Pescuit la Mediterana

Tehnici si monturi specifice pentru pescuitul in apa sarata

Pescuit la Mediterana

Mesajde Gerula pe Noiembrie 2nd, 2008, 6:01 pm

Multi ne facem vacantele in diferite tari riverane Mediteranei, iar pescuitul de aici difera mult chiar si fata de pescuitul la Marea Neagra. Sunt multe specii cu care pescarul roman nu are in mod normal de-a face, trebuie luate anumite precautii la manevrarea pestilor (destui au spini otravitori etc).

Ca sa incep cu o prima informatie relevanta, atentie in special la veninosii astia din familia Tachinus, care se prind relativ frecvent.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Pescuit la Mediterana

Mesajde SF pe Noiembrie 3rd, 2008, 8:32 pm

Aia in cauza , cunoscuti drept "dragon de mare" in tara ,is agresivi mai ales primavara , cind se prind relativ usor la naluci , daca dai de ei , si sint multi pescari care ii cauta pt. carnea alba si gustoasa . Stau chiar si in apa mica , la plaja .
Am doi prieteni care au reusit performanta , unu dintre ei o ajuns sa minince nisip in timpu crizei :shock: , se zvircolea pe jos , spasmuri si tot tacimu, amindoi au ajuns la spital . Otrava ii in tepii de pe spate si operculi .
Pestii in cauza , in Mediterrana Occidentala trec lejer de jumate de kil , obisnuit 700-800 de grame , rar la un kil sau putin peste . Veninu ii mai tare in lunile mai calde . Ii termolavabil , adica de la 70 de grade incepe sa se descompuna formula , dealtfel la spital primu lucru ii scufundarea bratului sau piciorului afectat in apa fierbinte , la limita de oparire ( care o fi aia :shock: ) . Deasemenea , ii mai puternic efectu daca persoana in cauza ii aproape de o deshidratare sau anemie . Putini ajung sa moara din cauza asta , insa nu merita sa-ti distrugi jumate vacanta pt. o neatentie .
Mai sint citeva lucruri , insa nu am vreme , ca idee nu puneti minuta pe orice vedeti , am vazut in viata mea doar doua alergii din alea de spital , cu fata umflata , ochi umflati si rosii , febra , si nu-i tocmai fain , amindoua cauzate de la fructe de mare . Chiar si anemonele de mare , chestiile alea rosii si frumoase is nasoale , poti ramine in hotel doua zile cu febra pt. ca ai pus mina unde nu trebuie . Periculosi deasemenea aricii de mare , tepi produc mici zone cu puroi , nu exista inca remediu care sa le cureze rapid , tragi 2-3 zile deasemenea .
Meduzele alea mici si rosii ( citeodata devin plaga , si le captureaza cu plase speciale , evident se afla putin , sa nu se sperie lumea , insa am avut ocazia sa vad covoare de astfel de animale de sute de metri patrati , in larg , plutind in suprafata , prima data cind le-am vazut era sa iau una in mina , de dragute ce is , noroc cu ala din barca .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 5th, 2008, 1:09 pm

Zi ceva tehnici de baracuda, chestii socoteli. Cum dai dupa ea, cat sa fie struna etc?
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Noiembrie 6th, 2008, 9:32 pm

Nu prea da nimeni cu struna , eventual la viu . Tinind cont de faptu ca nici una din cele doua specii existente nu trece 10 kg ( si asta is cazuri extreme , practic eu nu am vazut nici una mai mare 6 kg ) , nu-i mare scofala , exceptie poate faptu ca in general , spinningu marin ii axat pe lanseuri lungi si mai putin la punct fix , betele fiind mai lungi decit se poarta in apa dulce , si mulinetele mai mari , ca sa faca fata la pescuit mai violent daca-i cazu .
Is altii pestii mai cautati si mai puternici , cum ar fi lufaru , si care necesita chiar echipament ceva mai greu , si nu-i vorba de marimea pestelui , insa nu gasesti bete care sa arunce 70 de grame de popper si sa fie ML , ca sa te distrezi mai mult cu drillu , plus ca baracuda mai intra si la naluci grele citeodata .
In Mediterrana Occidentala o devenit rapitoru cel mai raspindit , sau cel putin cel care se captureaza cel mai usor , raminind capturarea exemplarelor mari singura cale de urmat pt. multi tipi care baga spin marin .
Perioada cea mai buna ii , functie de an , ianuarie-februarie-martie-aprilie-mai si dupa ai toamna septembrie-octombrie-noiembrie . Is diferente de la an la an , anu asta o mers bine in ianuarie si februarie , acum doi ani nu s-o prea prins in lunile astea . Poti sa dai de ea tot timpu anului , insa iulie si august is cam cele mai rele luni ca sa bagi dupa ele .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 8th, 2008, 11:48 pm

