Pescuit la jig cu plumbi suplimentari

Tehnici si monturi specifice pentru pescuitul in apa sarata

Pescuit la jig cu plumbi suplimentari

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 27th, 2008, 10:12 am

Am sa incerc sa va explic cum pescuiesc eu pastravul de mare la jig pe canalul ROLLOVER PASS.Si am specificat cum pescuiesc eu deoarece pescarii americani nu pescuiesc in felul in care pescuiesc eu(mai ales in pescuitulfacut ziua ca cel de noapte facut la lumina unui proiector e un pic mai altfel).
Locul in canal unde prind de obicei pastravii e in apropierea podului de peste canal deoarece in zona podului e o gatuitura mai mare in care apa la flux sau reflux curge mult mai iute si cu cat esti mai aproape de ROLLOVER BAY sau de Golful Mexic viteza apei scade.
Pastravul prefera apa iute in acest canal si rar si putini ii prinzi in alt loc decat in apa iute.Dar si in aceasta apa iute cand este flux ii prinzi mai bine in apropierea podului pe partea dinspre ROLLOVER BAY,iar cand e reflux ii prinzi mai bine pe partea cealalta a podului catre Golful Mexic.
Pe amandoua partile ale podului pe cca.40-50m.,pe mijlocul canalului apa e mult mai adanca ,tocmai probabil datorita vitezei mai mari a apei ce sapa fundul canalului.Banuiesc ca adancimea impreuna cu viteza apei fac ca pastravul sa fie prins mai mult in aceste locuri.Se mai prinde bine la iesirea canalului in Golful Mexic,dar din pacate eu nu pot sa pescuiesc acolo ca ar trebui sa intru in apa pana la sold sau piept si eu nu pot sa stau mult in picioare chiar daca sunt in apa si deci nu pun toata greutatea corpului pe picioare ajutat de forta lui Arhimede.
Dupa cum stiti pescuiesc de obicei cu FIRLINE 4lb,SPIDERWIRE STEALTH 6lb. sau mai rar cu SPIDERWIRE ULTRACAST 10lb.(cand sunt multi pescari si apa f. iute) si nu pot sa lungesc drill-ul),mulineta SS TOURNAMENT 1300 sau 1600(cateodata chiar SS700),bat facut de mine fie pe blank fly+extensie,fie pe blank de steelhead,sau chiar cu bete din comert bete lungi de steelhead de 10'-12',
In apa f. iute batul preferat e un bat facut de mine pe blank HARRISON INTERCEPTOR de 11'(batul cantareste doar 135g.)bat moderat -fast ce poate arunca cca.40g. lejer.
Abia astept sa incerc batul japonez travel din 4 bucati ce l-am primit azi din AUSTRALIA sa -i verific sensivitatea si felul cum va "lucra" in drill(desi sunt aproape sigur ca va fi f. bun la banii dati pe el).

