Pescuit "de vacanta" la Marea Neagra: guvizi, stavrizi, samd

Tehnici si monturi specifice pentru pescuitul in apa sarata

Pescuit "de vacanta" la Marea Neagra: guvizi, stavrizi, samd

Mesajde Gerula pe Octombrie 31st, 2008, 9:17 pm

Incep eu cu un hint pentru cine mai da ga guvide si vrea garizi (sau cum s-o zice) proaspeti, nu sarati: directia Mangalia, treceti de intrarea in oras si mergeti tot inainte pe drumul national, fara sa intrati in Mangalia, la bifurcatie tineti orasul in dreapta, treceti podul de tabla si, undeva sub pod, o sa vedeti baracile pescarilor. Preturi fara concurenta, marfa proaspata (trebuie sa fiti acolo pe la 6-7 dimineata si sa aveti ceva abilitati de comunicare, le scoti vorba cu clestele din gura :mrgreen: ).
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Pescuit "de vacanta" da Marea Neagra: guvizi, stavrizi, samd

Mesajde Gerula pe Noiembrie 2nd, 2008, 5:23 pm

Stiu ca nu-i sezon, dar chiar n-are nimeni nimic de spus pe tema asta? :mrgreen: Nu zice nimenis a dati locul secret dintre al paispelea si al cinspelea stabilopod de pe digul din Mamaia :lol:.
Gerula
Site Admin

Mesajde alingurar pe Noiembrie 3rd, 2008, 8:11 am

zi-ne de rapitori!
alingurar
membru nou

Mesajde Gerula pe Noiembrie 10th, 2008, 1:42 pm

Zic de ce stiu :lol:, experienta mea cu rapitorii de la Marea Neagra e fix 0.

Daca a dat cineva dupa laban la artificiale, poate ne impartaseste cateva tehnici/notiuni despre echipament etc.
Gerula
Site Admin

Re: Pescuit "de vacanta" la Marea Neagra: guvizi, stavrizi, samd

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 10th, 2008, 10:04 pm

Tote vacantele mele ca student le faceam la mare ,cel mai mult la MAMAIA si la Costinesti si intotdeauna aveam ceva de pescuit la mine,pescuind in lac la TABACARIE ceva platici,sau in mare la chefal (in Mamaia ) sau guvid la Costinesti.
La MAMAIA pescuiam de pe terasa de la Delta (parca asa ii spunea) dar nu puteam prinde labani ca nu aveam rame de mare nici bat potrivit,eu pescuind cu un bat improvizat.
Totusi prindeam o gramada de chefali mici de cca.50-100g. pescuind la pluta cu un carlig mic in care puneam muschiul de la valvele scoicilor. Pluta era una conica cu varful in jos(facuta din dop de pluta)vopsita in alb.Chefalii erau f. curiosi si veneau la pluta alba ca mai apoi sa atace momeala.
De guvizi nu are rost sa vorbesc ca ii prindeai si pescuind cu siretul de la bocanci....

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Gerula pe Noiembrie 11th, 2008, 12:05 am

Din sapaturile pe net reiese ca astea ar fi monturile uzuale pentru chefal la Marea Neagra. A treia pare un soi de buldo :lol:.
Ataşamente
monturi marea neagra.jpg
Gerula
Site Admin

Mesajde gene3004 pe Noiembrie 11th, 2008, 5:26 pm

Gerula scrie:Din sapaturile pe net reiese ca astea ar fi monturile uzuale pentru chefal la Marea Neagra. A treia pare un soi de buldo :lol:.

exact. astea mi le-a aratat si mie un localnic( asta dupa ce ne-am imprietenit...) si mi-a si dat facute de el.... dar trebe rame de mare( tot el m-a invatat cum si de unde sa scot).
la suprafata, cu a 3-a montura, e bestial. fierbe apa siapoi simti atacul, il si vizualizezi daca nu e prea departe in larg si ai ochi buni... frumos la chefali.. si foarte buni la gust( pt mine sunt cei mai gustosi pesti mancati... da nici nu am mancat prea multi)
dar,........., din ce in cemai putini chefali. de labani nici nu mai spun ... de la an la an tot mai putini.
gene3004
membru nou

Mesajde Gerula pe Noiembrie 11th, 2008, 6:26 pm

gene3004 scrie:tot el m-a invatat cum si de unde sa scot

Pai invata-ne si tu pe noi :D .
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Noiembrie 15th, 2008, 6:53 pm

Gene, nu tine numai pentru tine :D .
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Noiembrie 26th, 2008, 2:28 pm

