Pescuit la lufar: tehnici, echipamente, locuri

Tehnici si monturi specifice pentru pescuitul in apa sarata

Re: Pescuit la lufar: tehnici, echipamente, locuri

Mesajde Gerula pe Decembrie 23rd, 2008, 10:57 am

Da, ideea e clara.

Dar intre ape (adica ma rog, 10-15 metri adancime, dar totusi departe de fund) ai incercat sa-l lovesti? Ca am impresia ca genul ala de linguri la asa ceva se folosea.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde SF pe Decembrie 23rd, 2008, 12:55 pm

Cunosc un singur loc unde poti face schema asta :x , si am dat cu jiguri lansate insa canci . Deci acolo ar fi trebuit sa intre , pentru ca erau , am luat stavrizi la jig , insa nu intodeuna pun botu baietii .
In alt loc , asa sa arunc nu mi-ar trece prin cap ,ar fi sa cauti acu in caru cu fin .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 24th, 2008, 12:11 pm

Adica ai incercat sa tragi jigul intre ape? Mi se pare totusi o naluca la care genul asta de pescuit poate iesi corect doar in curent puternic, altfel nu stiu cum combati tendinta de a "cadea" in permanenta, e cam greu sa scoti o traiectorie relativ dreapta fara curent.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Decembrie 24th, 2008, 4:24 pm

Gerula , am prins stavrizi cu un jig Searock de 60 de grame pe un loc cu apa de 4 m . Arunca o privire pe undeva sa vezi cum arata bucata aia de plumb , ca nu am cum sa pun poze pt. ca nu am :lol: :twisted: Lufaru ii mai iute decit stavridu ;)
Daca ai bat si mulineta mai ales , poti face un fel de jerkuiala in suprafata chiar si cu jiguri de 100 grame , io am obtinut asa trasaturi cu Yo-Zuri Metallic Sardine de 80 grame , baracuda si mahi-mahi ( sau dolphin fish ) . Insa ca sa faci ghidusii din astea deja intri pe Daiwa 4500 sau Shimano 6000 si fir minim 30 lb , plus paru aferent , si apoi sa te tii de trairi :lol:

Uita-te atent la ceva videos depsre deep-jigging , baga la cap cite ture de manivela dau ( da sa vezi ceva video unde arata recuperare de naluca , deci lucru ) vezi ce scule , dupa aia te uiti cit recupereaza pe tura si faci calculu cit se deplaseaza naluca si la ce viteza .

Pelagicii nu au probleme in a face o coborire sau urcare rapida , is pesti care vin dupa jig pin la barca ( fac o paranteza , pestele cunoscut drept dragonu de mare , ala de-i otravitor , desi un peste care sta lipit de fund , are momente cind urmareste jigu pin la barca , il vezi cum vine dupa el , pe apa de 50 m ) , gindeste-te cu ce viteza coboara un plumb ( jigurile is din plumb , tungsten , sau aliaje , in tot cazu compacte si grele , cu exceptia la sabiile de 40-50 cm din aluminiu , o sa cau o poza pe unde sa vezi ) si il ataca pe cadere , si nu-s pesti care asteapta sa le cada ceva sub nas , ma refer la pelagici , deci urmarire .

Asa ca nu te ingriji de asta , ii mult mai greu sa-i dibuiesti , si sa fie cu chef de mincare :)
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 25th, 2008, 12:20 pm

SF scrie: Daca ai bat si mulineta mai ales , poti face un fel de jerkuiala in suprafata chiar si cu jiguri de 100 grame , io am obtinut asa trasaturi cu Yo-Zuri Metallic Sardine de 80 grame , baracuda si mahi-mahi ( sau dolphin fish ) . Insa ca sa faci ghidusii din astea deja intri pe Daiwa 4500 sau Shimano 6000 si fir minim 30 lb , plus paru aferent , si apoi sa te tii de trairi :lol:

Absolut, dar tot jerkuiala faci, nu prea ai cum sa mentii adancime constanta, nu? Mai ales daca vizezi un palier situat semnificativ sub luciul apei, 7-8-10m.

Metallic sardine http://www.hottackle.com/images/f317.jpg mi se pare ca se apropie mult de chestiile artizanale care erau descrise in cartile alea.

