Retete preparare peste

Tot ce depaseste granitele categoriilor tehnice dar are totusi legatura cu pescuitul

Retete preparare peste

Mesajde adrian frunza pe Aprilie 30th, 2009, 10:42 am

nu cred ca e offtopic un astfel de subiect :in definitiv gastronomia e cultura si se pare ca romanii stau cam prost la capitolul asta .voi propune o reteta simpla ,rapid de preparat ,daca se incumeta cineva il rog sa continue .

salau la gratar

1.se fileteaza salaul ,fileurile se sareaza dupa gust ,se pudreaza cu piper ,stropim cu zeama de lamaie +ulei de masline .
cine doreste poate adauga un condiment care contine monoglutamat de sodiu care amplifica gustul (delikat barbecue ,sos de soia ).se marineaza 15 min
2.pe gratarul incins (volcanic rock BBQ) se pune pestele ,se prajeste pe rapide dupa modelul carnii de vita (nu se sfarogeste )
sos:sos grecesc sau un sos de ghimbir
garnitura :cartofi natur;salata de andive sau laptuci
vin :orice vin de calitate dar preferabil un vin alb sec sau demisec .(nu mai beau vinuri romanesti pt ca sunt facute dupa ureche)
timp preparare :max 40 min

e reteta mea de baza si usor de preparat .
adrian frunza
trecut prin multe

Re: Retete preparare peste

Mesajde BygDaddy pe Aprilie 30th, 2009, 5:57 pm

o reteta super de care am mai auzit! o alta varianta am vazut la un amic de suferinta dar pestele filetat era prajit in ceaun cu ulei si o bucata de unt topita.din pacate stai foarte prost la capitolul filetat salaul :(
o alta reteta tot cu salau pe care am incercat:salaul taiat rondele,lasat 20-30 de minute la marinat cu ulei de masline si zeama de lamaie si putina sare(acum cantitatea din fiecare difera in functie de gusturile fiecaruia,eu am pus "ochiometric").pestele apoi se prajeste pe disc,in ulei si cu putin unt topit.daca exita posibilitatea fac ori mamaliga si mujdei de usturoi(sau un fel de sos cu usturoi si smantana)ori cartofi naturi sau cartofi taranesti pe disc.este o retea simpla si usor de facut in opinia mea.la capitolul vin bineinteles alb si bineinteles facut de casa.
BygDaddy
hârşit în rele

Locaţie: Gera/Thuringen

Mesajde Gerula pe Mai 1st, 2009, 8:55 pm

Prajitul pe disc este in general o metoda de gatit senzationala pentru orice fel de carne. E incredibil cat de gustoasa poate sa iasa carnea prajita asa, in suc propriu.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde BygDaddy pe Mai 15th, 2009, 2:52 pm

Scrumbie la gratar
ingrediente:scrumbie proaspata(bineinteles),o lamaie,unt,marar,usturoi,smantana,sare
se curata scrumbia si se sareaza foarte bine(se pune multa sare),se cresteaza putin pentru a se patrunde mai bine.se impacheteaza intr-o folie de aluminiu care a fost unsa in prealabil cu unt(pe a nu se prinde de folie).inainte de impachetare se pune putin marar taiat fin si putina zeama de lamaie pe scrumbie.dupa impachetare in folia de Al se inteapa putin cu cutitul sau furculita folia.se pune pe gratar la temperatura moderata(nu prea tare c se face repede).este gata cand folia capata o culoare bruna(atentie se face foarte repede).cu usturoiul si smantana se face un mujdei cu smantana si cu sare.personal servesc scrumbia cu foarte mult mujdei.de baut la cheful fiecaruia(daca nu se serveste mujdei merge de minune berea :D -dar asa e naspa cu acidul)
Pofta buna!
Ps. din cate am inteles se aduce scrumbie proaspata si pe la marile supermarketuri din capitala
BygDaddy
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 17th, 2009, 1:58 pm

