Senzitivitatea lansetei

Despre asamblarea lansetelor, blankuri, inele, mandrine, accesorii

Re: Senzitivitatea lansetei

Mesajde strimerman pe Decembrie 13th, 2008, 4:20 pm

'cica inelele cu rama de Titan nu ar tine in timp la "tavaleala ".
strimerman
trecut prin multe

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 13th, 2008, 7:34 pm

SF scrie:Tuf de 20 lb ii mai subtire ca pp de 15 lb . Poate pp de 8 sau 10 lb sa fie o solutie , sau Tuf de 15 lb . Asta daca nu ingheata , azi am dat intr-un loc mai cald , dar care tinea deja gheata la mal .

Poti pescui linistit cu FIRELINE 4LB. si cu leader 4lb.-14lb.(preferabil fluorocarbon) ca nu cred ca in fiecare zi iti intra pesti peste 20 kg.Cu acest fir nu prea ai probleme cu vantul si cu apa adanca(stiu ce spun ca pescuiesc de peste 10 ani cu el de se mira cei din jurul meu vazand ca pescuiesc cu asa fir subtire si pe deasupra mai si prind pesti).

Iar daca nu vrei asa fir subtire ,incearca firul textil SPIDERWIRE ULTRACAST DE 10LB. ce e mai subtire si mai tare decat POWER PRO de 8lb.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 13th, 2008, 7:56 pm

SF scrie:Ma crezi ca cei mai mari cu ala o iesit! . Bine , nu-i vorba de cit tine in drill , insa il bagam acolo unde cu ala mai subtire lasam din prima , am frecat oricum de multe ori la citiva m de la jig in sus , pe prag , unele locuri ar putea fi pescuite cu subtire , insa unde am prins as lasa la greu , si mi-e groaza de un fir ciupit , daca ii subtire . Fara barca ii cam nasol , si aia nu inchiriaza cica , iar io un gonflabila imprumutata de prieteni de la prieteni nu ma incred :lol:
.

Revin la ce am mai spus ,pescuieste cu textil subtire si leader daca vrei de 20lb.--30lb.,iar lungimea leaderului functie de unde pescuiesti(50c,m-10m.sau mai mult functie de situatia de moment).
Leaderul mono (fluorocarbon sau nu ) e mult mai rezistent la abraziune,iar firul textil subtire iti permite aruncari lungi si e f, putin afectat de vant ,nemaivoirbind ca "taie" apa mult mai usor.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 13th, 2008, 8:28 pm

bic scrie:Eu vad utilitatea parilor imediat ce bagi o naluca mai mare (voluminoasa) si mai grea de 20g.Pe siteul daiwa.com ,explica inr-o singura propozitie cum e cu senzitivitatea la lansete .Ei zic cam asa :cu cat e mai usor varful si sint mai multe inele cu atat e mai senzitiva lanseta .Parerea mea e ca au dreptate .Cum obtii asta ? cu inele mai mici si mai usoare.Dar ei nu vor pune niciodata inele mai mici de 5 pe o lanseta ,cea ce noi putem.

Lanseta mea din fotografia prezentata anterior e facuta de mine cu inele match SIC(deci f. mici si usoare).Ce nu-ti spune insa site-ul DAIWA e ca un bat mai lung facut din acelas material ca unul mai scurt,(dar cu aceeasi actiune si putere)e mai sensitiv ca cel scurt.
Nu inteleg de ce nu folosesti si inele de 2mm.din moment ce aruncarile nu sunt mai scurte ,iar batul e mai usor folosind aceste inele.Oare mineni dintre cei ce pescuiesc la spinning nu au pescuit niciodata cu un bat match????!!!Daca au pescuit si-au putut da seama ca desi inelele sunt f. mici(si multe ca firul sa nu atinga blank-ul) pot arunca departe lejer cu plute destul de mici si fir corespunzator si e vorba de fir mono nu textil ce la aceeasi rezistenta e mai subtire ca un mono.

Poate ca cineva a citit ce scriam despre betele de casting si anume ca doar taind tragaciul mandrinei devin bete de spinning fara a fi nevoie sa schimbi cateva inele de langa mandrina.Cine nu vrea sa creada sa incerce si va vedea ca am dreptate.Asimilati lanseta de casting cu tragaciul taiat cu un bat match si veti vedea ca am dreptate.
Am spus asta deoarece in Statele Unite se gasesc mai multe bete de casting decat de spinning si de aceea de multe ori nu gasesti bat de spinning cu caracteristicile dorite ,dar in schimb gasesti de casting pe care taind tragaciul il transformi in bat de spinning.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jedi pe Decembrie 14th, 2008, 6:21 am

Am pus si eu mulineta de spinning pe lanseta de baicasting.Nu se intimpla absolut nimic rau.Te deranjeaza doar tragaciul in palma ,asta pina nu-l tai. :lol:
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde Gerula pe Decembrie 14th, 2008, 10:12 am