Pe firul textil fac o bucla cu nod dublu si de aceasta bucla cu nod clinch leg cca.2-3m. de fluorocarbon de 12-14lb. avand grija sa las mustata nodului fluorocarbon mai lunga(trece mai usor prin inele daca e cazul). pe acest fluorocarbon introduc mai multi plumbi culisanti si margele(nr. lor e functie de viteza apei cand pescuiesc) ce ma ajuta sa arunc la distanta de cca.60m. cele doua jiguri de 1/8oz,sau 1/4oz.(de obicei pescuiesc cu doua jig-uri in tandem),dar in acelas timp au efect "rattle" si ajuta sa coboare mai repede jig-urile la adancimea dorita).
Inte ultimile margele pun un vartev(de care voi lega leaderul unui jig) apoi leg un alt vartej ce va limita coborarea in jos a ansamblului plumbi- margele si de care voi lega leaderul celuilalt jig.
Lungimea celui mai lung leder al jig-ului,e mai mica decat lungimea fluorocarbonului legat de textil,tocma ca nu cumva facand o aruncare gresita ,fortata sa nu jig-ul sa nu se infasoare pe textilul subtire ,ca daca se intampla asa ceva trebuie ceva timp ca sa descurci montura sau chiar sa tai textilul si sa refaci montura.leaderele de care leg jig-urile sunt de 8-14lb.fluorocarbon.
De obicei pescuiesc cu jig-uri GAMAKATSU STYLE ROUND 26, 3/16oz. sau 1/4oz. cvarlig forjat nr.2/0 sau 3/0 sau cu LUNKER CITY SALT WATER FIN-S-SHAD de 1/8oz.sau 1/4oz.,chiar si 1/16oz.carlig nr. 2/0 sau 3/0(http://www.lunkercity.com).Aceste jig-uri nu au "contre" ci niste guler ce fac ca polastcul sa fie foarte greu de scos de pe jig de catre peste.
Plasticele folosite de mine cel mai mult sunt BASS ASSASSIN CURLY SHAD 4INCH,CHARTREUSE SILVER GLITTER ,LIMETREUSE si MISTER TWISTER G-GRUB CHARTREUSE SILVER GLITTER,sau limetreuse.Deoarece nu gasec BASS ASSASSIN sau G-GRUB limetreuse ,cumpar culoarea pearl si le vopsesc cu solutie chartreuse si iese.....limetreuse.De obicei folosesc jig-uri cu capul rosu sau hot pink,daca nu am vopsesc capatul plasticului rosu,deoarece am obsevat ca asa am mai multe atacuri.
Montura folositain general e urmatoarea:

Imagine

Iar unul din pastravii prinsi cu aceasta montura la G-GRUB este pastravul de mai jos(8,5lb=3,85kg.):

Imagine

si

Imagine

Pastravii din pozele de mai sus i-am prins in aceeasi zi,15 aprilie 2008(am prins mai multi dar nu pot retine decat unul peste 25 inch si total 10 pastravi peste 15 inch,asa ca am facut fericite niste pescarite mai in varsta ce pescuiau in apropierea mea,dandu-le pastravi).Pastravi din poza a oua aveau 7lb.=3,2kg si 4lb.=1,8kg.

Va mai pun niste poze cu alti pastravi prinsi in alte zile dar in acelas fel.

Imagine

Imagine

Tot cu aceeasi montura am prins si ceilalti pastravi din fotografiile de mai jos :

Imagine

Imagine(nu prea incape in cooler ,are 2,925kg. si 68,6cm.)

Imagine

Imagine

Imagine
Din pacate cand am fost la pescuit cu Bill Batson (http://www.batsonenterprises) nu am prins pastravi mari,dar ne-am disrat totusi,placandu-i pescuitul la Rollover Pass cu batul meu TITANIUM de 3,5m.

Imagine
Bill Batson in drill cu un frumos red fish pe care din pacate l-a scapat ca nu a intepat bine si nu a mentinut batul in tensiune maxima.

Imagine
Poate observati ce vreme buna era anul trecut in 11 dec.'07 la ROLLOVER PASS.Anul asta insa vremea a fost f. rece din pacate.

Imagine
Acesta ,blue heron-ul ,e unul din cei mai buni pescari de la ROLLOVER PASS....

Imagine
Asa arata de obicei ROLLOVER PASS-ul,dar uraganul IKE ANUL ACESTA A DISTRUS TOTUL IN CALE,RAMANAND IN PICIOARE DOAR O SINGURA CASA DIN 200,RESTUL FIIND LAUTE DE APE !!!!

Imagine

Imagine

Nu sunt decoratii de Craciun ci doar monturi ale pescarilor ce vrand sa pescuiasca mai aproape de pod au agatat firele de electricitate ce traverseaza canalul!!!!Asa era inainte de uraganul IKE ,acum firele sunt puse mai sus pe stalpi mai inalti si inca pescarii nu au reusit sa le "decoreze"!!!

LA MULTI SI FERICITI ANI!!!

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Re: Pastrav de mare la jig

Mesajde Gerula pe Decembrie 27th, 2008, 12:15 pm

Foarte frumoase capturi.