Vreti sa va zic cum se prepara avatul marisor (1-2 kile) in asa fel incat sa fie bun de mancat? :D
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Mai 18th, 2009, 9:30 am

avatul e penibil la cuptor sau tigaie .
pe gratar de carbuni e criminal ,cu lamaie.cu cat e mai gros e mai bun .
merge bine si afumat .
sarat si tinut la rece 1-2 zile merge facut salata cu ceapa si otet ca scrumbia .
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde adrian frunza pe Mai 18th, 2009, 9:35 am

BygDaddy
nu stiu cum se impaca aluminiul cu lamaia si prajitul ,dar aluminiul e supertoxic ,afara il suspecteza de multe boli cerebrale degenerative inclusiv alzheimer .
in loc de aluminiu ,hartie de pegament sau merge si fara direct pe gratar
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Mai 18th, 2009, 10:09 am

adrian frunza scrie:avatul e penibil la cuptor sau tigaie .
pe gratar de carbuni e criminal ,cu lamaie.cu cat e mai gros e mai bun .
merge bine si afumat .
sarat si tinut la rece 1-2 zile merge facut salata cu ceapa si otet ca scrumbia .

Esti departe :D
Gerula
Site Admin

Mesajde BygDaddy pe Mai 18th, 2009, 8:09 pm

folia de AL intradevar este suspectata ca ar influenta si aparitia cancerelor.dar la fel si afumatura.de fapt in multe tari civilizate produsele afumate chiar nu se mai recomanda mai ales la cei cu istoric familial de afectiuni maligne.stiu ca scrumbia merge bine si direct pe gratar dar e foarte usor de ratat.hartia de pergament intradevar e o varianta mai buna la folia dse aluminiu
BygDaddy
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Mai 24th, 2009, 1:11 pm

Nu mai retin de unde am salvat urmatoarea reteta (era pe un forum, dar nu mai stiu pe care si nici cine o postase), dar este absolut bestiala, verificat de mine:

"“Conserva de obleti, carasei, babusti si alti pigmei cu solz"... Loc de executie: oala sub presiune

Necesar: v-o 2-3 kg din cei enumerati mai sus, 2 cepe mari taiate rondele, 2 morcovi asijderea, busuioc, cimbru si menta (ultimele 2 mai mult simbolic = 1 fir), sare, piper boabe, bulion un borcan intreg, ulei v-o 2-3 linguri (se poate si mai mult)si apa cat se treaca cu v-o 3 degete peste toate astea in oala. Eu mai trec la combinatie si 2 felii groase de lamaie. Capacul peste si aprox 1 ora de fiert pe foc mic. Racit, sta foarte bine la frigider... desi la mine nu apuca, cand simt vecinii mirosul dau navala la noi cu te miri ce motive, dupa care "Uoai, ai facut conserva?!? Ce bine miroase, pot sa gust?" si pana a doua zi mai ramane doar oala de spalat..."
Gerula
Site Admin

Mesajde Jedi pe Mai 25th, 2009, 3:58 am

Azi am dat chix lamentabil cu una bucata crap la gratar.Bucatile relativ mari au inceput sa lase grasime,palalaie mare,exteriorul ars,interiorul crud....esec total.. In plus ,de la manevrele efectuate, s-a dezmembrat totul....Alte metode pentru bbq exista?? Sau mai bine la cuptor sau tigaie?.....Asta-i pestele in cauza...
Ataşamente
re7.jpg
Crap aprig la manie....fluviul St Lawrence ...malul sudic..
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde adrian frunza pe Mai 25th, 2009, 8:06 am

baituieste crapul cu lamaie sau o solutie slaba de otet +mirodenii ;intareste carnea .da-i sare ,lasa-l macar 2 ore .
daca crapul l-ai pus intreg trebuia crestat .daca nu esti un mare manipulator de crapi intregi pe gratar ,ia-ti un basket fish grill http://www.alliedkenco.com/catalog/prod ... ts_id/2614.
Jedi ,dar parca pe saint laurent pestele era contaminat cu metale grele .
daca nu iti iese gratarul ,trimite-l in romania !
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Mai 25th, 2009, 9:10 am

