Sansele de supravietuire ale pestilor eliberati

Tot ce depaseste granitele categoriilor tehnice dar are totusi legatura cu pescuitul

Sansele de supravietuire ale pestilor eliberati

Mesajde Gerula pe Mai 5th, 2009, 9:22 am

Aici te contrazic cu dovezi. Eu am tinut intr-un juvelnic (e drept marisor) vreo 30 de strapazani, pe care i-am trasportat intr-un butoias de 40 de litri intr-o balastiera. Am verificat 2 zile la rand, si am gasit UNUL SINGUR cu burta in sus. Ce conteaza ff mult este ca in juvelnic pestele sa se poata misca si aseza in pozitia lui normala de repaos in apa (sa nu stea pe o parte, cu burta-n sus etc), iar juvelnicul sa stea la adancime, nu la malul apei in apa fara oxigen.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Minutul si scorul sau, ma rog, balta, capturile, data :)

Mesajde adrian frunza pe Mai 5th, 2009, 10:35 am

si care dintre pescari tine juvelnicul pe adancime ?oricum indivizii tineri sunt mai putin expusi la stres .
problema e la eliberare ,daca pestele e stresat ,il lichideaza concurenta .la stripper bass in ocean ,viata e grea ...
nota zece gerula ,pt faza cu strapazanii ;eu am facut traba asta cu marlite ,sunt mai robuste .
oricum ai avut noroc de temperaturi scazute ,salaul are necesitati mari de volum de apa .
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde tudor pe Mai 5th, 2009, 11:19 am

Nu prea putem sa facem comparatia intre doua specii. Salaul e mult mai fragil decat somnul, carasul sau crapul. Comparat cu striped bass nu stiu. Insa sea bassul (cel ce seamana cu striped bass ca doua picaturi de apa) de aici moare rapid daca nu-i dai drumul imediat. Nu merge sa-l tii in lesa.
O data am cumparat 20 de marle si 20 de strapi ca s-i pun intr-o balta de 1ha. Veneau cu un camion cisterna din estul Frantei de la o crescatorie. Marlele au rezistat foarte bine si cred ca au supravietuit toate. Se prinde bine stiuca de atunci pe balta aia.
Strapii, cu toate ca miscau, multi au cazut pe substrat morti. Era iarna si apa era limpede asa ca vedeam bine. Nici unul din pestii morti nu s-a ridicat la suprafata.
Asta a fost acum cativa ani si pe acea balta nimeni nu a prins nici un salau. Deci cred ca au mierlit-o toti.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 5th, 2009, 12:28 pm

Aia ai mei au zbughit-o de pe locul cu pricina, i-am vazut cu ochii mei. :D

Cu bass-ul nu ma pronunt, dar bibanul rezista incredibil. Odata am adus cativa mai rasariti acasa (e drept, era iarna, buna observatia tizului :D, dar temperaturile erau spre 7-8 grade, nu -20 ), iar in chiuveta am constatat ca jumatate murisera, cealalta jumatate mai traia, iar dintre astia care mai traiau unul topaia cu incapatanare :lol: . Am hotarat pe loc sa-l gratiez, am pus niste apa in cada (clor, chestii socoteli, n-a avut cand sa se evapore) iar a doua zi, cand l-am pus in apa intr-un lacusor din apropiere, a demarat ca din pusca. Asa ca...

Repet, dupa mine, 99% din sansele de supravietuire sunt date de pozitionarea juvelnicului si de calitatea acestuia.
Gerula
Site Admin

Re: Sansele de supravietuire ale pestilor eliberati

Mesajde Gerula pe Mai 8th, 2009, 10:46 am

Am mutat aici discutia asta, cred ca detaliile despre cum poti face sa supravietuiasca pestii capturati si eliberati ar trebui sa fie de interes pentru orice pescar care se respecta.

In primul rand, daca nu eliberati imediat pestele, sau intentionati sa-l eliberati in alta parte, in ce-l tineti?
Gerula
Site Admin

Mesajde mayer_maryus pe Mai 8th, 2009, 3:14 pm

Gerula scrie:Am mutat aici discutia asta, cred ca detaliile despre cum poti face sa supravietuiasca pestii capturati si eliberati ar trebui sa fie de interes pentru orice pescar care se respecta.

In primul rand, daca nu eliberati imediat pestele, sau intentionati sa-l eliberati in alta parte, in ce-l tineti?

treaba in ce-l tineti ma intreseaza, si pe mine....pt o mika repopulare :D
cleanul am obesrvat ca rezista cu nerusinare pana acum nu a mierlit nici unu chiar daca au stat in juvelnic cu apa de 50cm si cald afara (e vb de rau) ...cam toata ziua ..
asta cand aveam eu o nebunie ca daca le dau drumu nu stiu ce substanta care produce panica da din ei si mai prinzi p...la..
dar m-am convins ca nu e chiar asa :D
Pestele care lupta impotriva curentului…. moare electrocutat.
mayer_maryus
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Mai 8th, 2009, 4:25 pm

Teoria asta am auzit-o la avat. Nu stiu daca e valabila sau nu, dar mi s-a intamplat sa-i dau unuia drumul unde sareau altii in draci, si dupa n-a mai sarit nimic :lol: . Oricum, daca e valabila, e clar ca daca-l tii in juvelnic pe locul de pescuit nu faci nimic.
Gerula
Site Admin

Mesajde blackmamba pe Mai 8th, 2009, 7:24 pm

Asta cu avatul nu prea cred . Mie mi s-a intamplat sa dau pe acelasi loc drumul la mai multi . Practic prindeam unul dupa altul, il scoteam si ii dadeam imediat drumul . Cei drept erau mici , la cei mai mari si mai curviti s-ar putea sa nu mai tina .

Foarte mult intr-un drill sufera somnul mare , bine si dureaza . Am asistat la un drill de somn cam de 20 kg , dupa vreo 20 -30min . colegul l-a adus si eu l-am scos din apa . Vreau sa zic ca era ca si mort , nu mai misca deloc .

Daca il elibera nu stiu daca supravietuia .
blackmamba
trecut prin multe

Locaţie: galati

Mesajde Gerula pe Mai 8th, 2009, 10:43 pm

Orice fiinta vie si sanatoasa, cu cat este mai aproape de maturitate, cu atat este mai rezistenta. Eu zic ca un somn de 20 de kile are sanse foarte mari sa-si revina, chiar daca este extrem de obosit dupa drill.
Gerula
Site Admin

Mesajde didel_pro pe Mai 10th, 2009, 10:48 am

La rapitori, sansele de supravietuire cred ca sunt c am la fel indiferent de marime,singurul care are probleme serioase este salaul peste oca.Eu la dunare ii eliberez imediat(cind este cazul )pentru ca in juvelnic"decedeaza",aproape tot,cu mici excepti.In schimb cred ca am mai scris,salaul luat mic de la "nucet",pus intr un sac cu apa din balta legat la gura ,eliberat dupa 6 ore de mers cu masina si nici un"decedat",asta este viata!
didel_pro
trecut prin multe

Înapoi la Pescuit in general