. eu tot nu va inteleg . la masini eleronul este in spate iar la vobler barbeta e in fatza. daca luam ca exemplu un vobler care coboara rapid pe recuperare se va observa ca acel vobler are barbeta cit mai orizontala adica unghiul dintre barbeta si axa longitudinala a voblerului tinde spre zero. cu cat unghiul acesta creste cu atat mai putin se va scufunda voblerul pe recuparare. daca il faci 90 de gr voblerul va merge dupa directia firului . daca unghiul e mai mare de 90 de gr atunci cred si eu ca voblerul va urca pe recuparare chiar daca e sinking . cred ca asta ai vrut sa zici si tu . daca nu e asa , dumnezeu cu milaGerula scrie:E fizica a fluidelor elementara: barbeta care face un unghi cat mai mare cu corpul voblerului impinge voblerul in jos. Doar daca faci unghiul peste 90 de grade (ceea ce n-am vazut pana acum la vreun vobler) o sa inceapa sa-l impinga in sus. E acelasi principiu pe care functioneaza eleroanele la masini.
Gerula scrie:Pai culmea e ca partea a doua o nimeresti corect (daca unghiul e mai mare de 90 de grade voblerul urca) dar la prima zici fix pe dos decat zice mecanica fluidelor. Cu car barbeta are unghiul mai mare (repet, pe palierul 0-90 de grade, asta foarte simplificat spus, pentru ca dupa ce treci de 45 de grade mai apar niste forte compuse) cu atat voblerul tras cu firul sau tinut in curent va fi impins in jos cu o forta mai mare. Repet, este elementar. Nu mai zic ca si practica o confirma, am voblere rapala mai vechi, din acelea cu barbeta de inox reglabila in mai multe pozitii diferite, si cu cat reglezi unghiul mai mare cu atat voblerul se duce mai jos.
radu_bug scrie:am observat ca cea mai mare rezistenta o opune la 45 de gr(a se vedea ca exemplu voblerul romtravel , zoly&costel) dar totusi - la care unghi va cobori mai repede ? la 80 de gr sau la 10 gr?
Gerula scrie:Pui prost intrebarea, cum spuneam, la peste 45 de grade apar forte compuse si ecuatia devine mai complicata. Ideea e ca la 30 de grade sigur coboara mult mai repede si mai jos decat la 10 grade.
radu_bug scrie:acum pun prost intrebarile? nu iti dau dreptate dar nici nu mai continui ca nu ajung nicaieri cu tine . poate or mai ceti si altii si sa speram ca nu se vor abtine de la o parere .
radu_bug scrie:banuiesc ca ar trebui sa aiba barbeta cit mai verticala ca sa nu coboare mult pe recuperare , asta in cazul in care se vrea sa evolueze la suprafatza
radu_bug scrie:banuiesc ca ar trebui sa aiba barbeta cit mai verticala ca sa nu coboare mult pe recuperare , asta in cazul in care se vrea sa evolueze la suprafatza
Înapoi la Momeli artificiale si lurebuilding
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator