Pescuitul la calmar (squid) : egi, chestii socoteli

Tehnici si monturi specifice pentru pescuitul in apa sarata

Pescuitul la calmar (squid) : egi, chestii socoteli

Mesajde Gerula pe Februarie 14th, 2009, 1:06 pm

Care aveti experienta cu pescuitul la calmar? Din ce am vazut, japonezii dau cu un fel de naluci speciale, numite egi, care au in coada una sau doua coroane de ace, pe care sa se agate calmarul. Alte tehnici/naluci eficiente mai stiti?
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Pescuitul la calmar (squid) : egi, chestii socoteli

Mesajde SF pe Februarie 15th, 2009, 4:38 pm

Cind imi revin o sa bag o partida , acuma is dupa 36 ore de nesomn si un bar gresit in Austria , am vomitat copios niste gustari pe acolo :twisted: , da trece .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 16th, 2009, 1:23 am

Zi, ca eu unul chiar sunt interesat. Pare un pescuit destul de spectaculos, in special daca nu te arunci la echipari heavy :D
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Februarie 17th, 2009, 2:14 am

Nu scapi tu nici aici de aruncari heavy , japonezi au inventat un fel de jigging la calamar , cind ai 150 de grame de naluca , apoi sa te tii bine :lol:

Azi am dat dupa sepie si calmar insa nu prea se vad sanse rapid , furtunile din ianuarie si pina saptamina trecuta au minat pe mal algele , nu-s pestisori , nu ai vinatori ;) , am dat azi tiris pe fund cit am vrut si oriunde , de abia am agatat vreo doua fire , inainte cautam cu naluca trasee cu nisip in vecinatatea algelor , acuma ii numa nisip cit ajungi cu lanseu :twisted:

Nu prea am timp , da asa de inceput ;
Ii un pescuit soft de-a binelea . Se recupereaza incet , ii mai recomandabil mono , insa io dau cu textil :lol: ,cu textil tre sa-ti stapinesti reflexu de a schita o intepare , risti sa rupi tentacolu din prima , sepia , calmaru dar si caracatita se deplaseaza si prin propulsie , are o magazie unde intra apa dupa care o goleste rapid , presiune , si tisneste ca un turbojet . In rest sepia si calmaru au un fel de inotatoare , caracatita picioare .
Au doua brate mai lungi si elastice pe care le arunca asupra prazii , automat alea trag prada catre restu bratelor , incearca sa vizualizezi faza care se intimpla cu naluca :) , krakenii astia por sa mearga si in fata dar si in spate , urmareste naluca , o ajunge cu bratele , cind bratele prind si trag automat presioneaza apa in sens contrar .
Se lucreaza aproape exclusiv din mulineta , fara pompaje largi , batu mai mult se tine indoit( scuza expresia :lol: ) ca sa nu se elibereze , daca ai inmuiat firu foarte putin scapa ( pina nu prinzi , defapt ratezi citiva din astia o sa zici ca si cu peste tii tot timpu firu tensionat , insa nu-i o miscare care iese din prima ) , tre sa mentii o tensiune constanta si aici ii punctu nevralgic cind dai prima data .
Nu are vigoarea pestelui , atacu la calmar ii fain , sepia ii cu enspe fete , am furat-o de multe ori , am ajuns sa bag buruieni in mincioc crezind ca-i sepia , chiar cu lanterna frontala si vaz bun :lol: , are obiceiul citeodata sa se stringa si nu se misca , ataca mult mai fin , sesizezi o greutate in bat si atit , daca dai teapa adios , asa ca tragi si vezi ca nu se misca , da deloc , o aduci pina la picioarele tale si vezi ca se desface cea ce tu credeai ca-i o tufa si daca te prinde moale scapa . Am avut faze ca aveam minciocu in apa , in mina , cind m-ai era un metru am zis ca-i iarba , retras minciocu , pierdut tensiunea din fir si am vazut sepia cum se intoarce si dispare , mai ales ca sepia isi schimba culoarea mai dihai ca si caracatita sau calmaru .
Toti trei inamicii au punga cu cerneala si trag in directia ta , cind ajung la mal . Ii un semn de multe ori , daca te uiti pe zona si vezi o pata de cerneala ramasa pe piatra inseamna ca de acolo s-o prins , deci ii bine .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 18th, 2009, 11:30 am

Eu mi-am luat un Megabass de squid pentru salau :D , dar am de gand sa-l folosesc la vara si pentru scopul pentru care a fost creat. E rated # 2.5 - 4 egi, din cate am vazut pe net egi-ul de 4 are cam 24 de grame, asa ca se poate da totusi si mai finut dupa krakeni :D

Ca naluci, in afara de alea speciale, cu coronita de ace, mai merge ceva?
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Februarie 25th, 2009, 2:53 pm

Pe-aici ai aruncat prosopul? :D
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Februarie 26th, 2009, 1:02 am

