cum sa construiesti un vobler

Totul despre momeli artificiale: voblere, oscilante, rotative, jiguri, muste

cum sa construiesti un vobler

Mesajde mayer_maryus pe Octombrie 27th, 2008, 7:21 pm

presupun ca sant o gramada care isi construiesc voblere de aceea am postat acest lucrcu poate incit cateva persoane
sa ne desluseasca 'secretul' lor cum le construiesc, cum le fac 'bataia' etc:)
ce materiale folosesc

PS: material de barbete cine are nevoie privat si trimit oriunde (fara bani) moka cum vreti sa-i spuneti
Pestele care lupta impotriva curentului…. moare electrocutat.
mayer_maryus
trecut prin multe

Re: cum sa construiesti un vobler

Mesajde Gerula pe Octombrie 27th, 2008, 7:23 pm

Adevarul e ca daca dai des la clean pe Neajlov si nu esti oligarh, ajungi repede la concluzia ca trebuie sa te apuci de facut voblere :D .
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde mayer_maryus pe Octombrie 27th, 2008, 8:18 pm

Gerula scrie:Adevarul e ca daca dai des la clean pe Neajlov si nu esti oligarh, ajungi repede la concluzia ca trebuie sa te apuci de facut voblere :D .

man eu nu prea am 'norocul' ca pierd voblere doar daca mi se pune pe vreo tufa ceva de pe malul de vis-a-vis :))
dar de obicei raman fara ancore :) totusi este o pierdere :( rar de tot se intampla sa mi se invarta vobleru dupa vreun ciot sau creanga care nu stiu cum a aparut in traiectoria voblerului :)) ae draq stau la 'maradona' ca radarele de la politia romana si cand dai si tu ca omu pac apare imediat:))sal:)

cam la vreo 5-6 partide ma 'despart' de vreun vobler mai rau e cand da dintoasa aia mika si pleaca cu piercinguri :(
mayer_maryus
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Octombrie 27th, 2008, 8:26 pm

Majoritatea nu sunt asa grijulii ca tine, si nu schimba inelele despicate cu guta, asa ca rata pierderilor e f mare prin cracile alea :).
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Octombrie 27th, 2008, 9:27 pm

Marius,

Incearca sa iei legatura cu DADY din Rm. Valcea (dadylures) deoarece cred ca te poate ajuta ,el facand de multi ani voblere f. bune.
Eu am primit de la el 10 voblere de clean si cu aceste voblere am innebunit pescarii din jurul meu,cand intr-o noape pescuind de pe un pier(platforma speciala pt. pescuit)luminat la pastrav de mare in Golful Mexic,am prins multi pastravi si aveam atac aproape la fiecare aruncare ,pe cand ei cu YO-ZURI,LUCKY CRAFT si alte marci, nu prea aveau atacuri.
Mai mult au venit la mine sa vada cu ce pescuiesc si sa incerce sa cumpere voblere de la mine,dar din pacate pt. ei eu nu aveam de vanzare.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde mayer_maryus pe Octombrie 27th, 2008, 10:43 pm

pai unul dintre motive a fost acela de a scir si dl dady ca am inteles ca e tatic la voblere :)

stiu ca nu toata lumea e grijulie, primavara sant ciorchini de vb prin copaci:))
mayer_maryus
trecut prin multe

Mesajde mayer_maryus pe Octombrie 29th, 2008, 2:40 pm

hai mah baieti nu e nimeni pe aici ?

PS:cine are pb cu achizitionarea de material pt barbete sa-mi dea pm sau sa intre pe mess
id:mayer_maryus nu e pe bani...
mayer_maryus
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Octombrie 29th, 2008, 2:58 pm

