de dadylures pe Decembrie 10th, 2008, 7:19 pm
eu m-am referit exact la afirmatzia ta din interventzia anterioara. Spuneai de 3 cm. Ca se poate face si de 2 cm si ca tre sa umblii la forma etc... este alta chestie... oare de ce unblii la forma sa-l faci mai dodolotz? Nu cunva sa -i dai mai mult volum ca sa poata plutii? Intreb gangania aia are cunva 2 ancore? are cunva inele metalice si armaturile pe care le are un vobler?
Stii de ce intreb? te-ai prins, nu? pt ca atunci cand luam in calcul microvoblerul. nu am nici cea mai mica intentzie sa fac un gogoloi si sa-i spun vobler. Voblerul va trebuii sa indeplineasca conditzii de forma care se pot duce pina la limita maxima permisa de volum.
Concret, daca faci un vobler de 1,5cm, atunci ai nevoie aprox de 0,7 cm c de lemn balsa.(cm c, a se citii centimetru cub)
la prelucrare se pierde din material si va ramane la jumatate, adica 0,35 cm c.
asta inseamna ca daca luam in calcul greutatea specifica a lemn balsa 0,1 gr / cm c, aplicand conditzia de flotabilitate, adica, : G sp apa - G sp ba= portantza la limita, adica: 1 g/ cm c- 0,1 gr/cm c = 0,9 gr/cm c.Asta spune ca la 1 cm c de balsa natural, se poate atasa o greutate care poate sa fie max 0,9gr si astfel lemnul de balsa va plutii la limita.
In concluzie, un centimetru cub balsa ar trebuii sa trzina 0,9gr greutate, nu? Asta daca folosim balsa perfect natural asa cum se gaseste in natura fara a i se face absolut nimic. Extrapoland la ex. nostru, si aplicand conditzia de flotabilitate, rezulta ca la 0,35 cmc balsa natural, se poate atasa o greutate de 0,25 g si conditzia de plutire e satisfacuta. Corect?
Prin prelucrarea lemnului, acestuia ii creste greutatea specifica la dublu.
In acest caz, se reduce la jumatate portantza calculata.
Astfel, dupa prelucrarea lemnului portantza voblerului este de 0,25/2 = 0,13 gr. Adica, 1,3 zecimi de gram.
Cantarind partea metalica, adica armaturi, inele si ancore, vom constata ca numai GREUTATEA acestora depaseste cu mult capacitatea portanta a voblerului. Ratzionamentul teoretic exclude existentza lestului. Real greutatea metalica fara lest se apropie de 1 gr.
Asadar, fara a se lua in calcul aplicarea vreunui lest, se vede clar ca portantza chiar a unui microvobler de 2,0 sau de 2,3 cm, nu poate satisface conditzia de flotabilitate la astfel de dimensiuni.
Asadar, daca aplicam lestaj, atunci capacitatea limita de portantza pt a satisface conditzia de flotabilitate se atinge la voblerele in jur de 3 cm
In calcul s-au luat dimensiunile armaturilor inelelor si ancorelor la maximum obtimizate in conditziile de masa minima.
Acum e clara conditzia de flotabiulitate reala a microvoblerului ???
Se poate contrazice ratzionamentul, numai prin a se motiva ca s-a unblat la forma si s-a obtzinut un volum superior.
Daca se vrea acest lucru, pot relua calculul fara a scadea pierderile de prelucrare si rezultatul va fii in acelasi fel, adica microvoblerul nu poate plutii.
Acum cred ca se poate intelege afirmatzia pe care unii au botezat-o POSTULAT...ca daca tot nu pluteste atunci macar sa pot sa-l arunc la distantza. Si daca tot l-am facut sa-l pot arunca si la distantza, atunci pot lucra la conportamentul voblerului pt a-l face sa lucreze predilect acolo unde doresc, adica si in stratul superior al apei, in startul mediu sau pe fundul apei......
Ratzionament incheiat. Cel putzin din punctul meu de vedere.