Alegerea pozitionarii inelelor pe blank

Despre asamblarea lansetelor, blankuri, inele, mandrine, accesorii

Alegerea pozitionarii inelelor pe blank

Mesajde Gerula pe Octombrie 31st, 2008, 9:13 pm

Din cate am mai auzit de la rodbuilderii cu experienta, partea blankului pe care se vor monta inelele precum si pozitia exacta a acestora se aleg "de mana", pentru fiecare blank in parte. Poate ne explica cineva cum se face exact operatiunea.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Alegerea pozitionarii inelelor pe blank

Mesajde empthy_cluster pe Octombrie 31st, 2008, 9:20 pm

salut, deci am acest fisier cu lungimea blancului distantza dintre inele in cm cred ca de la fuji, cred ca ai dreptate ce am eu este cred pentru betze fast.
U-pescuit
empthy_cluster
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 1st, 2008, 6:45 pm

Totusi, stie cineva cum alegi partea pe care blankul se curbeaza cel mai bine?
Gerula
Site Admin

Mesajde adrignat pe Noiembrie 1st, 2008, 8:35 pm

e o operatiune mult mai simpla decat s-ar astepta majoritatea :D ......o metoda mai rudimentara si mai putin exacta e cea de a propti varful in pamant si de a aplica presiune pe "cotor" de-a lungu blankului.si el se va indoi natural......alta e de a folosi un "spine finder"......adica se aseaza blank-ul paralel cu pamantul in 2 "cracane" fixe care ii ofera libertate mare de rotatie blankului si atarni o greutate de blank.....exemplificare:
http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... hasJS=true
adrignat
membru nou

Mesajde empthy_cluster pe Noiembrie 1st, 2008, 8:47 pm

bun si care-i schepsisul cu metoda cabelass? :angry-banghead: :angry-banghead: :angry-banghead: (ce-mi place bulina ce da cu capu de perete )
U-pescuit
empthy_cluster
trecut prin multe

Mesajde adrignat pe Noiembrie 1st, 2008, 9:16 pm

pai greutatea forteaza blankul sa se curbeze....si pt ca suporturile ii ofera posibilitatea de a se roti in jurul propriei axe....el va "alege" sa se curbeze de-a lungul spine-ului.....
adrignat
membru nou

Mesajde kuintautti pe Noiembrie 2nd, 2008, 10:17 am

am vazut odata un suport bun ... introduceai blancu intr-un rulment cu o greutate agatata de virful blancului... se rasucea pi pizitie instant
kuintautti
trecut prin multe

Mesajde adrignat pe Noiembrie 2nd, 2008, 1:33 pm

exact!!! :D e pe acelasi principiu ;)
adrignat
membru nou

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 2nd, 2008, 9:10 pm

Probabil o sa va surprinda ce o sa va spun si anume ca "spine"(coloana vertebrala a blank-ului)nu joaca nici un rol in a construi un bat de calitate.
De aflat "spine" nu e mare lucru dupa cum a aratat"adrignat",dar nu va ajuta cu nimic doar sa pierdeti timpul.
Daca inelele sunt puse pe "spine" ,pe partea opusa sau in orice parte a blank-ului dar aliniate bine si puse in locul portivit,batul are aceeasi calitate.
Referitor la cum pozitionezi inelele pe un bat nu exista nici un sablon,nici o schema chiar daca multe firme dau asa ceva.
Blank-urile,chiar facute de aceeasi firma ,cu aceeasi caracteristici difera mai mult sau mai putin.
Pt. a pozitiona inelele bine pe un blank e nevoie sa se faca "incarcarea statica" a blank-ului.Suna cam pretentios dar nu e mare filozofie.
Pt. aceasta e necesar ca prima data sa fie lipit inelul de varf si mandrina ,aliniate pe directia pe care v-ati hotarat ca e mai bine sa puneti inelele..Apoi "ochiometric",lasand distanta intre ele lipiti cu scotch(sau mai bine cu masking tape) inelele pe bat aliniate cu inelul de varf si mandrina.
Urmatorul lucru e sa puneti o mulineta in mandrina,bagati firul prin inele,il legati de ceva mai greu(sau pur si simplu cum fac eu,tinand capatul firului in mana stanga)si tensionati batul ca si cand ati avea un peste solicitand batul.
Urmariti sageata(de la fizica) facuta de fir cu incovoierea blank-ului avand grija ca intre inelele cu aceeasi inaltime sa fie egala sageata(distanta dintre fir si blank).Daca nu e, mutati inelele in sus sau in jos,daca e cazul mai adaugati inele ,astfel incat sa puteti observa ca blank-ul e solicitat pe cat posibil uniform.Insemnati cu marker locul devinitiv al inelelor si puteti incepe matisajul.

