Deoarece pescuiesc cu bete lungi si mi-am facut mai multe bete de spinning pe blank-uri fly,in special pe blank-uri ALL STAR AUSTIN(TITANIUM).Am fost si sunt f. multumit cu aceste bete ,dar din pacate nu mai gasesc asemenea blank-uri,asa ca am fost nevoit sa cumpar cateva bete noi de fly ALL STAR AUSTIN ce urmeaza a fi transformate in bete de spinning.
Dar inainte de a transforma aceste bete am transformat un bat SAGE 1290RPLX(9'W12),un G.LOOMIS IMX (10' W10), un GL2 si inca alte doua ce nu stiu ce marca sunt.Toate aceste bete de fly le-am cumparat din e-bay ,folosite dar erau in conditii f. bune si la un pret zic eu f. bun.
Ca exemplu un blank SAGE costa peste $300 ,iar blank RPLX (blank fast) e greu sa mai gasesti ca nu se mai fabrica.Batul SAGE 1290 RPLX l-am cumparat la un pret super ($150 cu shipping cu tot),iar IMX CU $200.
Majoritatea mulinetelor de spinning pana la marimea 3000 se pot fixa fara probleme in mandrina betelor de fly.Eu mi-am cumparat bete de fly pt. apa sarata deoarece intentia mea era sa pot arunca cca.30g(de la W8-W14).
Daca mulineta de spinnig se poate fixa fara probleme pe batul de fly ,restul e f. usor in a transforma batul in bat de spinning,deoarece folosesti manerul batului de fly si cele 2-3 inele cu insertie ceramica(stripere)ce sunt in apropierea manerului.Ce ramane de facut e sa dai jos inelele de sarma de pe varful batului si sa matisezi niste inele mici ALCONITE(ca inel de varf folosesc un inel FUJI SIC) si sa prelungesti partea cu manerul adaugand un tub de grafit poate intra in baza blank-ului din care e facut batul fly.
Poate parea dificil ,dar nu e.Scoti capacul de la capatul batului (sau cum a fost la mine cazul acel "fighting butt") lasand sa se vada blank-ul peste care a fost pusa mandrina si manerul si incerci sa gaseti tubul de grafit(de la un bat vechi,sau cum am facut eu folosind tuburi de grafit de la crosele de golf). Daca cumperi un blank de spinning sau casting te costa cel putin $30 ,iar o crosa de golf ce are coadfa din grafit la un magazin second hand o poti cumpara intre $2-$10(si coada e din "high modulus graphite").G.LOOMIS face si cozi pt. crosele de golf).
Daca ai gasit tubul de grafit (poate fi si de fibra de sticla) ce se potriveste(sa intre minimum 5cm. in tubul batuli de fly),urmeaza dupa cum vreti ,sa faceti manerul acoperit total cu pluta sau cum am facut eu cu maner intrerupt("split").
Lipiti pluta pe tronsonul cu care prelungiti batul ,puneti rasina pe portiunea ce intra in batul ce se prelungeste si e gata batul de spinning.
Poate ca nu am fost destul de explicit,dar precis veti intelege vaznd pozele batelor SAGE si G.LOOMIS IMX transformate de mine.
Eu pun mai putin accent pe latura estetica ,ma intereseaza mai mult latura functionala. Daca pot sa le imbin pe amandoua cu atat mai bine,dar sant sigur ca pestii nu vor vedea cum e batul decat eventual cand vor fi pe ....mal.

Acesta e batul G.LOOMIS IMX FR12010 transformat in bat de spinning.
SAGE 1290 RPLX transformat in bat de spinning.Jean Scurtu