Senzitivitatea lansetei

Despre asamblarea lansetelor, blankuri, inele, mandrine, accesorii

Senzitivitatea lansetei

Mesajde Jedi pe Noiembrie 16th, 2008, 4:00 am

Cel mai uzitat termen din ultimii ani,referitor la lansete e senzitivitatea.Din ce si cum ar trebui sa fie construita lanseta care sa transmita maximum de perceptibilitate? Ce fel de concentratie a grafitului,rasini,grosimea peretilor,inele,materialul gripului (expus sau nu neaparat ? ) ,poate chiar felul matisajului ?
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Re: Senzitivitatea lansetei

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 16th, 2008, 5:01 am

Depinde la ce pescuiesti si cum.Daca pescuiesti la stiuca cu oscilante ,voblere,nu are nici o importanta sensivitatea batului.Sensivitatea batului e deosebit de importanta insa daca pescuiesti la jig(sau alte tehnici de pescuit fin) deoarece un bat sensitiv iti va comunica ce se intampla sub apa ,daca ai atins o creanga sau o piatra etc., iti ofera sansa sa detectezi cele mai fine atacuri ale pestelui si sa poti deosebi atacul pestelui de lovirea de pietre sau alte obstacole.
Un blank cu "high modulus" de grafit mai mare e mai usor si mai sensitiv ca acelas blank facut cu un "high modulus" mai mic,dar cu cat e mai mare "high modulus-ul" cu ata mai usor se rupe blank-ul.
O firma mare ca G.LOOMIS,SAGE nu-ti va spune nimc referitor la "high modulus" folosit la constructia blank-urilor ,la fel si altele.Doar BASS PRO SHOPS pe multe bete specifica cat e "high modulus-ul" de grafit,atata doar ca nu e adevarat,se exagereaza cautand astfel sa aiba cat mai multi cumparatori.
Referitor la maner e normal ca daca mana (degetul de fapt ) poate atinge blank-ul vei simti mai bine ce transmite blank-ul ,pluta micsorand posibilitatea de a simti ceea ce simti atingand blank-ul,dar repet e important doar la jig,la "drop shot",sau alte tehnici de pescuit fin,nu la pescuitul cu voblere,rotative oscilante.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Jedi pe Noiembrie 16th, 2008, 6:41 am

Da pentru salau se cauta senzitivitatea asta maxima,eventual si la biban.
Jedi
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 19th, 2008, 4:28 pm

Eu zic ca, la pescuitul cu jiguri, senzitivitatea joaca un rol major indiferent de specia vizata. Daca nu "simti" fundul apei sansele de a avea rezultate la stilul asta scad semnificativ.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 19th, 2008, 5:08 pm

Pt. orice pescuit la jig sau la "drop shot" e foarte importanta sensitivitatea batului folosit,nu numai la salau sau bibani, ca sunt multi alti pesti pe care ii poti prinde cu aceste metode.

Jean Scurtu
Ultima oară modificat de Jean Scurtu pe Noiembrie 19th, 2008, 5:11 pm, modificat 1 dată în total.
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 19th, 2008, 5:09 pm

Jean Scurtu scrie:Pt. orice pescuit la jig sau la "drop shot" e foarte importanta sensitivitatea batului folosit,nu numai la salau sau biban, ca sunt multi alti pesti pe care ii poti prinde cu aceste metode.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jedi pe Noiembrie 20th, 2008, 2:17 am

Gerula scrie:Eu zic ca, la pescuitul cu jiguri, senzitivitatea joaca un rol major indiferent de specia vizata. Daca nu "simti" fundul apei sansele de a avea rezultate la stilul asta scad semnificativ.
...........................Corect.Iar pestele dupa care dai cu jig pe fundul apei si pentru care ai nevoie de super senzitivitate,pentru a deosebi un atac de o structura ,in Romania e salaul. Iar singurul care cauta in mod vadit salaul si imi pare si campionul capturilor la specia respectiva,cel putin in ultimele luni ,e Ovidiu .Si-i scoate cu un Trabucco. :o de care posesorii de "amplificatoare de semnal" ar zimbi condescent.
Jedi
hârşit în rele

Mesajde taicanoe pe Noiembrie 20th, 2008, 7:45 am

vechile ZANDER de la Trabucco erau chiar niste bete decente - mai ales ala de 3 m
taicanoe
hârşit în rele

Locaţie: Resita jud. Caras-Severin

Mesajde Gerula pe Noiembrie 20th, 2008, 10:05 pm

Cum zice si taicanoe, faptul ca un bat nu-i loomis sau JDM nu inseamna neaparat ca-i prost. In general insa, la marcile astea gen Trabucco, betele bune sunt mai degraba exceptia decat regula.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Noiembrie 20th, 2008, 11:52 pm

Jedi scrie:
Gerula scrie:Eu zic ca, la pescuitul cu jiguri, senzitivitatea joaca un rol major indiferent de specia vizata. Daca nu "simti" fundul apei sansele de a avea rezultate la stilul asta scad semnificativ.
...........................Corect.Iar pestele dupa care dai cu jig pe fundul apei si pentru care ai nevoie de super senzitivitate,pentru a deosebi un atac de o structura ,in Romania e salaul. Iar singurul care cauta in mod vadit salaul si imi pare si campionul capturilor la specia respectiva,cel putin in ultimele luni ,e Ovidiu .Si-i scoate cu un Trabucco. :o de care posesorii de "amplificatoare de semnal" ar zimbi condescent.