Alt lucru de care trebuie sa tineti cont cand construiti un bat e sa verificati daca blank-ul e drept sau un pic stramb(mai ales in zona varfuli),majoritatea blank-urilor nu sunt perfect drepte dar eventuala curbura a lui nu-i scade calitatea ,doar cel ce face blank-ul trebuie sa invarta blank-ul tinut in pozitie orizontala pana gaseste pozitia in care e cel mai drept si curbura in jos.Inelele se vor pune pe linia acelei curburi si batul doar ca estetica va diferi de unul facut pe acelas blank drept,calitatea batului rezultat fiind insa aceeasi.

Teoretic cea mai buna incarcare a blank-ului e realizata la betele cu firul pein interior.Ca principiu firul dintre inele trebuie sa urmareasca cat mai bine curbura batului.Aceasta se realizeaza cu cat mai mult inele,dar inconvenientul e ca ingreunam batul si de aceea stabilim minimul de inele necesare ce ne ajuta ca la solicitarea blank-ului sa nu apara suprasolicitari intr-un punct al lui ci sa fie solicitat uniform de la varf la mandrina,dar in acelas timp sa nu ingreunam fara rost blank-ul.

Altceva ,deoarece ,nu mai retin pe ce postare ,s-a specificat ca un bat dintr-o bucata e mai bun si mai sensitiv decat un bat faut pe blank din mai multe bucati(dar din acelas material si cu aceleasi cartacteristici) va spun ca nu e asa. Blank-urile moderne din mai multe bucati sunt la fel de bune ca cele facute dintr-o bucata.Exista totusi o mica diferenta,dar ce poate fii sesizata nu de pescar ci de aparate special facute in acest sens,pescarul nesesizand diferenta ,practic pescuind cu un bat din mai multe tronsoane e la fel ca pescuind cu acelas bat(material ,caracteristici)facut dintr-o bucata.
Diferenta ,aproape nesimtita de pescar e ca un blank dintr-o bucata e un pic mai usor decat un bat facut din mai multe bucati(datorita imbinarilor necesare batului din mai multe bucati).Avantajul betelor din mai multe bucati(mai ales a celor"travel") il veti simti la deplasari cu masina ,avionul etc.

ImagineImagine

Batul pe care il vedeti in fotografie e un bat de spinning facut de mine pe blank de fly moderat -fast de 3,15m.,W8 (blank-ului original i-am adaugat o extensie HELIUM LTA de la KISTLER) si puteti obseva cum '"lucreaza" in drill cu black drum-ul ce apare in avatarul meu.O sa va mirati probabil ,dar batul cu maner "split"(intrerupt)la 3,15m are doar 6 inele incluzand si inelul de varf,dar inele MATCH SIC si cantareste 145g.E un blank ALL STAR AUSTIN (TITANIUM)de W8.

Numai bine,

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Gerula pe Noiembrie 2nd, 2008, 9:20 pm

Urmand spine-ul nu reduci probabilitatea ca batul sa se rupa la o solicitare foarte puternica?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 2nd, 2008, 9:51 pm

Nu ,daca ai pozitionat unde trebuie inelele si daca nu pescuiesti cu un fir peste rezistenta specificata a blank-ului.Sau daca totusi il rupi e probabil din cauza unui defect de structura al blank-ului nesesizat cu ochiul liber.Am patit asa cu un bat nou facut de mine ca la a doua aruncare cu greutate de cca.20g.,desi puterea de aruncare a blank-ului era de 1oz.(28g.).S-a rupt mufa tata exact ude se termina mufa mama.Era un blank RAINSHADOW XT1264F primit cadou impreuna cu tot ce trebuia sa-mi construiesc batul(inele ,mandrina, pluta)de la prietenul meu BILL BATSON ce e propietarul celei mai mari companii de componente pt. bete de pescuit din U.S.A.si anume BATSONENTERPRISES(http://www.batsonenterprises.com).
Mi-a trimis alt tronson si am refacut batul(era un blank de steelhead).Cand BILL vine in Houston,merge la pescuit intotdeauna cu mine si culmea a vrut sa pescuiasca cu bat de al meu si in felul in care pescuiesc eu si se pare ca a fost f. multumit.

