Pescuit "sportiv" centrat pe eficienta?

Tot ce depaseste granitele categoriilor tehnice dar are totusi legatura cu pescuitul

Pescuit "sportiv" centrat pe eficienta?

Mesajde Gerula pe Aprilie 29th, 2010, 2:35 pm

Nu i-am inteles niciodata pe cei care dau cu pari supradimensionati, mulinete mari, fire f groase samd, din disperarea de a nu pierde cumva vreo captura. Ma refer, desigur, la pescarii sportivi, nu la cei care practica pescuitul de subzistenta.

In decursul timpului am avut diverse dispute cu promoorii acestui "stil", in cursul carora au fost prezentate diverse argumente gen "stresezi pestele inutil daca drill-ul dureaza mult" sau "pestele poate muri daca iti rupe linia si ramane cu naluca-n bot". Personal, cred ca toate astea sunt scuze generate de frica de a nu rata "exemplarul vietii" (motiv pentru care multi aleg sa dea cu scule supradimensionate, pierzand mult din placerea pescuitului)

Voi ce parere aveti?
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Pescuit "sportiv" centrat pe eficienta?

Mesajde taicanoe pe Aprilie 29th, 2010, 7:02 pm

Nici eu nu i-am inteles pe cei care povestesc nepotilor cum era sa prinda ei un peste si cum a facut firul, mulineta sau batul poc ... :lol:
taicanoe
hârşit în rele

Locaţie: Resita jud. Caras-Severin

Mesajde BygDaddy pe Aprilie 29th, 2010, 7:57 pm

cred ca e mai mult ideea ca daca echipamentul e mai mare/gros/tare nu vor scapa un peste.sunt multe persoane care nu inteleg care este diferenta intre parii aia chinezesti de se vand prin piete si o lanseta buna.si aici nu ma refer la high-enduri.la ei doar dimensiunea conteaza.
BygDaddy
hârşit în rele

Locaţie: Gera/Thuringen

Mesajde Gerula pe Aprilie 29th, 2010, 10:00 pm

taicanoe scrie:Nici eu nu i-am inteles pe cei care povestesc nepotilor cum era sa prinda ei un peste si cum a facut firul, mulineta sau batul poc ... :lol:

Gandeste-te ca in felul asta ii dai se pestelui o sansa de a mai scapa in drill. Altfel e ca si cum ai vana cu mitraliera, daca ai vazut mistretul/cerbul/ursul/samd s-a terminat, animalul nu mai are nici o sansa.
Gerula
Site Admin

Mesajde adrian frunza pe Aprilie 30th, 2010, 12:17 pm

Gerula ,daca nu eram niste maimute eficiente,adaptabile si agresive planeta nu era a noastra.
sincer,daca ratez un peste nu e mare drama dar daca ratarile se tin lant ( nu e cazul) ma enervez cumplit .nu practic finete de dragul artei . in spinning nu prea ai cum sa folosesti echipament greu pt ca iti disloci umarul .
primul salau anul asta ,avea cam 3 kg si a iesit din minciog ;desi car minciogul dupa mine nu l-am mai folosit deloc .
topicurile in ultimul timp mi se par plictisitoare rau .
adrian frunza
trecut prin multe

Mesajde taicanoe pe Aprilie 30th, 2010, 1:30 pm

Gerula scrie:
taicanoe scrie:Nici eu nu i-am inteles pe cei care povestesc nepotilor cum era sa prinda ei un peste si cum a facut firul, mulineta sau batul poc ... :lol:
Gandeste-te ca in felul asta ii dai se pestelui o sansa de a mai scapa in drill. Altfel e ca si cum ai vana cu mitraliera, daca ai vazut mistretul/cerbul/ursul/samd s-a terminat, animalul nu mai are nici o sansa.

Nu pot sa merg la salau sau stiuca cu echipament UL, de bibanei, doar asa pentru placerea drilului si sa ma uit cum pleaca pestele :lol: ca a avut si el o sansa.

PS
Chiar crezi ca pe foc automat, cu mitraliera ai sanse absolute la mistret ?
Nu te mai lua dupa ce-ai vazut in filmele cu Rambo :lol:
taicanoe
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Aprilie 30th, 2010, 3:15 pm

Nu cred, sunt sigur. Am vazut "vanatoare" de-asta in Bosnia...
Gerula
Site Admin

Mesajde Jedi pe Mai 1st, 2010, 4:35 am

In ultimii ani pescarii vad ca au tendinta sa-si coreleze sculele in functie de marimea nalucii aruncate, cum e si normal dealtfel..Vorbesc de pescarii care au mai citit una alta prin reviste sau forumuri .In mod normal nu se merge pe Neajlov dupa clean cu MH , mulineta 4000 si fir mono de 12 livre nu?
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde Gerula pe Mai 1st, 2010, 10:59 am

Exact.

