Transformarea uni bat de fly in bat de spinning

Despre asamblarea lansetelor, blankuri, inele, mandrine, accesorii

Transformarea uni bat de fly in bat de spinning

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 23rd, 2009, 7:13 am

Daca tot am pomenit de transformarea unui bat de fly in bat de spinning am sa incerc sa va explic cum fac eu aceasta si de ce.Daca vrei sa-ti faci un bat de spinning pe blank fly ,blank-uri SAGE ,G.LOOMIS,LAMIGLAS etc. veti fi surprinsi cat de mult va va costa(blank-ul + componentele +munca).
Deoarece pescuiesc cu bete lungi si mi-am facut mai multe bete de spinning pe blank-uri fly,in special pe blank-uri ALL STAR AUSTIN(TITANIUM).Am fost si sunt f. multumit cu aceste bete ,dar din pacate nu mai gasesc asemenea blank-uri,asa ca am fost nevoit sa cumpar cateva bete noi de fly ALL STAR AUSTIN ce urmeaza a fi transformate in bete de spinning.
Dar inainte de a transforma aceste bete am transformat un bat SAGE 1290RPLX(9'W12),un G.LOOMIS IMX (10' W10), un GL2 si inca alte doua ce nu stiu ce marca sunt.Toate aceste bete de fly le-am cumparat din e-bay ,folosite dar erau in conditii f. bune si la un pret zic eu f. bun.
Ca exemplu un blank SAGE costa peste $300 ,iar blank RPLX (blank fast) e greu sa mai gasesti ca nu se mai fabrica.Batul SAGE 1290 RPLX l-am cumparat la un pret super ($150 cu shipping cu tot),iar IMX CU $200.

Majoritatea mulinetelor de spinning pana la marimea 3000 se pot fixa fara probleme in mandrina betelor de fly.Eu mi-am cumparat bete de fly pt. apa sarata deoarece intentia mea era sa pot arunca cca.30g(de la W8-W14).
Daca mulineta de spinnig se poate fixa fara probleme pe batul de fly ,restul e f. usor in a transforma batul in bat de spinning,deoarece folosesti manerul batului de fly si cele 2-3 inele cu insertie ceramica(stripere)ce sunt in apropierea manerului.Ce ramane de facut e sa dai jos inelele de sarma de pe varful batului si sa matisezi niste inele mici ALCONITE(ca inel de varf folosesc un inel FUJI SIC) si sa prelungesti partea cu manerul adaugand un tub de grafit poate intra in baza blank-ului din care e facut batul fly.
Poate parea dificil ,dar nu e.Scoti capacul de la capatul batului (sau cum a fost la mine cazul acel "fighting butt") lasand sa se vada blank-ul peste care a fost pusa mandrina si manerul si incerci sa gaseti tubul de grafit(de la un bat vechi,sau cum am facut eu folosind tuburi de grafit de la crosele de golf). Daca cumperi un blank de spinning sau casting te costa cel putin $30 ,iar o crosa de golf ce are coadfa din grafit la un magazin second hand o poti cumpara intre $2-$10(si coada e din "high modulus graphite").G.LOOMIS face si cozi pt. crosele de golf).

Daca ai gasit tubul de grafit (poate fi si de fibra de sticla) ce se potriveste(sa intre minimum 5cm. in tubul batuli de fly),urmeaza dupa cum vreti ,sa faceti manerul acoperit total cu pluta sau cum am facut eu cu maner intrerupt("split").
Lipiti pluta pe tronsonul cu care prelungiti batul ,puneti rasina pe portiunea ce intra in batul ce se prelungeste si e gata batul de spinning.

Poate ca nu am fost destul de explicit,dar precis veti intelege vaznd pozele batelor SAGE si G.LOOMIS IMX transformate de mine.

Eu pun mai putin accent pe latura estetica ,ma intereseaza mai mult latura functionala. Daca pot sa le imbin pe amandoua cu atat mai bine,dar sant sigur ca pestii nu vor vedea cum e batul decat eventual cand vor fi pe ....mal.

Imagine
Imagine Acesta e batul G.LOOMIS IMX FR12010 transformat in bat de spinning.

Imagine
Imagine SAGE 1290 RPLX transformat in bat de spinning.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Re: Transformarea uni bat de fly in bat de spinning

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 23rd, 2009, 7:51 am

Imagine Bete G.LOOMIS GL2,SAGE 12RPLX,G.LOOMIS IMX transformate in bete de spinning.

Imagine
Imagine
Imagine LAMIGLAS G 1298-9 de 9' W9 transformat in bat de spinning.

