Unghiul barbetei si adancimea la care evolueaza voblerul

Totul despre momeli artificiale: voblere, oscilante, rotative, jiguri, muste

Unghiul barbetei si adancimea la care evolueaza voblerul

Mesajde radu_bug pe Decembrie 25th, 2008, 9:24 am

banuiesc ca ar trebui sa aiba barbeta cit mai verticala ca sa nu coboare mult pe recuperare , asta in cazul in care se vrea sa evolueze la suprafatza
radu_bug
membru nou

Re: cum sa construiesti un vobler

Mesajde Gerula pe Decembrie 25th, 2008, 11:20 am

Poate vrei sa spui cat mai orizontala? :D
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde radu_bug pe Decembrie 25th, 2008, 11:54 am

iar imi miroase a contradictie . parca tu erai cu conceptul sustinerii afirmatiilor cu argumente. sa vad si eu ce argumente aduci afirmatiei de mai sus.asta ca sa ramanem intr-un cadru profesional
radu_bug
membru nou

Mesajde Gerula pe Decembrie 25th, 2008, 1:10 pm

E fizica a fluidelor elementara: barbeta care face un unghi cat mai mare cu corpul voblerului impinge voblerul in jos. Doar daca faci unghiul peste 90 de grade (ceea ce n-am vazut pana acum la vreun vobler) o sa inceapa sa-l impinga in sus. E acelasi principiu pe care functioneaza eleroanele la masini.
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Decembrie 25th, 2008, 2:35 pm

Foarte corect Gerula...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde tataru pe Decembrie 25th, 2008, 5:29 pm

Eu doresc tuturor Sarbatori Fericite si un An Nou plin de satisfactii !
voi reveni dupa sarbatori cu cateva randuri vis a vis de monologurile de pe acest site, floating vs sinking ... pana atunci numai de bine !
tataru
membru nou

Mesajde radu_bug pe Decembrie 25th, 2008, 7:08 pm

Gerula scrie:E fizica a fluidelor elementara: barbeta care face un unghi cat mai mare cu corpul voblerului impinge voblerul in jos. Doar daca faci unghiul peste 90 de grade (ceea ce n-am vazut pana acum la vreun vobler) o sa inceapa sa-l impinga in sus. E acelasi principiu pe care functioneaza eleroanele la masini.
. eu tot nu va inteleg . la masini eleronul este in spate iar la vobler barbeta e in fatza. daca luam ca exemplu un vobler care coboara rapid pe recuperare se va observa ca acel vobler are barbeta cit mai orizontala adica unghiul dintre barbeta si axa longitudinala a voblerului tinde spre zero. cu cat unghiul acesta creste cu atat mai putin se va scufunda voblerul pe recuparare. daca il faci 90 de gr voblerul va merge dupa directia firului . daca unghiul e mai mare de 90 de gr atunci cred si eu ca voblerul va urca pe recuparare chiar daca e sinking . cred ca asta ai vrut sa zici si tu . daca nu e asa , dumnezeu cu mila
radu_bug
membru nou

Mesajde Gerula pe Decembrie 25th, 2008, 7:15 pm

Pai culmea e ca partea a doua o nimeresti corect (daca unghiul e mai mare de 90 de grade voblerul urca) dar la prima zici fix pe dos decat zice mecanica fluidelor. Cu car barbeta are unghiul mai mare (repet, pe palierul 0-90 de grade, asta foarte simplificat spus, pentru ca dupa ce treci de 45 de grade mai apar niste forte compuse) cu atat voblerul tras cu firul sau tinut in curent va fi impins in jos cu o forta mai mare. Repet, este elementar. Nu mai zic ca si practica o confirma, am voblere rapala mai vechi, din acelea cu barbeta de inox reglabila in mai multe pozitii diferite, si cu cat reglezi unghiul mai mare cu atat voblerul se duce mai jos.
Gerula
Site Admin

Mesajde radu_bug pe Decembrie 25th, 2008, 7:22 pm

am observat ca cea mai mare rezistenta o opune la 45 de gr(a se vedea ca exemplu voblerul romtravel , zoly&costel) dar totusi - la care unghi va cobori mai repede ? la 80 de gr sau la 10 gr?
radu_bug
membru nou

Mesajde Gerula pe Decembrie 25th, 2008, 8:34 pm

Pui prost intrebarea, cum spuneam, la peste 45 de grade apar forte compuse si ecuatia devine mai complicata. Ideea e ca la 30 de grade sigur coboara mult mai repede si mai jos decat la 10 grade.
Gerula
Site Admin

