Salpa ca mancare

Tehnici si monturi specifice pentru pescuitul in apa sarata

Salpa ca mancare

Mesajde Gerula pe Septembrie 23rd, 2009, 3:16 pm

Imi spunea pe mail un priceput ca pe unde-si face el veacul nici negrii care vin cu pluta din africa nu mananca Salpa, ca e cel mai naspa peste etc :lol: . Cum eu nu traiesc pe malul Mediteranei, n-am vrut sa ma contrazic inutil, cu toate ca ala pe care-l mancasem eu in Corfu (in sos de vinegrete) fusese extrem de gustos.

Am lasat-o cum picase pana azi, cand am luat masa cu niste italieni, si din una-n alta am ajuns la pescuit. Unul dintre ei s-a dovedit a fi un pescar foarte priceput intr-ale pescuitului marin (oricum mult mai priceput ca mine :D ), asa ca n-am ratat ocazia sa-l intreb si despre "infama" Salpa, mentionand cele spuse de priceputul mai sus pomenit. Omul a facut ochii cat cepele, dupa care m-a asigurat ca in zona lui pestele asta e un fel de mancare traditional, ca exista retete din mosi stramosi etc.

Asa ca, ajungand la calculator, am dat un search pe net si, ce sa vezi http://italianfood.about.com/od/fishdis ... Salema.htm , asa, la prima strigare.

Comentariile sunt, cred, de prisos :lol: :lol: :lol:
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Salpa ca mancare

Mesajde adrian frunza pe Septembrie 28th, 2009, 4:10 pm

am avut o discutie similara cu SF ,pe tema BOUILLABAISSE .expertul zicea ca e o mancare de orfani ,care mananca de la tomberon bla ,bla .gastronomia inseamna cultura ,istorie ,educatie,rafinament ;gasesti ca aceste aspecte sunt specialitatea casei in romania? romanul care vrea sa parvina, cand pleaca, ia cu el si creierul spalat in tara ,sta ce sta afara isi face un upgrade la cerebel si incepe sa tina conferinte,vorbeste cu accent .
in definitiv asa cum suntem in europa o cultura minora ,nu existam nici gastronomic ,majoritate felurilor noastre de mancare sunt adaptari locale ale unor retete nationale de aiurea .
pai daca nu avem o cultura gastronomica ,cum naiba sa sa putem da note ?
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Septembrie 28th, 2009, 4:52 pm

Da, ai ghicit personajul. No comment apropo de BOUILLABAISSE: http://images.google.ro/images?hl=ro&so ... e&resnum=4

Cel mai nasol e ca omul e de meserie bucatar. Daca nu mancam eu salpa aia ci doar o vedeam in farfurie la altul, luam 100% de bun ce zicea el.
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Septembrie 29th, 2009, 8:46 am

da, nu am nevoie de multe indicii ca sa vanez un ''subiect".
ideea e ca nu prea ai extensii intelectuale cand in liceu sau scoala profesionala ai subiect la teze :ciorba de perisoare si sosul alb .
singurul punct tare , e ca el e in miezul problemei ,adica la coada tigaii;noi suntem pe partea cealalta ,in salon.
acum si cu bucatarii astia sunt aceleasi probleme ca si cu poetii ,unii fac poezii geniale unii fac maculatura .
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Octombrie 4th, 2009, 5:30 pm

Parerea mea e ca omul nu e nici pe departe prost, in orice caz intelectual vorbind e mult peste nivelul la care te-ai astepta cand ii vezi CV-ul. Dar are niste deficiente de caracter pe care eu unul le-am observat relativ tarziu.
Gerula
Site Admin

Înapoi la Pescuit marin