblerul !
strimerman
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Octombrie 29th, 2008, 1:46 pm

In mod cert nu este numai voblerul de vina, dar am intalnit situatzii diferite. Asa spre exemplu pescuind la statzionar pe un loc unde prindeam bine ciortan, am nadit ca niciodat, mult mai bine mai corect, am intretzinut etc...si absolut nici un peste ore intregi. Am pescuit la vobler pe aceleasi locuri unde ieri am prins de l-am rupt, clean. Nu am avut o prezentare pe acelasi vobler de ieri. Norocul a facut ca sa trec apa la un izvor sa mananc ceva si sa am apa linga mine si din acea pozitzie am sesizat ca apa nu mai erea la fel de limpede ca si ieri. Am mancat timp in care ma gandeam ce-i de facut. Aveam la mine printre alte voblere unul rosu fluo pe care il tot ocolisem. Dupa ce am tot schimbat la ele, nu mai conta sa dau si cu ala rosu. S-a dovedit ca ala erea cel ce trebuia. De atunci fara cel putzin unu rosu nu plec.
Apa erea schimbata la culoare ca pe Olt se mai excava si de ...
Am avut zile pe apa limpede cand nu a pus gura pe vblerul care facea in zona regula. Am vazut ca veneau dupa el dar il flancau si nu mancau. Am schimbat cu ceva mai mic am recuperat cu sincope si am reusir sa prind. Intradevar greu dar tot a mancat. Dar am avut zile cand la rand aveam atacuri dale ciocan violente si...nimic...ce mai am schimbat la ele si tot asa... cand am pus unul mai mare am prins catziva clenoi luatzi lateral... aha... am intzeles... nu ataca in sens de a manca, practic batea voblerul... dadea in el din lateral... nu manca.
Sunt situatzii care influentzeaza partida si comportamentul pestelui, cred ca presiunea atmosferica este una, alta este inconstantza acestei, schimbarile dese, or mai fi si campuri magnetice interplanetare, mai stii...noi nu sintzim asa ceva... dar in zile cand practic presiunea e constanta e senin si nu se schimba nici in celelalte zile, si nu mananca pe zone f mari... asa cum spun si pretenii care au patzit la fel... ce sa mai zici?
Ex anul asta septembrie, spre finalul lunii... inaintea unui concurs puternic la Corbara, Italia, la antrenament pescuind la match, un prieten a prins peste 35 kg de peste. A doua zii, presiunea atm s-a pastrat la fel, dar a batut ceva un vant rece dinspre nord si... in 3 ore nu a mai prins nici un peste... s-au prins in acea mansa o marlitza 250gr si un biban cca 150gr... atat..doi rapitori luatzi pe recuperare. Acelasi lucru s-a intamplat in aceiasi zi in acelasi timp undeva mult spre sud... acolo nu a mai batut vantul... oare ce o fi fost?
dadylures
trecut prin multe

Mesajde ilie pe Octombrie 29th, 2008, 4:40 pm

radu_bug scrie:va salut . sunt cel mai nou pe aici si va urmaresc cu interes discutiile despre voblere. o intrebare pt ilie : voblerul ala culiva care l-ai postat are si bile ? si daca in general se folosesc voblere cu bile pt clean ? un rattling mai surd sau mai galagios ?

Da, are bile.Dar am luat si la jointed shad rap,tot cu bile dar si la Salmo,care n-avea bile.Adevarul de fapt e ca eu incep partida la clean la rotativa si apoi umblu in cutiile cu maimute. :lol:
ilie
trecut prin multe

Mesajde kuintautti pe Octombrie 29th, 2008, 4:57 pm

ma Ilie tu tot zici de ala care a facut ravagii dar nu mai face...

ce tot vroiam eu sa te intreb... e tot ala sau ca ala ? daca e tot ala nu cumva l-ai dereglat ?
kuintautti
trecut prin multe

Următorul

Înapoi la Spinning