Fixarea mandrinei

Despre asamblarea lansetelor, blankuri, inele, mandrine, accesorii

Fixarea mandrinei

Mesajde Gerula pe Decembrie 26th, 2009, 6:16 pm

Intrebare de baraj pentru cei care se mai ocupa cu chestii de-astea :D :

Cu ce fixam mandrina pe blank? Am gasit o mandrina de fly care se potriveste destul de bine pe blankul de FE II , dar tot nu vine suficient de fix in zona in care as vrea eu s-o prind.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Fixarea mandrinei

Mesajde Jedi pe Decembrie 26th, 2009, 8:19 pm

Mai matiseaza ceva ata pina ti se pare ca vine convenabil. Apoi epoxy. Daca-i rasina prea groasa ,pune-o intr-un vas cu apa fierbinte vreo 10 minute.Banuiesc ca ai seringa din aia dubla.Subtire devenind,patrunde mult mai bine in ata si intarirea mai rapida si virtoasa.Ah...si amestecarea fa-o temeinic. :mrgreen: macar un minut.
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde Gerula pe Decembrie 26th, 2009, 8:27 pm

Matisarea ar fi solutia? Ma gandisem la asta, dar nu-mi inspira nici o incredere :D . E totusi partea unde apar cele mai mari forte.

Din pacate, alta solutie nu prea se intrevede.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 26th, 2009, 8:31 pm

Adrian,

Ai vazut ca la mai multe bete am folosit mandrine de castind (ce lasau sa se vada blank-ul),carora le-am taiat "tragaciul".Am folosit aceste mandrine deoarece se potriveau aprope exact la locul unde voiam sa le fixez pe blank si datorita faptului ca nu mai eram obligat sa folosesc "arbor" sub mandrina.
Poti lipi mandrina de fly cu epoxy waterproof nemaiavand nevoie de nimic altceva ,dar pui epoxy sa umple golul dintre blank si mandrina.

Daca totusi la potrivire e diferenta sensibila intre diametrul mandrinei si al blankului,poti matisa niste ata,atat cat trebuie si apoi peste ata pui epoxy si -ti va fixa mandrina.

Spor la treaba!!!

Imagine...Bat de spinning facut de mine pe un blank RAINSHADOW XST 1263F.Blank-ul l-am primit cadou de la prietenul meu Bill Batson propietarul celei mai mari companii americane de componente pt. bete de pescuit din U.S.A.( ( http://www.batsoneterprises.com)impreuna cu inelele si pluta.Am folosit madrina de casting(nu cea de spinning trimisa de Bill)ce s-a potrivit pe blank ,asa ca nu am fost nevoit sa folosesc "arbor" ,doar am lipit mandrina de blank cu DEVCON,high strenght,2 ton epoxy.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde pr3dat3k pe Decembrie 26th, 2009, 9:09 pm

io s la sibiu ...vin tocma marti ... mai am pe la munca vreo doi arbori ...daca ii vrei tii dau ca io nu folosesc .. la mine scociul de hartie e mai la indemana ...
pr3dat3k
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Decembrie 26th, 2009, 10:02 pm

Jean Scurtu scrie:Poti lipi mandrina de fly cu epoxy waterproof nemaiavand nevoie de nimic altceva ,dar pui epoxy sa umple golul dintre blank si mandrina.

Asta ar fi o solutie eleganta, dar cum sa fac sa nu se apropie mandrina numai intr-o parte a blank-ului?

pr3dat3k scrie:io s la sibiu ...vin tocma marti ... mai am pe la munca vreo doi arbori ...daca ii vrei tii dau ca io nu folosesc .. la mine scociul de hartie e mai la indemana ...

Multam fain :D . Dar am gasit mandrina de fly, si nu incap arbori intre ea si blank, in zona in care vreau eu s-o montez.
Gerula
Site Admin

Mesajde pr3dat3k pe Decembrie 26th, 2009, 10:19 pm

foloseste scoci de hartie cel mai ingust ... pui la mijloc si in laterale ,faci cateva incercari sa vezi cum sta , si dupa aia tai scociul cu o lama pe jumatate .. bagi epoxy sau ce ai pe acolo si gata treba
pr3dat3k
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Decembrie 26th, 2009, 10:22 pm

Mai, eu mai lovesc fitofagi mari cu betele astea UL, iti dai seama ca, daca mi-a rupt unul arborele mandrinei Pacific Bay cu care venea FE-ul, nu prea imi vine sa bag scotch de hartie.
Gerula
Site Admin

Mesajde pr3dat3k pe Decembrie 26th, 2009, 10:36 pm

scociul este pentru centrarea mandrinei pe blanc ...nu pentru lipire...
pr3dat3k
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Decembrie 26th, 2009, 10:40 pm

