Pescuitul calcanului la jig

Tehnici si monturi specifice pentru pescuitul in apa sarata

Pescuitul calcanului la jig

Mesajde Jean Scurtu pe Octombrie 29th, 2008, 8:10 pm

Deoarece fiind plecat din 1992 de acasa,aici in Houston,Texas am avut ocazia sa ma intalnesc cu alti poesti pe care nu prea ii intaleam acasa ,dar pe care doream sa-i pot prinde.
La calcan pescuiesc in Golful Mexic,dar cel mai mult intr-un canal artificial ce taie Peninsula Bolivar in locul in care e mai ingusta.Acest canal a fost facut special pt. a asigura migrarea pestilor din Golful Mexic in Rollover Bay si invers.Majoritatea pescarilor aici pescuiesc la calcan cu peste viu sau cu crevete viu,dar eu pescuiesc numai cu momeli artificiale(silicoane,streamere sau GULP MINNOW GRUB sau SHRIMP).
Pescarii americani de multe ori la pescuitul calcanului folosesc un tandem format de un pestisor viu in fata si un jig cu o naluca de silicon.
Eu fiind mai putin american,pescuiesc altfel (si cu mult succes )folosind un tandem de jig-uri cu silicoane,jig-uri de maxim 1/4oz. ,dar de obicei de 1/8oz.,carlige nr.4 sau 6,dar pt. a arunca departe si astfel pt. a prospecta o zona mai mare adaug ,functie de curentul apei niste plumbi culisanti forma de maslina intre care pun margele colorate (rosu ,portocaliu ,verde,albastru,galben).
Mai precis pescuiesc de pe mal(am probleme cu picioarele si nu pot intra in apa sau pescui stand in picioare mult)cu bete lungi(3-5m.)facute de mine pe blank-uri cu actiune medium-fast de fly sau steelhead,mulineta DAIWA SS TOURNAMENT 1300 si de cele mai multe ori cu fir textil FIRELINE 4LB.+leader fluorocarbon de 8-10lb. pt. calcan si de 12-14lb. pt. alti pesti mai mari.Folosesc leader mai puternic deci si mai gros deoarece majoritatea pestilor marini au dinti.

Pe firul textil fac o bucla cu nod dublu ,bucla de care leg cu un nod "clinch" un fir mono (normal sau fluorocarbon)de o lungime mai mare decat a firelor cu care leg cele doua jig-uri,Pe acest fir mono pun olivetele de plumb si margelele (de obicei mai multe sau mai putine de 1/8oz.greutate,functie de viteza apei si adancimea ei).La nodul cu care leg momo de textil las "mustata" de cam 2cm.ca asa trece mai usor prin inele.
Dupa ce am pus plumbul si margelele tot pe acelas mono pun un vartej si sub el o alta margea apoi cu nod "PALOMAR" sau"TRILENE"leg de mono un vartej.De acest vartej si de vartejul pus anterior pe mono leg cele doua jig-uri cu leader fluorocarbon avand grija ca lungimea cea mai mare sa fie mai mica decat lungimea mono-ului legat de textil.Aceasta deoarece vartejul de jos joaca rol de "balama" si daca nu am fost atent la aruncare s-ar putea incurca cu textilul subtire fiind nevoit sa refac montajul si sa pierd timp.
Daca pescuiesc cu silicoane (de obicei BASS ASSASIN CURLY SHAD de 2inch. chartreuse sau crystal) pe varful jig-ului agat o fasie mica fie din pestisori mai mici sau de pe burta calcanilor prinsi cu o zi inainte ,acestea avand rol ,datorita mirosului sa incite calcanul la atac.
Daca pescuiesc cu GULP MINNOW GRUB 2inch sau 3-4 inch (grub mai mare cand calcanii nu sunt mofturosi si mai mici cand sunt)de culoare chartreuse,rosu sau roz nu mai pun fasiile de peste,deoarece GULP-ul are putere de atractie asa de mare incat calcanul inghjite ,daca nu intepi,GULP-ul.
Daca am spatiu(ca sunt multi pescari pe acel canal) intodeauna pescuiesc din amonte in aval recuperand cu mulineta firul si miscand din varful batului ca zgomotul facut de atingerea plumbilor culisanti de margele,dar de fapt si culoarea margelelor atrage atentia calcanului ce va ataca sau nu jig-ul,functie de ccum ai ales ce ai pus pe jig.
De asemenea mai pescuiesc si cu GULP SHRIMP(crevete) 3 -4INCH,au cu streamere "clouser minnow".
Din pacate nu mai pot pescui cu bat de fly (neintrand in apa ) si de aceea pescuiesc cu bat de spinnning si la cca.50cm. de streamer pe fir pun un plumb cilindric culisant ,sau doi de 1/8oz .Arunc montura la capatul careia e un "clouser minnow" chartreuse cu alb,o las sa ajunga la fundul apei si recuperez sacadat cu miscari si din varful batului si asa prind calcan si nu numai.