In schimb, pe Olt, Dunare samd, vezi destui care dau cu jiguri sub o uncie dar cu pari de 2 1/2 si care jura ca daca nu sare strapazanul 2 metri in sus din teapa risti sa-l ratezi intre pietre.

Chestie pe care eu unul n-o prea inteleg, cum spuneam, asta nu e (sau n-ar trebui sa fie) un pescuit de subzistenta.
Gerula
Site Admin

Mesajde taicanoe pe Mai 4th, 2010, 11:43 am

Nu e vorba de pescuit de subzistenta dar chiar daca vrei sa-i faci o fotografie e necesar sa-l scoti din apa :lol:
taicanoe
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe August 3rd, 2010, 8:28 am

E un punct de vedere :lol: , dar totusi, de unde vine disperarea asta de a scoate din apa orice peste care da un tac? :D

Adica e corect ce-a zis adrian frunza, ca e enervant sa ai rateu-rateu-rateu samd, dar, pentru mine cel putin, e la fel de enervant sa ai peste adus taras-peste adus taras-peste adus taras etc. Adica na, unde mai e distractia in chestia asta?

Personal, prefer sa merg pe o apa cunoscuta cu un echipament echilibrat pentru dimensiunea medie a capturilor de acolo, nu cu un combo calculat pentru a fi sigur ca scot presupusul trofeu despre care se zice ca ar inota pe-acolo.
Gerula
Site Admin

Mesajde taicanoe pe August 3rd, 2010, 2:19 pm

Chiar crezi ca daca dai cu un avid de 2 oz pe Dunare, Mures aduci pestii doar taras ? ma refer la pesti nu la bibani de juma de kil.
Nu te supara dar tu ai pescuit pe rauri mari in curent puternic ? Pai un salau de 2-3 kg nu prea-l aduci taras din curent.
Decat sa stau 20 min. in dril cu un peste nu prea imbracat prefer sa-l scot cat de repede pot si in celelalte 15 min. sa mai pescuiesc.
taicanoe
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe August 3rd, 2010, 3:48 pm

Eu zic ca la Mihailesti sub porti, cand uzineaza, e ceva curent :D . Partea proasta e ca salaii aia de 3 kile nu sunt asa frecventi, iar aia de 1 kil si un pic vin fix taras cu Avidul de 1 si un pic :D . De 2 nici nu vreau sa ma gandesc :mrgreen: .
Gerula
Site Admin

Mesajde lebar pe August 3rd, 2010, 8:40 pm

Sunt o gramada de tipi care dau pe Budeasa cu 50 de grame si se jura ca daca scad nu mai prind nimic :D !Si cica batu' tre sa fie par,altfel intra stiuca la agatatura :D :D !Premierul heavy e prea bland pentru ei :D !Eu am avut rezultate bune pe cap de 9-11 grame :D !
lebar
membru nou

Mesajde taicanoe pe August 4th, 2010, 11:25 am

Gerula scrie:Eu zic ca la Mihailesti sub porti, cand uzineaza, e ceva curent :D . Partea proasta e ca salaii aia de 3 kile nu sunt asa frecventi, iar aia de 1 kil si un pic vin fix taras cu Avidul de 1 si un pic :D . De 2 nici nu vreau sa ma gandesc :mrgreen: .
si care-i problema ? vin repede, eliberati la fel de rapid si iute, iute cu jigu-n apa dupa ala de 3 - 4 - 5 kile.
taicanoe
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe August 4th, 2010, 3:26 pm

Problema e ca e cam aceeasi chestie ca si cum ai vana cu mitraliera: odata ce ai vazut vanatul (in cazul de fata ti-a dat tacul), nu mai are nici o sansa.

Am mai auzit si teoria ca daca lupti prea mult cu pestele, o sa dea bietul de el coltul de la acidul lactic :lol: . O fi valabila chestia la speciile care lupta pana la epuizarea totala (vezi tonul samd) dar sigur nu e la salau, care oricum renunta f repede.
Gerula
Site Admin

Înapoi la Pescuit in general