Voblere sinking versus voblere floating

Totul despre momeli artificiale: voblere, oscilante, rotative, jiguri, muste

Voblere sinking versus voblere floating

Mesajde tataru pe Decembrie 4th, 2008, 11:07 am

@ dady & @ all
re
"" crezi ca mai sunt pescari care sa nu intzeleaga ca floating nu se poate la dastea mic... da scuze, si eu am destui care ma intreaba de float...
Vezi ca se poate... ok... fir intins..." si celelalte comentarii de dupa

cu toata stima, nu cred ca voblerele sinking pot face ce face un floating de 2-2,5 cm; nu cred ca e cineva in masura vina cu tipare si sabloane vis a vis de modul in care trebuie abordat un peste care se hraneste in pelicula; exemplele date de dady sunt in genere solutii pt clenii care stau sub coroana arborilor scufundati, deci undeva la 3-4 m;
sunt adeptul voblerelor sinking pt ca pot intradevar fi folosite in mai multe situatii, dar sunt partide in care sunt useless ! ganditi-va la partide in care lansezi, naluca face pleosc pe apa, o lasi cateva secunde bune in pelicula apei si la prima sau a doua tura de manivela iti da cleanul; ganditi-va la multe alte zeci de situatii similare si veti realiza ca cele sinking nu sunt cea mai buna solutie.

am avut cu dvs dle dady o discutie interesanta pe messenger vis a vis de tiparele de hranire si rolul important al voblerelor floating ( cu batai pe ridicare, etc ) ; nu se mai aplica ??? le aruncam la gunoi ??
tataru
membru nou

Re: Modele de voblere home-made: poza si specia-tinta

Mesajde dadylures pe Decembrie 4th, 2008, 3:46 pm

Nu se arunca nimic. Dar ma refer la alte dimensiuni. Personal am invatzat sa folosesc un vob scufundator in mai multe situatzii. Una dintre ele este situatzia in care il folosesc si in pelicula.
Revin prin a spune, cel putzin din punctul unui practicant, ca voblerul foarte mic, ex 2-2,5 cm nu prea potzi sa-l armezi cu ancore fara sa devina scufundabil. Si daca tot se gaseste in aceasta situatzie la ce folos sa nu-i confer greutatea de care am nevoie ca sa-l folosesc la valoarea lui. Ca sa fac pe balta, in situatzii limita ca un mini vobler sa poata fi folosit ca si plutitor, la o ridicare anume, este alta chestie... dar absolut totul se poate gandii si aplica....
dadylures
trecut prin multe

Mesajde tataru pe Decembrie 4th, 2008, 5:05 pm

@ dady

practicant de ce anume??
asa spuneti dvs ca nu putem face un vobler floating de 2-2,5 cm ?? aici cred ca va inselati si insultati inteligenta multora! tocmai de aceea niste no name de lurebuilderi isi fac voblere floating de 2-2,5 si sa-l foloseasca la valoarea lui! de aceea sunt concepute: sa prinda peste! daca dvs tineti neaparat sa tineti varful lansetei spre soare si sa faceti pompaje .... ; sunt situatii in care trebuie mentinute la suprafata peliculei mai multe secunde ... nu are rost sa continui pentru ca dvs aveti dreptate intotdeauna si noi nu stim nimik din tainele pescuitului; ar trebui scrise postulatele dady ca sa avem toti reguli clare sa ne luam dupa ele.
tataru
membru nou

Mesajde Gerula pe Decembrie 4th, 2008, 5:26 pm

Eu zic sa te calmezi un pic si sa mentinem discutia in sfera ideilor, nu a persoanelor. Dady este un om a carui experienta in domeniu o depaseste de zeci de ori pe cea a unui pescar obisnuit, si cel putin eu unul n-am observat discrepante intre ce-a zis el aici si realitate.