Inteleg ca sezonul cel mai nasol e cand mergem noi in concedii pe-acolo :lol: .

Zi cam care sunt locatiile clasice de baracuda, daca sunt ceva semne dupa care poti recunoaste prezenta etc.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Noiembrie 9th, 2008, 1:54 am

Gerula scrie:Inteleg ca sezonul cel mai nasol e cand mergem noi in concedii pe-acolo :lol: .

Zi cam care sunt locatiile clasice de baracuda, daca sunt ceva semne dupa care poti recunoaste prezenta etc.

Citeodata sar si bat in suprafata , alteori se plimba la doua palme sub pelicula si nu vezi nici un splash , insa le vezi oricum , alteori se plimba intre ape si in rest la fund , la adimcime . Nu au nici o regula in cea ce priveste comportamentu pe adincime , in sensu ca la fel de bine poti prinde iarna in suprafata dupa cum le poti prinde la 30 m adincime .
Singuru lucru bun ii ca tin locu , si evident adincimea , citeva zile consecutiv ( evident iese din discutie schimbare brusca de vreme , furtuna , uragan ) , deci daca azi le prinzi in cutare loc risti sa le intilnesti acolo inca citeva zile ca apoi sa dispara , sansele sa nu iei nimic a doua zi pe locu ala si la ora aia sint mici , cum am zis , is exceptii .

Cu un pic de experienta o gasesti si pe plaja , experienta care presupune cititu apei , sa vezi de afara ce fel de grund ai si adincime , prefera insa sa dea tircoale structurilor , pina la adincimi medii , 100-150 m , poate chiar mai mult .Nu inseamna ca nu o gasesti de-a lungu digului de 4 m adincime care margineste o plaja . De multe ori ierneaza in porturi , ex. mari de obicei se captureaza in porturi . Intra ca sa se hraneasca . Intrarea in port ii cam cel mai clar si sigur loc din cite exista , pt. aproape orice fel de rapitor marin . De preferat porturile mai maricele , deci mai adinci si cu deschidere mare , un port mic nu are conditii sa tina multa baracuda .

Captura iarna , miezu zilei , apa de 4 m , intrarea in portu Arenal , naluca Maria Chase http://s245.photobucket.com/albums/gg52 ... C01017.jpg

Portu din Palma , iarna trecuta , noaptea , Rapala Tail Dancer http://s245.photobucket.com/albums/gg52 ... C00890.jpg

Portu Palma , primavara , ziua , Maria Blues Code http://s245.photobucket.com/albums/gg52 ... C02172.jpg

Idem :D ( atita ca alt capturator , un amic din Reghin ) http://s245.photobucket.com/albums/gg52 ... C02052.jpg

Undeva intre Palma si Arenal , apa de 3 m , cred ca prin mai , acelasi Blues Code http://s245.photobucket.com/albums/gg52 ... C02055.jpg

La 15 min. de Palma ,august sau inceput de septembrie , nu mai stiu , apa de 30 m adincime , jig Yo-Zuri Metalic Sardine ( fluo ) de 80 de grame ( un amic spaniol ) http://s245.photobucket.com/albums/gg52 ... C02324.jpg

In fata Catedralei din Palma , asta toamna pe inserat , Hedon Super Spook de 12,5 http://s245.photobucket.com/albums/gg52 ... C02412.jpg .

