Lufaru apare sporadic ca si captura in deep-jigging , insa nu prea ai cum sa mergi chitit pe el decit daca ai cunostinte foarte-foarte bune asupra marii pe o arie destul de extinsa , nu 3-4 ani ,ca nu ajung . Tine cont ca se plimba km pe zi in cautarea hranei , intre ape . Daca nu iese sus nu-l vezi . Chiar daca apare pe sonar , o sa-i pierzi in citeva secunde , nu sta pe loc niciodata , daca ai sansa la un banc mare , urias , atunci poate apuci sa si prinzi .
Poti insa sa depistezi zone ( daca stii bine zona , deci experienta in timp ) unde se invirt mai mult decit in altele , unde daca te opresti stii ca ai sanse sa dai cu ei daca insisti . Faptu ca-i gasesti nu vrea sa zica ca o sa-i si prinzi . Anu asta dadeam intr-un loc unde stiam ca sint mari sanse , absolut nici o miscare in suprafata , dadeam numai cu naluci , apar doi prieteni , prind niste stavrizi , se apuca sa dea la stavride viu , cu pluta si struna ( ca la stiuca ) si intr-o ora deja aveau citeva bucati , dadeau cu un bat fiecare . Noi dadeam printre ei si nimic la naluci , nici macar atingere .
Nici macar stavrizii nu-s usor de reperat in mare daca nu suie in suprafata . Cum am spus , noi relationam stavridele cu lufaru , deci sansele cele mai mari sa-l prinzi ii cind se prind stavrizi de pe mal , unde dau io . Insa io stiu unde sa gasesc stavrizii si iarna daca ii cazu , si stiu ca pot da si de lufar , chiar daca nu-i asa activ , poate cadea , in partea aia de mare unde dau io temp. scade iarna pina la 11-12 grade , la temp. asta ii foarte putin activ , insa se poate prinde .
In Marea Neagra iarna ingheata la mal

, si asta deja ii un dezastru .
In tot cazu , nu asa da cu linguri din barca aiurea in Marea Neagra fara sa-l vad , sau macar stavrizi . In zona digurilor poate , insa asa in apa deschisa nu .