Spre exemplu, in cazul de fata, nu mi se pare deloc dificil sa mentii in pelicula un vobler sinking de mici dimensiuni. Am facut asta in repetate randuri, nu e nici o filozofie. Sigur, e mai comod sa folosesti pentru asta un floating, dar exista niste limite fizice ale numarului de naluci pe care il putem cara dupa noi.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde tataru pe Decembrie 4th, 2008, 5:52 pm

tine-o tot asa gerula ! cred ca intelegi ca in pescuit nu e loc de reguli si postulate!
tataru
membru nou

Mesajde Gerula pe Decembrie 4th, 2008, 6:33 pm

tataru scrie:tine-o tot asa gerula ! cred ca intelegi ca in pescuit nu e loc de reguli si postulate!

Absolut, vezi discutia despre peste luat la salam :D . Dar asta nu inseamna ca trebuie sa te enerveze credibilitatea foarte mare pe care o are Dady. Eventual creaza-ti si tu, prin informatiile postate, o "platforma" de pe care sa poti avea credibilitate cand ii ataci ideile/afirmatiile/teoriile. In nici un caz persoana.
Gerula
Site Admin

Mesajde tataru pe Decembrie 4th, 2008, 7:16 pm

orice idei contrare postulatelor este considerat un afront la persoana dlui dady ?? se incearca proliferarea ideii lipsei de identitate in pescuit vad! raspunsurile dansului conduc la ideea de monopol in stil de a pescui si in felul de a aborda o partida de pescuit! eu nu sunt de acord si lasa-ma sa-mi mentin demn o opinie! daca nu poti face lucrul asta eu zic ca nu voi mai posta pe acest site! fir intins dupa reguli stricte
tataru
membru nou

Mesajde Gerula pe Decembrie 4th, 2008, 7:38 pm

N-ai inteles. Nu scrie nicaieri pe-aici "postulatul Dady", ideea e ca, daca vrei sa combati o idee, trebuie s-o faci cu argumente. Simpla etichetare drept postulate a afirmatiilor interlocutorului nu tine loc de argument.

Asta era un atac la persoana:
tataru scrie: nu are rost sa continui pentru ca dvs aveti dreptate intotdeauna si noi nu stim nimik din tainele pescuitului; ar trebui scrise postulatele dady ca sa avem toti reguli clare sa ne luam dupa ele.

Dady nu a sustinut nicaieri ca are intotdeauna dreptate, nici ca faureste reguli de pescuit pentru viitorime samd. Daca ai sa ne spui niste lucruri despre folosirea voblerelor floating, prin care sa combati ideile lui Dady, eu ascult cu interes.
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Decembrie 4th, 2008, 8:35 pm

Corect, si eu sunt curios sa mai aflu cateceva.
Pt. tataru,
Referitor la ceea ce spuneam, nu cred ca cineva s-a sintzit obligat sa faca cum spun eu. Am si eu o parere. Parere pe care unii mi-au cerut-o si mi-am exprimat-o. Asta e tot. Poate ca unii au considerat ca am ceva experintza si le pot spune cateceva din aceasta experintza, nimic mai mult.
De catziva ani de cand fac voblere, am concluzionat exact ceea ce am afirmat aici. Daca tu esti de alta parere, care-i problema???? forumul este deschis ca sa ne dam cu parerea, unii si altzii sa aleaga ceea ce cred ei ca e de cuvintza sa aleaga... s-a intamplat cunva altfel?????
dadylures
trecut prin multe

Mesajde radu_bug pe Decembrie 4th, 2008, 9:52 pm

Gerula scrie:
Dady nu a sustinut nicaieri ca are intotdeauna dreptate, nici ca faureste reguli de pescuit pentru viitorime samd. Daca ai sa ne spui niste lucruri despre folosirea voblerelor floating, prin care sa combati ideile lui Dady, eu ascult cu interes.

