Navigatie pe Dunare: permis, reglementari, inmatriculare

Tot ce depaseste granitele categoriilor tehnice dar are totusi legatura cu pescuitul

Navigatie pe Dunare: permis, reglementari, inmatriculare

Mesajde Gerula pe August 30th, 2009, 11:38 am

Din ce discutii au mai fost pe forum, deduc ca multa lume nu prea stie chichitele din legislatia romaneasca in domeniu, mai ales ca, dupa aderarea la UE, s-au mai produs cateva modificari. Cred ca ar fi bine sa punem aici cap la cap ceea ce stim, de preferinta cu linkuri catre actele normative relevante. Nu luam in discutie PG-ul, ala se ia indiferent daca dai din barca sau de pe mal, daca e sau nu barca ta, daca o conduci tu sau altcineva etc.

In primul rand se impune precizarea ca, pentru a pune in circulatie o barca pe Dunare, poti fin nevoit sa indeplinesti pana la 3 tipuri de formalitati:

1. Obtinerea permisului de navigatie
2. Inmatricularea barcii
3. Dreclararea barcii la fisc

Punctul 3 este, din cate stiu eu, necesar doar in cazul barcilor care se inmatriculeaza.

Acum, ca sa lamurim punctele 2 si 3, dupa aderarea la UE, a intrat si la noi in vigoare legislatia conform careia barcile sub 7m si sub 15kw (20.4cp) NU SE MAI INMATRICULEAZA si nici nu se mai inregistreaza la Taxe si Impozite locale. Foarte important e insa faptul ca ansamblul barca/motor trebuie sa indeplineasca SIMULTAN ambele conditii. (pe romaneste, daca barca are 4m dar motorul e de 25cp, trebuie inmatriculata).

De asemenea, un detaliu ignorat de multi, este ca orice barca sub 7m trebuie sa aiba o lumina alba dispusa la o inaltime care s-o faca vizibila din toate partile (vezi articolul 3.13 din RND http://www.mt.ro/transparenta/2007/ordin%20RND.pdf )
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Navigatie pe Dunare: permis, reglementari, inmatriculare

Mesajde didel_pro pe August 30th, 2009, 5:26 pm

..da frate asa este ..7 m..cu motor de 5 cp...mergi unde vrei..insa pentru siguranta ta si a celor cu care mergi este bine sa "conspectezi"..codul nautic.........basca ca:nicaieri, nu spune, dar este obligatoriu, citi sunt in barca atitea veste de salvare trebuie sa ai..la cite s au intimplat.....este musai!..eu anul asta am fost cel mai controlat din ultimi 5 ani...si mai mult de 2(doua)beri "pe apa" nu beau.....e nasol 10 "bulioane"+dosar...suna nasol...in concluzie:"unde i lege, nu i tocmeala"...
didel_pro
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe August 30th, 2009, 6:44 pm

Didele, se face frecvent confuzie intre inmatricularea barcii (sub 7m si sub 20.4 CP NU se inmatriculeaza) si permisul de navigatie (ala nu e necesar la motoare de 5cp si mai putin).

Cu alte cuvinte, daca ai permis, mergi unde vrei cu motor pana la 20CP si barca sub 7m, fara sa trebuiasca s-o inscrii si sa platesti impozit.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Septembrie 1st, 2009, 10:47 am

Ca sa lamurim si chestia cu permisul:

Ordinul nr. 534 din 26 iunie 2007 zice ca pentru a conduce o ambarcatiune de agrement cu o putere a motorului de pana la 3,68 kW (5 CP) pe ape interioare nu este necesara detinerea certificatului international de conducator de ambarcatiune de agrement clasa D.

Acum, cine vrea motor mai mare (sau barca peste 7m :D ), trebuie sa dea examen pentru categoria D ca sa poata conduce pe Dunare, si pentru C+D daca vrea sa poata iesi pe mare, la o distanta de maxim 6 mile marine de coasta.

Pentru asta, ai nevoie de urmatoarele hartoage :D :
ATENTIE: asta se cere la Capitania Snagov, de care apartin eu, pentru alte capitanii stricati un telefon pe ei, sa nu va ceara doua dosare cu sina in loc de unul samd :lol: .

1. copie diploma de studii
2. copie BI/CI
3. adeverinta medicala "apt pt conducere ambarcatiune de agrement cu motor" (medic de familie)
4. doua fotografii tip pasaport
5. un dosar plic sau cu sina
6. costuri: taxa de examen 200 RON
7. fisa de insriere la examen - se completeaza personal la depunerea dosarului.

NOTA: In cazul schimbarii numelui se va depune o copie a certificatului de casatorie sau a hotararii judecatoresti.
La depunerea dosarului, actele de la pct. 1 si 2 trebuie prezentate si in original, pentru confruntare.

Disciplinele de examen pt clasa D sunt:
1. Regulament de Navigatie pe Dunare - scris, test grila, punctaj max=10, punctaj min=8
2. Marinarie - scris, test grila, punctaj max=10, punctaj min=7
3. Conducerea si manevra ambarcatiunii cu motor - scris, test grila, punctaj max=10, punctaj min=7

Pentru clasa C (diferenta):
COLREG - Regulamentul international de prevenire a coliziunior pe mare - scris, test grila, punctaj max=10, punctaj min=8
Din ce-am inteles, pentru a invata teoria, ar fi utila cartea Manualul conducatorului de ambarcatiuni cu motor pentru agrement (Mihai Ghiba - Florin Oprea)
Gerula
Site Admin

Înapoi la Pescuit in general