La calcan pescuiesc in Golful Mexic,dar cel mai mult intr-un canal artificial ce taie Peninsula Bolivar in locul in care e mai ingusta.Acest canal a fost facut special pt. a asigura migrarea pestilor din Golful Mexic in Rollover Bay si invers.Majoritatea pescarilor aici pescuiesc la calcan cu peste viu sau cu crevete viu,dar eu pescuiesc numai cu momeli artificiale(silicoane,streamere sau GULP MINNOW GRUB sau SHRIMP).
Pescarii americani de multe ori la pescuitul calcanului folosesc un tandem format de un pestisor viu in fata si un jig cu o naluca de silicon.
Eu fiind mai putin american,pescuiesc altfel (si cu mult succes )folosind un tandem de jig-uri cu silicoane,jig-uri de maxim 1/4oz. ,dar de obicei de 1/8oz.,carlige nr.4 sau 6,dar pt. a arunca departe si astfel pt. a prospecta o zona mai mare adaug ,functie de curentul apei niste plumbi culisanti forma de maslina intre care pun margele colorate (rosu ,portocaliu ,verde,albastru,galben).
Mai precis pescuiesc de pe mal(am probleme cu picioarele si nu pot intra in apa sau pescui stand in picioare mult)cu bete lungi(3-5m.)facute de mine pe blank-uri cu actiune medium-fast de fly sau steelhead,mulineta DAIWA SS TOURNAMENT 1300 si de cele mai multe ori cu fir textil FIRELINE 4LB.+leader fluorocarbon de 8-10lb. pt. calcan si de 12-14lb. pt. alti pesti mai mari.Folosesc leader mai puternic deci si mai gros deoarece majoritatea pestilor marini au dinti.
Pe firul textil fac o bucla cu nod dublu ,bucla de care leg cu un nod "clinch" un fir mono (normal sau fluorocarbon)de o lungime mai mare decat a firelor cu care leg cele doua jig-uri,Pe acest fir mono pun olivetele de plumb si margelele (de obicei mai multe sau mai putine de 1/8oz.greutate,functie de viteza apei si adancimea ei).La nodul cu care leg momo de textil las "mustata" de cam 2cm.ca asa trece mai usor prin inele.
Dupa ce am pus plumbul si margelele tot pe acelas mono pun un vartej si sub el o alta margea apoi cu nod "PALOMAR" sau"TRILENE"leg de mono un vartej.De acest vartej si de vartejul pus anterior pe mono leg cele doua jig-uri cu leader fluorocarbon avand grija ca lungimea cea mai mare sa fie mai mica decat lungimea mono-ului legat de textil.Aceasta deoarece vartejul de jos joaca rol de "balama" si daca nu am fost atent la aruncare s-ar putea incurca cu textilul subtire fiind nevoit sa refac montajul si sa pierd timp.
Daca pescuiesc cu silicoane (de obicei BASS ASSASIN CURLY SHAD de 2inch. chartreuse sau crystal) pe varful jig-ului agat o fasie mica fie din pestisori mai mici sau de pe burta calcanilor prinsi cu o zi inainte ,acestea avand rol ,datorita mirosului sa incite calcanul la atac.
Daca pescuiesc cu GULP MINNOW GRUB 2inch sau 3-4 inch (grub mai mare cand calcanii nu sunt mofturosi si mai mici cand sunt)de culoare chartreuse,rosu sau roz nu mai pun fasiile de peste,deoarece GULP-ul are putere de atractie asa de mare incat calcanul inghjite ,daca nu intepi,GULP-ul.
Daca am spatiu(ca sunt multi pescari pe acel canal) intodeauna pescuiesc din amonte in aval recuperand cu mulineta firul si miscand din varful batului ca zgomotul facut de atingerea plumbilor culisanti de margele,dar de fapt si culoarea margelelor atrage atentia calcanului ce va ataca sau nu jig-ul,functie de ccum ai ales ce ai pus pe jig.
De asemenea mai pescuiesc si cu GULP SHRIMP(crevete) 3 -4INCH,au cu streamere "clouser minnow".
Din pacate nu mai pot pescui cu bat de fly (neintrand in apa ) si de aceea pescuiesc cu bat de spinnning si la cca.50cm. de streamer pe fir pun un plumb cilindric culisant ,sau doi de 1/8oz .Arunc montura la capatul careia e un "clouser minnow" chartreuse cu alb,o las sa ajunga la fundul apei si recuperez sacadat cu miscari si din varful batului si asa prind calcan si nu numai.

Jean Scurtu