X Fast - utilitate

Lansete, mulinete, naluci, forfacuri, gripuri, barci, motoare samd

X Fast - utilitate

Mesajde Pikeman pe Noiembrie 8th, 2008, 10:05 pm

am tot primit recomandari referitoare la betele cumparate de genul "nu lua Xfast" pentru ca ratezi mult, pierzi pestele in dril din cauza rigiditatii , rupi gura, se dezdoaie jigul, chestii dinastea, mai bine iei moderate sau moderate-fast. Am deschis topicul ca sa aflu si eu utilitatea X Fast

nu de alta dar am doua lansete Xfast si ma intreb daca le-am luat dejaba :? sau de ce le mai fac cumparatorii

mai fac o precizare inainte , pescuiesc pe Olt, plaja medie de greutate a jigurilor este 10-17 gr cateodata 20 si f rar 28 . Lanseuri de 50-70m pe intuneric cam 70% din partide. Folosesc PP 10/15lb galben dar firul este greu de urmarit imediat dupa lanseu, el intrand undeva la 40 de m in apa . Cam atat.

La ce folosesc betele cu actiune 15-40gr Xfast?
Pikeman
trecut prin multe

Re: X Fast - utilitate

Mesajde Gerula pe Noiembrie 8th, 2008, 10:18 pm

Daca zic ca parca-l aud pe radulescu o sa zici ca ma iau de tine :lol: , dar fix asta e adevarul. Acum vreo doi ani si jumatate, cuplul de mari comici ai forumurilor radulescu&florescu facea cu insistenta apologia betelor X-fast in "conditiile grele" de la Olt. Evident, faptul ca luasera ieftinache niste loomisuri si aveau stoc de vandut juca si el un rol deloc de neglijat :lol:.

Realitatea e urmatoarea: nea Jean pescuieste la Rollover Pass, acolo unde marea, trecand la flux si respectiv la reflux printr-o gatuitura, face un curent mult mai puternic decat o sa vezi vreodata la Olt. Si totusi, dupa cum arata pozele, reuseste sa intepe la distante de 60 de metri sau chiar mai mult, si sa aduca si pestele la mal.

Batul X-Fast este indispensabil doar in zonele in care o fractiune de secunda poate face diferenta intre un peste scapat si un peste adus la mal. Daca dai pe langa un mal cu "scorburi" subacvative, sau pe pietroaie foarte mari, sub care salaul se poate intoarce imediat ce a inhatat jigul, ai nevoie de X-Fast. Altfel, genul asta de bete este util doar celor care nu au reflexe suficient de rapide.

P.S. Lansetele cred ca le fac producatorii, nu cumparatorii ;). Daca dai in conditii de genul celor descrise mai sus, nu le-ai luat degeaba. Desi cred ca un simplu fast e suficient de rapid si mult mai bland in drill decat un X-Fast.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Pikeman pe Noiembrie 8th, 2008, 10:25 pm

Gerula scrie: Batul X-Fast este indispensabil doar in zonele in care o fractiune de secunda poate face diferenta intre un peste scapat si un peste adus la mal. Daca dai pe langa un mal cu "scorburi" subacvative, sau pe pietroaie foarte mari, sub care salaul se poate intoarce imediat ce a inhatat jigul, ai nevoie de X-Fast. Altfel, genul asta de bete este util doar celor care nu au reflexe suficient de rapide.

e ok, asta cautam

despre partea cu R&F nu comentez, in functie de cat o sa mai continui cu aluziile cam atat o sa mai postez pe forum
Pikeman
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 8th, 2008, 10:31 pm

N-are sens sa fii asa de defensiv. Pur si simplu asta sustineau cei doi, in contextul pe care ti l-am explicat de asemenea. (stoc luat ieftin, care trebuia vandut scump :lol: ). Sunt convins ca nea Jean isi aminteste discutia aia, cei doi l-au atacat destul de urat, de, trebuiau sa-si promoveze marfa si opiniile care nu serveau acest scop faceau rau la business :lol:.

Stiu, e nasol cu astia ca mine, care au memorie sa dea si la altii :mrgreen:.
Gerula
Site Admin

Mesajde taicanoe pe Noiembrie 8th, 2008, 10:33 pm

Altfel, genul asta de bete este util doar celor care nu au reflexe suficient de rapide.
si e asta o rusine ? sa compensezi lipsa unor super reflexe cu un bat Xfast care sa te ajute ? conteaza sa simti cat mai bine substratul si chestia asta in curent mie mi se pare mai dificila fara un Xfast.
taicanoe
hârşit în rele

Locaţie: Resita jud. Caras-Severin

Mesajde Gerula pe Noiembrie 8th, 2008, 10:45 pm

De unde rusine? Nu e cazul, unii au reflexe rapide, altii pot inmulti in cap numere cu 10 cifre etc.