Din cate inteleg insa, la Rollover Pass sunt niste conditii cu totul particulare, cu care noi nu ne putem intalni la Marea Neagra si nici macar la Mediterana. Aici (vezi si ce spune SF pe topicul despre lufar) cam umbli tu dupa peste, nu prea exista locuri de genul asta, unde combinatia dintre mareele puternice si formele de relief sa creeze zone unde pestele cam vine in orice zi a anului.

Intrebarea ar fi cum sa aplicam tehnicile tale in conditiile noastre?

In plus, eu unul as fi interesat si de tehnica pescuitului marin la reflector, de pe mal sau din barca.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 27th, 2008, 8:35 pm

Nu am mai avut timp azi noapte sa explic pescuitul la refelector dar o sa explic intr-o postare viitoare.
Ai dreptate Rollover Pass e un loc mai specialk,unde pestele e obligata sa migreze prin acest canal in Golful Mexic si invers,de aceea e destul de mult peste ,dar crede-ma pt. multi pescari americani .....e acoperit de apa,multi nu prind mai nimic.De obicei in weekend sunt f. multi pescari acolo de aceea eu nu prea pescuiesc in weekend-uri,dar pescuiesc in timpul saptamanii cand sunt mai putini pescari si deci si eu am mai mult spatiu necesar pescuitului la jig.
Am explicat cum pescuiesc eu ca nici un american nu pescuieste cu plumbi adaugati pe fir ci doar cu jig-uri in tandem sau cu un singur jig.
Eu pescuiesc asa deoarece pot pescui astfel cu jig-uri mai usoare ,pot arunca la distanta mai marecu plumbii suplimentari adaugati pe fir si ce e destul de important in acea apa iute coboara mai repede la fundul apei in gropile de langa pod,ca nu sti niciodata unde e cantonat pestele.Daca as folosi numai jig-uri usoare,datorita vitezei apei ele vor evolua mai aproape de suprafata apei si vor parcurge o distanta mai mare pana sa ajunga la fundul apei.
Cand simt ca jig-urile cu plumbii suplimentari,au ajuns pe fundul apei ridic mai mult batul si animez din varful batului jig-urile nelasandu-le pe cat posibil sa atinga fundul apei.
Pescuiresc din amonte in aval,deoarece am mai multe atacuri asa deoarece e modul normal al pestisorilor sa fie adusi de apa,iar rapitoriiu ataca mai mult decat daca prada i-ar veni din spate.
Am uitat sa spun ceva si anume ca la plumbul situat cel mai sus cu un clestisor ii micsorez gaura in partea de sus prin ovalizare si in felul acesta plumbul nu poate (la aruncare datorita inertiei) sa urce in sus pe firul textil deoarece nodul clinch e mai mare decat orificiul plumbului.
Cred ca si in RTomania in anumite locuri se poate pescui la jig cum pescuiesc eu in special pe rauri dar probabil pescarii considera ca e prea multa munca sa faci montura in acest fel si ca de multe ori pierzi si jig-urile si tot firul mono cu plumbii suplimentari.Acest lucru mi se intampla si mie destul de des,dar pt. mine e solutia cea mai buna sa prind ,de obicei ,mai multi pesti ca cei din jurul meu.
Pe TRINITY RIVER ,sub barajul lacului Livingston la white bass pescuiam la fel de pe mal cu rezultate f. bune,spre surprindera pescarilor din jurul meu.Sio bineinteles tot cu bete peste 3m.si textil subtire(FIRELINE SMOKE de 4lb.+leader fluorocarbon de 2-4lb.).
Felul cum pescuiesc eu e "gaselnita " facuta in prima mea zi de pescuit la jig la white bass intr-un loc in care cu cateva zile inainte vazusem pescari americani prinzand o multime de white bass la jig.
L-am rugat pe cel ce prindea cei mai multi white bass la jig(eu pescuiam la pestisor viu,nestiind sa pescuiesc la jig),dupa ce l-am "spionat"in timpul cand imi luam pranzul,sa-mi arate cu ce pescuieste si acesta fiind amabil mi-a aratat montura lui.
Peste doua zile eram in acelas loc,errau vreo 5 pescari,am inceput sa pescuiesc la jig cum vazxusem ca pescuia cel pe care il spionasem cu doua zile inasinte ,dar nu am avut nici un atac,Vazand ca mai jos de mine un pescar negru a prins la fund cu pestisor viu un white bass am realizat ca pestele nu msai e la suprafata cum era cu doua zile in urma.Atunci la cca.70cm de jig-uri am pus un plumb suplimentar ,am lasat jig-urile de 1/32oz. sa ajunga la fundul apei si iscand din varful batului jig-urile am inceput sa prind white bass.Mai tarziu a venit in acel loc si cel pe care il spionasem cu cateva zile in urma ,nu prindea nimic si i-am spus ca pestele e jos si sa puna un plkumb suplimentar.Din pacate nu stia sa pescuiasca asa ,intre timp eu aveam limita legala de 25 de white bass peste 10inch si toti pestii prinsi peste cei 25 i-am dat celui pe care il sionasem anterior si care imi aratase montura lui.
De atunci e doar istorie,eu pescuind cu leader fluorocarbon si textil subtire de ele mai multe ori de pe mal prindeam cei mai multi pesti.
Cand am descoperit dupa vreo doi ani ROLLOVER PASS-ul,am vazut ca un pescar cam de varsta mea prindea calcan la jig,l-am rugat sa-mi arate cu ce plastice prindea,dar eu nu aveam .Dar aveam la mine BASS ASSASIN CURLY SHAD 2inch chartreuse silver glitter si am incercat sa pescuiesc exact cum pescuiam la white bass si surpriza ,am inceput sa prind calcani si de atunci in continuare pescuies tot in acelas mod ,dar intre timp am descoperit ceva secrete ,cum si unde sa prinzi si pastravul de mare si de atunci cel mai mult pescuiesc la Rollover Pass in stilul meu si multi pescar americani vazand ca prind peste vin sa ma intrebe cum prind ,le arat montura si restul depinde de priceperea lor.