ImagineImagine

ImagineImagine
ImagineImagine

Asta e batul facut de mine pe blank RAINSHADOW de 3m.si care mi s-a rupt la a doua aruncare datorita unui dfect de structura a blank-ului.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde empthy_cluster pe Noiembrie 2nd, 2008, 10:27 pm

spinul este punctul de `lipire` al blancului ca nu sunt sigur ca am priceput???? :character-oscar: , nea Jean aproposs foarte interesant ce atzi spun, multzumesc :text-bravo:
U-pescuit
empthy_cluster
trecut prin multe

Mesajde kuintautti pe Noiembrie 3rd, 2008, 8:25 am

Jean Scurtu scrie:Probabil o sa va surprinda ce o sa va spun si anume ca "spine"(coloana vertebrala a blank-ului)nu joaca nici un rol in a construi un bat de calitate.
De aflat "spine" nu e mare lucru dupa cum a aratat"adrignat",dar nu va ajuta cu nimic doar sa pierdeti timpul.
Daca inelele sunt puse pe "spine" ,pe partea opusa sau in orice parte a blank-ului dar aliniate bine si puse in locul portivit,batul are aceeasi calitate.
Numai bine,

Jean Scurtu

sa spun drept ma surprinde

datorita materialelor si procesului de fabricare orice blank nu este perfect si capata o coloana vertebrala , asta inseamna ca incarcat se va indoi natural intr-o singura pozitie , pozitionind inelele pe alta directie ar insemna sa tensionezi rasucind miscarea naturala a blancului

numa bine,

dumitru stanga
kuintautti
trecut prin multe

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 3rd, 2008, 8:43 am

"Spine"este data de axa pe care curband blank-ul acesta intampina cea mai mica rezistenta si se considera a fi pe partea opusa acelei curbe.Localizarea ei depinde de si de linia de lipire a panzei de grafit,sau de fibra de sticla dar si de neuniformitatea grosimii peretelui blank-ului.
La mai multe blank-uri de fly SAGE pur si simplu nu am putut putut sa gasesc nici o "spine" atat de bine sunt facute.

Repet insa ca nu are nici o importanta daca puneti inelele pe "spine" ,diametral opus sau in alta parte,asa ca nu va faceti probleme daca nu o gasiti,deoarece a pune sau nu inelele pe "spine" nu influenteaza calitatea batului rezultat.
Ce e important pt. un bat bun e sa ai un blank si componente de calitate si sa-l construiesti cum trebuie.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde kuintautti pe Noiembrie 3rd, 2008, 9:05 am

ok ! deci daca blanku e perfect din fabricatie reusinduse producera unui material si aplicarea adezivurilor omogen nu are coloana vertrebala si atunci indiferent pe ce directie pui inelele merge bine

dar acu ca sa fiu singur ca inteleg .. si daca are coloana vertebrala putem pune inele la 90 de grade de coloana vertebrala ca nu influenteaza modul de functionare
kuintautti
trecut prin multe

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 3rd, 2008, 9:32 am

Dumitru,

Poti pune oriunde inelele pe blank fara a tine cont de "spine".Majoritatea blank-urilor ce mi-au trecut prin mana au spine ,exceptia celor de la SAGE.Poate ca mai sunt alte blank-uri in situatia blank-urilor SAGE,dar eu m-a refer la ce am cunoscut eu.

Practic nu ma consider un "rodbuilder "mi-am facut bete pt. mine ca nu gaseam cum mi-ar fi placut.In general sunt mai putin "ortodox" atat la pescuit cat si in construirea betelor ,nu ma iau litera cu litera dupa literatura,incerc sa-mi mai folosec si mintea mea in cazul in care cred ca e bine o schimbare.
Imi fac bete de spinning pe blank-uri de fly,transform bete de fly in bete de spinning,bete de casting in bete de spinning(doar prin taierea tragacului!!!),folosec mandrina de casting ce lasa sa se vada blank-ul (si careia ii tai tragaciul )pt.bete de spinning,6 inele pe bat de 3,15m.etc.