Apropo de substrat, mie mi se pare ca asta are legatura cu senzitivitatea batului si cu firul folosit, nu cu "viteza". Am de pilda un bat de crappie care e moderat spre parabolic, dar care "simte" extraordinar.

P.S. Pikeman, inca o chestie. In cazul in care ideea sa pui intrebarea asta ti-a venit din discutia cu o terta persoana (si NU ma refer aici la cuplul r&f ), poate ar trebui sa-ti pui niste intrebari.
Gerula
Site Admin

Mesajde Pikeman pe Noiembrie 9th, 2008, 9:56 am

am pus intrebarea pentru ca la topicul de lanseta pentru bibistrocel am fost contrazis . Apoi am dezvoltat ieri la pescuit cu o terta persoana discutia in conditiile in care el are moderate si inteapa mai brutal pentru a compensa suvoiul care i se suprapune pe elasticitatea batului, cand da pe suvoi mai moale reflexul este acelasi si are rateuri. Eu intep scurt in ambele cazuri ceea ce a observat si el . In fond am crezut ca e o chestie de preferinte si adaptabilitate :)
Pikeman
trecut prin multe

Mesajde kuintautti pe Noiembrie 9th, 2008, 12:02 pm

ca sa nu o balacim iar in scenarii aiurea...

Gerula nu mai da ixemple de discuti corupte ! sint irelevante !si ca admin incearca sa eviti contrele de dragul artei cu useri prietenosi la fiecare discutie ... chiar nu te poti abtine ?

io traiesc cu impresia ca multi cauta scula aia automata care sa le compesenze lipsa de maiestrie...
lanseta aia care face tot... singura lanseaza... singura prinde... :D poate cuplata la ceva de genul ista :D http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... %26otn%3D4

apoi naluca care prinde tot ...
daca se poate ei sa faca cit mai putin...

ptiu ! nici muscari nu sint exclusi de la faza asta ... :lol: pe vremuri se faceau mulinete automate... adica cind apasai maneta recupara firul moale... muls... scos de pe mulineta...

ce tambalau aiurea ? tre mecanism ... cind foarte bine lovesti marginea tamburului si in citeva secunde intra 10 m de fir moale din 2-3 mingiieri al tamburului :D

nu sint de acord cu Taicanoe la chestia aia ca sensibilitatea merge mina in mina cu rapiditatea... dupa parerea mea sint 2 lucruri diferite care evolueaza separat

io zic ca multi se comporta oarecum inconstient cind dau la peste... lanseaza de dorul Lelii... si apoi simt tirziu si evident rateaza...

de fiecare data cind schimb scula incer ca fiu cit mai atent tinind cont de modul de functionare al sistemului cu care dau... des cind ma gindesc la asta fac asemanare asta cu condusul masinilor...
pur si simplu cine a condus mai multe tipuri de/ si masini constat stie la ce ma refer ... una nu merge ca alta ! asa ca si io ma dau dupa ele... dupa nevoie daca ea e rapida sint io mai incet si invers :D ideea e sa iasa !
kuintautti
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 9th, 2008, 12:42 pm

Dumitre, tu nu erai pe forum pe vremea aia, vorbesti in necunostinta de cauza. Faza la care fac referire ne-a aratat multora in ce directie o luase forumul ala, inca de acum doi ani si jumatate. E normal s-o tinem minte :lol:.

In schimb, afirmatiile despre aia care cauta scula care prinde singura sunt de nota 10. Cu felicitari :mrgreen:.
Gerula
Site Admin

Mesajde kuintautti pe Noiembrie 9th, 2008, 1:03 pm

uitasem sa pomenesc pescuitul stationar ... sint suporti de lanseta anumea care declaseaza cind trage...

la copca se pun capcane cu stegulet si pocnitori care declanseaza singure

capcane se pot pune si vara dar de alt tip ...

bat cimpii si io ca poate e vreo unu care e interesat de pescuit automatizat :lol:
kuintautti
trecut prin multe

Mesajde Pikeman pe Noiembrie 9th, 2008, 6:47 pm

gerula offtopic, vezi ca nu da bine

kuintautti scrie:io zic ca multi se comporta oarecum inconstient cind dau la peste... lanseaza de dorul Lelii... si apoi simt tirziu si evident rateaza...