Bine , si cum arata megabass ala de dai la salau , zi numele ca il caut io :)
24 de grame cu ce le arunci , tinind cont ca sepia sta cam lipita de fund si nu obisnuieste sa stea pe nisip curat :lol: deci cu 4-6 lb ii riscant , plus ca 24 de grame putine bete M chiar arunca bine greutatea asta ;) , vreau sa zic la distanta , un MH ii la locu lui cu 24 de grame , deci unde ii mai finut ca nu-l vad :lol:
Chiar azi am dat putin la sepie -calmar , acuma ii sezonu , la vara prin alte emisfere , sau latitudini , unde la frig , in rest cam canci ai sanse . Colegi mei , si io la inceput , cu vreo 15 grame dupa aia io am trecut pe 30 de grame si am obtinut 2 prezentari la limita lanseului , deci stateau departe in locu unde am dat noi , nu ajungeam cu mai usoare .
Japonezi au mai multe specii de sepie si calmar , vezi ca dau in Pacific , si de la ei la americani ii al naibii de mult ocean , Mediterrana ii inconjurata de hrapereti , toti care ii fac roata is pescari bunicei , incepind de la turcaleti si terminind cu spanioli , pe aici ii cam diferita treaba deci ;) :lol:
In mod normal , la calmar , care se misca intre ape, mai putin tras pe fund , nu ai nevoie de fir mai mult de 4 lb , insa daca dai cu naluca mai grea ai cel putin nevoie de un leader de soc , sa nu rupi in lanseu , si nu poti incerca sepia pt. ca risti mult , cu 12-15 lb tepi aia cedeaza daca dai pe fund , defapt intelegi ca si tu dai grosier prin zavoiae dupa clean , si unde ii bine sa indrepti ancora :lol: , deci nu te face ca nu sti :lol:
In Mediterrana perioadele bune de pescuit sepie si calmar coincid , la fel si zonele , atit ca unu ii pe fund , si plasezi naluca acolo , altu intre ape ;) . Nu recomand la nimeni umblatu pe un mal stincos noaptea ( s epescuieste noaptea , aproape exclusiv , un semn ar fi barcile care fac trena cu 2-3 noduri pe ora , daca vezi ca se invirt mult inseamna ca se prinde , la mai mare viteza dau la altceva ) chiar si cu lanterna frontala , daca nu o facut treaba asta ziua , si nu vede despre ce ii vorba . acum doi ani o ajuns la mine un forumist si dupa 5 minute si zdrelit picioru destul de fain :cry: , in conditiile astea ii bine sa mergi cu strictu necesar , in cazu asta minciocu devine un must , la peste dam fara mincioc insa aici nu merge , un bat in plus devine o povara , deci universal :lol:
Nu ar fi rau sa faci niste probe inainte , sepia , calmaru si caracatita pot da alergii extreme soldate cu spitalizare , te umfli ca o minge , am vazut doua cazuri , chiar si mie imi da un fel de usturime ciudata dupa ce pun mina pe ei , mai ales caracatita , insa se opreste la atit , slava domnului :)
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 26th, 2009, 2:09 am

E Megabass Caiyen C78L rated # 2.5-4 EGI La mai putin de 300$ de nou a fost de nerefuzat :D . E dat ca light class, dar EGI nr 4 cam pe la 24 de grame se invarte, din ce-am sapat eu.

De ce naiba sa pui mana pe ei? Manusile chirurgicale pentru ce s-au inventat? :lol:
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Februarie 26th, 2009, 2:39 am

Mda , puteai si tu spun dinainte sa scriu foiletonu de mai sus ca-i vorba despre un bat , nu cum credeam io , ca-i ceva naluca :twisted: oricum , ii ceva sa dai cu bete de egging la salau :lol:
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 26th, 2009, 2:42 am

Pai cum dracu putea sa fie naluca de 2.5-4 egi? :lol:

Nu stiu cum o fi batul pentru nalucile alea specifice de squid, dar pentru jigging de-asta normal, de balta, se preteaza foarte bine. :D E destul de fin, cu actiune moderat-fast si foarte senzitiv. Mie imi trebuia ceva pentru jiguri din plaja 10-17g, iar asta e numai bun.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Februarie 26th, 2009, 2:58 am

Gerula scrie:Pai cum dracu putea sa fie naluca de 2.5-4 egi? :lol: .

Mai , pai cine are poze cu calmari , sepii , caracatite pe forumu asta , io sau tu :lol: Lasa tu teoricele , practic mandea ii baza , nu-i asa ca pe aici obisnuim sa ne luam dupa poze :lol: :lol: Da , deci intelegi citi bani dau io pe studiile tale via net despre egi , aici mediterranean style rules , si chiar dau cu un Rapala Coundown de 11 modificat , deci egi aratura :arrow: ( nu-i pt. tine sageata , stai linistit :lol: ).

