Pescuit la jig cu plumbi suplimentari

Tehnici si monturi specifice pentru pescuitul in apa sarata

Re: Pescuit la jig cu plumbi suplimentari

Mesajde Gerula pe Aprilie 9th, 2009, 5:29 pm

Principala problema pe care o am eu, daca incerc sa lansez o asemenea montura cu bat de 2.70, vine din faptul ca imi pleaca in lanseu cele doua jiguri cu o miscare de rotatie in jurul axului dat de linia principala. Chiar daca franez inainte ca montura sa atinga apa, jigurile se duc intr-adevar in fata, dar nu se mai descalcesc, si forfacurile raman mult mai scurte. Sper ca am descris clar fenomenul.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Jean Scurtu pe Aprilie 9th, 2009, 8:56 pm

Folosind leader de fluorocarbon,nu mono normal poti utiliza diametre mai mari ale firului(in loc de 8lb.mono normal poti folosi 14lb.fluorocarbon) si incurcaturile sunt mai putine ,leaderul fluorocarbon de 14lb. fiind mai putin sesizat de peste desi e mult mai gros.

Daca te uiti atent la montura postata de mine cu care prind pastravi de mare,(cu jig-uri in tandem )poti obseva ca un jig e legat de un vartej ce e sub plumbii suplimentari ,iar celalalt de alt varlej ce limiteaza coborarea plumbilor suplimentari.Primul vartej e numai bagat pe fir fara a fi legat,deci se invarte pe fir si astfel nu ai incurcaturi.
Altceva ,leaderul jig-ului ce e mai sus e mult mai scurt decat celalalt si chiar daca amandoua jig-urile sunt legate de acelas vartej nu se prea incurca.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Gerula pe Aprilie 11th, 2009, 6:31 pm

E o idee buna. Bine, nu pot pune 14 lbs in locurile unde dau eu, ce grosime fluoro ai recomanda pentru montura asta la pescuit pe balta, cu linie principala fireline de 6 lbs?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Aprilie 11th, 2009, 7:35 pm

Tinand cont ca FIRELINE SMOKE 4LB. "rupe" fluorocarbon de 10lb.,poti folosi 4-10lb. fluorocarbon sau pana la 12lb. cu FIRELINE de 6lb.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Aprilie 12th, 2009, 8:50 pm

Eu am observat ca Fireline de 4 rupe invariabil seaguarul de 6lbs, dar daca pui Yo-Zuri Hybrid de 8 lbs (care e mult mai gros) o sa se rupa fireline cam in 25-33% din cazuri (sau mai pe romaneste una din patru sau una din trei :D )
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Aprilie 12th, 2009, 9:53 pm

Ai dreptate,totul trebuie verificat prin incercari,eu nu pescuiesc decat cu SEAGUAR CARBON PRO si XPS fluorocarbon(de la BASS PRO facut in Japonia de TORAY).
Insa eu pescuiesc de multe ori cu FIRELINE SMOKE 4LB. si leader fluorocarbon XPS de 14lb.(datorita dintilor pestilor marini).Cand mi se agata montura pe fundul apei mi se rupe doar bucla facuta pe FIRELINE,inca niciodata nu mi s-a rupt FIRELINE-ul mai sus de bucla desi se poate intampla si asa.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Aprilie 13th, 2009, 3:45 pm

A, absolut de acord cu asta, cand am spus ca se rupe cateodata Fireline si nu leaderul de Yo-Zuri Hybrid ma refeream la bucla. Nu cred ca mi s-a intamplat vreodata sa rup fireline-ul de 4 undeva in linie. Chiar daca am jigul legat direct pe el si sunt nevoit sa rup in agatatura, numai nodul cedeaza, invariabil.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Mai 13th, 2009, 9:29 am

Nea Jeane, inca o intrebare: intr-o zona in care apa are curent puternic, ai cum sa faci sa stea pe fund jiguri f usoare (sub un gram), folosind metoda cu plumbi suplimentari ?