asta e o treaba, ca sa inteleaga toata lumea ceva, degeaba ai xfast doar cu gandu ca vei simti pana in degetul mic de la piciorul stang atacul...nu este asa si daca este nu este musai un avantaj ... poti simti atacul rapid dar poti rata intepand prematur , la fel cum pe moderate vei intepa mai tarziu . Xfast ma dezavantajeaza in dril unde percep toate miscarile pestelu si o chifla de 1 kil pare monstru. Ca sa dau un xemplu, pescuind cu Xfast la biban simteam f bine atacurile, insa daca te grabeai sa dai contra la primu tzak ratai instant, in timp dupa vro 5-6 rateuri am prins spilu, si stiam cand e momentul prielnic sa intep ;)
pe mono eram avantajat fiindca simteam greutatea pestelui in fir si intepam cand trebuie, aici senzitivitatea a crescut :)

totusi speram mai multe pareri despre Xfast
Pikeman
trecut prin multe

Mesajde adrignat pe Noiembrie 9th, 2008, 7:09 pm

no.....hi sa-tz zac si parerea me!.....toata viata(pescuiesc de la 4 ani) am pescuit cu bete moderate/moderate-fast(bineanteles ca am inceput cu stationarul....si mai apoi la spin la clean.si nu prea gaseai bete decat de fibra de sticla sau telescopice.care majoritatea in cel mai fericit caz erau moderate fast).
singurul stil de pescuit la care simt nevoia unei lansete fast sau Xfast e jiggingu in curenti puternici si multe agatatori.mai ales cand pescuiesti cu jiguri grele la adancimi mari.
si la jigging UL-L(pe olt) am incercat si cu un bat moderate-fast dar nu a fost nici pe departe atat de bine potrivit(parerea mea) ca rookie-ul care e Xfast.
in schimb am dat cu rookie la microvoblere la clean(era singurul bat care il aveam la mine) si am avut foarte multe rateuri....mai ales ca atacau destul de indecis.acolo lanseta moderate fast ar fi facut diferenta.
deci parerea mea este ca un bat moderate,moderate-fast,fast sau Xfast(oricare din ele) nu poate fi bun la toate.
adrignat
membru nou

Mesajde empthy_cluster pe Noiembrie 9th, 2008, 7:12 pm

Gerula scrie:N-are sens sa fii asa de defensiv. Pur si simplu asta sustineau cei doi, in contextul pe care ti l-am explicat de asemenea. (stoc luat ieftin, care trebuia vandut scump :lol: ). Sunt convins ca nea Jean isi aminteste discutia aia, cei doi l-au atacat destul de urat, de, trebuiau sa-si promoveze marfa si opiniile care nu serveau acest scop faceau rau la business :lol:.

Stiu, e nasol cu astia ca mine, care au memorie sa dea si la altii :mrgreen:.

GERULA in cazul asta de aberatziii nu SE APLICA REGULAMENTUL PE UN TOPIK TEHNIK???????????????????????????????????????????/ WHAT DA FUCK????????????????????????????????????????????????????
cum zicea si dumitru tu nu te potzi abtzine? ce frast ai? in postu respectiv citat esti total offtopik :idea:, pikeman a lasat-o balta, las-o si tu cu prostia aia ...... :idea:

referitor la betze X-fast eu unul nu cred ca m-as putea obisnui, si fastul imi cam creaza probleme, cred ca depinde de pescar.
U-pescuit
empthy_cluster
trecut prin multe

Mesajde kuintautti pe Noiembrie 9th, 2008, 7:18 pm

Iemthy_cluster ... te propun moderator man ! what the fuck ! :D :D :D :D te iei de gerula ca off topic dar si tu faci tot aia... :D
kuintautti
trecut prin multe

Mesajde empthy_cluster pe Noiembrie 9th, 2008, 7:21 pm

intr-o propozitzie am raspuns on topik ;) din acel post, dar sa o lasam balta.
U-pescuit
empthy_cluster
trecut prin multe