Mai e si chestia cu primele doua-trei inele, care uneori trebuie schimbate. Mulinetele de spin au piciorul care le indeparteaza de blank, iar firul ajunge sa faca un unghi cam mare cu primul inel, daca pui pur si simplu o mulineta de spin pe un bat de cast.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde SF pe Decembrie 14th, 2008, 2:50 pm

Jean , locurile unde am mirosit peste nu poti sa le pescuiesti fin ;) Ii prag abrupt si lung , apa foarte adinca ( daca intra Old Radu , poti sa-l intrebi de baraj firiza , zona Borcut-Drumu rupt ;) apa pina in 20 de m , desi nu ma bag prea mult pe asta , mai mult pe 8-10-12 m . Cind vezi firu aproape si simti ca incepe sa urci , daca nu tragi rapid , mulinat viteza , lesi jigu si cu 20 sau 30 de lb . Ultimi 12-15 m de fir ii pierzi , intr-o cursa inutila , practic ai foarte putin loc de miscat naluca . Is convins ca sint pesti cantonati de-a lungu pragului , insa de pe mal , tragind deasupra pragului ii imposibil , din barca ar fi altceva , s-ar putea da la vobler de-a lungu pragului . Nu tot lacu ii asa , insa nu avem activitate decit in zone dinastea , de obicei .
Si la Somes treaba ii la fel , gasesti pesti aproape numa in locuri grele , avati prinsi intre bolovani si crengi , ramuri in apa si faze dinastea . Cu fir sub 10 lb lasam deja jumate din naluci .
La stiuca unde am dat , trebuia lansat la un deget de tufe de salcie submerse , cu apa de 2 m , pe vint si cu voblere nu ies toate lanseurile , cu fir subtire nu scapi ( la stiuca in toate zilele am prins vint , absolut odata sa fie calm cit de cit , vint tare , nu gluma :evil: ) .
Cam toate baltile unde s-ar putea da cum dau altii ( Gerula de ex. ) , prin zona, nu tin rapitor , is golite si de pasnic , aduc crapi si carasi ingrasati din Ungaria si populeaza ( is niste pesti ingrasati fortat , am cumparat unu din magazin sa vad cum ii si in loc de peste prajit o iesit jumari de peste , nu avea decit 2,2 kg ) , rapitor mai greu , iar apele usor de pescuit , adincime mica si fara multa agatatura pur si simplu is luate la asalt de pescarii cu 10 lansete de persoana .
Singuru pescuit fin , care merita facut ii vara la clean ( nici cleanu nu-l gasesti acuma pe locuri usoare , sta intre crengi si acolo lesi rapid vobleru cu fir subtire ) , avat , eventual salau cind incepe primavara sa se deplaseze pe apa mica , daca gasesti loc sa dai de stationari , care daca si-ar vedea de treaba si ar da cu o varga sau doua bete la fund nu ar fi asa mare bai .
Peste este , insa cam numai in locurile grele , unde altii nu au putut sa-l prinda , la amicii mei le este groaza cind ii chem la pescuit numa pe ape adinci si agataturi :lol: :lol: , insa is locuri sigure ca mai tin ceva peste , in rest scalzi naluca in vana , pe vremea asta , ca vara se mai misca banuiesc .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 14th, 2008, 7:37 pm

Eu zic ca se poate da si la fineturi pe pragul ala inalt: dai cu fir de 4lbs si pui un inaintas de flurcarbon solid de 7-8 m. Stiu si eu un loc dintr-asta, si daca dai fin pe prag, saltand naluca practic din tura de manivela, il lovesti destul de rau. Evident, leaderul se schimba cam la 10 lanseuri.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Decembrie 14th, 2008, 8:48 pm

Gerula scrie:Eu zic ca se poate da si la fineturi pe pragul ala inalt: dai cu fir de 4lbs si pui un inaintas de flurcarbon solid de 7-8 m. Stiu si eu un loc dintr-asta, si daca dai fin pe prag, saltand naluca practic din tura de manivela, il lovesti destul de rau. Evident, leaderul se schimba cam la 10 lanseuri.

Daca nu ai agata normal , da lumea nu se baga pe acolo tocmai de aia . Ii piatra sparta maricel , intra capu si nu salvezi , daca faci cum zici tu pierzi leader , nu apuci sa schimbi ;)
SF
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 14th, 2008, 9:55 pm

Gerula are dreptate poti pune leader si de 20m.,leader ce rezista la abraziune si firul principat sa fie textil subtire.Asa pescuiuesc si eu dar unde pescuiesc nu-mi trebuie leader mai lung de 2-3 m.si mai gros de 14lb.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 14th, 2008, 11:36 pm

SF zice altceva, si anume ca fiind multa agatatura in locul ala risti sa pierzi leaderul la fiecare lanseu, pentru ca se rupe textilul de 4 lbs de la nod. Insa eu zic ca daca dai finut, si pui jig mai usor, riscul de agatatura scade mult.
Gerula
Site Admin

