Pescuit la Mediterana

Tehnici si monturi specifice pentru pescuitul in apa sarata

Re: Pescuit la Mediterana

Mesajde allspark pe Aprilie 29th, 2009, 5:04 pm

Daca Marea Ionica se pune, am avut eu sambata o tentativa, impreuna cu cativa colegi. Rezultatul a fost sublim prin lipsa lui, adica n-a prins nimeni nimic, nici macar un guvide. Si in grup erau si 2 italieni din zona :roll: .
Am dat la viu, cu niste ciudatenii cumparate dintr-un magazin local.
allspark
membru nou

Mesajde Gerula pe Mai 1st, 2009, 8:58 pm

Daca vrei niscai alinare pe principiul "capa vecinului" iti fac eu o poza cu niste gherlisti greci :lol: . Cand am mers la Cap Sunion am trecut pe langa vreo 7-8 grupuri de pescari, toti asezati in locuri strategice, si n-am vazut la vreunul macar un peste :lol: .
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde adrian frunza pe Mai 6th, 2009, 2:24 pm

SF ,am inteles de la tine ca baracuda fixeaza cu dintii si reteaza cu gingiile (efectiv foarfeca pestele)
lufarul(blue fish) cum are structura dintilor si a muscaturii ?; ca pe maxilare nu se vede aparent nimic. mersic de raspuns.
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Mai 6th, 2009, 4:42 pm

Cred ca mai ai de asteptat cam o luna, ca si-a dat singur pauza de 3 luni si SF e atat ambitios cat si turat la maxim :lol: :D :lol:
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Mai 7th, 2009, 11:46 am

teeth: profuse and well structured for grasping, tearing, and cutting. The
barracuda’s teeth are different from any shark’s, but they also draw attention
because of their ferocious appearance. They are flat, triangular, closely set,
and extremely sharp. Such teeth are ideally adapted for capturing live fish,
the barracuda’s main diet. Small victims are usually swallowed whole; the
larger ones may be cut in two and each piece swallowed separately. The
bluefish, well known for its ability to chop up a school of baitfish, has teeth
of a similar nature but smaller in size
http://media.wiley.com/product_data/exc ... 449954.pdf

exista surse autorizate ,nu am timp sa astept o luna !
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Mai 8th, 2009, 10:41 am

Teoria ca teoria, practica ne omoara :D
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Iunie 26th, 2009, 9:45 am

Intrebare pentru cei care au mai avut ocazia sa practice: la jig si twistere relativ mici (2-3-4 inch) ce se poate lua in Mediterana? Iar o sa plec cu avionul si trebuie sa limitez la maxim calabalacul, nu prea am loc de voblere/linguri.
Gerula
Site Admin

Mesajde tudor pe Iunie 30th, 2009, 10:16 pm

Nu stiu unde pleci si nu stiu la ce vrei sa dai. Ia niste naluci de suprafata pentru lavrac si lufar. Tot la fel ia si niste voblere tip jerkbait. Merg la aceeasi pesti dar si la bara. Cam cu asta ai totul. Restul vei gasi pe loc.

Tudor

PS : Daca duci nalucile si lansetele cu tine din tara trebuie sa le speli cu apa dulce in fiecare zi altfel le poti arunca la gunoi cand te intorci. Mediterana este mult mai sarata decat Marea Neagra iar Atlanticul nu mai vorbesc.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Iulie 1st, 2009, 9:33 am

Sunt deja in Corfu, stau doua saptamani, diseara cred ca o sa pun deja niste poze la topicul de turism :D

N-am luat nici macar un jig cu mine, cand am facut bagajele au rezultat trei geamantanoaie imense, plus rucsaci plus copilul care face prapad :D :lol: . O sa incerc sa ma orientez pe plan local, m-am scufundat ieri nitel in apnee pe la 4-5-6 metri si e plin de peste. Sper sa gasesc ceva de cumparat.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jedi pe Iulie 1st, 2009, 2:40 pm

De neconceput sa pleci cu dotare ZERO...Jigurile mi le-as pune piercing prin nas si urechi,niste BassAssasin in gura iar cu 200 de yarzi de fir m-as inveli ca un vierme de matase.. :lol: :lol: :lol: ....Da n-as pleca in concediu la apa fara nimic. :mrgreen:
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde tudor pe Iulie 1st, 2009, 5:36 pm

Trebuie sa gaseasca pe acolo cele necesare. Macar chestii bazice.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Iulie 2nd, 2009, 11:14 am