Ba da, uite ca mai e careva...
Ce sa scriu eu despre voblere? Sincer pescuiesc numai cu ale mele... nu are rost sa fiu intrebat de alte voblere. Nu am cum sa -mi dau cu parerea... mi se pare normal si chiar de bun simtz.
Despre voblerele pe care le mesteresc, ce sa zic, stau baietzii copiatorii pe margine de numa. Stiu ei care copiaza voblerele mele. Cum scap ceva cum baga..
Am vazut ca au bagat si micile repere detaliate... ei nu stiu de ce le-am lansat pe voblere...
Am mai spus-o si ma repet... copia tot copie ramane... Nu inseamna ca daca ai copiat trebuie sa si mearga...
De fapt au constatat baietzii ca tot la aschiile mele au venit.
E o chesti, pe care inca nu am spus-o sau am mai spus-o... nu mai stiu, voblerul, pluta, nada, etc... ies bune numai cand dai totul din tine cand le faci cu gandul si sufletul... la fiecare aschie las ceva din mine... de fiecare data cand e gata un vobler am sentimentul ca il si simt in batz... ce poate fi mai fascinant... cel ce urmareste numai a copia sa faca bani nu simte acest lucru...normal ca acel vobler nu are viatza in el... nu o sa mearga asa cum vrea sufletul... Eu de multe ori cand il pun pe apa, inchid ochii si-l recuperez cu atata sint sa intuesc si secunda cand vine atacul... vad cu ochii mintzii tot ce e sub apa... este ceva ce poate ca simtzitzi si voi... dar asta numesc eu placerea de a pune voblerul pe apa... partenerul de distractie trebuie eliberat, a facut parte din visul meu... a consonat cu mine.. am conumat amandoi energii neuroni...trebuie sa-l respect... parca ar exista un moment de hipnoza... ceva ce ne fascoineaza peamandoi... peste si pescar...
Poate ca ar trebuii sa inventez si ceva cuvinte care sa poata transmite ce sinte un pescar adevarat... ce legatura este intre suflet si lemn...
Niciodata cuvantul defrisare...
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Octombrie 29th, 2008, 4:25 pm

Dady, eu zic ca ai putea face un tutorial general, fara sa "dai din casa" micile secrete care aduc marile rezultate. Adica sa le dai oamenilor baza teoretica, pe care sa construiasca prin propriile puteri.
Gerula
Site Admin

Mesajde mayer_maryus pe Octombrie 29th, 2008, 4:59 pm

dadylures scrie:Ba da, uite ca mai e careva...
Ce sa scriu eu despre voblere? Sincer pescuiesc numai cu ale mele... nu are rost sa fiu intrebat de alte voblere. Nu am cum sa -mi dau cu parerea... mi se pare normal si chiar de bun simtz.
Despre voblerele pe care le mesteresc, ce sa zic, stau baietzii copiatorii pe margine de numa. Stiu ei care copiaza voblerele mele. Cum scap ceva cum baga..
Am vazut ca au bagat si micile repere detaliate... ei nu stiu de ce le-am lansat pe voblere...
Am mai spus-o si ma repet... copia tot copie ramane... Nu inseamna ca daca ai copiat trebuie sa si mearga...
De fapt au constatat baietzii ca tot la aschiile mele au venit.
E o chesti, pe care inca nu am spus-o sau am mai spus-o... nu mai stiu, voblerul, pluta, nada, etc... ies bune numai cand dai totul din tine cand le faci cu gandul si sufletul... la fiecare aschie las ceva din mine... de fiecare data cand e gata un vobler am sentimentul ca il si simt in batz... ce poate fi mai fascinant... cel ce urmareste numai a copia sa faca bani nu simte acest lucru...normal ca acel vobler nu are viatza in el... nu o sa mearga asa cum vrea sufletul... Eu de multe ori cand il pun pe apa, inchid ochii si-l recuperez cu atata sint sa intuesc si secunda cand vine atacul... vad cu ochii mintzii tot ce e sub apa... este ceva ce poate ca simtzitzi si voi... dar asta numesc eu placerea de a pune voblerul pe apa... partenerul de distractie trebuie eliberat, a facut parte din visul meu... a consonat cu mine.. am conumat amandoi energii neuroni...trebuie sa-l respect... parca ar exista un moment de hipnoza... ceva ce ne fascoineaza peamandoi... peste si pescar...
Poate ca ar trebuii sa inventez si ceva cuvinte care sa poata transmite ce sinte un pescar adevarat... ce legatura este intre suflet si lemn...
Niciodata cuvantul defrisare...

dady as vrea si eu un vobler pt un rau de clean mai exact dau pe neajlov la peste apa are intre 30cm pana la2-3m ,
imi dai te rog un privat si vedem cum facem sa intru in posesia lui..