Daca nu ma crezi la ce am spus referitor ca poti pozitiona inele pe bat pe orice linie ,nu pe spine,intra pe "rodbulding forum" si intreaba-l pe cel mai cunoscut rodbuilder american(cel ce conduce forum-ul),Tom Kirkman ca sa vezi ce parere are.

Numai bine,

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde kuintautti pe Noiembrie 3rd, 2008, 9:59 am

Nea Jean... Nashule... :D

normal ca te cred ca poti pune inelele in orice pozitie vrei ... acu doar purtam o discutie constructiva in care rasuceam blanku pi toate partile sa vedem cum o fi mai ghine. Asta evident o fac ca orice neortodox ce sint... , incerc sa o fac prin logica nu credinta caci apreciez info de prima mina de la cineva mai rodat prin experienta ale carui motive de face ceva intr-un anumit fel vreau sa le inteleg perfect , deh... nu e felul meu sa invat mcanic
kuintautti
trecut prin multe

Mesajde Cristian Ene pe Noiembrie 3rd, 2008, 10:51 am

Alegerea splinului blankuui este importanta pentru 2 motive .

Dar mai intai despre cosntructia blanklului. Cum folia sau folile de grafit incep si se trmina undeva unniformitatea grosimilor peretilor blanklui este foarte relativa. Cel mai obisnuit caz blankul are doua splinuri asezata diametral opus si 2 parti mai puternice tot diametral opus indiferent daca sunt de la Loomis , Sage sau alte firme. Splinul este de fapt partea cea mai subire a blankului si implicit directia pe care blankul tinde sa se orienteze natural. Traectoria splinului poate sa devieze in functie de structura blanklui si poate sa fie o linie in spirala sau daca producatorul controleaza procesele tehnologice splinul trece la 180 de grade pe prima treime (Cabela` XML , Sli saua lte firme care vor sa extinda plaja de lansare pentru lansetele HM)

1. In lansare si drill blankul este supus unor forte de torsiune daca inele nu sunt puse pe splin cazul cel mai grav apare cand inele sunt pozitionate la 90 de grade fata de linia naturala de indoire. Inele se pot monta si pe splinul secundar aflat de obicei diametral opus de splinul principal, daca se doreste ca forta maxima sa fie in drill sau lanseta sa arunce mai bine greutatile din plaja inferioara de lansare.
2. Performantele de lansare sunt diminuate deoarece blankul torsioneaza catre zona cu elasticitatea maxima , la eforturi maxime apare si riscul de a rupe blankul(blankul oboseste mai repede cand este montat incorect) . Lanseta echipata corect cu inele pe splin are fluenta optima in lanseu si toata energia este inmagazinata si eliberata complet pe directia de lansare.
3. Numarul de inele si pozitioarea pe splin decid puterea lansetei (un numar mai mic de inele dispus pe o lungime restransa a blankului inseamna mai putina putere)adica putem influenta prin pozitioanrea pe splin dca vom folosi mai mul sau mai putin din puterea ,,naturala,,sau data blankului in functie de dispunerea ineleor pe splinul principal sau secuandar si numarul inelelor folosite.
Cristian Ene
membru nou

Mesajde Cristian Ene pe Noiembrie 3rd, 2008, 11:11 am

Majoritatea blankurilor sunt usor strambe pe varf dar atunci cand montez inele caut sa le pozitionez corect pe splin si nu motive estetice ca lanseta sa fie dreapta ,,laser,, asa cum vor acei rodbuilderi care au ca unic scop lansete frumoase, drepte, fatoase si gaunoase :naughty: .

Cum spunea si ,,finalndezul zburator,, e mai important sa judeci cu mintea ta sau sa compari argumente si nu judecatide valoare de genul ,,va spun eu,,
Cristian Ene
membru nou

Mesajde Gerula pe Noiembrie 3rd, 2008, 12:00 pm

Cristi, nu mi se pare ca solutia propusa de nea Jean, cu pozitionarea curburii varfului in jos, ar tine de considerente estetice. Varful e de departe cea mai fragila parte a batului, si daca-l montezi cu respectiva curbura la 90 de grade fata de linia inelelor, sigur apar torsiunile de care ziceai.
Gerula
Site Admin

Următorul

Înapoi la Rodbuilding