blanc pentru voblere

Despre asamblarea lansetelor, blankuri, inele, mandrine, accesorii

blanc pentru voblere

Mesajde blackmamba pe Decembrie 2nd, 2008, 10:33 pm

Vreau si eu un sfat de la rodbuilderi .

Cam ce blancuri imi recomandati pentru voblere si linguri mici de la 2,5g la maxim 12g ,pentru pescuitul avatului in curent destul de puternic pe Dunare , Siret , Prut . Este nevoie de un blanc moderat sau fast ?
Pina acum am dat cu un Wild River de 2oz , cam greu si care nu imi permite lanseuri cu voblere mai usoare.
blackmamba
trecut prin multe

Locaţie: galati

Re: blanc pentru voblere

Mesajde Gerula pe Decembrie 3rd, 2008, 11:38 am

Eu nu-s rodbuilder, dar ti-as recomanda un blank moderat pentru conditiile astea. Avatul ataca violent si, in marea majoritate a cazurilor, se cam inteapa singur, important e ca batul sa fie suficient de flexibil pentru a amortiza socul primelor 2-3 secunde.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde strimerman pe Decembrie 3rd, 2008, 7:42 pm

Eu dau cu Xfast cu fir subtire si frana slabita .
Dau cu Un Hot Shot - un HSR1021 care arunca destul de departe microvoblere, .

Desigur ca pentru voblere se recomanda bete moderate..flexibile si lungi ca sa arunci departe pe dunare.

Aici ar fi si o inovatie de genul un blanc de fly de clasa 7-8 , de 2.7m . Astea-s si lungi si moi si pot arunca departe voblere mici !
nu sunt rodbuilder dar mi-am dat si eu cu parerea.
strimerman
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Decembrie 3rd, 2008, 8:05 pm

Cred ca nea Jean iti poate recomanda cateva solutii.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 3rd, 2008, 8:07 pm

Daca apa e f.iute blank-ul de fly de W7-W8 ,nu te ajuta,de aceea eu am transformat niste bete fly (SAGE si G.LOOMIS IMX de 9',W12,W12/13 )in bete de spinning.
Din punctul meu de vedere cel mai bun blank e cel moderat-fast.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Gerula pe Decembrie 3rd, 2008, 8:11 pm

Cele facute din W12 cam ce greutati arunca? (minim si maxim)
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 3rd, 2008, 8:13 pm

Nu stiu daca ai de unde cumpara un blank "HARRISON INTERCEPTOR "(englezesc)de 3,3m.,ce arunca si peste 1oz.(28g.),un blank super pt. ce vrea "blackmamba".Batul facut de mine pe acest blank cantareste 135g.,actiunea e moderat -fast si il consider un "super bat".cu care poti arunca lejer si un singur jig de 1/8oz.la distanta mare.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 3rd, 2008, 8:18 pm

Gerula scrie:Cele facute din W12 cam ce greutati arunca? (minim si maxim)

Peste 1oz.,dar totul depinde de marca blank-ului ca de exemplu mie blank-urile de fly AVID si ULTRALEGEND mi se par prea moi.Eu cu batul facut de mine pe blank fly ALL STAR TITANIUM DE 9' W8 +extensie ,arunc lejer greutati peste 28g. ,dar in apa iute si f. iute nu e bun mai ales daca ai pescari in jurul tau si care de necaz ca tu prinzi arunca peste linia ta cand esti in drill cu pestele.

Si cu batul SAGE 1290 RPLX de 9' W12,arunc lejer 50-60m. cu doua jig-uri de 1/8oz.,dar fiind fast in apa iute ai probleme ,cum am avut eu de la rand 3 red fish mi-au rupt leaderul de 14lb.(pescuiam cu SPIDERWIRE STEALTH 6LB.si normal cu SS 1300)

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 3rd, 2008, 8:28 pm

Deci ca greutate minima la blankurile astea ar fi 1/8 oz?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 3rd, 2008, 8:35 pm

Am uitat sa spun ca batul G,LOOMIS model F10812/13M,bat de fly 9' W12/13,transformat de mine in bat de spinning e ceva mai moale comparativ cu SAGE-ul de W12,prezerntat anterior,iar un bat tot de fly G.LOOMIS IMX model FR12010 de 10' W10 line(transformat in bat de spinning) e prea moale cand apa e iute.Prima data cand am pescuit cu el am prins un pastrav de 8lb.(3,6kg.),dar in apa iute cu pescari langa mine nu-l folosesc,ca nu pot tine pestele cum vreau.
Cel putin asa e in conditiile in care pescuiesc eu si de aceea am mai multe bete deoarece in timpul aceleiasi zile viteza in canalul Rollover Pass difera functie de taria fluxului si refluxului,fiind nevoit sa schimb batul cu altul potrivit momentului respectiv.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 3rd, 2008, 8:42 pm

Gerula scrie:Deci ca greutate minima la blankurile astea ar fi 1/8 oz?