Iti dai seama ca stiu, dar problema e ca in zonele unde ai scotch nu ai epoxy. Si in loc sa ai o lipire pe toata circumferinta, ramai cu o lipire "in dungi" care poate ceda.
Gerula
Site Admin

Mesajde pr3dat3k pe Decembrie 26th, 2009, 10:50 pm

sa zicem ca mandrina are 10 cm ..

eu am pus scociul ( dupa ce l am taiat si l am facut de vreo 5 mm ) nu in capete ...am lasat cam 1 cm in ambele parti pana la capat unde am umblut cu gem ...iti fac una de proba si daca mi o rupi in frun fel ... o fac ciorba cu tot cu blanc si o mananc !?
pr3dat3k
trecut prin multe

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 27th, 2009, 1:16 am

Banda de hartie ce se chiama aici "masking tape"si se foloseste la vopsitul masinilor,la zugravit nu e cea mai buna la betele de pescuit si nu-ti recomand sa o folosesti.Eu o folosesc doar pt. a prinde inelele pe blank si fac incercarea statica,sau sa-mi tina inelul pe care il matisez.
E alta banda ce se foloseste in constructii ca sa acopere imbinarea intre panourile de gips,care e ca o plasa si lasa epoxi-ul sa ajunga pana la blank,deci o lipire mai buna a mandrinei.

La fel si ata pe care o matisezi lasa epoxi-ul sa asjunga la blank si nu vei avea surprize pe parcurs.Mandrinele de casting ce le folosesc eu intr-o parte a lor se poate chiar intepenii pe blank datorita conicitatii acestuia,iar epoxi-ul rezolva restul.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 27th, 2009, 1:43 am

Jean Scurtu scrie:E alta banda ce se foloseste in constructii ca sa acopere imbinarea intre panourile de gips,care e ca o plasa si lasa epoxi-ul sa ajunga pana la blank,deci o lipire mai buna a mandrinei.

Excelenta idee nea Jeane, stiu banda aia, si intr-adevar, poate trece epoxi-ul prin ochiuri.

pr3dat3k scrie:iti fac una de proba si daca mi o rupi in frun fel ... o fac ciorba cu tot cu blanc si o mananc !?

E genul de lipitura care intr-adevar cedeaza greu la un singur efort (chiar foarte mare) dar care nu rezista in timp. Eu am folosit-o la cu totul altceva (auto) si n-a tinut aproape deloc.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Ianuarie 3rd, 2010, 1:36 pm

Inca o intrebare nea Jeane, ce fel de epoxi folosesti la mandrina? Cred ca zilele astea ma apuc de treaba :D.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 4th, 2010, 1:02 am

Am folosit FLEX-COAT la inceput,dar apoi am folosit DEVCON HIGH STRENGHT 2Ton Epoxy ce e transparent,waterproof,timp de lucru 30 minute si in 2 ore e tare de practic mandrina nu se mai misca.Rezistenta maxima dupa 8 ore.

Cred ca poti folosi orice epoxy ce e waterproof si iti da destul timp sa fixezi mandrina si manerul.Si la manerul de pluta am folosit cel mai mult DEVCON 2 Ton.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 5th, 2010, 11:54 am

Am tot incercat sa gasesc aici DEVCON HIGH STRENGHT 2Ton Epoxy dar fara succes. Exista o chestie de la Bison recomandata pentru lipituri metal pe metal, care ar tine pana la 800 kgf, dar produsele Bison nu-mi inspira cine stie ce incredere.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 5th, 2010, 10:30 pm

Daca gasesti FLEX -COAT e f. bun dar are timpul de intarire ma lung,mai ales daca nu e cald destul in camera.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jedi pe Ianuarie 6th, 2010, 3:22 am

Loctite e firma de incredere.Cauta un distribuitor serios in Bucuresti si vezi ce au.In Timisoara aveam chiar un vecin care se ocupa cu distributia gamei Loctite dar i-am pierdut urma demult.
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde Dreamer pe Ianuarie 12th, 2010, 9:50 am

Deci...nu va mai prostiti atat. :lol:
Pr3dat3k stie bine ce zice.
Masking tape are rolul doar de a centra mandrina. in rest...toata rezistenta e luata de rasina epoxi.
Metoda asta e folosita si de cei de la MudHole
un exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=hYgeipNUJGA
You may say that I'm a Dreamer, But I'm not the only one!!!
Dreamer
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Ianuarie 12th, 2010, 11:32 am

Eu zic ca nea Jean a facut mai multe bete decat noi toti la un loc. Parerea mea.
Gerula
Site Admin

Următorul

Înapoi la Rodbuilding