Oricum ma bucur ca nu eu ii intreb cum sa prind pestele lor(ce in Romania nu exista) ci ei vin sa ma intrebe pe mine si sunt singurul ce la jig pescuieste cu bete lungi ei pescuind cu bete de 6'-7'.
Consider ca aproape la orice peste ,oriunde in lume,finetea pescuitului isi spune cuvantul,iar eu fiind obisnuit din concursurile de stationar cu finetea o aplic intotdeauna aici ,chiar daca cateodata pesti mari imi mai rup firul sau ii mai scap.

Jean Scurtu

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde SF pe Decembrie 27th, 2008, 10:58 pm

Anu asta care vine o sa incerc si io cu plastice , am dat , insa conventional si nu prea iese . Pe unde dau eu calcanu ii o raritate , posibil sa fie pe lista de protejati .
Am un amic roman care da cu plumb pe fir si plastic in spate , prinde asa palamide ( bonito ) si mai ales stavrizi , iar cu buldo prinde lavrac , dar si palamida cind intra sus . Insa el ii un pescar diferit fata de mine , io cind stiu ca am stavrizi in fata imediat dau pe popper dupa lufar sau palometon , nu pot sa-mi infrinez chestia asta , si de multe ori el prinde citiva bonitos in timp ce io canci .
Nu ii singuru care da asa , astia de aici l-au invatat , cum lumea in mare ii obisnuita sa dea la trena nu se sfieste sa puna un plumb in fata nalucii , amicu asta a meu prinde fosrte bine stavrizi cu un vobler mic de 3-4 cm cu o singura ancora pe coada si 25 de grame de plumb in fata . Evident are insa nevoie de mai bune conditii meteo ca mine , si aici ii cind io recuperez :)
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 27th, 2008, 11:16 pm