Chestia a fost ca, dupa ce am impachetat trei valizoaie, pur si simplu mi s-a facut lehamite sa mai fac vreun bagaj. Iar lanseta+cutii oricum nu mai aveam unde sa bag, deci trebuia sa mai fac inca o geanta etc.
Ma descurc eu la fata locului, am inchiriat masina pe 14 zile cu full casco si predare la aeroport cu 310 euro, asa ca imi pot permite sa caut si dugheana cu articole de pescuit, oriunde ar fi ea :D :lol:
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Iulie 4th, 2009, 12:56 pm

SF scrie:Mai bine duci o fixa de 6 m cu fir subtire in cazu asta , dai la pluta la cocolos sau creveti si te distrezi , daca dai in locu bun iei unu dupa altu , indiferent de natia lor , la chefal sau laban dai intre ape daca vrei selectie , daca dai pe grund intra cam necontrolat , atita vreme cit nu ai momeala mai diversificata .
Inainte mai si momeam , un saculet de la cartofi legat cu sfoara si o piatra in el , bagat vreo doua piini amestecate cu sardina , plus pesmet si daca aveam ulei de sardina ( se gaseste in magazinele cu produse de pescuit , mare grija ca duhneste bine , si daca ramine ulei pe haine nu-i tare misto :lol: ) . Aruncam ala in apa , coboram un plumb de 120 grame pe sfoara ca sa stea pe fund , sa nu ma incurce daca intra ceva mai marisor , si la 10 minute deja te innebuneau trasaturile :) , pescuiam pe apa de la 3 m in jos , de obicei 4 m , si tineam cirligu la 30 cm de fund , daca tii chiar pe fund intra piticanii mici care se tirasc pe acolo , dar mai ales te lucra crabii , femeile de serviciu a marilor :lol: . Daca dispar brusc trasaturile mai mult ca sigur o intrat un rapitor mare pe acolo , gen baracuda sau lufar , poti verifica punind in cirlig un peste dintre cei prinsi , intreg , daca ii acolo il ia , insa ar fi bine sa pui fir gros :lol:

Reality check-ul ne invata urmatoarele:
Daca faci greseala sa dai la cocolos de dimensiuni normale (cum ai da in apa dulce), instananeu se formeaza un nor de piticanii de 5-15cm, iar cocolosul dispare pe cadere, intr-o clipita. Nu apuci a ai trasatura decat dimineata devreme, cand amaraciunile au foamea in gat si ataca disperat. Aia mai mari, care sunt oleaca mai prudenti, nici nu apuca sa se apropie, nici daca sunt un metru de locul in care cade cocolosul in apa.

Problema se remediaza in felul urmator: faci un cocolos un pic mai mic decat o minge de ping-pong, iar pe capatul liniei ai un lat cu doua ancore. Strangi mingea usor cu latul, iar ancorele le ingropi in coca. La vreo 15-20 de centimetri mai sus, pui 2-5 g de plumb, cat sa coboare cocolosul (il tii suspendat la adancimea dorita, cum zicea si SF, fundul nu e recomandabil). Asa, piticaniile ciugulesc la suprafata, si apuca sa se apropie aia mai rasariti.

La stilul asta m-am distrat copios azi dimineata, de la 67.30 la 8 am luat vreo 20 de bucati intre 20 si 35 cm, variate specii inca neidentificate
:lol: .
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Noiembrie 14th, 2009, 11:08 pm

Revenind un pic, pentru ca la anu' simt nevoia sa trec la next level (asta daca nu cumva o dau pe freediving+spearhunting :lol: ): a reusit cineva sa ia la jig pe Mediterana vreun peste mai zdravan? Nea Jean face furori pe la Rollover Pass cu jigurile, dar, din pacate, nu pot alege destinatiile de vacanta in functie de locurile unde sta calcanul.

Stie cineva ce specii s-ar putea lua la jig pe Mediterana?
Gerula
Site Admin

Mesajde Iulius pe Ianuarie 12th, 2010, 10:26 pm

Dak vrei sa dai la jig si nu stii loku mai bine uita. Viu, bukatzica si vobleru is legea la mare. Jigu ii pentru aia kare au loku lor stiut.
Iulius
membru nou

