Eu cumpar de regula online. Lipsa de timp...
Pana acum am luat cate ceva de la urmatorii:
1.Total Fishing
2.Flytying.ro
3.Fisela
4.Fish Shop
5.Sipcarp
6.Baracuda (Nu radeti! Au niste barci gonflabile excelente)
Cu o singura exceptie, sunt multumit de servicii. Exceptia se cheama Fish Shop. Cu ei am avut probleme varii aproape la fiecare comanda. Cred ca am devenit la un moment dat cosmarul lui Caius, care, amabil, incerca sa dreaga cumva impresia execrabila pe care mi-au lasat-o angajatii lui. Exemple? Comand un produs banal, o husa de lanseta St.Croix de 8'6" din 2 bucati. Imi vine una de 7'. Ma mai uit odata pe site si constat ca ambele produse aveau acelasi cod, chiar daca erau la pozitii diferite: eroare de soft. Sun la firma, vorbesc cu Caius, primesc asigurari ca se rezolva. Trimit husa inapoi. Dupa o saptamana inca nu-mi dadusera nici o veste. Sun din nou: "pai stiti, nu mai avem pe stoc 8'6"-le". Incep sa ma enervez. Platisem husa (nu mare lucru, vreo 30-40 lei), transportul spre mine, transportul indarat, pierd o gramada de timp cu du-te vino-ul la Posta si totul in zadar. Le cer atunci sa-mi trimita inapoi macar husa de 7' pe care le-o inapoiasem, pt. ca intre timp imi mai luasem un bat de 7' si as fi putut s-o folosesc. Zis si facut. Dupa o saptamana vine pachetul: o superba si inutila husa de 7', dar nu pt. lanseta din 2 bucati, cum era cea pe care o refuzasem initial, ci una pt. bat dintr-o bucata! De neutilizat pt. mine. Ca sa ma indulceasca, Caius imi mai si pusese in pachet un vobler Duel, cadou din parte firmei. M-a apucat un ras homeric. Asa, razand, l-am sunat din nou, sa-l felicit pt. cum ii merge magazinul. Si-a cerut omul mii de scuze si mi-a promis solemn ca el personal imi trimite nenorocita de husa, iar eu sa o pastrez si pe cea dintr-o bucata! N-o mai voia indarat. Numai sa scape de situatie. Si uite asa, dupa vreo 3 saptamani de negot intensiv cu Fish Shop-ul, m-am trezit involuntar posesorul a doua huse si un vobler, la pretul unei huse si a transportului dus-intors. Si nu e tot. La nici una dintre cele 3-4 comenzi urmatoare livrarea prin curier nu s-a facut la adresa pe care am cerut-o. Pe site exista optiunea de a alege adresa de livrare, care poate fi diferita fata de cea de domiciliu. Cum de dimineata pana seara sunt la servici, e inutil sa comand curierul acasa. Asa ca am cerut de fiecare data livrarea la birou. Si ce daca am cerut-o? Fish Shop stie mai bine! Invariabil, curierul ma cauta acasa, unde, ati ghicit, nu era nimeni in timpul zilei. Asa ca seara, la intoarcerea spre casa, mai faceam un drum pe la sediul curierului, sa-mi iau pachetul. Pe timpul si pe banii mei, ca doar comandasem curierat!
Si epopeea nu se incheie aici! La ultima comanda (si teama mi-e ca a fost chiar ultima la Fish Shop - deh, se pare ca nu ma vor de client), dupa o saptamana de la depunerea comenzii online, dupa ce am primit email-ul cu confirmarea ca expedierea s-a facut cu firma de curierat (imi scapa numele)si ca urma sa ma coste x lei, coletul meu se incapatana sa nu apara. Nici macar acasa, cum ma obisnuisera. Intrigat, sun din nou la Fish Shop. Stupoare! Coletul fusese trimis cu Posta Romana si nu cu curierul, asa cum cerusem (si mi se confirmase in scris!). Culmea, de data asta au folosit adresa de la birou! Ok, zic, bine si asa! Habar n-aveam ce ma astepta! Natangii de la Fish Shop, ca altfel nu le pot spune, au folosit adresa de la birou, dar in loc sa ma treaca pe mine ca destinatar al coletului, au trecut numele firmei la care lucrez! Ei si ce, ati zice? Pai nimic: seara, in drum spre casa, trecand pe la posta sa-mi iau coletul, constat ca e imposibil fara delegatie din parte firmei! Degeaba ii explic Postei Romane situatia, ca eu sunt directorul firmei in cauza, ca e o confuzie, pachetul fiind al meu personal! Vax! Lu' doamna Posta Romana ii tre' delegatie stampilata, altfel nu-mi elibereaza marfa! Imi vine o idee, cer un numar de fax de la oficiul postal, imi sun secretara, imi face delegatia si mi-o trimite pe fax direct la oficiu, o semnez eu pe loc si i-o inmanez functionarei. Nu corespunde! N-are stampila in original! Cred ca daca turnam un film cu imbecili nu mi-ar fi iesit atata de bine! In fine, cred ca expresia chipului meu din acele clipe a facut-o pe amploaiata de la ghiseu sa bata in retragere, acceptand, totusi, sa-mi dea cutiuta. Cred ca eram capabil, la nervii pe care ii aveam, sa desfiintez Fish Shop, Posta Romana, comertul online si cred ca nici Internetul nu s-ar fi simtit prea bine

!