Jedi, din cate am inteles crapul adaptat la voi acolo are si carnea mult mai proasta, e practic necomestibil.
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Mai 25th, 2009, 11:10 am

si la noi daca continua agricultura haotica cu chimizare dupa ureche ,crapul va deveni necomestibil .
primavara pute a alge ,iar vara a scoica dreissena ;daca mananca scoica moarta, e hoit pe directe.
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde Jedi pe Mai 25th, 2009, 12:14 pm

Oamenii zic ca maninca pestele din Saint Laurent.Pe un forum erau chiar determinarile procentuale de contaminare,din diferite ape.Zic ei ca-i ok.. :D ..
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde Gerula pe Mai 25th, 2009, 12:30 pm

Roaga-l pe nea Jean sa-ti spuna mai multe despre crapul adaptat pe continentul nord-American.
Gerula
Site Admin

Mesajde taicanoe pe Mai 25th, 2009, 1:18 pm

sa revenim la retete

Cum se poate usca pestele ??? ... reteta, sfaturi etc.
de exemplu: stai in delta sau aiurea pe malul unei ape 3 - 4 - 5 zile - fara acces la frigider,
cum se poate conserva pestele prins pentru doua trei zile ? sarat ? uscat ? alte variante ?
taicanoe
hârşit în rele

Locaţie: Resita jud. Caras-Severin

Mesajde Gerula pe Mai 25th, 2009, 1:50 pm

Am eu acasa reteta in vechea carte sovietica de spinning :D . iti fac un scan cand ajung.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Mai 25th, 2009, 8:30 pm

Eu zic ca daca locuiesti in U.S.A. ,Canada e pacat sa pierzi timpul gatind crap .Sa-l pescuiesti de distractie e altceva dar sa-l mananci nu merita ,e departe de gustul crapului pescuit de mine in Romania,e chiar aproape de nemancat.In primii ani aici am pescuit si eu aici la crap ,ba chiar am incercat sa mananc,dar m-am lasat pagubas ca nu era gustos deloc.O data nevasta-mea afacut un bors de crap ,care atat de bun a fost incat a trebuit sa-l aruncam.

Cand poti sa prinzi salau ,stiuca (nu la mine in Houston ca aici nu sunt datorita climei)sau white bass,crappie, nu merita crapul nici un deranj.La fel comparand pestii de apa dulce si pestii de apa sarata din zona mea ,nu merita sa pescuiesti in apa dulce daca si vrei sa mananci peste ,intrucat orice peste de apa sarata e mai gustos decat cei de apa dulce si in plus majoritatea nu au oase decat numai coastele si sira spinarii.
Cand intamplator prindeam "buffalo carp"la jig ii dadeam mexicanilor din jurul sau unor negrii ce il voiau facandui pe acestea fericiti.

Imagine Crapi prinsi de mine cu bat match,fir MAXIMA 0.12mm,waggler,la paine cu usturoi si boabe de porumb intr-un lac mic artificial din Houston(intre niste apartamente).

Imagine Buffalo carp prins de mine la jig 1/16oz.GAMAKATSU cu BASS ASSASSIN CURLY SHAD 2 inch ,chartreuse silver glitter,FIRELINE 4LB(1,8KG.).+LEADER FLUOROCARBON 4LB.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde adrian frunza pe Mai 26th, 2009, 7:49 am

am mancat aseara niste platica groasa gratar si salau prajit cu saramura ,tot mai mult mi-a placut salaul.e un peste care nu ma plictiseste niciodata,in farfurie :chores-utensils:
concret ,de ce credeti ca in state sau in australia crapul e atat de aiurea ,in definitiv in asia se mananca,la slavi se mananca ;numai in lumea anglo-saxona are reputatie proasta .mi-a zis unul din italia ,ca a prins crap gros si putea a rahat .punct .
adrian frunza
trecut prin multe

Următorul

Înapoi la Pescuit in general