ps: nu e vb de copiat sau alte chestii de genul asta ... sant de parere ca in momentul in care iti faci un vobler home made il faci din 2 motive., iar unul cel mai important este acela de
a avea ceva unic nu de serie, precum si adaptarea pt apa respectiva,
stiind cu totii ca voblerele de serie nu pot sa intruneasca conditiile pt fiecare apa in parte:)
mayer_maryus
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Octombrie 29th, 2008, 7:03 pm

salut maryus, sensul mesajului tau nu cadreaza discutziei pe care o purtam pe topic. Asa ca, te rog pe tine cat si pe cei care mai au astfel de interventzii sa o faca pe privat, sau pe meilul personal.
Sper ca am fost intzeles coresct. Multzumesc pt. intzelegere.
dadylures
trecut prin multe

Mesajde dadylures pe Octombrie 29th, 2008, 7:08 pm

salut gerula, am mai dat si pe alte siteuri detalii constructive.
Am vazut ca pe net exista foarte multe astfel de teme explicit cahiar cu poze. Nu stiu ce as putea da in plus.
Fiecare vobler in parte are alta constructzie nu exista practic doua voblere la fel. Cei ce fac acest lucru si lucreaza de mana stiu ce vorbesc. Nu lucrez cu tipizate, nu lucrez pe masini, nu lucrez din plastic, nu folosesc matritze, asa ca totul e lucrat separat si adaptat voblerului respectiv.
dadylures
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Octombrie 29th, 2008, 7:17 pm

Stai linistit ca te inteleg perfect, nu-i nimeni nebun sa dea gratis asemenea informatii, cand a ajuns la un anumit nivel in acest domeniu.

Eu ma refer la niste principii generale de constructie, adaptate la speciile din apele noastre. Pentru multi asta e un hobby, si sunt convins ca nu cei care sunt dispusi sa cumpere cantitati semnificative se apuca sa ciopleasca din lemn de balsa ;) .
Gerula
Site Admin

Mesajde dadylures pe Octombrie 29th, 2008, 8:53 pm

Nu e chiar asa. De ce lemn de balsa, pt ca eu consider ca e cel mai bun material care isi pastreaza constant greutatea specifica si cu a carui greutate specifica te potzi juma facand anume efecte.
Plasticul te margineste la a nu avea imaginatzie. Ai 5 matritz , faci 5 modele... normal de diverse marimi...si gata.
La fel si cu spumele poliuretanice. Faci atatea modele cate matritze ai. Este ceva ce se preteaza pt a face niste voblere comerciale.
Niciodata un vobler comercial nu scoate din el cat scoate cel prelucrat manual si la a carui constructzie tzii cont de ce anume vrei sa scotzi.
Inca ceva ce cred eu ca este f adevarat. Cei ce fac si ei voblere fac ceva si apoi vad ei ce a iese. Este o idee, dar eu cred ca trebuie sa pleci de la a face ceva ce vrei sa iasa si...sa si iese acest lucru, adica ce ai vrut....
dadylures
trecut prin multe

Mesajde old_radu pe Octombrie 30th, 2008, 10:14 pm

Dupa o "serioasa si laborioasa" documentare in ceea ce priveste confectionarea artizanala a voblerelor ,m-am hotarat sa incerc si eu sa-mi fac voblere.Am ales sa incerc lemnul de tei,deoarece am asa ceva la dispozitie(lemn uscat de aprox.15 ani)
Am gasit site-uri in limba romana, italiana,engleza,franceza(am inceput sa devin poliglot :D ),am descoperit operatiunile de "cioplire",impermeabilizare,fixarea ochetilor,vopsire.lacuire...
Adevarul,dureros, este ca in toata documentarea care am facut-o nu am reusit sa gasesc ceva concret despre cel mai important aspect ,dupa parerea mea si anume lestarea voblerului si pozitionarea barbetei.
Daca ma poate ajuta careva,i-as fi recunoscator.

