de dadylures pe Decembrie 5th, 2008, 6:58 am
Eu am incercat metoda, de fapt ce n-am incercat.
Dezavantajele scot metoda din calcul. Cel putzin din punctul meu de vedere.
Daca vob e plutitor si vrei sa-l lestezi pe fir, ai probleme :
- se incurca de multe ori de multe ori vob se agatza de fir execat unde e lestul.
- evolutzia voblerului intradevar este influentzata daca cunva lestul e tras pe fund, daca tragi lestul pe deasupra fundului, intrebarea care se pune este cat de deasupra? de unde stii cat de deasupra este vob ? orice atingere a lestului de fund duce la denaturarea miscarii voblerului. Daca mulinam normal, voblerul prin constructzia lui va cobora, . Daca avem alte constructzii de vob, adica cu barbeta opozanta, atunci, lansarea vob este si mai dificila. Apar rasuciri in fir si vob respectiv fiind destul de usor are un conportament aerodinamic conplet necontrolat. Din acest motiv 99% din constructziile voblerelor mele au barbete directzionale. Au cel putzin 2 avantaje, aerodinamicitate buna, ajuta lanseurile si cele mai bune lanseuri le realizezi cu aceste tipuri de voblere, si evita de cele mai multe ori obstacolele si normal agatzaturile.
Poate ca aici ar fi trebuit cineva sa concluzioneze purtand o discutzie despre cresterea distantzei de lansare....metode tehnice prin care se poate realiza o lansare maxima la o greutate minima a voblerului....
- dupa ce facetzi un astfel de montaj cu lestul in fatza, incercatzi ca evitatzi pe cat posibil lanseurile dinamice. De fapt lanseurile care v-ar asigura si distantze mai mari.
- dupa ce atzi facut acest montaj cautatzi ca dupa cateva lanseuri sa controlatzi firul dintre lest si vobler. Vetzi constata ca acesta devine foarte abraziv in anume zona... De ce? explicatzia este ca in aer voblerul se intoarce iar virful ancorelor loveste firul si il deterioreaza. Asa ca atunci cand constatatzi ca deteriorarea firului e avansata, legatzi vob pe fir nou.
Si in cazurile fara bila, sau lest pe fir, se intampla ca ancorele sa loveasca firul, dar cu o frecventza mai mica.
Se poate lesta pe fir si in cazul scufundatoarelor. Din dorintza de a arunca ceva mai departe acel vobler. Dezavantajele raman aceleasi, numai ca mai apare unul de care tre sa tzinetzi cont. Acela ca din cauza deteriorarii firului dupa cum spuneam anterior, voblerele scuf fiind mai grele, pot rupe firul chiar in momentul lansarii.
Nu spun ca nu se poate folosii si asa. Dar spun ca mai bine sa folosesti alte soluztii mai bune. Consider ca microvoblerul , ca de el vorbeam, este mai bine sa-l folosesti scufundator. Este parerea mea.
Cauta sa adapezi pescuitul cu microvobler plutitor, numai pt. zonele unde nu e nevoie de lanseuri lungi