Chiar vroiam sa-ti zic ca ar trebui sa incerci si tu o varianta heavy a tehnicii lui nea Jean, ceva gen fir nesimtit, plumb de 200 de grame pe opritor, si in fata forfac de fluorcarbon finut cu un jig de 7-10g pe ac mare, si plastic baban.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Decembrie 27th, 2008, 11:37 pm

Pai deja fac calcule cam ce imi trebuie , si la anu o sa le cumpar , cind ajung pe pozitie , nu are rost sa le iau acuma in tara si dupa aia sa le mai car odata :) M-am gindita la cega jiguri de 40-70 de grame pt ape mai adinci , la snaper si grouper , dupa aia ceva mai mici la seabas . Plastice nu prea mari insa , nu peste 15 cm , max vreo 20 , insa nu mai mult . Daca nu mai am un plan , si ala o sa fie plan ingineresc total . Am un loc unde apa are vreo 30 m de 3 m de mal , ii un perete vertical misto rau , si este si peste in zona . Acolo dau cu jiguri io de obicei , insa ma gindesc sa lansez si dupa aia sa cobor un plumb greu sa tina firu jos , din cauza curentului nu prea poti sa cobori unde trebuie decit cu metale grele , si nu intodeuna is suficient de nervosi pt. asta .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 27th, 2008, 11:42 pm

Pai exact asta e ideea, sa pui pe linia principala un plumb nesimtit, si in fata sa ai un forfac pe care sa umbli cu fineturi. Fineturi = jiguri sub 10g, ca mai mult n-ai nevoie, daca plumbul ala mare tine toata tarasenia pe fund.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 28th, 2008, 8:05 am

Cred ca in situatia concreta descrisa de SF ar fi bine sa incerce sa pescuiasca "drop shot" folosind un plumb greu,atat cat ii e necesar ca sa ajunga rapid la fundul apei si restul prin miscari din varful batului (normal un bat mai lung si care sa poata permite aruncarea plumbului greu)poate ca va face pestii sa atace plasticele din carligele de pe firul fluorocarbon.
Nimeni aici nu pescuieste "drop shot" de pe mal ,dar eu am pescuit pe TRINITY RIVER cu bat telescopic de 6m. si am prins limita zilnica de 25 white bass peste 10 inch,cand alti nu prindeau nimic ca apa era f. mare si tulbure,aproape nu gaseai loc pe mal unde sa pescuiesti,locurile unde se pescuia de obicei fiind sub apa(erau deschise toate cele 12 stavilare ale barajului lacului LIVINGSTON deoarece nivelul lacului era f. ridicat datorita ploilor).

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde SF pe Decembrie 28th, 2008, 7:29 pm

Cum arata drop shotu asta , ca habar nu am ! Pina acuma nu m-o interesat pescuitu la bass , atita stiu ii ca ceva tehnica folosita la bass !
SF
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 28th, 2008, 9:17 pm

Nu e mare filozofie,in capatul leaderului pui un plumb de greutatea necesara iar mai sus pe el legi 1-3 carlige(dar atentie sa fie carligul cu varful in sus) si pe aceste carlige pui plastcele cu care vei pescui. ARUNCI MONTIURA IN APA IAR IN MOMENTUL IN CARE ATINGE PLUMBUL FUNDUL APEI MISTI DIN VARFUL BATULUI IN ASA FEL INCAT SA NU SE MISTE PLUMBUL CI DOAR CARLIGELE CU PLASTICE CA PLASTICILE SA PARA VII SI SA PRODUCA ATACUL PESTELUI.
Drop shot-ul din literatura se practica cu bete cu varful fin,elastic,dar dupa cum ti-am spus eu am prins peste si cu un bat telescopic destul de tare.E considerat un pescuit de finete,dar pestii nu stiu asta si mai ales cei marini ,daca le" face cu ochiul" plasticele imitand ceva ce ei considera ca fiind hrana,vor ataca nalucile(cu atat mai mult daca in zona e un "school" de pesti ce concureaza pt. hrana nu mai sunt asa suspiciosi,fiecare va incerca sa prinda "hrana" inainta altora)

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 29th, 2008, 11:10 am

Nea Jeane, o sa schimb un pic titlul topicului, ca discutia e ceva mai larga, nu se limiteaza odar la pastravul de mare.