Mesajde SF pe Noiembrie 9th, 2008, 7:49 pm

Suportu pe care s-o dezvoltat spinningu american are un nume cunoscut , ii vorba de domnu bass . Datorita conditiilor specifice au ajuns la bete scurte si nevrozate . Iei o floreta din aia de 1,80 sau 2 m in mina si sa te gindesti ca poate fi moderate , deja imi da fiori . La marimea asta ramii cu o bucata prea scurta de lanseta in care sa sprijini actiunea de intepare , exceptie daca lanseta nu se indoaie decit la virf . In Romania cu timpu cam tot filozofia asta americana o ajuns , si daca iei drumu asta tot acolo o sa citesti , interesezi si scormonesti . Normal ca daca ai avea de extras stiuci din vegetatie ( oricum , de lo marime incolo nu mai merge cu extrasu , sau merge , da trebuie altfel de echipament ) , imediat dupa trasatura , nu ai face la fel de bine cu un bat moale , care la standardu de lungime al floretelor ramine cu prea putin blank erect :lol: :lol:
Nu-mi chinuiesc capu cu intepatu . Daca unu da teapa cu un bat x-fast , dar foloseste mono , de ce nu ar putea da teapa unu cu moderate-fast si textil . Azi am mai semnat o gherla . Trei atacuri pe vobler , aproape siguri avati , dupa loc si experienta , nu i-am avut nici doua secunde in bat , iar la sfirsit , din alt loc am scapat un salau cind mai avea 10 cm pin la mina mea , agatat superficial la vobler , l-am vazut cum era agatat insa nu am avut ce face . Daca dadeam teapa rupeam pielita aia din prima , nici nu-l vedeam . Cu mono nu as fi putut lucra vobleru ca sa obtin rezultate . Nici nu stiu de cite ori , pescuind la vobler ,am scapat pesti . Citeodata 3-4 trasaturi intr-o ora , nici un peste pe mal . La jigging marin , pe jig nou , trasatura , 10 secunde drill si dupa aia scapat . Urme serioase pe jig , insa era cam departe de asisst . Puteam sa-i dau teapa tepelor , pt. ca nu avea cirligu in gura . Colegu asta ,de ies cu el acuma , da teapa la cea mai mica tentativa , inteapa toate pietrele si cracile , mi-e frica sa si stau pe linga el . Daca cirligu nu ajunge in pozitie sa intepe , poti da teapa cu ce vrei tu , si poti sa fi mai iute ca Billy the Kid , nu serveste de nimic . Mai bine te uiti si schimbi ceva la prezentare , sau cauti pesti cu dispozitie pt. inghitit-apucat naluca mai bine .
Cu un bat mai lung , multe din neajunsuri dispar . Ai blank destul si pt. lanseu , si mai placut pe virf in drill , si mai ramine si suficient blank erect daca vrei . Evident nu-mi plac parabolicele , imi plac betele ceva mai rigide , un blank mai tare , insa nu grosolan .

Taicanoe , nu inteleg ce are de-a face senzitivitatea cu faptu ca batu-i fast , x-fast sau cum o fi ? Un moderate-fast nu poate sa fie sensibil ?

Pikeman , fiecare vede lucrurile cu ochi proprii , ii un capriciu daca vrei , insa rezulta ca-i chiar asa :D . Si de aia unii pot prinde peste cu x-fast , in timp ce altii il prind cu moderate-fast , altii cu textil , unii cu mono . La o adica , putem comenta argumentele , si ii bine sa o facem la modu glumet .
SF
hârşit în rele

Mesajde kuintautti pe Noiembrie 10th, 2008, 10:05 am

pe multi ii aud si io ca vorbesc de lansete rapide care des sint si f rigide calitate care cauzeaza chipurile rateuri mai usor ... sau altfel spus se scapa pestele mai usor in timpul drilului...

eee am si io o intrebare pt ei... ca parca prea dau vina pe scule pt esecurile lor :lol:

bai fratilor ati pus vreodata mina pe o lanseta de jerkuit ? io am pus ! e ca un fier beton cind o iei in mina :D si totusi se prinde peste cu ea ! de varianta asta ce mai ziceti ? :D
kuintautti
trecut prin multe

Mesajde Pikeman pe Noiembrie 10th, 2008, 10:23 am

kuintauti , am si batz de jerk , iti spun cu mana pe inima ca poti bate linistitii covoru cu el...2.10 act 2-6 oz , dar ala e o bestie , adio senzitivitate, fortza bruta :twisted: ... am prins cucu - cu el, Romania nu e facuta pentru jerk , nici macar in delta din pacate :cry:
Pikeman
trecut prin multe

Mesajde adrignat pe Noiembrie 10th, 2008, 11:38 am

taci ba ca ai prins un biban cat deshtiu cu el! :happy-wavemulticolor:
adrignat
membru nou

Mesajde kuintautti pe Noiembrie 10th, 2008, 11:46 am

aha ... el vrea sa ne pacaleasca ca batatorul de covoare nu e bun... vorba aia nu a prins nici cucu cu el... dar el da si la bibi cu joarda up to 6 oz ( cam 170 gr ) :D

atrag atentia adminului ca amicul meu Pikeman a incalcat regulamentul temporar :D

10. Postarea intentionata de informatii false se considera spam si se pedepseste ca atare.

:lol:
kuintautti
trecut prin multe

Următorul

Înapoi la Echipamente