Cu cat blankul flexeaza mai mult cu atat poti arunca departe mai usor naluci usoare ca un jig de 1/8oz. La voblere e un pic mai diferit in sensul ca voblerul avand volumul mai mare intampina mai multa frecare cu aerul in timpul aruncarii comparativ cu un jig.

Si cum spuneai si tu la avat nu ai nevoie sa intepi ca se inteapa si singur,deci nu vad rostul unui blank fast ce nu te ajuta la arucarea nalucilor mai mici,un blank moderast-fast sau chiar moderat (blank de calitate) te ajuta mai mult atat la aruncari cat si in drill cu pestele.
La mine e un pic mai altfel deoarece pastravul de mare are obiceiul ca si stiuca sa faca "lumanari",ori avatul nu e un peste prea luptator.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 3rd, 2008, 8:46 pm

Altceva cu un STRADIC 2500,nu vei arunca cu acelas fir si aceeasi greutate cat poti arunca cu un...SS1300,chiar daca multi nu vor crede ce spun uitand ca SS pune altfel firul pe tambur si ca taburul lui e "long cast".

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 4th, 2008, 10:19 am

Jean Scurtu scrie:
Cu cat blankul flexeaza mai mult cu atat poti arunca departe mai usor naluci usoare ca un jig de 1/8oz. La voblere e un pic mai diferit in sensul ca voblerul avand volumul mai mare intampina mai multa frecare cu aerul in timpul aruncarii comparativ cu un jig.

Aici e tot spilul, ai pus punctul pe i. Un bat care arunca onorabil jiguri de 5 grame dar nu prea grozav jiguri de 3.5g va avea probleme mari cu voblere de 5-6 grame.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 4th, 2008, 9:21 pm

Exista solutia ca la cca. 30-50cm. de vobler sa pui un plumb suplimentar ce te poate ajuta sa arunci voblerul unde doresti,iar faptul ca batul e lung te ajuta(tinand varful batului cat mai sus) si mulinand corespunzator sa conduci voblerul la adamcimera dorita.
Si fiind vorba de avat unde trebuie sa mulinezi rapid,cred ca poti mentine voblerul la adancimea la care el ataca(de fapt mai mult aproape de suprafata ape)destul de usor cu varful batului tinut in sus.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde blackmamba pe Decembrie 4th, 2008, 9:38 pm

Multam nea Jeane , in mare cred ca am inteles .

Cred ca tot un blanc de fly am sa incerc .

Poate vine Mosul !! :occasion-snowman:
blackmamba
trecut prin multe

Locaţie: galati

Mesajde Gerula pe Decembrie 5th, 2008, 9:16 am

Alege unul cat mai lung, mai ales daca vrei sa-l folosesti la Dunare.
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Decembrie 6th, 2008, 12:05 pm

Mai am eu o varga gata facuta pe blank allstar titanium...intrebatzil pe Jean....
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Decembrie 7th, 2008, 9:19 pm

Ce lungime si ce greutati arunca?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 8th, 2008, 3:49 am

Cred ca ca lanseta lui DADY e facuta pe un blank de fly trimis de mine ,un ALL STAR AUSTIN(TITANIUM) de 9',super pt. voblere mici,dar nu mai stiu exact clasa ,in orice caz intre W5 si W8.
Poate mai retine DADY clasa ca eu am trimis mai multe blank-uri de fly ALL STAR AUSTIN,dar putin au inteles valoarea lor,la fel cum pe alti abia i-am putut sa-i conving sa cumpere blank -uri ALL STAR TITANIUM de spinning dintr-o bucata.
Poate va spune DADY cum un prieten de-al lui un italian ,concurent la stationar "i-a confiscat" (si de ce) o lanseta facuta de el cu inele match, pe un blank fly ALL STAR AUSTIN de 9'.
Acum cand pescarii romani au descoperit ce bune sunt nu mai am de unde sa le trimit ca nu se mai fabrica decand firma ALL STAR din Houston a fost cumparata ,din pacate ,DE SHAKESPEARE.....

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 9th, 2008, 11:33 am

Blankurile Titanium de spinning parca se faceau si din doua bucati, nu?
Gerula
Site Admin

Următorul

Înapoi la Rodbuilding