Spinning UL cu bete lungi

Pescuit cu naluci artificiale

Re: Spinning UL cu bete lungi

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 18th, 2012, 6:20 am

Adrian,

Nu ma prea intereseaza cei ce incearca sa ma muste de.... Nu vreu sa concurez sau sa ma compar cu nimeni,am concurat destul in tara la pescuitul stationar,dovedind sau nu daca stiam sa pescuiesc.
Am peste 60 de ani in spate de pescuit ,dar asta nu inseamna ca ma pricep mai bine ca altii la pescuit,arata doar pasiunea mea pt. pescuit,de aceea intru pe forum-urile de pescuit romanesti sau americane(acum pescuind mai mult pe...internet)ca sa mai invat cate ceva.

Doar am aratat cum pescuiesc eu aici fara a avea pretentia ca sunt un "mucho" pescar.
Imi place f. mult sa pescuiesc si sunt un pic necajit ca starea mea medicala nu-mi permite acum sa pescuiesc cat as vrea si cand as vrea dar "dum spiro,spero",cum spuneau latinii.

Am sa mai postez un mesaj primit azi de la un alt pescar american pe care nu-l cunosc ,tot pe forum-ul pescarilor texani:

"2091252 - Today at 10:59 AM Rollover Pass
eyc0r (Corey C)
Pro Angler

Registered: 09/27/09
Loc: Beltway 8 & 249 (NW Houston)

Jean,

I've seen you post all over this forum and 2coolfishing... When is the next time you'll be at Rollover Pass? I'd love the opportunity to come shake your hand for all of the solid advice you have shared!
Thanks for everything,
Corey

SLABmesilly JIGS: Often imitated; NEVER duplicated!!!

"Most of y'all don't get the picture unless the flash is on..."

Apropos de pescuit meu aici , am vrut sa arat ca nu sunt cu nimic mai prejos decat majoritatea pescarilor americani si ca desi nu m-am nascut pe malul Marii Negre sa stiu sa pescuiesc in apa sarata(pescuind peste 45 de ani in apa dulce si de cateva ori in concedii in Marea NEAGRA) am reusit sa ma descurc pescuind in Golful Mexic.

Americanul ce a postat cele aratate mai inainte se referea la niste sfaturi date de mine pt. pescuitul in apa sarata.

Sanatate si numai bine,

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Gerula pe Ianuarie 18th, 2012, 12:11 pm

Jean Scurtu scrie: When is the next time you'll be at Rollover Pass? I'd love the opportunity to come shake your hand for all of the solid advice you have shared!
Thanks for everything,
Corey

"Solid advice" e un termen foarte bine gasit :D . Adevarul e ca engleza permite, de foarte multe ori, o exprimare mai concisa decat romana, mentinandu-si totusi expresivitatea. Daca spui "sfat bun" in romana, nu pastrezi nuanta pe care o da acel "solid" :D .
Si eu am spus de multe ori si pe mai multe forumuri ca toate sfaturile primite de la tine au functionat foarte bine, ceea ce dovedea doua lucruri: 1. ca sunt provenite dintr-o practica indelungata si 2. ca sunt date in mod onest, nu cu scopul de a baga lumea si mai rau in ceata, cum fac unii :D

Revenind un pic la spinningul UL cu bete lungi, poate ar fi util sa spui si ce fir/montura foloseai cand pescuiai in locurile cu mai multa agatatura.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 21st, 2012, 12:16 am

