Intretinerea mulinetelor

Lansete, mulinete, naluci, forfacuri, gripuri, barci, motoare samd

Intretinerea mulinetelor

Mesajde Gerula pe Octombrie 28th, 2008, 7:24 pm

O operatiune de multe ori trecuta cu vederea, dar care poate prelungi considerabil viata unei mulinete bune (o chinezarie in care urla plasticele oricum n-o sa tina mult, orice i-ai face). O sa-l rog pe nea Jean, care e un adevarat expert in domeniu, sa scrie un tutorial.

Ca principiu, din experienta proprie, e bine sa faci operatiunea pe o masa mare si libera, si s-o termini in aceeasi "sesiune" in care ai inceput-o. Altfel risti sa vanezi prin casa cu orele cate un surubel sau arculet :lol: .
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Intretinerea mulinetelor

Mesajde SF pe Octombrie 28th, 2008, 8:28 pm

Curat relativ des , cam la 5-6 partide galetu , il desfac tot .Curat bine piesele si le ung cu grasime , ii un tub . Am desfacut prea putine mulinele de tot, si motivu ii unu singur , ca nu ajung sa dau mai multa vreme cu una . Acuma , daca chiar te atasezi de una , cred si io ca Jean ii mai in masura sa zica cum ii treaba .
SF
hârşit în rele

Mesajde Jedi pe Octombrie 29th, 2008, 2:14 am

In ultimii 7-8 ani am desfacut piesa cu piesa cam 25-30 mulinete si chix am dat doar ceva Runner parca de la Energo Team(nu sint sigur) la care i-au zburat ceva lamele si n-am mai fost capabil sa le pun la loc.Asta la vreo 2 luni dupa ce le-am gasit. Desfac si mulinetele noi si verific daca ansamblatorul le-a uns unde si cum trebuie.Chiar si JDM-uri hehehe.Poate un giapaniz s-a certat cu seful lui si s-a razbunat tocmai pe mulineta la care am jinduit eu.N-are rost sa risc. Din fericire la mulineta ratata,lamelele respective faceau doar treaba cu baitrunner-ul asa ca a functionat bine mersi fara sistemul de care n-aveam mare nevoie. Practic,pentru intretinerea unei mulinete ai nevoie in primul rind de calm si timp,apoi de o camera foto cu care sa faci poze in diferite etape.Nu vorbesc despre surubelnite si chei.Pentru curatare eu folosesc diluantul de vopsea "obisnuit" pentru ca am inteles ca mai exista si ceva "nitro-lacuri"mai puternice,poate pentru dizolvarea lacurilor.Motorina si mai ales benzina fac de asemenea treaba buna.Intr-un bol ceramic sau de sticla pun diluantul ,prind cu pensa chirurgicala fiecare piesa iar cu ajutorul unei pensule de desen,indepartez vaselina veche.E de preferat fiecare piesa in parte pentru ca se coloreaza lichidul si pot ramine piese in bol.Dupa vreo ora de uscare pe un ziar la aer liber,se poate trece la ansamblare si ungere.Vaselina peste tot ,in afara galetului la spinning si rulmentii axului tamburului la baitcasting.Acolo pun Quantum Hot Sauce dar pentru performante de invidiat :lol: dau cu spray pt turbinele stomatologice. Face fata la regimuri de peste 200 000 r/min si rezista la autoclavare(sterilizare la temp inalta) deci nu se pune problema ca ar distruge rulmentii de mulineta.In plus agentul de curatare din compozitie e realmente fantastic.Umila mea parere e ca e cel mai performant ulei care se poate gasi pe piata,la preturi ok. Vaselina cea mai apropiata de cerintele mulinetelor pare a fi cea de rulmenti.Branduri ca SKF sau Timken au si calitate foarte buna. ......PS Toata operatiunea cu diluantul o efectuez pe balcon si incerc sa stau cit mai putin cu nasul deasupra bolului.Odata m-au apucat niste senzatii ciudate.
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde SirJones pe Octombrie 29th, 2008, 8:10 am

Jedi cu tot respectul nu cred ca diluantul e ok decat pentru piesele metalice si atat. E chiar prea puternic s-a putea sa se desprinde si unele acoperiri de genul titanizare, cronomare, nichelare etc.
In iarna asta o sa incerc si eu o gidusenie, sper sa imi iasa.
http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... hasJS=true
o sa folosesc alcool tehnic si sper sa degreseze destul de bine . Sper ca prin sprayere sa reusesc sa curat destul de bine fara sa desfac toate piesele. Prin pensulare si curatare sub jet de apa ar trebui sa fie ok.
SirJones
membru nou

Mesajde Gerula pe Octombrie 29th, 2008, 10:34 am

Petrolul lampant face treaba foarte bine si nu dezlipeste nimic. Diluantul e si foarte toxic, dupa cum inteleg ca ai observat deja :mrgreen:.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Jedi pe Octombrie 29th, 2008, 12:29 pm

Tin sa precizez ca nu stiu ce feluri de diluant se gasesc pe diferite piete dar am curatat de multe ori,inclusiv carcase si absolut toate piesele metalice si de plastic si nu s-a intimplat nimic rau. Despre diluant am citit pe site-ul companiei Boca bearings.
Jedi
hârşit în rele