o metoda de a pescui cu voblere floating pe fund se practica si e f. nimerita . metoda consta in aplicarea unei bile de pb(2,3,4 gr) mai sus de voblerul floating . avantajele acestei metode sunt : - poti lansa la distanta voblerasul floating si ca lucreaza la adancime (cind papa mai pe fund)
- se reduce nr agataturilor de crengile din apa . cum? mulinand usor bila de pb va lovi prima obstacolul si atunci stop. pe stop voblerul se ridica fiind floating . dupa cateva sec cind se considera ca voblerul s-a ridicat suficient se reincepe mulinarea si astfel voblerul fiind mai sus de obstacol nu se mai agatza in el. bila de pb joaca rol de lest si rol de cercetas in fata obstacolelor.folosind un vobler sinking in zone cu agataturi avem mult mai multe sanse sa il pierdem . acesta este ,zic eu , un mare atu al voblerelor floating fata de cele sinking
radu_bug
membru nou

Mesajde Beju pe Decembrie 4th, 2008, 11:39 pm

Ma tem ca atasarea unei alice de pb in fatza unui microvobler poate influentza serios evolutia acestuia.
Beju
membru nou

Locaţie: Arad

Mesajde Gerula pe Decembrie 5th, 2008, 12:05 am

Depinde si la ce distanta.
Gerula
Site Admin

Mesajde Beju pe Decembrie 5th, 2008, 2:45 am

Pai eu zic ca daca e la distanta mica il influenteaza cu siguranta.Daca e la distanta mare deja nu prea mai are sens. Cred ca mai bine folosim sinkinguri fara sa ne complicam sau niste voblere deep diver cu plonjare rapida. Acestea din urma avand barbeta lunga ajuta la evitarea agataturilor.
Nu am folosit niciodata metoda cu alica de pb in fata voblerului,dar fac voblere de mult timp si stiu ca orice greutate suplimentara,oriunde ar fi pusa ea,afecteza evolutia, mai aleas in cazul microvoblerelor.
Beju
membru nou

Locaţie: Arad

Mesajde radu_bug pe Decembrie 5th, 2008, 5:56 am

alica se pune cam la 40-50 cm poate si mai mult. stiu pe cineva care numai asa pescuieste la adancime cu voblere pina in 4-5 cm si reuseste sa nu mai piarda voblere
radu_bug
membru nou

Mesajde dadylures pe Decembrie 5th, 2008, 6:58 am

Eu am incercat metoda, de fapt ce n-am incercat.
Dezavantajele scot metoda din calcul. Cel putzin din punctul meu de vedere.
Daca vob e plutitor si vrei sa-l lestezi pe fir, ai probleme :
- se incurca de multe ori de multe ori vob se agatza de fir execat unde e lestul.
- evolutzia voblerului intradevar este influentzata daca cunva lestul e tras pe fund, daca tragi lestul pe deasupra fundului, intrebarea care se pune este cat de deasupra? de unde stii cat de deasupra este vob ? orice atingere a lestului de fund duce la denaturarea miscarii voblerului. Daca mulinam normal, voblerul prin constructzia lui va cobora, . Daca avem alte constructzii de vob, adica cu barbeta opozanta, atunci, lansarea vob este si mai dificila. Apar rasuciri in fir si vob respectiv fiind destul de usor are un conportament aerodinamic conplet necontrolat. Din acest motiv 99% din constructziile voblerelor mele au barbete directzionale. Au cel putzin 2 avantaje, aerodinamicitate buna, ajuta lanseurile si cele mai bune lanseuri le realizezi cu aceste tipuri de voblere, si evita de cele mai multe ori obstacolele si normal agatzaturile.
Poate ca aici ar fi trebuit cineva sa concluzioneze purtand o discutzie despre cresterea distantzei de lansare....metode tehnice prin care se poate realiza o lansare maxima la o greutate minima a voblerului....
- dupa ce facetzi un astfel de montaj cu lestul in fatza, incercatzi ca evitatzi pe cat posibil lanseurile dinamice. De fapt lanseurile care v-ar asigura si distantze mai mari.
- dupa ce atzi facut acest montaj cautatzi ca dupa cateva lanseuri sa controlatzi firul dintre lest si vobler. Vetzi constata ca acesta devine foarte abraziv in anume zona... De ce? explicatzia este ca in aer voblerul se intoarce iar virful ancorelor loveste firul si il deterioreaza. Asa ca atunci cand constatatzi ca deteriorarea firului e avansata, legatzi vob pe fir nou.
Si in cazurile fara bila, sau lest pe fir, se intampla ca ancorele sa loveasca firul, dar cu o frecventza mai mica.
Se poate lesta pe fir si in cazul scufundatoarelor. Din dorintza de a arunca ceva mai departe acel vobler. Dezavantajele raman aceleasi, numai ca mai apare unul de care tre sa tzinetzi cont. Acela ca din cauza deteriorarii firului dupa cum spuneam anterior, voblerele scuf fiind mai grele, pot rupe firul chiar in momentul lansarii.
Nu spun ca nu se poate folosii si asa. Dar spun ca mai bine sa folosesti alte soluztii mai bune. Consider ca microvoblerul , ca de el vorbeam, este mai bine sa-l folosesti scufundator. Este parerea mea.
Cauta sa adapezi pescuitul cu microvobler plutitor, numai pt. zonele unde nu e nevoie de lanseuri lungi
dadylures
trecut prin multe