Adrian,

Pot sa spun ca eu la pescuitul de rapitori folosesc FIRELINE SMOKE(ORIGINAL)de 4lb.,de asemenea SPIDERWIRE ULTRACAST green sau yellow(nu fluoro braid,sau invisi braid) de 6lb. si 10lb.
Folosesc aceste fire deoarece pana acum nu am avut nici o problema ce ele,pot arunca f. departe(mai ales cu FIRELINE SMOKE de 4lb.).Cu SPIDERWIRE ULTRACAST yellow de 10 lb.arunc la fel de departe ,cu aceeasi greutate ca si cu cel de 6lb.
Cu aceste fire pot sa spun ca am pescuit mai mult de 5 ani fara sa fiu nevoit sa schimb firul pe tambur si asta iti poate spune ceva despre calitatea acestor fire.
As fi pescuit numai cu FIRELINE SMOKE 4LB.,deoarece am prins ,fara probleme,destui pesti mari cu el ,dar mai pescuiesc cu SPIDERWIRE ULTRACAST 10LB.,tocmai ca sa mai recuperez ceva jig-uri din agatatori.
Oricum ai pescui de agatatori e destul de greu sa scapi.Nu pescuiesc cu carlige offset ca la mine nu intodeauna se agata jig-ul ,de multe ori mi se blocheaza plumbii suptimentari(pe care ii pun pa leader) intre niste bolovani ,roci de pe fundul apei(sau poate altfel de agatatori) si atunci de cele mai multe ori pierd toata montura.
Am uitat sa spun ca monturile mele la jig(dar si la voblere,oscilante) au un leader fluorocarbon format din doua fire fluorocarbon,legate prin intermediul unui vartej,de aceeasi grosime ,dar de regula firul de care sunt legate jig-urile e mai subtire.
Leader-ul e legat de o bucla cu nod dublu facuta pe textil prin intermediul uni nod clinch(cu "mustata" lasata mai lunga ca sa treaca mai usor prin inele).Nu folosesc nodul"uni" deoarece nu am avut nici o problema cu nodul clinch.

Leaderul e facut din doua bucati legate de un vartej pt. a-mi permite ca deasupra vartejului sa pun plumbi culisanti (nr. si greutatea lor depinde de viteza apei in momentul respectiv) si niste margele intre ei(ce atrag pestii prin culoare si sunetul facut de lovirea de plumbi) .Acesti plumbi culisanti ma ajuta ca jig-urile usoare folosite de mine(la pescuitul marin de 1/16oz.=1,8g.,sau de 1/8oz.=3,5g.) sa ajunga usor pe fundul apei si sa incetineasca viteza lor,dar ma ajuta si la aruncarea la o distanta mai mare a monturii.

La un pescuit pierd destule jig-uri,dar daca nu pescuiesti si in zona in care sunt agatatori nu prinzi peste,deoarece se stie ca pestii se pozitioneaza de cele mai multe ori in zona acestora.
Ce e mai nasol e uneori pierd toata montura cu jig-uri,plumbi si leader si trebuie sa o refac.Dar si asta face parte din frumusetea pescuitului.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 21st, 2012, 12:30 am

Mersi pentru detalii nea Jeane :D .

Cu monturile astea ai pescuit si pe rau in SUA, sau numai la Rollover Pass?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 21st, 2012, 9:56 pm

Gerula scrie:Mersi pentru detalii nea Jeane :D .

Cu monturile astea ai pescuit si pe rau in SUA, sau numai la Rollover Pass?
.

Adrian,

Montura asta folosita de mine amn"inventat-o" pe cad pescuiam pt. prima data la jig sub barajul lacului Livinston,pe raul TRINITY RIVER.Si sa-ti explioc de ce am "inventat"-o.Am pescuit in acelas loc unde cu doua zile in urma prinsesem cativa white bass la peste viu si unde cand serveam pranzul am urmarit cei vreo 10 pescari ce pescuiau la jig.Un pescar(dupa haine zugrav)localnic prindea la jig cei mai multi pesti.M-am scuzat ca il deranjez si l-am rugat sa imi arate montura,deoarece eu nu pescuisem niciodata la jig.

A fost f. amabil mi-a aratat ,asa ca peste 2 zile (avand liber de la serviciu) am pescuit exact in acelas loc,dar cu jig-ri in tandem nu cu peste viu.Nimeni nu prindea nimic(erau vreo 5 pescari) si nici eu cca.30 minute nu am avut nici un atac.
La un moment dat am vazut ca un pescar negru din stanga mea a prins la fund cu peste viu un white bass.Mi-a cazut "fisa" si mi-am dat seama ca white bass-ii nu mai erau intre ape cum erau cu doua zile inainte.Deoarece nu voiam sa schimb jig-urile mele de 1/32oz.=0,88g. ce aveau carlige mici cu altele mai mari (la care as fi avut probabil mai putine atacuri),ca jig-urile sa ajunga pe fundul apei am adaugat la montura un plumb culisant la cca.50cm de jig-uri.
Pescuind asa am inceput sa prind si destul de repede am prins cei 25 de pesti peste limita legala de 10 inch=25,4cm.