Eu ma gandeam la ceva gen plumb in fata, un forfac relativ scurt cu un jig usor, si pe urma inca un plumb de vreo 15g pe linia principala, in spatele forfacului.
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Mai 13th, 2009, 11:48 am

gerula vezi o montura bottom bouncer ,desi aia e cam pt trena .
da' de ce tre sa dai cu jig ff usor? un jig clasic de 1/8 oz e un pic mai mare ca un bob de piper .
Jean deplaseaza greutatea jigului in plumbul culisant ,iar jigul ff mic +grub se fataie in curent ;obligatoriu tre' bat peste 4,50 m si sa mai fie si senzitiv . Daca nu stii cum sa manevrezi montura, iti mananci zilele .
in plus sunt tentat sa cred ca e eficienta pe substrat nisip ,pe lut sau piatra ar putea fi probleme.
gerula pt rupturi fluoro carbon +textil fa nod knot to knot ,clinch cam spinteca fluorocarbonul .
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Mai 13th, 2009, 12:08 pm

adrian frunza scrie:da' de ce tre sa dai cu jig ff usor? un jig clasic de 1/8 oz e un pic mai mare ca un bob de piper .

Am gasit un loc excelent de biban care e cam in afara razei aruncarilor de pe mal :D . Si nu vreau sa car barca pt atata lucru :D . Iar la Biban, cu cat e jigul mai usor, cu atat mai bine.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Mai 15th, 2009, 8:25 pm

Am mai explicat cum pescuiesc eu cu plumbi suplimentari pe fir.Daca pescuiesc in apa sarata de obicei folosesc jig-uri de 1/16oz. cu carlig 2/0 ,3/0 sau jig-uri de 1/8oz cu carlig 2-4.
Betele mele fiind lungi prin ridicarea sau coborarea varfului batului tin contactul cu fundul apei indiferent ca e nisip pe fund sau scoici ,pietre.Singura diferenta e ca de multe ori pierd toata montura.

Intr-un canal cum e ROLLOVER PASS unde de multe ori viteza apei e f. mare datorita efectului de "strangulare" produs de ingustimea canalului,va dati seama ca fundul nu poate fi nisipos ,nisipul fiind luat de curentul apei.

Betele mele consider ca sunt de calitate si la aceeasi calitate a grafitului din lanseta ,o lanseta mai lunga e mai sensitiva ca una (din acelas material ) mai scurta ,chiar daca multi nu cred.

Gerula,

Poti incerca "drop shot",deci cu plumbul in fata iar distanta de la plumb la carlig o determini prin tatonari ca pescuind de pe mal firul nu sta aproape vertical ca in "drop shot"-ul clasic,ci sub un anumit unghi dat de distanta la care pescuiesti se de lungimea lansetei.In mod normal aceasta distanta e mai mare decat daca ai pescui vertical,distanta la care se mentin pestii deasupra fundului apei.
Iti recomand un bat cat mai lung minim 9' si vei vedea ca vei prinde acei bibani.Am explicat pe forum-uri ca asa am prins white bass intr-o zi cand toate stavilarele barajului lacului Livingston(pe Trinity River)erau deschise si apa f. mare si tulbure.Dar am pescuit cu un bat telescopic de 6m.!!! si am prins limita zilnica de 25 white bass cand altii nu prindeau nimic

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 17th, 2009, 7:33 pm

Nea Jeane, eu ma gandeam sa mai pun un plumb pe linia principala si dupa locul de unde pleaca forfacul, ca sa fiu sigur ca jigul se taraste pe fund. Ce parere ai de ideea asta?
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Mai 17th, 2009, 9:48 pm

Banuiesc ca pescuiesti intr-o balta ,deci nefiind curent jig-ul cat de mic ar fi tot ajunge pe fundul apei si oricum bibanul nu sta numai pe fundul apei ,de obicei unde e un biban sunt mai multi probabil dispusi la diferite adancimi.

Poti incerca si cum ai spus tu ca o sa functioneze metoda ,dar daca apa nu are curent nu are rost,iar daca are curent poti sa scurtezi leaderul ca sa nu-l ridice curentul prea mult deasupra fundului apei.Merita incercat in mai multe variante ca sa realizezi ce metoda e mai buna.Probabil ca cea mai buna e cu plumbul in fata si jigul legat in genul mustelor artificiale pe "saltatori" (parca asa le spunea).

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 17th, 2009, 10:01 pm

Nu nea Jeane, asta e problema, e vorba de un loc in care curentul e destul de puternic (stavilar)
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Mai 18th, 2009, 1:22 pm

gerula ,tu vrei sa pescuiesti la stavilar la crangasi?
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Mai 18th, 2009, 1:30 pm

Acolo ar fi simplu :lol: . E vorba de un loc oarecum simil;ar, dar unde distanta fata de maluri e mult mai mare.
Gerula
Site Admin

Anterior

Înapoi la Pescuit marin