Mesajde Trentea pe Octombrie 1st, 2010, 12:12 pm

Pana acum am pescuit de pe mal cu o lanseta telescopica scurta de 1,80m, care incape lejer intr-o geanta diplomat. Sunt cateva diguri bune in Barcelona, de unde se poate prinde peste felurit. Eu am incercat tot felul de momeli naturale, pescuind cu pluta culisanta sau buldo. In general peste marunt, cel mai mare fiind o 'lubina' (cred ca laban) de vreo 800 gr prins la o bucatica de carnat! In afara de momelile traditionale: viermi de namol (americanos) sau de nisip (koreanos) pe care le poti cumpara din magazinele de profil, am mai incercat cu cub de paine si pasta de paine, bucatica de peste, calamar, crevete, scoici de diferite feluri. Segmentele de tentacula de sepie sau calamar mi s-au parut mai bune, prin faptul ca nu cadeau din carlig dupa primul atac. De asemeanea coada de crevete fiarta doar 2 minute este o momeala apreciata.
Am folosit pluta culisanta, pentru ca in zona digurilor apa e destul de mare in larg, 6-8 m, si am cautat sa pescuiesc aproape de fund. Am prins si pesti ciudati, de culori galben-auriu, cu o pata neagra rotunda spre coada, ca si altii asemanatori acestuia, dar vargati si fara pete. Nu i-am luat acasa, desi aveau cam o palma. Am prins si ac de mare, cam de 35-50 cm bucata, pescuind la buldo. Ataca in bancuri aproape de suprafata, si e spectacol.
Mai am in dotare doua lansete de 4 m de puteri diferite (15-40, respectiv 80-150gr), dar le folosesc cand pescuiesc la crap.
Nu am fost noaptea la pescuit, pentru ca pe de o parte e interzis in Catalunya, apoi mi-ar trebui un partener care sa-i placa sa stea noaptea. Pana acum n-am gasit. Sunt multi pescari care pescuiesc noaptea de pe plaja, cu lansete lungi de 4-6 m pe care le fixeaza in plan vertical. Folosesc ca semnalizator starlite si clopotei. Am vazut un peste cam de 1m prins, dar nu mi-am putut da seama ce era.
Nu am pescuit la spinning pana acum, dar o sa incerc cand vrema se va mai racori, iar rapitorul va fi mai activ. O sa caut pana atunci accesoriile necesare.
Deocamdata...atat!
Trentea
membru nou

Locaţie: Barcelona

Mesajde Gerula pe Octombrie 1st, 2010, 12:38 pm

E intereanta ideea de a pescui langa dig cu pluta culisanta, ar trebui sa mearga aproape in orice conditii.

In privinta momelilor naturale care se pot folosi in pescuitul marin, cred ca discutia e lunga. Am vazut in Grecia, in magazinele de profil, o gramada de minuni marinate in tot felul de borcanase :D . Nici macar nu stiam ce sunt si la ce soiuri de pesti se pot folosi, erau tot felul de chestii, de la niste miriapozi pana la filet de peste mic, pentru dat la bucatica.

Ce montura ai folosit la culisanta, mai exact?
Gerula
Site Admin

Mesajde Trentea pe Octombrie 1st, 2010, 3:58 pm

Montura clasica de sheffield, in ordine incepand de sus: nod opritor / margica / agrafa cu vartej culisanta de care se prinde pluta / margica / nod opritor / alice de plumb / vartej. de vartej se prinde forfacul lung cam de 40-50cm, cu o alica minuscula la 5 cm de carlig. Sunt carlige de calitate (VMC, Mustad, Water Queen) gata legate cu fluorocarbon. Eu folosesc de regula VMC "Special Mer Forge Bleu renverse" , nr. 10-4.
Plute: waggler "creion" si waggler "bomb", lestate: 4+2 / 5+2 / 6+2 / 7+4. Am si de 16 gr, dar mi-a fost teama ca se rupe firul la lansare.
Firul nu l-am ales scufundator, pentru ca pescuiesc si al buldo, asa ca am ales Shimano Beast Master de 0.20. Am ales un fir mai subtire ca sa pot lansa mai departe folosind o lanseta scurta. Pentru buldo nu folosesc plumbaj, momeala coborand foarte lin in apa, sau sta plutind, iar de regula atacul survine aproape imediat. Daca nu ai atac in 5 secunde, incepi sa recuperezi la viteza medie, de multe ori cu rezultate.
Mulineta Mitchell MATCH 4000.
Trentea
membru nou

Mesajde Gerula pe Octombrie 1st, 2010, 4:11 pm

Pentru adancimi ceva mai mari ar merge folosita pluta de 16 grame si cu plumb culisant in loc de alice, nu? Ca sa coboare mai repede la adancimea vizata.
Gerula
Site Admin

Mesajde Trentea pe Octombrie 1st, 2010, 4:29 pm

Nu folosesc plumb culisant, ci o oliveta de 1.5 gr stransa usor pe fir, la care mai adaug alice de echilibrare. Plumbajul este tot grupat langa vartej, astfel ca montura coboara destul de repede.
Trentea
membru nou

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Pescuit marin