Prin Ardeal erau la un moment dat la mare moda niste discuri de combina agricola (facute din otel) , in varful carora se infigea o tepusa. Toata tarasenia se infigea in pamant si sub ea se facea focul. Pestele (si in general orice carne) iesea exceptional, in suc propriu.
Stie cineva de unde se poate procura o asemenea minunatie a tehnicii?
Gerula, o mica corectie, discul nu se infinge in pamant cu acea tepusa ci i se sudeaza 3 picioare in partea convexa, pe care sa se sprijine. Acea tepusa are rolul de maner cu ajutorul caruia sa iei discul de pe foc.De unde se poate face rost? Un pic cam greu, singura sansa de a procura acel disc e sa afli ceva tractorist de pe timpul lui raposatu' si care si-a mai pastrat ceva discuri, de rezerva, pe acasa. Sau pe la un fost SMA, daca nu le-or fi vandut la fier vechi ...
picioarele au filet la ele ca sa il poti cara mai usor.la fel si bara metalica din mijloc.eu mi-am facut unul dintr-o lama de disc.e cam gros dar dupa ce se incige merge struna.si numai pestele iese bun
Sau pe disc se sudeaza 3 piulite pt a fi agatat/luat de pe foc. Este de intrebat la un fost IAS. Cel care imi vine in vine in minte este cel de la intrare in Mihai Bravu. Bucuresti-Giurgiu, dupa Calugareni se urca dealul si in localitatea din varf (am uitat numele) se vireaza stanga. Se tine soseaua si pana in Mihai Bravu se vede pe stanga fostul IAS (sau ce o fii fost el). Se intreaba, se plateste....... eventual cei de acolo pot sa il si aranjeze pt prajit. Eu am unul din alta sursa si intr-adevar, ies fenomenal orice fripturi in el.... Pofta mare
PS: Vezi ca exista 2 modele. Unul cam la 75-80 cm diametru si cel mic pe la 60 cm diametru.Acu depinde de tine. De vrei sa hranesti 8-10 persoane sau vrei ceva mai mic. Cel mic este si el greu dar il poti lua dupa tine totusi si se incinge un pic mai rpd.
yummy.... Am vazut un aranjament misto cu un disc mare montat pe un butoi de 200 taiat. Era montat pe o balama foarte handy. Faci focul, incingi discul, il cureti si apoi il pui iar pe foc. Usor de manevrat chiar si pt o doamna.
Revenind la discuri , am vazut si o varianta mai mica, la care era prinsa o singura tepusa, in varful conului. Tepusa aia se infigea in pamant (era mai zdravana ca astea din poza) si in jurul ei se puneau lemnele samd, sub disc. Evident, dezavantajul era ca discul devenea mult mai greu manevrabil in timpul "procesului tehnologic" .
omu care umbla in friptane este/sunt EU,singurul in stare la ora aia sa umble pe acolo.restul nu ii interesau mancarea pe seara aia chiar daca dupa ce am "recoltat" toata lumea a tabarat pe mine ca triburile de mongoli.a trebui sa mai pun pe disc inca o portie ca sa fiu sigur ca apuc sa bag si eu ceva la desaga.pozele sunt facute acum 2 ani la Trei Ape sus la Resita unde ma intalnesc cu prietenii din copilarie,ei fiind impartiti prin mai multe orase.am cazut de acord ca macar in fiecare vara sa incercam sa ne revedem macar cateva zile.pozele din vara 2009 inca nu au ajuns la mine.din pacate nu pot pune pozele originale ca sa vezi ca nu sunt cropuite nici una.nu sunt raspunzator de calitatea lor.ma mir ca au iesit atat de bine
Am primit pozele, daca va vine sa credeti erau facute cu un 400D, sau cel putin asa scria in exif . Ma vad nevoit sa-mi fac autocritica, nu m-as fi asteptat sa vad asemenea incadrari facute totusi cu un aparat decent . BygDaddy, oricum, te asteptam si cu poze la galerie .
pozele nu sunt facute de mine pentru ca eu eram ocupat de zor cu discu si cu restul.sunt facute de un prieten maniac pescar de la care am invatat la inceputurile spinningului si impreuna cu care ne-am autoeducat in folosirea jigului.la inceput dadeam numai cu voblere si linguri.aparatul este al lui si nu il ia dupa el la pescuit pentru ca tre sa aiba mare grija de el.a preferat sa isi cumpere nush ce teleon care face poze decente numai sa nu stea cu grija lui.si in plus marea majoritate a pestilor ii eliberam si nu ii mai tinem pana alearga unu din noi la masina sa il ia ia si sa tragem galerie foto cu el. ps scuze de off