Oricum, intre drop-shot si montura pe care o faci tu (cu lestul in spatele forfacului), pot zice ca a ta mi se pare mai potrivita daca adancimea apei este relativ mica (pana in 4-5m).
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 30th, 2008, 9:53 am

Unde am prins eu white bass folosind drop shot-ul apa avea peste 10m. ca erau deschise toate stavilarele si apa crescuta mult,dar tot asa am prins si cand nivelul raului TRINITY RIVER era normal ,dar pestele f. departe de mal ,iar pestele intre ape.
Am pus in capatul leaderuli fluorocarbon plumbul necesar si dupa mai multe aruncari ,legand carligele mai sus sau mai jos am gasit adancimea aproximativa unde erau majoritatea pestilor.Daca pescuiam cum pescuiam eu normal la jig cu plumbi suplimentari nu puteam mentine jig-urile la adancimea la care era pestele de aceea solutia salvatoare (poate spre surprinderea pescarilor din jurul meu ) a fost drop shot-ul (sau poti sa-i zici un "surogat" al lui)si asa am prins pesti.
Nu conteaza adancimea decat daca la acea adancime nu sunt pestii cautati. Daca pestii sunt mai sus ,apa e iute, nu mai mentii plumbul pe fundul apei ci il ridici mulinand si miscand din varful batului pana la suprafata ,o jiguire intr-un fel pe verticala recuperand si daca ai pus plasticul potrivit e imposibil sa nu ai atac.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 30th, 2008, 10:36 am

In felul in care eu pescuiesc normal la jig in apa cu un curent destul de puternic poti pescui si la adancime mult mai mare,nu doar su 4-5m.,indiferent daca pestele e pe fundul apei sau nu.
Plumbii suplimentari ma ajuta sa nu folosesc jig-uri grele ce ar fi necesare in apa iute si adanca.Ei ma ajuta sa tin jig-urile usoare (sau relativ usoare)in apropierea fundului apei sau unde doresc.Daca pestii sunt pe fundul apei in apa iute plumbii suplimentari ma ajuta ca jig-urile sa coboare repede pe fundul apei si atiunci de cele mai multe ori pescuiesc din amonte in aval(arunc mai in amonte de unde stau).Daca pestii sunt intre ape atunci arunc perpendicular pe firul apei,ridic varful batului cans simt ca atinge fundul si nu mai las ca jig-urile sa coboare ele fiind ridicate de curentul apei(daca greutatea plumbilor suplimentari am stabilit-o bine) si fac astfel ca ele sa evolueze intre ape.Daca am prea mult plumb suplimentar ,sau prea putin,prin faptul ca folosec mai multi plumbi de cca.1/8oz.fiecare ,mai scot din plumbi sau mai adaug functie de curentul apei pana e ce vreau eu.De multe ori in cursul pescuitului sunt nevoit sa fac aceasta manevra deoarece viteza apei nu e constanta ,scade sau creste functie de taria fluxului sau a refluxului.
Ce incerc eu sa explic ,desi nu e cel mai usor de explicat ,dar sunt sigur ca ai inteles ideea,e pescuiutul meu in conditiile specifice unde pescuiesc eu la Rollover Pass.
Daca as pescui cu jig-urile usoare cu care vreau sa pescuiesc fara plumbi suplimentari va trebui sa arunc cu mult mai in amonte si datorita vitezei apei jig-urile vor ajunge la fundul apei mult mai tarziu si in zona in care nu mai sta pestele.In afara de ce spuneam inainte,plumbii suplimentari fac ca jig-urile sa fie purtate de curentul apei mai incet de cat ar fi purtate jig-urile usoare.
Normal ca pescuind pe fundul apei pierd destule monturi ,dar altfel nu prind peste.Daca pestele e intre ape nu mai pierd nici o monturaz,ioar daca e la suprafata,la fel si nici nu mai suint obligat sa folosesc plumbii suplimentari ca folosind fir textil subtire pot arunca departe.
Am explicat ca in apropiere de pod de o parte si alta al lui apa e mult mai adanca si iute,dar numai pe cca.30-40m.si tocmai aici ii place pastravului sa stea si daca jig-urile au iesit din zona respectiva rar prinzi pastrav.

