Chefal sau laban nu se prea pescuieste in Mediterrana Occidentala , insa intra accidental . Zic nu prea se pescuieste , pt. ca unii , majoritatea nu-l mininca , chestie de gust , insa sint si oameni care consuma .
Cred ca am dat de doua ori cu gindu la labani , odata la varga si odata la fund . La fund am dat cu popcorn , si la varga cu piine , cocolos. Am prins in ambele partide
Insa cei mai multi si mari i-am luat dind la stavride cu bucatica de sardina proaspata ( citeodata proaspata si sarata , sa reziste mai mult in cirlig ) , la varga . Cunosc oameni , prieteni care au luat si de 5 kile la varga , anu asta am luat io cam la 3 kile la fixa , si scapat citiva ( la laban intepi mai tirziu , insa nu prea ai cum sa mirosi faza , decit daca vezi ca ai rateuri la intepare , daca da din prima si intepi cu bulan te trezesti cu ditai bolovanu-n cirlig

). Momit corespunzator , pe baza de fainoase , la laban poti face partide beton la fixa sau shefielld , is pesti bataiosi si daca dai fin ai drill pe cinste , normal , daca ai un singur lufar pe zona merita sa-l umfli pe ala , face cit 100 de labani
Guvizi prin zona nu-s

, mai bine pt. pescari , si banuiesc ca si restu faunei , tare cred ca guvidele distruge mult peste mic , la aspectu prost care-l are .
Stavridu cel mai misto tot la fixa , mic si luptator . Bucatica de peste prospat , creveti daca-s faini si vii , neaparat vii . Rima de mare merge , da mai putin , cea mai buna momeala ramine sardina , bucati . Se taie cu o foarfeca sau cutit bine ascutit ( sa taie , nu sa rupa ) fileuri de sardina , dupa care se taie bucatica , pregatesti asa vreo 4-5 sardine . Cap si sira spinarii de la sardina se arunca in apa unde pescuiesti .
Is deasemena foarte buni , dupa unii chiar mai buni decit sardina , pestii mici , de 2-3-4 cm pusi vii in cirlig fin .
ii un peste care intra fara greturi la naluci . L-am prins cu jiguri de 60 de grame , sau hardbaituri de 10-11 cm , evident cautind alti pesti , in felu asta cad cam 20-30 pe an . Evident la linguri mici si compacte , argintii , cu sau fara beteala pe ancora , se prinde mai bine , iar daca bagi si muste , taparina , si mai bun . Cu taparina ii bine sa gindesti citeodata , multi sar direct pe taparina si daca prezentare nu-i nici peste nu-i . Nu se lanseaza acolo unde trimiti o singura naluca compacta

, si daca nu face caz la muste si vrea lingura , siru ala de muste impiedica o prezentare cumsecade

. Io am bagat de citeva ori jigurile grele de 50-60 grame , stiind ca mi-au intrat inainte , si pestele era la foarte mare distanta de tarm , era acolo bancu si se hraneau , insa numai cine ajungea prindea , ca sa trimiti taparine acolo era nevoie de un lest greu ,scufundarea mai rapida , trebuia sa mulinezi prea repede ca sa ti montura la adincimea unde mincau , deci , ca in orice pescuit , probleme