Deci , nu-i nu stiu ce filozofie :shock: :lol: :mrgreen: :oops: :D :?: . Costica Fishing declara pe dincolo ca in zona Palma nu prea ai ce prinde , din pacate nu l-am dibuit io pe el :oops: , nu am stiut ca o fost prin zona , deci daca la anu careva se avinta , sa lese un semn , o gherla ii mai usor de dus in doi-trei :lol: :lol: . Deci mentionez ca exista perioade de acalmie , mai ales vara , dar si-n rest , cind pur si simplu dispar :shock: :evil: . Sper sa nu nimeriti una din aceste regretate saptaminii :mrgreen: :lol:

Inca o treba , recomand calduros un fluorocarbon gros si de calitate , falcile , gingiile de fapt , se inchid foarte bine si-s taioase , dintii aia au rolu sa fixeze prada , insa o reteaza cu dintisori mici, , de abia se vad , de pe gingie . Vedeti falca din stinga , se poate ghici cind se inchide care-i faza , se inchide ca foarfeca http://s245.photobucket.com/albums/gg52 ... C02429.jpg
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 9th, 2008, 8:27 pm

Eu sper sa te calc anul viitor :lol:. Banuiesc ca se gaseste un bat de imprumutat pe-acolo, ca sa nu car bagaje supradimensionate :D .

Imi pare rau ca anul asta am ratat ocazia sa dau dupa ele la Porto Carras in Grecia, e un port pentru barci de fite in incinta unui complex hotelier de cinci stele, iar pestii pasnici vin in numar monstruos sa fie hraniti de turistii care iau masa la un restaurant aflat la vreo 10 metri inaltime, desupra unuia dintre maluri. Imposibil sa nu fi fost baracude pe-acolo.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Noiembrie 17th, 2008, 10:56 am

Apropo, la tine acolo se poarta numai de pe mal sau si din barca? :D
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Noiembrie 19th, 2008, 12:03 pm

Hai ca mi-am adus aminte pe ce calculator am lucrarea aia a croatului despre pestii veninosi din mediterana, o s-o atasez mai tarziu.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Noiembrie 19th, 2008, 4:40 pm

Victorie. In atasament aveti excelenta lucrare a croatului Dusko Wolfl, "Pestii otravitori din Adriatica Croata". E in format pdf, in limba engleza. Majoritatea speciilor prezentate sunt comune in toata Mediterana.

Atentie: fisierul trebuie dezarhivat cu winrar sau alt urtilitar care stie sa gestioneze arhive rar.
Ataşamente
pestii otravitori din Adriatica.rar
(932.29 KiB) Descărcat de 23 ori
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Noiembrie 20th, 2008, 4:04 pm

A, si inca o chestie: mi-a zis cineva ca dracul de mare de care spunea SF intra destul de des si daca dai la paine, la chefali, in zonele cu densitate mare. Daca ai pus mana pe el sa-l scoti din ac, harsti, te cheama spitalul :lol:.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Noiembrie 20th, 2008, 11:15 pm

Dracu de mare intra la orice , inclusiv naluci , fiind un peste agresiv . Exemplare meri cada la trena pe fund si in deepjigging , multi dintre cei care baga jigging , cind nu mrege treaba intra pe fund de nisip , la 70-100 m , dar si mai putin , si dau dupa drac , avind "satana" :lol: se pare o carne apreciata , alba , contrar a cea ce s-ar putea crede dupa nume :lol:
Primavara agresivitatea pestelui creste , si ii atunci cind vine la apa mica , si ataca cam tot ce apare in zona . Is citeva specii in Mediterrana , una dintre ele nici macar nu fuge daca intri in zona ei , incepe sa faca ture nervoase ca o viespe si ii mai bien sa o lesi naibii . Anual is citeva cazuri , numa acolo unde is io , si cum am zis am avut prieteni atinsi .
Alea care m-au vizitat pe mine , la rima de mare la viu au plecat cu cirlig cu tot , am taiat firu fara greata .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 23rd, 2008, 2:09 pm