"LA MULTI ANI' si de ce nu si ...pastravi!!!

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Re: Pescuit la jig cu plumbi suplimentari

Mesajde Gerula pe Decembrie 31st, 2008, 11:50 am

Metoda mi se pare foarte aplicabila si in pescuitul pe raurile mari de la noi, cu conditia ca in zona sa nu ai crengi scufundate sau alte obstacole de genul asta, in care sa lasi montura la fiecare lanseu. E clar ca dand foarte fin, cu jiguri mici, o sa ai mult mai multe atacuri decat daca dai cu bile imense.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Aprilie 1st, 2009, 9:34 am

Nea Jeane, o intrebare de principiu: daca ai curent foarte puternic in zona, nu exista riscul ca plumbul suplimentar sa stea pe fund, iar cele doua jiguri sa "fluture" pe forface?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Aprilie 1st, 2009, 7:15 pm

Nu pt. ca in momentul in care simt ca plumbii ating fundul ridic varful batului si recuperez un pic de fir.Dar se poate intampla altceva si anume plumbii suplimentari sa intre intre ceva pietre de pe fund si de cele mai multe ori pierd toata montura.Intai incerc sa ma mut mult in amonte ca poate de acolo pot dizloca plumbii ,iar daca nu rup montura pierzand firul mono fluorocarbon ,jig-urile ,plumbii ,margelele.

Daca fundul apei are multe agatatori nu arunc in amonte ca de obicei ci perpendicular pe firul apei (sau chiar un pic in aval)fiind atent cand plumbii ajung jos ca sa ridic varful batului si sa mentin pe cat posibil jig-urile si plumbii suplimentari un pic deasupra fundului apei.
Normal ca pierd destule jig-uri si monturi ,dar pescuind altfel sau in alta parte poate nu mai prind nimic,pesti nu prea stau unde nu prea sunt ceva structuri....
Plumbii suplimentari au si alt rol si anume ma ajuta sa pot arunca de pe mal departe jig-uri usoare,ca folosind jig-uri grele nu am atacuri de cele mai multe ori si folosind doar jig-urile usoare nu pot arunca unde sunt pestii.

Sau jig-urile se agata in ceva si atunci de cele mai multe ori pierd jig-urile sau un jig.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Aprilie 5th, 2009, 3:38 pm

Ai incercat si varianta (arecum similara) cu plumb greu in varful liniei si jiguri usoare legate pe saltatori, la 1- 1.5 m in spate? (cu lungimea saltatorilor calculata in asa fel incat jigurile sa stea pe fund)
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Aprilie 5th, 2009, 11:06 pm

Am pescuit si asa ,dar si la "drop shot" de pe mal si bineinteles ca am prins .

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Aprilie 7th, 2009, 10:35 am

Si nu lansai mai bine? Eu am incercat si metoda ta (cu plumbi suplimentari in spatele forfacurilor), dar cu bete scurte lanseul e mai dificil, iar forfacurile pleaca cu un efect de rotatie care le cam face sa se infasoare in jurul firului principal.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Aprilie 8th, 2009, 7:50 pm

Bineinteles ca arunci mai bine cu plumbul in fata monturii si asa pescuiuam cand pescuiam in surf la fund.
Acum la jig cel mai mult pescuiersc cu plumbi culisanti adaugati pe fir dupa jig-uri. si de incurcat nu se incurca daca inainte ca montura sa atinga apa franezi usor cu degetul firul pe tambur,ca jig-urile sa o ia inaintea plumbilor suplimentari ce sunt mai grei decat jigurile.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Următorul

Înapoi la Pescuit marin