Tot ce spui e foarte adevarat cand vine vorba de stationar si mai ales de crap, domenii in care azvarli in balta la un concurs, sub forma de nade si momeli, sume care depasesc cu mult taxa de concurs si costul deplasarii.
La spinning si la fly insa, lucrurile nu stau chiar asa. La spinning din barca investitia initiala e relativ mare (barca, motor electric si mai nou termic, sonar, baterie, plus echipamentul de pescuit propriu-zis) dar astea iti folosesc oricum si la partidele obisnuite de pescuit, nu e ca si cum le-ai cumpara doar pentru concurs. Dupa care costurile se cam reduc la taxa+deplasare si la ce naluci mai lasi prin balta, adica la un nivel pe care un om cu venituri putin peste medie il poate suporta lejer. La fly cred ca lucrurile sunt chiar mai simple, ne poate spune Shoco, care are multa experienta in domeniu.
In aceste doua cazuri, nu cred ca numarul mic de participanti se explica doar prin costurile mari.
De fapt, cred ca ai atins un punct foarte important cand ai spus asta:
Trentea scrie: Apoi mai ai nevoie de timp. La stationar sunt vreo 5-6 concursuri tari pe an (Trabucco, Sensas, Olympus, ProfiMix...) la care se adauga mai multe concursuri organizate de cluburi/asociatii + etapele din campionatul national. Adica daca ai participa la toate competitiile mai importante, nu ar mai exista weekenduri libere cam 8-9 luni pe an, din martie pana in noiembrie. Pentru cei casatoriti e o mare problema, asta daca nu au cumva sotiile pescarite sau extrem de intelegatoare.
La spinning cel putin, sistemul competitional din turneul AvP parca a fost gandit de oameni fara familie, fara servici si, in general vorbind, fara nici o alta ocupatie decat pescuitul (sau de oameni care, profesional vorbind, sunt legati de pescuit). In momentul in care chestia asta se imbina si cu niste costuri initiale relativ mari, plus costuri de participare rezonabile, dar nu de neglijat, dintr-o data baza de mase se subtiaza considerabil.
Dintr-o data, din masa celor care isi permit financiar participarea, dispar 99% dintre cei cu o viata normala de familie si cu o cariera profesionala, adica marea majoritate. Sigur, raman cativa ultra-pasionati si din aceasta categorie, care vor face acrobatie pe sarma intre familie, servici si concursurile de pescuit, dar in rest te vei baza numai pe oameni aflati in circuitul magazinelor de profil, fie ca angajati fie ca patroni.