Imagine Primul si ultimul peste (un red fish de 7,13lb.)prins cu Lamiglas-ul transformat.
Imagine Am spus ca a fost primul si ultimul peste prins cu Lamiglas-ul transformat ,deoarece pescarul(un localnic) ce-l vedeti in poza cu acest bat,vazand cum actioneaza batul in drill mi l-a cumparat pe loc!!!De fapt el ma rugase sa-i fac un bat ca al meu(TITANIUM) si avand la mine LAMIGLAS-ul i l-am aratat.M-a rugat sa-l incerc la pescuit cu jig si culmea norocului meu la a doua aruncare mi-a intrat red fish-ul si restul e ....istorie.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 23rd, 2009, 12:07 pm

Interesanta solutia cu crosele de golf :D , dar, din pacate, pe-aici nu se gaseste asa ceva, iar cand se gaseste costa cat nu face.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 25th, 2009, 8:26 am

Poate gasesti mai usor ceva bete de schi din grafit.Azi mi-am cumparat 3 crose de golf ,tot pt. transformarea betelor de fly in spinning si poate nu o sa ma crezi cu $1,91/bucata(toate "made in U.S.A.)
Mai de mult i-am trimis si lui DADY cateva cozi de crose de golf din grafit si le-a folosit la prelungirea unor bete(cred ca nu le-a folosit pe toate),asa ca poti sa-i ceri lui parerera despre acestea.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 25th, 2009, 11:26 am

Chiar, pe unde mai umbla Dady/ Ca nu l-am mai vazut online de pe la inceputul anului :D .
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 25th, 2009, 10:46 pm

A vut probleme ca i-a murit mama(Dumnezeu sa o odihneasca),apoi s-a chinuit sa-mi faca mie niste voblere ,dar din pacate cel ce mi le aducea a plecat deja din Oradea spre Houston.....

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 26th, 2009, 2:49 am

Dumnezeu s-o odihneasca, imi spusese ca era bolnava.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Februarie 8th, 2009, 12:57 pm

Nea Jeane, ce faci daca mulineta de spinning nu se poate fixa in locasul prevazut pentru cea de fly?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jedi pe Februarie 8th, 2009, 3:43 pm

Gerula scrie:Nea Jeane, ce faci daca mulineta de spinning nu se poate fixa in locasul prevazut pentru cea de fly?

Plus inca doua intrebari.....Daca crosa de golf intra in blank,prima bucata de pluta o atasezi ulterior si o impingi pina sa mascheze imbinarea sau o lipesti pe bucata de crosa dinainte si lasi cei 5 cm liberi?......Nr 2: Inelul de plecare e mare ca la lansetele de spinning sau se poate pune si mai mic ( baitcasting de ex ). M-am uitat in poze si am vazut ca-i mai mic.Ziceati ca n-ati observat diferente de lansare in cazul inelului de plecare mai mic.
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde Jean Scurtu pe Februarie 8th, 2009, 9:57 pm

Gerula scrie:Nea Jeane, ce faci daca mulineta de spinning nu se poate fixa in locasul prevazut pentru cea de fly?

Pana acum toate mulinetele ce le am au intrat in mandrina de fly,daca nu intra cu plia se pot rezolva multe probleme.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 8th, 2009, 10:11 pm

Ai scos vreodata o mandrina de fly de pe bat? M-ar interesa cam ce operatiuni presupune manevra asta :D .
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Februarie 8th, 2009, 10:37 pm

Jedi scrie:

Plus inca doua intrebari.....Daca crosa de golf intra in blank,prima bucata de pluta o atasezi ulterior si o impingi pina sa mascheze imbinarea sau o lipesti pe bucata de crosa dinainte si lasi cei 5 cm liberi?......Nr 2: Inelul de plecare e mare ca la lansetele de spinning sau se poate pune si mai mic ( baitcasting de ex ). M-am uitat in poze si am vazut ca-i mai mic.Ziceati ca n-ati observat diferente de lansare in cazul inelului de plecare mai mic.

Primul lucru care il fac e sa scot dopul sau daca e cazul "fighting butt-ul".S-ar putea (ca in cazul batului meu G.LOOMIS IMX de 10'w10) dupa ce scoti dopul sa ramana dupa mandrina o portiune de pluta pe o care o las acolo si mai lipesc o bucatica de pluta atat cat imi trebuie.

Si acum iti explic cum fac.Dupa ce am scos dopul de la baza batuli ma uit daca nu cumva e lipici ramas in interiorul blank-ului (de obicei nu e),daca e il scot sau il pilesc sa-mi ramnana numai blank-ul fara lipici,incerc coada de la crosa de golf sa vad pana unde intra ,insemnez locul,tai de la acel loc inspre varful ei cat vreau sa intre in blank (cca.5cm.),tai crosa si in partea cealalta la lungimea ce-mi convine mie sa fie extensia.Apoi ajustez cele doua bucati de pluta ce vor forma manerul split ca sa intre lejer pe extensie ,caut acele inele de vinil ce se pun la terminarea plutei (winding check),insemnez locul pana unde trebuie sa vina cele doua bucati de pluta pe extensie,ca sa stiu pana unde pun lipiciul(DEVCON 2TONE).
Pun lipici pe portiunea ce va intra in portiunea batului sub mandrina ,intre cele doua plute ce le trebuiesc lipite(daca e cazul)imediat dupa mandrina si pe portiunea de extensie unde va fi pusa pluta(dupa mandrina si la capatul extensiei).
De multe ori nu e pluta dupa mandrina si e mai usor ca nu va trebui sa lipesti doua bucati de pluta(se cam vede lipitura) ci doar finisezi doua bucati de pluta ,una ce o pui pe extensie dupa mandrina si una la capatul extensiei.

