Din ce discutii au mai fost pe forum, deduc ca multa lume nu prea stie chichitele din legislatia romaneasca in domeniu, mai ales ca, dupa aderarea la UE, s-au mai produs cateva modificari. Cred ca ar fi bine sa punem aici cap la cap ceea ce stim, de preferinta cu linkuri catre actele normative relevante. Nu luam in discutie PG-ul, ala se ia indiferent daca dai din barca sau de pe mal, daca e sau nu barca ta, daca o conduci tu sau altcineva etc.
In primul rand se impune precizarea ca, pentru a pune in circulatie o barca pe Dunare, poti fin nevoit sa indeplinesti pana la 3 tipuri de formalitati:
1. Obtinerea permisului de navigatie
2. Inmatricularea barcii
3. Dreclararea barcii la fisc
Punctul 3 este, din cate stiu eu, necesar doar in cazul barcilor care se inmatriculeaza.
Acum, ca sa lamurim punctele 2 si 3, dupa aderarea la UE, a intrat si la noi in vigoare legislatia conform careia barcile sub 7m si sub 15kw (20.4cp) NU SE MAI INMATRICULEAZA si nici nu se mai inregistreaza la Taxe si Impozite locale. Foarte important e insa faptul ca ansamblul barca/motor trebuie sa indeplineasca SIMULTAN ambele conditii. (pe romaneste, daca barca are 4m dar motorul e de 25cp, trebuie inmatriculata).
De asemenea, un detaliu ignorat de multi, este ca orice barca sub 7m trebuie sa aiba o lumina alba dispusa la o inaltime care s-o faca vizibila din toate partile (vezi articolul 3.13 din RND http://www.mt.ro/transparenta/2007/ordin%20RND.pdf )