Mesajde radu_bug pe Decembrie 25th, 2008, 8:51 pm

acum pun prost intrebarile? nu iti dau dreptate dar nici nu mai continui ca nu ajung nicaieri cu tine . poate or mai ceti si altii si sa speram ca nu se vor abtine de la o parere .
radu_bug
membru nou

Mesajde dadylures pe Decembrie 25th, 2008, 9:39 pm

Asa cum m-am obisnuit deja, se poate ca unul sa spuna una si de fapt si celalalt sa spuna aceiasi treaba.
Cred ca ar trebuii sa specificati despre care unghi discutati.
Unghiul format intre partile materializabile sau unghiul format intre imaginar si barbeta.
Cu alte cuvinte, tehnic cand se vorbeste despre un unghi si nu se specifica ca este vorba despre partea imaginara, atunci se intelege unghiul format de partile materializate, si aflate in discutie. Si inca o data, mai caut sa explic pt a nu se intelege altceva, este vorba despre unghiuri complementare, unul format intre corpul vob si barbeta, materializabil, adica daca te uiti din fata voblerului unghiul din spatele barbetei, sau unghiul format intre linia imaginara a axei centrale orizontale, daca tinem voblerul in aceasta pozitie si barbeta, masurat in fata barbetei.
Spun ca este vorba de unghiuri complementare la valoarea de 180 grd.
Daca veti clarifica acest aspect, atunci se va putea stii exact cum devine problema.
Si poate ca e bine sa sting un pic discutia. Nu ma refeream in mod special la inclinarea barbetei care ar putea face ca voblerul sa evolueze in suprafata.
Inclinarea barbetei are si ia un rost, dar limitat.
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Decembrie 26th, 2008, 1:20 am

Gerula scrie:Pai culmea e ca partea a doua o nimeresti corect (daca unghiul e mai mare de 90 de grade voblerul urca) dar la prima zici fix pe dos decat zice mecanica fluidelor. Cu car barbeta are unghiul mai mare (repet, pe palierul 0-90 de grade, asta foarte simplificat spus, pentru ca dupa ce treci de 45 de grade mai apar niste forte compuse) cu atat voblerul tras cu firul sau tinut in curent va fi impins in jos cu o forta mai mare. Repet, este elementar. Nu mai zic ca si practica o confirma, am voblere rapala mai vechi, din acelea cu barbeta de inox reglabila in mai multe pozitii diferite, si cu cat reglezi unghiul mai mare cu atat voblerul se duce mai jos.

radu_bug scrie:am observat ca cea mai mare rezistenta o opune la 45 de gr(a se vedea ca exemplu voblerul romtravel , zoly&costel) dar totusi - la care unghi va cobori mai repede ? la 80 de gr sau la 10 gr?

Gerula scrie:Pui prost intrebarea, cum spuneam, la peste 45 de grade apar forte compuse si ecuatia devine mai complicata. Ideea e ca la 30 de grade sigur coboara mult mai repede si mai jos decat la 10 grade.

radu_bug scrie:acum pun prost intrebarile? nu iti dau dreptate dar nici nu mai continui ca nu ajung nicaieri cu tine . poate or mai ceti si altii si sa speram ca nu se vor abtine de la o parere .

1. Pui prost intrebarea nu e tot una cu "pui prost intrebarile", ar trebui sa-ti dai seama de asta.

2. Ai pus prost intrebarea, pentru ca specificasem clar ca de la 45 de grade in sus mai intra in calcul si alte forte.

3. Ai sustinut o enormitate, de la care a si plecat discutia :

radu_bug scrie:banuiesc ca ar trebui sa aiba barbeta cit mai verticala ca sa nu coboare mult pe recuperare , asta in cazul in care se vrea sa evolueze la suprafatza

Eu zic ca era mai simplu sa spui doar "am gresit", decat sa cauti acum pricina. Parerea mea.
Gerula
Site Admin

Mesajde ShokTu pe Decembrie 26th, 2008, 6:06 am

radu_bug scrie:banuiesc ca ar trebui sa aiba barbeta cit mai verticala ca sa nu coboare mult pe recuperare , asta in cazul in care se vrea sa evolueze la suprafatza