La vreo ora de la inceputul pescuitului meu ,a aparut si "zugravul" dar nu prindea nici un peste.I-am expicat ca acum pestii sunt la fundul apei ,i-am spus cum sa faca montura,dar din pacate nu stia cum sa pescuiasca asa.Deoarece eu aveam deja limita legala de pesti ce pot fi retinuti intr-o zi ,i-am dat lui pestii ce i-am prins dupa cei 25 deja prinsi de mine.

In toamna anului 2003 am descoperit canalul ROLLOVER PASS din PENINSULA BOLIVAR,TEXAS si pescuind cu crevete mort nu prindeam mare lucru.Vazand ca un pescar american,cam de varsta mea,prindea la jig calcani l-am rugat sa-mi arate montura folosita de el. Pescuia cu ceva plastice chartreuse.
Dupa ceva timp avand la mine niste BASS ASSASSIN 2 INCH CHARTREUSE,cu care pescuisem la white bass ,am incercat cu aceeasi montura cu carlige mic ca pt. white bass, sa prind calcani.Am reusit si de atunci nu am mai rugat pe nimeni sa-mi arate montura si am prins o gramada de pesti de veneau pescari americani sa ma intrebe cum fac de prind pesti si ei nu.

Restul e istorie...

Nimeni din localnici nu-ti spunea unde sa pescuiesti dar vazandui cum se muta cand se schimba directia de miscare a apei(flux si reflux)mi-am dat sigur seama si am invatat unde e mai bine sa pescuiesti si pt. ce fel de pesti.
Nici un pescar american nu pescuieste cum pescuiesc eu la jig(majoritatea pescuiesc la peste si crevete viu),iar cei ce pescuiesc la jig nu stiu ce inseamna acei plumbi suplimentari folositi de mine la montura mea.

Din moment ce am prins pesti asa si destul de multi nu avea nici un sens sa-mi schimb montura....

Numai bine,

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 21st, 2012, 10:34 pm

Am sa postez niste poze cu monturi folosite de mine la ROLLOVER PASS :

Montura pt. calcan

Imagine

Uploaded with ImageShack.us

Montura pt. pastrac peste 20 inch

Imagine

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 21st, 2012, 10:37 pm

Montura pt. pastrav sub 20inch=50,8cm.

Imagine

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 23rd, 2012, 1:25 pm

Stiu ca mai de mult mai pescuiai si pe raurile de pe-acolo, unde inevitabil este mai multa agatatura. Ce monturi foloseai?

A, si tin minte ca ai prins mai de mult un paddlefish (Polyodon spathula), ala la ce era luat?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 24th, 2012, 12:51 am

Foloseam cam aceeasi montura,dar cu jig-uri mai mici (1/64oz.=0,44g.,1/32oz.=0,88g.) insa am pescuit si "drop shot" de pe mal chiar daca literatura de specialitate spune ca "drop shot"-ul fiind un pescuit pe verticala se practica numai din barca sau de pe un deck (platforma)de pescuit.
White bass-ul nu a tinut cont de literatura si am reusit sa-l prind si de pe mal,dar cu bat lung,un telescopic de 6m.

Ti-ai adus aminte bine ca am prins si paddle fish la jig 1/32oz.,intamplator am prins cativa agatati pe dinafara cand pescuiam la white bass pe TRINITY RIVER,sub baraju lacului LIVINGSTON,TEXAS.

Drill cu un paddle fish cu FIRELINE SMOKE 4LB.(1,8kg.)+leader fluorocarbon de 4lb.si cu un bat cu actiune parabolica facut de mine pe blank de fly ALL STAR AUSTIN W5+extensie.

Imagine

Imagine

Uploaded with ImageShack.us.

Dar am prins la jig cu aceleasi fire de 4lb si gar fish(peste aligator),tot agatat pe dinafara intamplator( cu unul am luptat 2:30 ore cronometrat cu un bat telescopic TRABUCCO de 5m.Am vazut de doua ori pestele la suprafata sub varful batului,era peste 1,5m,.dar in final cand am vrut sa-l intorc sa nu intre peste firele groase a unor pescari ce pescuiau la fund,mi-a rupt leaderul fluorocarbon de 4lb.)