Cu manusi e safe sa-l manevrezi? Sau spinii aia pot strapunge si o manusa de-aia de santier?
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Noiembrie 23rd, 2008, 9:16 pm

Nu !
Is niste clesti lungi , special pt. pestii astia , insa si atunci , daca-l scapi si ajunge ....ultimu prieten intepat cu clestii o patit-o . Io tai firu .
Bine , poti la o adica sa-i iei in mina , daca spinu nu ajunge nu te intepi . Ii simplu !
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 24th, 2008, 11:50 am

Am inteles, deci se trece peste, oricat de gustosi ar fi :D .
Gerula
Site Admin

Mesajde Jedi pe Ianuarie 13th, 2009, 1:52 am

Zi-ne SF ce scule sa-si ia omu daca ajunge in concediu intr-o zona calda.Ma gindesc la o singura mulineta si o lanseta.Care ar fi un minim optimizat?.....
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde SF pe Ianuarie 13th, 2009, 1:50 pm

Nu se prea da la punct fix , ci cit mai departe , deci un echipament care sa te duca departe . Nalucile usuale pt. spinning light au pina in 25 de grame , cam de la X-Rap de 10 cm si vreo 13 gr. daca tin minte , si neaparat Blues-Code de 25 grame . Deci un bat care sa arunce bine de la 15 la 25 .
Mulineta sa tina o rezerva de 15 lb cinstite de minim 150 m , se intimpla rar , da se intimpla :) . Tendinta ii sa se pescuiasca cu mulinete de spin cu un numar-doua mai mare , ca sa reziste la recuperarile specifice , si pe deasupra intra mai mult fir , cam toti avem bobine de 300 yarzi intregi pe mulinete , de la 15 la 30-40 de lb , in functie de ce se doreste .
Batu meu de light in apa sarata ii un medium-heavy de 15-40 de grame cuplat cu un Shimano 5000 fir de 20 lb pe un tambur si 30 pe celalalt . Atita scrie pe fir , pe cutie ;) , nu tine insa atita . Un 15 lb cinstit ar fi in regula .
Normal se poate pescui si mai fin , numa ca daca intra mare il pierzi , mai bine zis ai putine sanse . Datorita recuperarilor specifice firu se uzeaza mult mai repede , si primi 20-30 de m , is cam slabiti , se trece de 50 de m cam in fiecare lanseu cu popper sau cite un Blues-Code .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 15th, 2009, 8:03 pm

Cred ca trebuie precizat din capul locului daca vei dispune sau nu de barca. Daca ai barca, eu zic ca merita sa te echipezi mai light. Daca nu, e clar ca mergi 100% pe ce zice SF, ca altul cu genul asta de experienta nu gasesti usor. Iar echipamente de genul celor folosite de nea Jean inteleg ca nu prea detii.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Ianuarie 15th, 2009, 10:45 pm

Nu toti is fani biban ca tine :lol:
Evident poti da si mai fin , ori pretinzi aceasi pesti cu alt tip de naluci care solicita mai putin echipamentu , insa io nu ma bag :)
Din barca la fel , nu merita sa umbli dupa stavrid si nici macar baracuda , din barca ori deep-jigging , insa material pt. asta ii total diferit , ori un popping mai greu , si ii clar ca nu arunci 60 de grame cu echipament fin . Acuma , din cind in cind lumea mai da din barca catre mal , sau zone cu apa mica , insa pestii aia poti sa-i prinzi si de pe mal , cum sa spun io ...nu merita .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 15th, 2009, 11:19 pm

Mai, e alta treaba cand ai mereu Mediterana sub nas, si alta-i cand vii cateva zile. Iti dai seama ca una e sa-ti dea o baracuda mai rasarita pe un echipament usurel, si alta-i so iei pe sus :D .

Normal ca daca stai acolo incepi sa-i vanezi pe aia mari, si atunci problema se pune cu totul altfel.
Gerula
Site Admin

Următorul

Înapoi la Pescuit marin