ImagineImagine

ImagineImagine

ImagineImagine

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Re: Pescuitul calcanului la jig

Mesajde Dreamer pe Octombrie 30th, 2008, 8:35 am

Nea Jean..aici ma regasesc si eu..intr-o oarecare masura..
Intimplarea face ca anul trecut pe vremea asta eram in norbegia intr-un orasel chiar pe malul fiordului.
Am pescuit doar la jig..dar deh..cine stia ce pesti sint acolo (din pacate am avut foarte putine silicoane si jiguri usoare)..si am prins mult cod, pollack..si am avut intilnirea si cu un calcan.
Este un luptator nemaipomentit, oboseste foarte rau..si..are dinti care taie firul :evil:
Finalul drilului de vreo juma de ora se poate intui..s-a intors usor in adincuri fara macar sa il ating..
You may say that I'm a Dreamer, But I'm not the only one!!!
Dreamer
trecut prin multe

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Jean Scurtu pe Octombrie 30th, 2008, 9:18 am

Dupa cum am mai scris toti pesti marini sunt mai bataiosi ca cei de apa dulce la aceeasi greutate.
As putea prinde calcan si la voblere si oscilante dar gandindu-te ca ei stau in ambuscada de multe ori dupa ceva agatatori nu are rost sa pierzi zilnic 10 voblere sau mai multe ca daca pierzi atatea jig-uri pe zi sau mai multe nu-ti faci probleme datorita costului mult mai redus a unui jig.Nici cu streamere nu pescuiesc asa de mult desi prind bine si cu ele,ca un streamer costa cam $3-$4 si mai repede prefer sa pierd un jig,decat un streamer.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde alingurar pe Octombrie 31st, 2008, 9:29 pm

de ce nu-ti faci streamerele singur?
alingurar
membru nou

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 1st, 2008, 9:17 pm

@Alingurar,

Nu prea are rost,ca am destule facute de un amic din Romania.Nu le fac si din alt motiv ca prind aceeasi pesti la jig ,eu practic nepescuind cu bat de fly,deci fly in adevaratul sens al cuvantului deoarece nu pot sa stau mult in picioare datorita sanatatii precare.In plus e mai ieftin un jig ce-l pierzi decat un streamer.Daca nu ar merge la jig si ar merge mai bine la streamere fi sigur ca mi-as face ca doar nu am doua maini stangi.
Am explicat cum pescuiesc cu batul de spinning cu strreamere,desi nu am vazut pe nimeni sa faca asa ceva eu am facut-o fiind intr-un fel mai neortodox in toate si din fericire am reusit sa prind si peste spre surprindera celor din jurul meu.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 12th, 2008, 10:09 am

Ar fi interesant in ce masura se poate aplica tehnica asta si la Marea Neagra, din pacate eu nu stiu vreun loc similar cu Rollover Pass, iar noi practic nu avem flux si reflux. Oricum, stiu ca vin pescarii turci sa braconeze calcan la noi, deci desnitatea e destul de mare, daca stii unde sa-l cauti.
Gerula
Site Admin

Mesajde Laurentiu pe Noiembrie 12th, 2008, 2:21 pm

Gerula scrie:Ar fi interesant in ce masura se poate aplica tehnica asta si la Marea Neagra, din pacate eu nu stiu vreun loc similar cu Rollover Pass, iar noi practic nu avem flux si reflux. Oricum, stiu ca vin pescarii turci sa braconeze calcan la noi, deci desnitatea e destul de mare, daca stii unde sa-l cauti.

mare dreptate ai gerula...
din pacate..nu am auzit nici macar un pescar de pe litoral care sa polueze marea cu plumb, cupru, etc,,,,
mi-e groaza cum ar da un calcan de 6 kg in drill
"cea mai mare realizare a diavolului a fost sa-l convinga pe om ca nu exista"
Laurentiu
trecut prin multe

Locaţie: Bucuresti- ghencea...civil

Mesajde Gerula pe Noiembrie 13th, 2008, 2:16 pm

Ma indoiesc ca n-ar fi si la noi niste locuri unde sa-l poti prinde la jig, doar ca tehnica asta pur si simplu nu e practicata la Marea Neagra, deci aia care stiu locuri nu dau asa etc.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Mai 27th, 2009, 8:50 am

Nea Jeane, cred ca voi avea ocazia sa aplic tehnica ta pe la inceputul lui iulie :D .

O intrebare: calcanul cam sta aproape exclusiv in zone cu fund nisipos, nu?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Mai 28th, 2009, 4:09 am

Da dar il gsesti si in zone cu namol la limita cu nisipul..

Jean Scutru
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 28th, 2009, 6:47 am

La Mediterana de Grecia cam greu cu namolul :D , dar oricum, e bine de stiut. In Marea Neagra, prin zona Razelm de pilda, e posibil sa fie si locuri de-astea.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Iulie 22nd, 2009, 9:43 am

Nea Jeane, da te rog mai multe detalii despre localizarea calcanului (specificul locurilor in care sta/ vine). S-ar putea sa mai ajung in septembrie la Mediterana, de data asta intr-o zona cu mult nisip :D .
Gerula
Site Admin

Înapoi la Pescuit marin