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 24th, 2012, 1:00 am

Cine stie aduce la suprafata pesti de 1.5m cu fil de 4lb. Cine nu, pescuieste cu pari si cu fire de 30 lbs si se mira ca trebuie sa lipeasca pestele de obiectiv ca sa para ca a a prins ceva care sa se apropie macar de puterea echipamentului folosit :lol: .

Ce forma de plumb foloseai la montura pentru pescuitul pe rau?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 24th, 2012, 1:07 am

O sa postez si o poza cu un gar fish de 7,5kg. prins tot la jig si tot cu fir de 4lb.

Imagine

Imagine

Uploaded with ImageShack.us.

Am mai prins si buffalo carp de 7kg. la jig(nu gasesc poza,desi o am undeva in computer) crappie,cu aceeasi montura cu fir de 4lb.,tot pe TRINITY RIVER,dar si flatrhead catfish.

Imagine

Numai bine ,

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 24th, 2012, 1:25 am

Gerula scrie:Cine stie aduce la suprafata pesti de 1.5m cu fil de 4lb. Cine nu, pescuieste cu pari si cu fire de 30 lbs si se mira ca trebuie sa lipeasca pestele de obiectiv ca sa para ca a a prins ceva care sa se apropie macar de puterea echipamentului folosit :lol: .

Ce forma de plumb foloseai la montura pentru pescuitul pe rau?

Tot plumbuleti ovoidali culisanti, si pescuind cu bete lungi si varful batului in sus aproape la maxim(cum ar fii la ora 10) evitam destule agatatori.La "drop shot" foloseam un plumb cu ochet sub forma de para de 1oz,(28,3g.) .

Nu mi-a placut niciodata sa pescuiesc cu fire groase,deoarece firele subtiri "taie" mai usor apa si vantul si pescuind de pe mal la distante destul de mari e mult mai usor sa mentii curbura firului cat mai mica si sa intepi la timp(mai ales pescuind cu lansete lungi,peste 3m.).Cel putin aici in Texas nu am vazut pescarii americani sa pescuiasca la jig cu bete lungi si se uitau la mine ca la "alta pasare" cand eu pescuiam cu bete de 5-6m,. la jig si mai si prindeam peste.

In fotografia in care eram in drill cu un paddle fish poti vedea niste pescari americani in dreapta mea pescuind cu bete lungi pt. a arunca departe,dar nu la jig ci la fund pt. catfish si drum de apa dulce(cu peste viu,bucatica de peste sau raci).

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 24th, 2012, 11:32 pm

Sincer, mie mi se pare ca singurul scenariu in care pescuitul UL este in dezavantaj este cel in care esti nevoit sa dai in locuri cu agatatura imposibil de evitat, dar din care un fir gros permite extragerea monturii.

In rest, n-o sa-i inteleg niciodata pe cei care se dau pescari sportivi si merg cu pari H si fire de 25-30lbs sa prinda salai de 1-1.5kg, cum facea radulescu de pilda. Scopul pescuitului sportiv nu e pana la urma nici sa umpli sacul, nici sa scoti la mal fiecare peste intepat.

Foarte spectaculos garfish-ul ala, l-ai luat "regulamentar" sau tot intepat pe exterior? La ce naluca?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 25th, 2012, 12:38 am

Gar fish-ul l-am agatat intamplator la jig pe dinafara cand pescuiam la WHITE BASS si la fel am agatat imensul gar fish cu care am luptat 2:30 cu fir de 4lb.(1,8kg.) cu jig de 1/32oz.(0,88g.).
In schimb buffalo carp am prins destui de multi cu jig-ul in gura (cu BASS ASSASSIN CURLY TAIL 2 INCH ,CHARTREUSE SILVER GLITTER).poti vedea jig-ul in poza cu paddle fish-ul.Cel mai mare buffalo carp era de 7kg.,dar nu gasesc poza,insa am sa postez o poza cu mai multi buffalo carp prinsi la jig si facuti cadou unor pescari mexicani.

Imagine

Si pe acesti pesti i-am prins tot cu fir de 4lb.(1,8kg.).