In alta ordine de idei, stie cineva daca reglementarile referitoare la barci pneumatice / PG se aplica si in zona de coasta din dreptul statiunilor?
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Noiembrie 28th, 2008, 3:27 pm

Chefal sau laban nu se prea pescuieste in Mediterrana Occidentala , insa intra accidental . Zic nu prea se pescuieste , pt. ca unii , majoritatea nu-l mininca , chestie de gust , insa sint si oameni care consuma .
Cred ca am dat de doua ori cu gindu la labani , odata la varga si odata la fund . La fund am dat cu popcorn , si la varga cu piine , cocolos. Am prins in ambele partide :)
Insa cei mai multi si mari i-am luat dind la stavride cu bucatica de sardina proaspata ( citeodata proaspata si sarata , sa reziste mai mult in cirlig ) , la varga . Cunosc oameni , prieteni care au luat si de 5 kile la varga , anu asta am luat io cam la 3 kile la fixa , si scapat citiva ( la laban intepi mai tirziu , insa nu prea ai cum sa mirosi faza , decit daca vezi ca ai rateuri la intepare , daca da din prima si intepi cu bulan te trezesti cu ditai bolovanu-n cirlig :lol: ). Momit corespunzator , pe baza de fainoase , la laban poti face partide beton la fixa sau shefielld , is pesti bataiosi si daca dai fin ai drill pe cinste , normal , daca ai un singur lufar pe zona merita sa-l umfli pe ala , face cit 100 de labani :lol:

Guvizi prin zona nu-s :shock: , mai bine pt. pescari , si banuiesc ca si restu faunei , tare cred ca guvidele distruge mult peste mic , la aspectu prost care-l are .

Stavridu cel mai misto tot la fixa , mic si luptator . Bucatica de peste prospat , creveti daca-s faini si vii , neaparat vii . Rima de mare merge , da mai putin , cea mai buna momeala ramine sardina , bucati . Se taie cu o foarfeca sau cutit bine ascutit ( sa taie , nu sa rupa ) fileuri de sardina , dupa care se taie bucatica , pregatesti asa vreo 4-5 sardine . Cap si sira spinarii de la sardina se arunca in apa unde pescuiesti .
Is deasemena foarte buni , dupa unii chiar mai buni decit sardina , pestii mici , de 2-3-4 cm pusi vii in cirlig fin .
ii un peste care intra fara greturi la naluci . L-am prins cu jiguri de 60 de grame , sau hardbaituri de 10-11 cm , evident cautind alti pesti , in felu asta cad cam 20-30 pe an . Evident la linguri mici si compacte , argintii , cu sau fara beteala pe ancora , se prinde mai bine , iar daca bagi si muste , taparina , si mai bun . Cu taparina ii bine sa gindesti citeodata , multi sar direct pe taparina si daca prezentare nu-i nici peste nu-i . Nu se lanseaza acolo unde trimiti o singura naluca compacta ;) , si daca nu face caz la muste si vrea lingura , siru ala de muste impiedica o prezentare cumsecade ;) . Io am bagat de citeva ori jigurile grele de 50-60 grame , stiind ca mi-au intrat inainte , si pestele era la foarte mare distanta de tarm , era acolo bancu si se hraneau , insa numai cine ajungea prindea , ca sa trimiti taparine acolo era nevoie de un lest greu ,scufundarea mai rapida , trebuia sa mulinezi prea repede ca sa ti montura la adincimea unde mincau , deci , ca in orice pescuit , probleme :lol:
SF
hârşit în rele