Daca te uiti in pozele cu betele SAGE si G.LOOMIS transformate de mine vei observa cele explicate de mine.Inelele striper existente pe betele de fly sunt mai mari ca cele de pe betele de casting,dar si daca ar fi ca cele de casting ca diametru nu vei avea probleme cu aruncarile.

Numai bine,

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Februarie 8th, 2009, 10:51 pm

Gerula scrie:Ai scos vreodata o mandrina de fly de pe bat? M-ar interesa cam ce operatiuni presupune manevra asta :D .

Nu am scos si nu prea merita munca.Sunt doua posibilitati ,una ca sa fierbi mandrina (dupa ce ai taiat pluta )intr-un vas in care ea sa fie total acoperita de apa,ca asa se poate imuia lipiciul cu care a fost lipita mandrina si apoi prin miscari stanga dreapta si tragand sa scoti mandrina.
Daca nu reusesti asa a doua posibilitate e sa tai mandrina longitudinal pe ambele parti,preferabil cu un disc diamantat cu un aparat ca cel similar folosit de tehnicienii dentari(eu am un DREMEL ce se gaseste aici si in care poti pune pietre abrazive mici ca de polizor cu diferite forme,pasla pt. slefuit ,discuri de taiat)si cu si cu o surubelnita sa incerci sa o dezlipesti fortat de poe blank,dsar fara a leza blank-ul.

Amandoua metodele sunt destul de dificile dar in prima salvezi mandrina.Eu ma folosesc de mandrina existenta , de pluta de pe bat si pana acum la vreo sase bete transformate nu am avut probleme sa nu pot fixa mulineta.
E bine inainte sa cumperti batul de fly sa incerci mulineta daca o poti fixa in ea.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 8th, 2009, 11:26 pm

Am si eu dremel, dar prima metoda pare cu mult mai eleganta. Totusi, la 100 de grade nu sunt afectate si rasinile din compozitia blankului?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Februarie 9th, 2009, 8:11 pm

Gerula scrie:Am si eu dremel, dar prima metoda pare cu mult mai eleganta. Totusi, la 100 de grade nu sunt afectate si rasinile din compozitia blankului?

La temperatrura de fierbere a apei blank-ul nu e afectat cu nimic,rasainile ce leaga grafitul rezistand la temperaturi mult mai inalte.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 9th, 2009, 8:30 pm

Banuiesc ca metoda cu fierberea merge si cu inelele, ca sa ajungi la ata, nu?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Februarie 10th, 2009, 8:51 am

Gerula scrie:Banuiesc ca metoda cu fierberea merge si cu inelele, ca sa ajungi la ata, nu?

Da ar trebui sa mearga dar ce vas iti trebuie sa incapa portiunea cu inele??

Cel mai simplu e sa tai cu un cutit ascuti FLEX-COAT-ul (sau rasina ce acopera matisajul) impreuna cu ata de matisaj deasupra talpei inelului ,taind inspre inel de unde incepe talpa lui ,apoi f. simplu ,chiar numai cu unghia poti scoate rasina (o cojesti)si apucand de firul de ata si invartind in sensul opus matisarii sa scoti si ata si rasina ce e pe blank dupa terminarea talpei inelului.
Daca am spus ca se taie deasupra talpei inelului e pt. ca in felul acesta nu poti gresi sa lezezi prin taiere,integritatea blank-ului.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Cristi E pe Februarie 10th, 2009, 2:25 pm

inele si rasina vin destul de usor jos, asa cum zice si nea Jea, practic dupa ce ai indepartat putina rasina si matisaj de pe inel, poti trage de matisaj si sare si rasina, nu e foarte tare lipita de blank.
in schimb la maner e alceva, vine jos mai greu rasina, lipiciul, eu am indepartat o pluta de pe ceva rear grip-uri iar bucatiile de rasina ce-au ramas pe blank sunt foarte greu de indepartat, trebuie cumva ras cu ceva perpendicular si avut grija la blank.
mandrina inca nu am desfacut :lol:
"Fish with Mindfulness - Beware the Dark Side"
Cristi E
membru nou

Locaţie: Sibiu

Mesajde ilie pe Februarie 10th, 2009, 10:07 pm

Pentru un bat de fly,transf.in bat de spinn,avand o lungime de 2,40 cu actiune de 10-30gr.spune-mi si mie Cristi ,te rog,cam cat ar costa,in ideea ca tu chiar faci aceste" operatii".
http://www.youtube.com/watch?v=bZrBaSXUJyQ&feature=related
ilie
trecut prin multe

Locaţie: sibiu

Mesajde Cristi E pe Februarie 10th, 2009, 10:18 pm

ilie, nu eu fac lansete custom :lol: , vorbeste cu userul Cristian Ene el te poate ajuta
"Fish with Mindfulness - Beware the Dark Side"
Cristi E
membru nou

Locaţie: Sibiu

Următorul

Înapoi la Rodbuilding