Radu ai dreptate cu cat este unghiul barbetei mai aproape de 0 grade cu atat coboara mai mult ( dar mai intra in discutie si lungimea barbetei)
La un unghi de 90 de grade voblerul va evolua mai mult pe suparafata si se va acentua bataia voblerului pe flancuri,

Exemplu,
Yo-Zuri Hardcore Crank F718-GSAY
Designul deosebit al barbetei precum si stilul de inot caracteristic, fac ca aceasta’ naluca sa se scufunde pana la adancimi de 3 metri.
Naluca are sistemul magnetic de transfer al greutatii- tungsten - patentat de Yo-zuri si poate fi lansata desebit de precis la distante mari.Recomandata pentru stiuca, salau si somn.
Tip: Floating
Dimensiuni: 60mm
Greutate: 10gr
Diving depth: 2,5m
Ataşamente
HardcoreCrankF718GSAY.jpg
Ultima oară modificat de ShokTu pe Decembrie 26th, 2008, 6:15 am, modificat 1 dată în total.
ShokTu
trecut prin multe

Mesajde ShokTu pe Decembrie 26th, 2008, 6:13 am

Si cel de al 2-lea exemplu ( am incercat sa folosesc voblere asemanatoare in exemple) barbeta se afla aproape la 90 de grade ma repet aproape la 90.

Yo-Zuri SS Minnow R662-CR
Un vobler care evolueaza in straturile superficiale ale apei.
Fihish-ul holografic si bataia larga din suprafata apei vor face aceasta naluca ideala pentru stiuci deasupra paturilor de vegetatie, sau in conditii in care se hranesc in apa mica si va lucra inclusiv in conditii propice spinner bait-urilor.
Dimensiuni: 70mm
Greutate: 6gr
Ataşamente
SSMinnowR662CR.jpg
ShokTu
trecut prin multe

Mesajde ShokTu pe Decembrie 26th, 2008, 6:22 am

Iar aici avem 2 voblere din aceeasi categorie produse de aceeasi firma la care difera barbeta si binenteles distanta la care acestea se scufunda

Salmo Bullhead BD4S BD
4,5 cm, 5 gr. Diving depth - 1,0-2,0m.
Ataşamente
bdhbd.jpg
ShokTu
trecut prin multe

Mesajde ShokTu pe Decembrie 26th, 2008, 6:25 am

Iar daca va uitati un pic mai atent observati ca la acesta greutatea este chiar mai mica decat la cel anterior cu toate astea se scufunda la adancime mai mare
Sper ca m-am facut inteles !

radu_bug wrote:
banuiesc ca ar trebui sa aiba barbeta cit mai verticala ca sa nu coboare mult pe recuperare , asta in cazul in care se vrea sa evolueze la suprafatza
repet foarte adevarat
Atentie ca radu spune cat mai aproape de verticala nu de orizontala poate s-a facut confuzie din cauza lichidului lui Bahus :D

Salmo Bullhead BD4SDR HBD
4,5 cm, 3,5 gr. Diving depth - 1,5-3,0 m.
Ataşamente
bdsdrhbd.jpg
ShokTu
trecut prin multe

Mesajde radu_bug pe Decembrie 26th, 2008, 6:34 am

da gerula recunosc ca am gresit dar nu in privinta barbetei . dupa cum vezi , shok tu a venit si el cu argumente si poze si a aratat aici exact ce am vrut sa zic si eu ca un vobler cu barbeta mai aproape de orizontala coboara mai repede decat unul cu barbeta mai aproape de verticala. aici tu esti cel care gresesti ,ori in principiile tale ,ori nu stii sa te exprimi , nu stiu , nu-mi dau seama cum vezi tu lucrurile dar nu le vezi bine si asta nu stiu cum se poate repara
radu_bug
membru nou

Mesajde empthy_cluster pe Decembrie 26th, 2008, 7:40 am

no is si io curios acuma ce se v-a raspunde acum....... :lol: :lol: :lol:
U-pescuit
empthy_cluster
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Decembrie 26th, 2008, 8:37 am

Va raspund eu, vedeti ca am spus undeva ca pozitia barbetei fata de adancimea de evolutie este influentata puternic si de alti factori. Numai pozitia unghiulara este prea putin sa o luati in discutie. Este un parametru care are influente, dar intr-o proportie mai mica.
Asa ca, trebuie vazuti si ceilalti factori care influenteaza adincimea de evolutie a voblerului.
dadylures
trecut prin multe

Următorul

Înapoi la Momeli artificiale si lurebuilding