Ai perfecta dreptate ca in agatatori s-ar putea sa recuperezi naluca folosind un fir mai gros ,dar de multe ori si cu fir gros nu recuperezi naluca.Pescuiesc mai mult la jig,deoarece prind destui pesti,iar daca pierd un jig nu-mi pare rau ca atunci cand pierd un vobler ce costa $7-$15 sau poate chiar mai mult.
Daca nu as avea atacuri la jig as schimba,dar sunt rare cazurile cand sunt nevoit sa pescuiesc cu vobler.Cu vobler pescuiesc cand vad ca pastravul de mare nu e in canal ci in surf la confluienta canalului cu Golful Mexic si vad ca pescarii ce sunt in apa aproape pana la piept si prind pastravi.Eu nu pot practica "wade" fishingul fiind obligat sa de pe mal.Si atunci pescuiesc cu voblere"suspending" ce in mod normal evolueaza sub suprafata apei,nu pe fundul ei .

In poza urmatoare poti vedea voblerul MIRROLURE cu care am prins multi pastravi de mare(tot cu FIRELINE SMOKE 4LB.,sau ULTRACAST 10LB. functie de viteza apei)

Imagine

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 25th, 2012, 1:13 am

Am gasit poza cu buffalo carp de 7kg.din pacate e cam mica dar se poate vedea si asa pestele prins la jig1/32oz.(0,88g.)cu FIRELINESMOKE 4LB.+LEADER FLUOROCARBON DE 4LB.,tot sub barajul lacului LIVINGSTON pe TRINITY RIVER ,TEXAS

Imagine

Daca ai batul potrivit(nu un par),mulineta reglata bine si sti sa decuplezi antireturul si sa mulinezi invers cand e cazul dand fir pestelui ,cand solicita aceasta, poti prinde pesti destul de mari cu fire subtiri.

Sanatate,

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 25th, 2012, 8:51 am

In seara aceasta am citit o postare pe site-ul http://2coolfishing.com/ttmbforum/showt ... p?t=391016 referitor la o gaslnita (probabil patentata) de cei de la http://www.baitbuttons.com/

Am zambit putin deoarece ceva asemanator"inventasem" eu in 2003,cand la pescuitul calcanului foloseam o bucata dintr-un grub GULP MINNOW GRUB rosu de 2inch si coada de la un BASS ASSASSIN CURLY TAIL ,chartreuse silver glitter tot de 2 inch.Nu stiam (nici acum nu stiu daca as fi putut lipi cele doua bucati de grub)asa ca solutia mea a fost folosirea unei bucati mici taiate dintr-o cauciuc de culoarera cauciucului natural pe care o adaugam pe carlig dupa coada BASS ASSASSIN-ului.

Sper ca cele spuse de mine se pot vedea in montura din poza urmatoare

Imagine

Am facut montura asa deorece GULP-atragea pestele prin miros si culoare ,iar coada de la BASS ASSASSIN se misca in apa mult mai bine decat coada grub-ului GULP.Erau primii ani de aparitie a grub-urilor GULP si nu erau atat de flexibil ca cel facuti in ultimii ani,de aceea am folosit aceasta"gaselnita".

Jig-urile folosite erau cele cu care pescuiam in apa dulce la white bass si crappie,deci jig-uri mici pe care la ROLLOVER PASS nu le foloseau pescarii american ce pescuiau la jig,ei pescuind cu jig-uri mult mai mari,deci si plastice mai mari.
De fapt ei nici nu gandeau ca poti prinde pesti in apa sarata cu plastice si carlige asa de mici si nicidecum cu ceva specific pescuitului in apa dulce.

Numai bine,

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 25th, 2012, 8:13 pm

Imia duc aminte de shadul din doua bucati, cred ca mi-ai povestit despre el prin 2005 :D . Astia abia acum l-au inventat :lol: .

In alta ordine de idei, nici nu stii cat de mult apreciez pozele tale cinstite, menite doar sa imortalizeze o captura frumoasa, nu sa faca din tantar armasar si din firca balena. Ar trebui sa inteleaga toata lumea care le vede ca scopul acestui hobby este sa devii un pescar tot mai bun si implicit sa prinzi pesti cat mai mari, nu sa inveti cum sa faci sedinte foto de cate o jumatate de ora cu cate o stiuculita, pana o scoti pe post de monstrul apelor :lol: .

In orice caz, sper din suflet sa te simti mai bine si sa reusesti sa mai iesi la pescuit si anul asta, macar la primavara :)
Gerula
Site Admin

Anterior

Înapoi la Spinning