SPOR !...la cioplit. ;)
GO FOR SPINNING ! ! !
old_radu
trecut prin multe

Locaţie: Baia Mare

Mesajde radu_bug pe Octombrie 30th, 2008, 10:38 pm

de acord cu tine dady ca in momentul crearii unui vobler ai in vedere anumite conditzii ale apei , pestele cautat, etc, dar ca incepator , cind am vazut ca primele voblere nu bat cum trebuie , m-am gandit sa copii exact forme de pe net si asa s-a nimerit sa mearga . cel mai bine am reusit sa imit hornetul , ca evolutzie nu ca si culoare . acum eu nu stiu din ce material e facut hornetul dar eu il fac din fuma si bate de numa . la altele le mai pun si bile cu toate ca hornetul original nu are bile . este un vobler bun in anumite circumstantze , am prins clean cu el si eu si alti prieteni carora le-am dat pt testare . l-a atat m-am limitat cu copiatul , pe net . poate ca sunt care cumpara voblere si le desfac anume pt a le citi secretul ca sa le copieze, mai ales chinezii stia is dati naibii , copie tot . am vazut un vobler f. ieftin copie fidela a unui lucky craft care mergea super si a mai si prins un clean de 1,5 kg . n-ai ce sa-i faci , e mai la indemana copiatul decat siluirea neuronilor proprii :cry:
radu_bug
membru nou

Mesajde empthy_cluster pe Octombrie 31st, 2008, 10:09 am

old_radu scrie:Dupa o "serioasa si laborioasa" documentare in ceea ce priveste confectionarea artizanala a voblerelor ,m-am hotarat sa incerc si eu sa-mi fac voblere.Am ales sa incerc lemnul de tei,deoarece am asa ceva la dispozitie(lemn uscat de aprox.15 ani)
Am gasit site-uri in limba romana, italiana,engleza,franceza(am inceput sa devin poliglot :D ),am descoperit operatiunile de "cioplire",impermeabilizare,fixarea ochetilor,vopsire.lacuire...
Adevarul,dureros, este ca in toata documentarea care am facut-o nu am reusit sa gasesc ceva concret despre cel mai important aspect ,dupa parerea mea si anume lestarea voblerului si pozitionarea barbetei.
Daca ma poate ajuta careva,i-as fi recunoscator.

SPOR !...la cioplit. ;)

salut, in legatura cu lesturile ce nu itzi faci un blanc cu doua gauri una sub barbeta si una pe la mijlocul voblerului sau trecuta de mijloc sub coada ii pui o barbeta ci experimentezi in vana cu lesturile, primadata ii pui lesturi egale in amandoua gauri vezi cum bate, dupa ii pui peest mai greu in coada vezi cum bate, potzi sa-i faci doar o gaura in mijloc si aplici un singur lest vezi cum bate voblerul cred ca cel mai bine este sa faci asa, dupa scheme cred ca este mult mai greu invetzi pe pielea ta cu un blanc, la fel si cu barbeta acelasi blanc barbeta de policarbonat experimentezi si itzi iei notitze lesturi egale barbeta o indoi la 45 grade vezi ce bataie obtzii etc, nu am schitze nu am folosit nici o data ca tzi-as da dar nu m-au interesat, trebuie sa sti cand obtzii batai marunte cum faci, batai de roling cum faci, batai doar in X cum faci, batai de stiuka cum facai, batai puternica& rapide cum faci, nutzi fie teama ca faci un vobler si nu bate de obicei se pot face sa bata dupa aia, de multe ori nimeresti barbeta si ochetul sa zik intr-un punct mort si trebuie doar schimbat unghiul dintre ele in aceste situatzii. sper ca am fost cat de cat inteless.
U-pescuit
empthy_cluster
trecut prin multe

Mesajde old_radu pe Octombrie 31st, 2008, 5:09 pm

...incercari,incercari,incercari...OK,deja m-am mutat cu "atelierul" in baie...
:doh:

...alte sugestii ?

:text-thankyouyellow: ...SPOR !...la cioplit ;)
GO FOR SPINNING ! ! !
old_radu
trecut prin multe

Locaţie: Baia Mare

Mesajde empthy_cluster pe Octombrie 31st, 2008, 7:31 pm

faci pana te invetzi sitzi faci o idee generala, ia-tzi notitze eu si altzi catziva asa am procedat si zik ca-i ok nu cu schitze, din schitze nu itzi iasa totdeauna, spor. o sa ajungi sa le faci exact cum vrei bataie marunta roling etc trebuie doar practice ce la vie`, te-as ajuta cu placere daca as avea schitze darrr crede-ma ca n-am. :angry-banghead:
U-pescuit
empthy_cluster
trecut prin multe

Mesajde radu_bug pe Octombrie 31st, 2008, 10:07 pm

si inca ceva : ai grija cu lemnul de tei , ca eu tot cu teiul am inceput si majoritatea voblerelor au crapat . poate nu l-am tratat suficient .
radu_bug
membru nou

Următorul

Înapoi la Momeli artificiale si lurebuilding