Noduri de matisaj

Despre asamblarea lansetelor, blankuri, inele, mandrine, accesorii

Noduri de matisaj

Mesajde Gerula pe Ianuarie 7th, 2010, 6:02 pm

In atentia cunoscatorilor :D : ce noduri se folosesc cand matisezi inele pe lanseta?
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Noduri de matisaj

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 7th, 2010, 7:15 pm

Nu folosesti nici un nod,doar cand incepi matisajul ai grija sa fie capatul atei sub matisajul pe care il faci (cca.1cm.),iar inainte de a se termina matisajul pui o bucata de fir textil-(eu folosesc un FIRELINE DE 10LB.sau 6lb.) indoita in doua ca sa formeze o bucla,bucla peste care se matiseaza si care trebuie sa tie un pic mai lunga decat matisajul terminat.Cand ai terminat matisajul treci ata de matisaj prin acea bucla si tragand de textil o bagi sub matisaj ,taind excesul,dar perfect ca daca ramane un pic afara rasina ce o pui peste matisaj va fi zgrunturoasa in acel loc ,nu va fi neteda.
De asemenea nu foti folosii pt. matisaj decat ata speciala de matisaj din nylon sau matase,ca daca folosesti alta ata FLEX-COAT-ul pe care il pui peste matisaj va scoate toate asperitatile din ata si nu va fi neted.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 7th, 2010, 7:46 pm

http://www.shofftackle.com/wrapping-guide.html

Aici poti vedea,chiar daca nu cel mai bine ,cum se matiseaza inelele si poti vedea ce ti-am spus.La repezeala nu am gasit ceva mai bun dar te va ajuta sa intelegi ce ti-am scris eu in postarea anterioara.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 8th, 2010, 11:11 am

Mersi mult nea Jeane de explicatii si de link. De faza cu inceperea matisarii ma prinsesem singur, dar mi se parea prea simplu :D , credeam ca se face tot ceva ca la incheiere.

La incheiere am o nedumerire: matisarea nu e atat de stransa incat sa nu mai poti trage atele alea pe sub ea?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 9th, 2010, 2:22 am

Matisarea nu o faci prea stransa ,tensiunea atei o poti obtine si punand ata sub o carte de telefon(ca exemplu) si matisezi cu tensiunea ce o da greutatea cartei de telefon.
Eu nu am folosit niciodata vreo carte pt. a tensiona ata,tensiunea o dau tinand ata intre degete.Important e ca ca tensiunea atei sa nu fie prea mare ca poate"stressa"blank-ul,dar ce e mai important e ca sa poti misca un pic inelul,atat cat trebuie ca toate inelele sa fie aliniate.

Si o tensiune mai slaba,dar care nu face ca inelul sa se miste singur nu deranjeaza ca in final rasina va acoperi matisajul si va fi fixat.
Poti f. simplu sa matisezi in mana inelele fara nimic special (suport pt. bat),doar sa ai grija sa fie spira langa spira(sau sa nu incaleci spirele),iar daca in viteza nu ai pus spira langa spira cu dosul unghiei sau cu ceva ca un cutit de taiat scrisorile,partea netaiata a unui pieptene poti aduce spira langa spira.

Pt. pescuitul de acasa e bine sa folosesti ata de matisaj "A",deci cea mai subtire ca matisajul va arata mai bine decat cu ata mai groasa si-ti va face acelas serviciu.
Va trebui sa ai grija inainte de a matisa sa pregatesti talpa inelelor cu o pila mai fina(ca majoritatea nu sunt finisate destul),ca trecerea de pe blank pe talpa inelui sa nu fie ca o treapta ci ca o panta continua.

Nu te lua dupa pozitia veche a inelelor pe blank ci stabilesti pozitia lor functie de incarcarea statica a blank-ului.
"SPINE"-ul("coloana vertebrala") a blank-ului nu are nici o importanta in constructia unui bat.Ce e important(ca majoritatea blank-urilor, chiar si la firme mari ca G. LOOMIS,nu sunt perfet drepte) e sa pui inelele pe axa dreapta a batului ce o determini "ochiometric" invartind blank-ul in jurul axului pana vezi care e axa dreapta a batului.
Chiar daca blank-ul e stramb,un bat construit pe el va fi la fel de bun ca unul facut pe acelas blank dar aproape drept,doar ca estetica va diferi.

Incercarea statica te va ajuta sa pozitionezi corect inelele si in acelas timp iti va spune daca ai nevoie de mai multe inele sau nu.Dupa ce e fixata mandrina pe blank,lipesti inelul de varf,pui "ochiometric"inelele ce le vei folosi pe blank provizoriu cu "masking tape",sau scotch.Apoi fixezi in mandrina mulineta si treci firul prin toate inelele.Legand capatul firului de ceva sau pur si simplu tinadu-l in mana stanga aplici tensiune asupra batului si urmaresti ca blank-ul sa fie cat mai uniform solicitat mutand inelele ce trebuiesc mutate ,sau eventual adaugand inele.
Daca blank-ul e solicitat uniform pozita inelelor e buna ,scoti mulineta si te apuci de matisat si ai realizat un bat "custom" dupa gusturile tale.