Seara, acasa, i-am scris un e-mail lui Caius, relatandu-i noile aventuri si multumindu-i calduros ca se ocupa cu aplecare si eficienta de timpul meu liber. Teapan magazin online si-a tras! Si numa' profesionisti p'acolo! A doua zi, pe la pranz, primesc un telefon. O duduie cu glas tremurat m-a sunat sa-si ceara scuze, ca ea e cea care a incurcat borcanele... Bietul Caius...II iertasem deja pe toti. Ii voi scuti de un client dificil ca mine, care-si doreste sa primeasca exact produsul comandat, la adresa indicata si, culmea, pe numele lui!
Nu vreu sa inchei lunga mea expunere fara sa evidentiez intre magazinele online cu care am avut de-a face exact pe cel pe care gazda noastra, Gerula, il judeca cel mai aspru: Total Fishing. Si eu zic de bine! Am la ei vreo 13-14 comenzi insumand cred ca pe la 3700 - 3800 lei. Jos palaria! Prompti, comunicativi, amabili. Am putut cumpara de la ei si marfa care nu exista in oferta online. Mi-au adus-o la cerere si mi-au trimis-o acasa, la un pret absolut decent. Gerula, zici ca sunt fara sens magazinele care lucreaza cu stocurile importatorilor. Ia incearca sa cumperi ceva de la Energo, de exemplu. Odata ca nu vand persoanelor fizice, dar nici macar nu prea raspund daca le ceri detalii. Imi cautam o pereche de waders, impreuna cu bocancii aferenti. Riscant sa comanzi in SUA asa ceva, daca nu esti sigur pe marimi. Bataie mare de cap, daca nu nimeresti din prima. Asa ca m-am orientat spre Vision, importat de Energo. Am dat o fuga pana la Cluj, unde Energo are un depozit si, prin intermediul magazinului Avat, m-am interesat de stocuri. N-aveau marimea mea si nici modelul de bocanci pe care mi-i doream si nici nu stiau daca Energo Bucuretsi dispune de vreo pereche. In saptamana urmatoare bateam Ungaria. Jale mare. Magazinul reprezentant Energo din Debretin auzise cum ca importa marfa Vision, dar habar n-aveau ce, de und, cum...
Eram pe punctul sa renunt, cand mi-a venit ideea sa scriu la Total Fishing. In 4 zile am avut acasa wadres-ii si bocancii solicitati, desi nu existau in oferta lor. Mai mult, waders-ii s-au dovedit parca prea stramti fata de ceea ce imi doream eu. N-a fost o problema. Mi-au mai trimis o pereche mai mare, sa vad care imi convin, urmand sa returnez magazinului cealalta pereche in momentul in care ma voi fi decis. Extrem de civilizat. Si totul s-a rezolvat intr-o saptamana.
Cu o alta ocazie, vazand eu in catalogul Jaxon un bat de jerk care mi se parea interesant, dar pe care nu-l gaseam nicaieri, nici in magazine, nici online, am ales aceeasi cale: e-mail la Total Fishing. Mi-au cerut 2 zile sa-l caute. Am primit confirmarea ca exista la importatorul de la Tg.Mures, ei fiind dispusi sa mi-l procure, daca fac comanda ferma. In alte doua zile il aveam acasa!
Iata de ce eu, unul, sunt foarte multumit de acest Total Fishing. Faptul ca au / n-au pe stoc marfa pe care o ofera (iar softul lui Radulescu te informeaza, totusi, daca si cate bucati sunt disponibile la ei sau distribuitor), s-ar putea sa nu ma intereseze, atata timp cat reusesc sa mi-o livreze intr-un intreval decent de timp. A te lega de acest aspect e o rautate gratuita, atata timp cat eu am patit-o si la case muuuult mai mari, exemplu Cabela's, sa primesc pachetul incomplet, pt. ca anumite produse comandate lipsesc de pe stoc. Si nu mi-au comunicat-o prealabil!
Asa ca...