Mesajde radu_bug pe Decembrie 5th, 2008, 7:24 am

na , ce sa zic ? tipul asta asa s-a obisnuit si asa face . eu am incercat metoda de curiozitate si cam una din zece lansari era cu deranj pe fir , in rest era totul ok . acu iarna ma axez mai mult pe stationar
radu_bug
membru nou

Mesajde dadylures pe Decembrie 5th, 2008, 8:23 am

Sunt perfect de acord, se poate ajunge la Ploiesti si prin Nevada... nu?
Am si spus ca existe ca la orice lucru, avantaje si dezavantaje. Nu am facut altceva de cat sa enumar cateva dintre acestea... Cititorul va alege...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde strimerman pe Decembrie 5th, 2008, 8:54 am

Am si eu o curiozitate, si poate ma edificati . ca doar e forum de discutii si d-aia scriem pe aici.

La ce peste se da cu microvobler floating, de tre' pescuit in pelicula ??
strimerman
trecut prin multe

sinking vs floating

Mesajde tataru pe Decembrie 5th, 2008, 10:05 am

@ gerula & @ dady

mai degraba este o opinie impusa, care devine prin exagerare postulat; eu mi-am expus punctul de vedere dady deja; am si dat exemple de situatii; daca scrieti mult nu inseamna ca ceilalti nu citesc si putinul scris de mine! Gerula,nu-mi poti anula o parere exprimata vis a vis de utilitatea voblerelor floating de 2-2,5 cm printr-o aciditate exacerbata, afinitate fata de dady si pe fundalul ideii ca dady e pescar; multi de aici sunt pescari si poate chiar mai buni decat cei care ignora faptul ca in pescuit nu sunt reguli. eu nu am combatut valoarea voblerelor sinking, dovada ca in aceasta perioada am facut numai sinking pt tipul de apa in care pescuiesc acum si anotimp si firul folosit si lanseta etc .... vine si vremea floatingurilor! una peste alta, desi cleanul se zice ca e mai in adanc in aceasta perioada, acum la ultima partida mi-a dat unul la contactul voblerului cu apa ( pescuind cu un sinking ); fir intins tuturor
tataru
membru nou

Mesajde Gerula pe Decembrie 5th, 2008, 10:16 am

Totusi, "mi-a dat unul" nu e argument. Aici s-a pus o intrebare logica:

strimerman scrie:La ce peste se da cu microvobler floating, de tre' pescuit in pelicula ??
Gerula
Site Admin

Următorul

Înapoi la Momeli artificiale si lurebuilding