Mesajde didel_pro pe Noiembrie 28th, 2008, 7:52 pm

In 1900 toamna,tirziu aveam de dat examen pentru permisul de condus barca.Era ,ca si acum 25 30 nov.Noi cei 3viitori posesori eram cu familiile la munte ,nu stiam ziua exacta era in 90 ,nexam mobile .Sunam,intr o doara ,era miercuri =miine, este examen.Examenul, se tinea la snagov,eu ing.ogarul afgan si finu viitor "garanta",fiecare cu masina lui,venim la examen.Scris nu am avut probleme ,insa la oral noi 3 si 2 din Constanta"canci"Vreau sa va spun ca examinatori erau 3 doamne capitan ,scuzati ma (bune rau).Ne intoarcem la "costila"si punete nene pe citit ,ce mai ca in sesiune.A 2 zi ne intilnim cu cei 2 constanteni"radu, filip" usor de tinut minte.Intram in aceeasi formatie:DOAMNELE ,sa le dea DUMNEZEU sanatate se uita la noi(toata noaptea citisem :lada marangozului, alea, alea....)si ne spune ,fara se ne intrebe nimic ca suntem admisi.Oricare dintre voi ce ati spune!!!!!!!!!!!!!??????????????.Am ramas buni prieteni.Dupa 2 ani c am pe acum suna filip:mininca rechinul "grupir"!Eu mina rupta ,ogarul, ulcer si la mare.Am stat 4 zile eu am prins 1 si ogarul 3 ,nu pot sa reproduc senzatiile,pe, care le am avut.RADU -FILIP noi va vom multumi toata viata!Desi am avut, multe invitati nu am mai putut da curs(de, nu mai lucram la "mebo"} a fost o experienta de neuitat
PS Azi am fost la calarasi.Pe acolo curge Borcea si nu departe Dunarea,2 buni ,buni prieteni erau cu salupa(sa nu spun vapor in Delta).De ce, nu mai nascut mama, in CALARASI?????????????????????????????????????????
didel_pro
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 29th, 2008, 11:39 am

Vrem poze cu rechinii :D .
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Noiembrie 29th, 2008, 8:48 pm

Pina una alta pun io rezultatele a doua ore de dat la varga , is vreo 7 specii de peste acolo , tinta principala si cel mai des fiind stavridele

http://s245.photobucket.com/albums/gg52 ... C02176.jpg

Si aici cred ca am singuru stavrid pozat solo din toata cariera mea , asta o intrat la un hard de vreo 11 cm ( cum am zis , stavridu se arunca fara frica la naluci mari , destinate altor pesti )

http://s245.photobucket.com/albums/gg52 ... C02252.jpg
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 30th, 2008, 6:23 pm

Interesant pescuitul asta la varga prin zona aia, cam are balta peste :D
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Noiembrie 30th, 2008, 7:44 pm

Aprilie-Mai chiar Iunie , nu prea ai zi fara 2-3 rupturi la varga , sa vezi faze cu vergi nesupravegheate cum zboara in apa :lol:
Nu toti prind , momeala si unele mici trucuri pot face diferente uriase , la 3 m distanta s-ar putea ca respectivu sa nu prinda nimic ;) . In general ii bine sa-i privesti pe localnici , insa dupa cum am ajuns eu sa cunosc , cunosc deja vreo 5 batrinei cu clop pe cap :lol: , s-ar zice oameni consacrati , pescari consumati dar care nu ajung intr-un sezon cit altii in 3 partide , cantitate de peste prins, si aia merg cam in fiecare zi :lol: ;) , si chiar is localnici .
Daca dai cum trebuie , ai trasatura la citeva secunde , de multe ori chiar in zbor , daca nu incerci o selectie si mergi pe tot , poti prinde rau de tot .
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Decembrie 1st, 2008, 3:01 pm

Daca mai bagi de-astea garantat ca la anu o sa ai ceva tovarasi romani de pescuit prin preajma :D :D :D
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Decembrie 1st, 2008, 11:21 pm

Deja is destui . Baga bomba cu piine uscata la laban , ce-i sigur ii sigur :evil: Mai erau doi care cereau momeala prin port , faza faina era ca nu stiau sa o foloseasca :lol:
Intr-un loc unde era interzis , intra un riulet de apa de la canalizare , curata insa tot canalizare , iar pe margini era gazon taiat , arbusti ingrijiti si tunsi , varuiti , si o familie de romani de la catel la purcel cu patura pe iarba intre trecatorii mirati :shock: , dadeau la bomba cu manele de zor , mai lipsea sa aprinda focu si sa bage grataru .

Bine , mai cunosc doi care baga spin si-s mai responsabili in general , da manelistii ....
SF
hârşit în rele

Mesajde Mihai Gheorghiu pe Decembrie 2nd, 2008, 10:44 am

Am dat cu paine si merge labanu. Legi 4-5 ancore pe doi metri de fir si pui paine ca lumea pe ele, atata trebuie.
Mihai Gheorghiu
membru nou

Mesajde Gerula pe Decembrie 9th, 2008, 11:38 am

SF scrie:
Bine , mai cunosc doi care baga spin si-s mai responsabili in general , da manelistii ....

Nu credeam c-au ajuns manelistii si in insule :lol: .

La noi, pescuielile de genul asta se pot face numai din barca, de pe uscat ori te joci cu guvidele, ori dai cu rama de mare la fund, pentru lanseuri lungi.
Gerula
Site Admin

Următorul

Înapoi la Pescuit marin