Mesajde strimerman pe Decembrie 15th, 2008, 9:59 am

Daca ai de urcat cu jigul tot felul de gropane , gen urcat la 15m adancime perete abrupt fro 3m, de obicei te prinzi sa dai fin abia dupa ce inveti geografia locului pierzand cateva.
La un moment dat iti pierzi rabdarea si pui un textil gros care sa nu te mai faca sa tot faci noduri si sa te lase sa pescuiesti.
strimerman
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Decembrie 15th, 2008, 10:52 am

Ai si tu dreptate, dar discutam aici de loc cu "geografia" cunoscuta.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Decembrie 15th, 2008, 10:44 pm

Gerula scrie:SF zice altceva, si anume ca fiind multa agatatura in locul ala risti sa pierzi leaderul la fiecare lanseu, pentru ca se rupe textilul de 4 lbs de la nod. Insa eu zic ca daca dai finut, si pui jig mai usor, riscul de agatatura scade mult.

Anu asta o sa incerc sa dau finut , insa ii tare greu :) Am luate voblerase , am bat si fir de 0,16 mono pe mulineta , softuri su 5 cm la bibi si din astea , insa va jur ca nu le pot lua cu mine , nu stiu , zici ca-i blestem , am dat cu mici de vreo trei ori de cind am venit , insa chiar daca am prins ceva anemici , nu rezist mai mult de jumate de ora , in cel mai bun caz :lol:

Dadeam cu leadere lungi de citiva ani , si citeodata mai trebuie sa bag , insa fin , cu 4 lb nu cred sa dau io vreodata , m-am gindit la vreo 8 lb deocamdata ca si tinta :)
SF
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 16th, 2008, 1:20 am

Incearca textilul SPIDERWIRE ULTRACAST 10LB. sa vezi ce bun si subtire e(e mai subtire ca POWER PRO 8LB) si daca legi leaderul cum leg eu rupe fir mono de 15lb.!!!!
Depinde de mono (fluorocarbon )dar mie de multe ori FIRELINE SMOKE 4LB mi-a rupt si leader de 10lb.

@Gerula,

De multe ori pierd si eu leaderul,ba chiar si plumbii suplimentari ce ii pun pe fir,dar daca pescuiesc in locuri unde nu pierd leaderul ...pierd timpul ca nu sunt pestii acolo.Nu le poti avea pe toate in acelas timp din pacate.Si pierd si o gramada de jiguri ,de aceea pescuiesc cu ele ca daca as pierde voiblere in acelas ritm ar trebui sa fiu aproape milionar ca sa mai pot pescui cat vreau si in locurile in care vreau.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 16th, 2008, 1:24 am

Apropos de fir textil,aici daca pescuiesti direct fara leader cu textil galben nu prinzi calcan,dar daca pescuiesti cu FIRELINE SMOKE fara leader prinzi calcan.
Poate va spune asta ceva,dar probabil ca nu e valabil la salau sau e mai putin valabil.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde SF pe Decembrie 16th, 2008, 11:27 am

De la anu mi-am propus un fir mai subtire , sa vedem daca is in stare sa si dau cu el ;)
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 16th, 2008, 11:51 am

N-ai de ce sa nu fii, toata chestia e sa nu te demoralizezi dupa primele rupturi. Cel putin la twistere va trebui sa folosesti jiguri mai usoare decat foloseai pana acum.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Decembrie 16th, 2008, 12:01 pm

Nu ma tem de rupturi-agataturi , insa io vezi ca pescuiesc cu naluci mai grele , si ii vorba de la anu in mare sa dau mai fin ca sa-mi protejez spatele , evident paru plus macaraua si popperu aferent vor sta in stand-by la un metru de mina dreapta :) , si atunci cind dai cu 15-25 grame vobler , si mai si lucri vobleru ala din bat , plus ca dai mai in viteza , cu fir subtire uzura apare mai repede , si nu mai tine cit ar trebui . Tu pescuiesti cu naluci mici si nu in viteza , pescuieste mai mult cu naluci mari si o sa vezi ca apar unele probleme , printre care uzura rapida a firului . Pescuitu cu softuri , atita vreme cit nu freci firu prin agatatura ii cel mai moale pescuit pt. fir , te tine mult si bine rola daca nu o freci prin toti bolovani .
Cu fir de 4-6 lb si naluca de 25 de grame rupi in lanseu , daca doresti sa lansezi fara leader de citeva spire pe tambur .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 16th, 2008, 12:05 pm

Eu credeam ca zici de pescuit pe-aici prin tara :D . Cu naluci de peste 30 de grame am mai dat, si intr-adevar, chiar la fir de 15 lbs se mai intampla sa vezi twisterul si bila plutind ireal spre malul celalalt, fara fir dupa ele :lol: :lol: :lol:
Gerula
Site Admin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Rodbuilding