Ma gindesc ca ai dat cam mult pe un bat de dat la squid si pe care vrei sa-l folosesti la salau :lol: , te-o atins efectu JDM , ai vazut ditai Megabassu si ai atacat scurt , li se mai intimpla la unii faza cind vad cite un Rapala Long Cast , si dupa aia se trezesc cind ii prea tirziu , realizeaza ca l-o luat doar pt. ca-i Rapala :lol:
O sa includ faza in ” Gerulas Greatests Hits ” :lol: :lol:
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 26th, 2009, 3:07 am

Tu poti s-o incluzi la ce vrei, dar realitatea e ca batul e realmente excelent pentru salau :lol: . Ramane de vazut cum o fi la squid :lol: .

Totusi, fara a subestima defel importanta practicii, as vrea sa-mi explici cum ar fi cu EGI ala de 2.5 - 4 ? Nu te iau la misto, dar studiile teoretice indica faptul ca respectivele cifre definesc clase diferite ca marime si dimensiune. :D
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Februarie 26th, 2009, 2:02 pm

Gerula scrie:
Totusi, fara a subestima defel importanta practicii, as vrea sa-mi explici cum ar fi cu EGI ala de 2.5 - 4 ? Nu te iau la misto, dar studiile teoretice indica faptul ca respectivele cifre definesc clase diferite ca marime si dimensiune. :D

Sincer , nu stiu , as putea face cautari da m-i lehamite acuma :lol: , insa ii suficient sa sti despre pescuit in general , ca sa intelegi , daca naluca are 25 de grame iti trebuie batu care le si lanseaza , daca chestia asta o cu egi o sa se aplice in viitor si la betele de spin , vad ca tu deja o faci :lol: , o sa ma aliniez si io la noile cerinte :lol:
Stai linistit oricum , ai cumparat un bat multifunctional , facut pt. calmar , cumparat pt. salau , insa care cu siguranta va prinde chinezi de spate :lol: :lol: Un fel de scula tridimensionala :lol: :lol:
Felicitari pt. achizitie ! :lol:
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 26th, 2009, 3:23 pm

Iar o iei pe aratura :D .

Din cate am inteles eu, sistemul cu EGI e oarecum similar celui de la rotative, in sensul ca numarul nalucii defineste o anumita dimensiune. Careia ii corespunde o oarecare plaja de greutate, dar nu foarte mare. (plaja :D ) Adica un EGI nr 4 poate avea si 22 si 24 de grame etc.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Februarie 27th, 2009, 1:46 am

Vai , da ce te stii domnu , da nu pui neste poze , sa sustii cele spuse :lol: :lol:
Ma , puteai sa o iei mai direct , si sa spui la restu lumii ca ti-ai luat un megabass , nu trebuia sa te complici tu prin egi si dinastea :lol: :lol:
Oricum , un om inteligent :lol: :lol: :lol: , baga in cap chestii care nu ii sint de nici un folos , afara sa-mi zica mie cum se da la calmar , el maestro care nu o vazut calmar decit in poza :lol: :lol: , da no , el stie :lol: :lol: :lol:
Hai mestere , de ce nu bag
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 27th, 2009, 1:56 am

Am impresia ca nu poti depasi momentul :lol: . Spusesem lumii ca mi-am luat al doilea Megabass la momentul achizitiei, exista topic special pentru asta :lol: , e deja pe la pagina 8 echipamente-f5/ultima-achizitie-t22-s140.html :lol:

Te-am intrebat ce si cum tocmai pentru ca stiu ca ai experienta in acest gen de pescuit , in vreme ce eu am fix 0 :lol:. Pacat ca te-ai sifonat asa de tare pentru ca ai dat o gherla mica apropo de EGI-ul cu marime variabila . :lol: Nu asta era intentia mea, si, oricum, daca dai la lighioanele astea cu alte naluci puteai sa zici asa, nu era nici o rusine.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Februarie 27th, 2009, 1:43 pm

Mistoul ontopic ii permis , deci ,
Nu m-am sifonat defel , nu ii nevoie de chestii speciale exceptie coroana de spini , insa nu m-am abtinut cind vad ca stii mai bine decit mine , tu care ai vazut calmari congelati sau in poze :lol: Ii nemaipomenit faptu ca vrei sa inveti despre calmar si sepie , cind sansele ca sa dai la asa ceva in cazu tau is catre zero :lol:
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Februarie 27th, 2009, 3:57 pm

SF scrie:cind sansele ca sa dai la asa ceva in cazu tau is catre zero :lol:

Interesanta afirmatie, avand in vedere ca anual fac 2-3 sejururi la Mediterana :lol: . Dar vad ca te preocupa mult mai mult Caiyenul meu, sansele mele de a da la squid etc, decat subiectul in sine :lol: .
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Martie 6th, 2009, 11:30 pm

Plange topicul asta dupa SF :lol:
Gerula
Site Admin

Mesajde allspark pe Martie 22nd, 2009, 11:41 am

L-ai banat si pe el? :o