Ce chestie ! Chiar ma gindeam sa-l dau io de exemplu pe tipu ala :D
Jedi , nu-mi place , da ma cam vad nevoit sa bag jig in tara . Cel mai mult dau cu niste plastice maricele , o medie de 10 cm , si lejer peste . Nu stau sa vad , si nici nu stiu cite grame de jig am exact , daca nu-mi place cum coboara schimb , sau schimb ca sa fie divers :lol:
Simt pietrele , crengile , dar si pesti ( mai precis bestiile :evil: :lol: ) . Colegu meu intepa orice piatra apare in cale , normal , la 50 de pietre una ii bestie :lol: Citeodata ii mai dau batu meu , si dau eu cu a lui , da el tot inteapa bolovanii :lol: Si-s bete ieftine , de vobler .
SF
hârşit în rele

Mesajde Jedi pe Noiembrie 21st, 2008, 2:24 am

SF...cu monofilament sau textil dati,tu cu colegul?
Jedi
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 21st, 2008, 7:12 am

@Jedi,

Nu uita ca de multe ori pe balti pescarii ce dau la salau,biban nu mai asteapta sa simta atacul ,ca poate nici nu l-ar simti atat de fin poate fi,urmaresc firul si daca constata ca e ceva in neregula intepa si prind pestele ce a miscat firul fara sa transmita mai nimic pescarului prin intermediul batului.
De aceea majoritatea prefera firul de culoare galbena ce se vede mai bine ,sau cel putin asta pretind(daca apa luceste eu vad mai bine firul inchis la culoare,dar depinde de conditiile existente in momentul respectiv).

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde SF pe Noiembrie 21st, 2008, 12:39 pm

Cu textil amindoi , is locuri unde apa trece de 12 m in apropierea malului , is locuri unde vezi firu intrind in apa la 5 m de mal si ramii uimit de cit fir mai recuperezi inca .
Pe lacu ala is situatii si cu vint , si ai destula burta pe fir , chiar daca mie imi place sa pescuiesc contra vintului , devine mai greu sesizabil totul , insa in conditii normale , fara vint sau deloc , simti bine de tot orice faza .
Cel mai usor jig cred ca are vreo 10 gr. , cind apa ii oglinda .
SF
hârşit în rele

Mesajde Jedi pe Noiembrie 21st, 2008, 1:42 pm

SF scrie:Cu textil amindoi , is locuri unde apa trece de 12 m in apropierea malului , is locuri unde vezi firu intrind in apa la 5 m de mal si ramii uimit de cit fir mai recuperezi inca .
Pe lacu ala is situatii si cu vint , si ai destula burta pe fir , chiar daca mie imi place sa pescuiesc contra vintului , devine mai greu sesizabil totul , insa in conditii normale , fara vint sau deloc , simti bine de tot orice faza .
Cel mai usor jig cred ca are vreo 10 gr. , cind apa ii oglinda .
..............................Pai vezi??...Textil +lansete fara pretentii si simti ce trebuie simtit. Cea mai senzitiva lanseta din lume,echipata cu monofilament ,paleste la capitolu asta in fata uneia de 40-70 $ dar cu textilu potrivit. Firul fara elongatie,in contact cu mina,prin intermediul piciorului mulinetei,io zic ca are rolul cel mai mare in a da senzatia respectiva.
Jedi
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 21st, 2008, 6:33 pm

Nu e chiar asa, oricat de tehnic ai fi tot apar momente cand firul nu e perfect intins. Si atunci conteaza al naibii ca batul sa fie f senzitiv.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Noiembrie 21st, 2008, 10:22 pm

Ma trezesc de multe ori cu degetu aratator pe fir , da ii un tic cred :lol:
Cu toate ca mai prind si vint , imi lipseste faza aia tare , adica apa adinca si curent , apa foarte adinca vreu sa zic .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 21st, 2008, 11:48 pm

Sunt si pe aici locuri unde poti da la 50 de metri, dar alea pe care le stiu eu nu-s prea aproape de tine.
Gerula
Site Admin

Mesajde taicanoe pe Noiembrie 22nd, 2008, 7:49 am

Pe dunanare, olt, mures , prut salaul nu prea se pescuieste "la fir" ... sunt situatii pe rauri mari unde dai in curent foarte tare, cu jiguri de la 15 gr in sus (chiar 40gr) uneori la distanta destul de mare (50 - 60 m) si in acele conditii sensibilitate inseamna sa simti daca da salaul in twister ca structurile de pe fundul apei le simti abia pe la 30-40m ...
taicanoe
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 23rd, 2008, 2:16 pm

Ai mare dreptate, la genul asta de pescuit datul pe fir e rareori o solutie.
Gerula
Site Admin

Mesajde taicanoe pe Noiembrie 23rd, 2008, 4:02 pm

pescuitul salaului pe lac si pescuitul salaului pe rauri mari sunt doua sporturi foarte putin inrudite ... de aceea e bine sa precizam totdeauna la ce ne referim in propozitie :lol: nu e la fel o lanseta de salau folosita din barca, pe lac cu o lanseta pentru salau folosita la dunare/prut/mures de pe mal.
taicanoe
hârşit în rele

Următorul

Înapoi la Rodbuilding