Spor la treaba!!

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 2nd, 2010, 10:59 pm

Nea Jeane, cu mandrina am terminat, acum ma gandeam sa mai raresc un pic inelele (are oribil de multe FE II ala)

Si daca tot fac asta, le-as schimba cu altele, mai mici (batul e UL, dar inelele sunt relativ mari). Din motive estetice l-as schimba si pe ala din varf :D .

Intrebare de baraj: poate fi scos inelul de varf fara a strica blank-ul, si daca da, cum anume?
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Februarie 3rd, 2010, 3:33 pm

incalzesti cu un uscator de par ,pistol de lipit sau bricheta in caz disperat .
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Februarie 3rd, 2010, 4:35 pm

Nu incalzitul e problema, am o statie cu aer cald pentru electronica pe-acasa intr-un dulap :D . Intrebarea e pana la ce temperatura nu sunt riscuri pentru blank, ca ala duce si 400 de grade.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Februarie 3rd, 2010, 10:15 pm

Cel mai simlu incalzesti cu flacara brichetei tinuta la distanta si cu o carpa apoi rasucesti usor inelul ca va iesi usor.Doar sa nu ti flacara prea aproape si prea mult(cand incepe sa se topeasca lipiciul simti mirosul).Eu cel putin asa fac si inca nu am avut nici o surpriza.

Dupa ce ai curatit varful blank-ului pui inelul de varf(il lipesti sau doar il intepenesti punand un fir de ata in tubul inelului,sau o bucatica de cauciuc subtire) si pui cu masking tape celelalte inele(cate vrei tu ca sa nu-ti ingreuneze blankul).
Pune o mulineta in mandrina si baga firul prin inelele puse doar orientativ.Prinde firul cu mana stanga (sau il legi de ceva )si ridicand batul aplici presiune asupra blank-ului la fel cu ar fi in drill cu un peste.Vei vedea ca pt. ca blank-ul sa fie solicitat uniform va trebui sa muti unele inele in sus sau jos astfel ca "sageata" dintre fir si blank sa fie cat mai mica firul urmarind cat mai bine curbura blank-ului.

Intradevar e mai bine sa folosesti inele mai mici,mai ales spre varful batului) ca nu influienteaza negativ la pescuit .Eu am inele match pe multe din betele mele ,inele f. mici (2-3mm. )si nu am probleme ,dar e drept nu pescuiesc cu "franghia" cel mai gros fir e SIDERWIRE ULTRACAST de 10lb.

Referitor la nr. de inele nu merge dupa scheme ,exemplu cum ca la un bat de 7' trebuie 7-8 inele.Eu am pescuit acasa cand eram pe teren cu un singur inel de varf pus pe un bat de alun,mulineta legata cu elastic de bat si nu am avut probleme,ba mai mult pe Sieu la SARATEL (langa Bistrita) am prins mai multi scobari decat pescarii localnici ce au ras initial de mine vazanbdu-ma cu batul de alun ,ei avand bete de fibra de sticla nemtesti.

Am pus odata pe site o poza cu un bat de-al meu facut pe blank fly ALL STAR TITANIUM de 9' W10+extensie,bat de cca.3,30m.ce are numai 6 inele(considerand si inelul de varf).Poza era facuta cand eram in drill cu un black drum de peste 6kg.(pestele ce apare in avatarul meu) si se putea vedea bine ca batul era solicitat uniform nefiind nevoie de mai multe inele( inele match SIC model "M").

Fa acea incercare statica cu inelele fixate provizoriu pe bat si-ti vei da seama cate inele ai nevoie la batul tau.

Spor la treaba!!

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 6th, 2010, 12:55 pm

Mersi mult de sfaturi :D.

Ce folosesti pentru curatarea resturilor de lipici ramase pe blank? Le cureti mecanic (lama, cutter, smirghel fin) sau cu vreun produs de curatat?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Februarie 8th, 2010, 2:19 am

Eu am grija sa nu ramana resturi de rasina pe blank,iar daca sunt, cand inca nu s-a intarit curat cu spirt denaturat.Ce s-a uscat cu spatele unui cutit se poate razui,problema e cand blank-ul a fost vopsit e greu sa inlaturi rasina fara sa distrugi vopseaua.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 9th, 2010, 10:40 pm

Nea Jeane, habar n-am ce-i ala spirt denaturat.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Februarie 10th, 2010, 6:42 pm

E un alcohol industrial ce se foloseste la dizolvarea vopselelor.Cred ca poti folosi si spirtul sanitar.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 10th, 2010, 6:48 pm

Daca se foloseste la vopsele sigur se gaseste prin Hornbach, Praktiker sau Bricostore. Acum stiu unde sa-l caut, mersi :D.

Chiar sunt curios sa vad cu cat de putine inele se poate asambla blankul ala, ca aia care lucreaza FEII pentru Cabela's il umplusera :D.
Gerula
Site Admin

Înapoi la Rodbuilding