Vezi ca am citit pe undeva ca a iesit si Metallic Sardine II de 150 si 200 de grame :D
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Decembrie 25th, 2008, 2:55 pm

Asta de tinut adincimea constanta ai ca si cum ai tine tu jigu de biba la 1, 2 m pe apa de 2 m , tot ai ceva fluctuatii ;) Cu jerkuiala din aia cum zic , scurt si des , cel putin la suprafata ( jumate de metru ) il tin constant , si chiar mai sus . La doua-trei specii pelagice care se cauta cu metale arunci , lesi pe fund si recuperezi catre mal direct , fara sa stai pe nici un palier .
La aia de fund , tip snaper , arunci , lasi pe fund si dai doua-trei zvicnituri , dupa care lesi din nou la fundeni .
Nu am zis ca am luat lufari la metale ;) , alti pesti da , dar nu lufari . Si la jigging din barca putini , foarte putini are prind .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 26th, 2008, 12:42 pm

Sa tii jigul la suprafata e foarte usor cand lucrezi cu greutati mici. Mentinerea la un anumit palier pune insa destule probleme si in cazul asta, mai ales in conditiile in care, pe balti, recuperarea nu trebuie sa fie excesiv de rapida.

O sa caut cartea aia in care citisem pasajul despre lingurile de 150-200g din tabla groasa, pentru ca acolo erau descrise si tehnicile de recuperare, care erau destuld e diferite de ce stiu eu pe apa dulce, si vad ca si de stilul pe care-l practici tu. Chestia e ca nu era a mea si nu-mi mai aduc aminte nici titlul exact :D
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Ianuarie 2nd, 2009, 1:20 pm

Nu reusesc sa mai descopar unde citisem chestia aia :D . Ceva voblere cu greutate specifica f mare stii?
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Ianuarie 2nd, 2009, 5:04 pm

Pina in 30 de grame sau mai mult , nu de alta da de la 30 in sus mai mult poppere , scade multa oferta la alea cu barbeta :)
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 3rd, 2009, 12:53 pm

Pai de-aia intrebam, ca nu prea stiu nici eu. :D Ar fi utile si la noi, cu peste 30 de grame faci lanseuri destul de lungi.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Ianuarie 3rd, 2009, 1:15 pm

Nu prea faci lanseuri asa lungi , din contra , poti lansa vizibil mai putin , frecarea cu aeru ii mare la o chestie lunga plus barbeta .
Cam ce se foloseste dintre chestiile cu barbeta ,( banuiesc ca depinde si de marfa la care ai acces pe plan local ).
Maria La Segunda , Maria Angel Kiss , Lucky Craft Flash Minnow , Rapala X-rap ( de 10-12-14 cm ) , Yo-Zuri Mag Minnow , Duo Tide Minnow Surf , Yo-Zuri Crystal Minnow . Is naluci pina in 30 sau putin peste .
Insa ii mult mai bine cu un Blues Code , tot de la Maria , sau vreun walker , popper .
Acuma , am prins si la Count-Down , insa pe vreme proasta , pe frig .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 3rd, 2009, 1:43 pm

Eu intrebam de voblere cu greutate specifica mare :D . Am vreo 15 bleoambe de-astea mai mari decat carasii care li se par unora trofee de fotografiat :lol:, si stiu cat de putin se duc :D .
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Ianuarie 3rd, 2009, 2:01 pm

Te referi la voblere care la aceasi marime-lungime , se lanseaza mai mult decit omoloagele ?
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 3rd, 2009, 2:10 pm

Mai exact, care la acelasi volum corporal, au greutate mai mare decat altele (densitatea materialului e mai mare). Un exemplu clasic dintre astea mici e Salmo Tiny, nu stiu din ce-i facut, dar se duce ca glontul :D.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Ianuarie 3rd, 2009, 2:44 pm

Duel se lanseaza bine si prinde ( cred ca am omis mai sus ) . Aile magnet S ii beton , greu de gasit insa :twisted: In rest , cam orice japonez se lanseaza peste Rapala .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 4th, 2009, 10:40 am

Sa fie al naibii, eu in Yo-zuri pe ape romanesti mi-am pierdut complet increderea :D .
Gerula
Site Admin

Anterior

Înapoi la Pescuit marin