de Jean Scurtu pe Iunie 20th, 2009, 9:55 pm
Aveam vreo 12 ani si pescuiam cu batul facut de mine din corn,inele din sarma si mulineta ....doua cuie batute in bat.Si desi poate o sa va mirati pescuiam la stiuca cu o rotativa facuta de mine din tabla de conserva(normal taiata cu foarfeca de croitorie a mamei) si axul din strunele unei tzitere la care cantase inainte mama mea,
Pescuiam pe Olt la mine acasa la Bod, in primul vad mai jos de Gorgan(movila) si la un moment dat dupa lansare am atac in apa repede a vadului si aduc spre mal o stiuca ce venea incovoiata (de vreo 2-3kg,) la fel ca si batul meu de corn. Cand am vazut ce mare e ,ca orice incepator ,in loc sa stau pe loc am inceput sa merg in spate,iar stiuca cand a a ajuns in apa mica s-a zbatut si m-a lasat cu buzele umflate.
De atunci am invatat lectia,niciodata dupa ce am agatat un peste nu ma retrag in spate,iar prima stiuca agatata de mine la lingurita nu o pot uita chiar daca mi-a scapat ,parca o mai vad si acum incovoiata in repezisul vadului unde de fapt nu prea pescuia nimneni urmarind stiuca ci mreana si scobarul.
In acea vreme (1956-1957) era atata stiuca si avat in Olt incat abia daca vedeai cativa obleti la suprafata apei.Rotativa era facuta dupa una ce o vazusem la agronomul Mircea Oaida(fratele celebrului fotbalist Nicusor Oaida ,bodean ce juca extrema in echipa de fotbal a Romaniei ),in acea vreme Mircea ,cand venea din Bucuresti acasa in vacante sau concediu ,fiind "tatal stiucilor " pe Olt.
Mai tarziu fratele meu Relu(Dumnezeu sa-l odihneasca ca de mai multi ani pescuieste in alte ape) era cel mai bun pescar local in special la stiuca ,cea mai mare stiuca prinsa de el a fost de 8,5kg.(de-abia a putut sa o aduca pe bicicleta acasa),dar multe i-au rupt firele de 0,60mm. cu care pescuia el....
"O,tempora...." Din pacate locul in care am pescuit nu mai e acum la fel deoarece "desteptii'' au regularizat Oltul taind meandrele ce le facea la Gorgan si acum sunt doar niste balti ramase pe fostul curs al Oltului care insa si acum mai au ceva stiuca din spusele pescarilor brasoveni fe forumurile de pescuit.
Era "raiul "meu,disparut acum din pacate, unde imi petreceam zilele vacantei de vara ,pescuind dimineata si seara ,iar in timpul zilei distrandu-ma cu ceilati copii din Bod ca tot acolo era si locul de baie al bodenilor.
Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"