Mesajde horiafhc pe Octombrie 29th, 2008, 11:30 pm

De unde esti ? Te bagi sa faci asemenea servicii si pentru altii ?
Jedi scrie:In ultimii 7-8 ani am desfacut piesa cu piesa cam 25-30 mulinete si chix am dat doar ceva Runner parca de la Energo Team(nu sint sigur) la care i-au zburat ceva lamele si n-am mai fost capabil sa le pun la loc.Asta la vreo 2 luni dupa ce le-am gasit. Desfac si mulinetele noi si verific daca ansamblatorul le-a uns unde si cum trebuie.Chiar si JDM-uri hehehe.Poate un giapaniz s-a certat cu seful lui si s-a razbunat tocmai pe mulineta la care am jinduit eu.N-are rost sa risc. Din fericire la mulineta ratata,lamelele respective faceau doar treaba cu baitrunner-ul asa ca a functionat bine mersi fara sistemul de care n-aveam mare nevoie. Practic,pentru intretinerea unei mulinete ai nevoie in primul rind de calm si timp,apoi de o camera foto cu care sa faci poze in diferite etape.Nu vorbesc despre surubelnite si chei.Pentru curatare eu folosesc diluantul de vopsea "obisnuit" pentru ca am inteles ca mai exista si ceva "nitro-lacuri"mai puternice,poate pentru dizolvarea lacurilor.Motorina si mai ales benzina fac de asemenea treaba buna.Intr-un bol ceramic sau de sticla pun diluantul ,prind cu pensa chirurgicala fiecare piesa iar cu ajutorul unei pensule de desen,indepartez vaselina veche.E de preferat fiecare piesa in parte pentru ca se coloreaza lichidul si pot ramine piese in bol.Dupa vreo ora de uscare pe un ziar la aer liber,se poate trece la ansamblare si ungere.Vaselina peste tot ,in afara galetului la spinning si rulmentii axului tamburului la baitcasting.Acolo pun Quantum Hot Sauce dar pentru performante de invidiat :lol: dau cu spray pt turbinele stomatologice. Face fata la regimuri de peste 200 000 r/min si rezista la autoclavare(sterilizare la temp inalta) deci nu se pune problema ca ar distruge rulmentii de mulineta.In plus agentul de curatare din compozitie e realmente fantastic.Umila mea parere e ca e cel mai performant ulei care se poate gasi pe piata,la preturi ok. Vaselina cea mai apropiata de cerintele mulinetelor pare a fi cea de rulmenti.Branduri ca SKF sau Timken au si calitate foarte buna. ......PS Toata operatiunea cu diluantul o efectuez pe balcon si incerc sa stau cit mai putin cu nasul deasupra bolului.Odata m-au apucat niste senzatii ciudate.
horiafhc
membru nou

Locaţie: BUCURESTI

Mesajde Jedi pe Octombrie 30th, 2008, 2:54 am

Gerula scrie:Petrolul lampant face treaba foarte bine si nu dezlipeste nimic. Diluantul e si foarte toxic, dupa cum inteleg ca ai observat deja :mrgreen:.
..........Petrolul sa nu contina parafina,care poate "parafina" :roll: pe ceva componente mai fine.
Jedi
hârşit în rele

Mesajde Jedi pe Octombrie 30th, 2008, 2:56 am

@ horiafhc.....sigur nu-ti renteaza....Montreal
Jedi
hârşit în rele

Mesajde ilie pe Octombrie 30th, 2008, 5:18 pm

Eu o cam las in pielea goala,o curat cu spray siliconic,si tot cu spray (vaselina-Wurth)o si ung.Daca stii ceva mecanica si-ti place sa lucrezi ordonat nu e greu. ;)
http://www.youtube.com/watch?v=bZrBaSXUJyQ&feature=related
ilie
trecut prin multe

Locaţie: sibiu

Mesajde empthy_cluster pe Octombrie 30th, 2008, 10:04 pm

eu cam de doua ori pe an le desfac piesa cu piesa le curatz le gresez, acum am doua red arkuri si un blue ark si pot spune ca-s destul de complicate dar le-am invatzat relativ usor, galetul cam odata la doua luni il gresezs deh pescuiesc frenetic, cred ca viatza o prelungesti fantastic daca sti ce sa faci.
U-pescuit
empthy_cluster
trecut prin multe

Mesajde SirJones pe Octombrie 31st, 2008, 10:13 am

Mentenanta mulinetelor (curatare si gresare) nu e optionala E OBLIGATORIE.
Asta din pacate nu le intra in cap la multi pescari si dupa aia se mira ca au niste mulinete ca niste ranite. Cum poti pescui 2-3 ani cu aceasi mulineta la spinning si dupa sa o arunci ca ai jocuri in toti rulmenti?
Uni se culca pe o ureche si spun ca nu pot sa desfaci si reasamblezi o mulineta la fel ca cei din fabrica. E adevarat dar tot asa de bine s-ar putea sa iti iasa mai bine. De exemplu poti sa iti tunezi mulinetele. Poti sa inlocuiesti rola de galet cu una din otel special sau din ceramica. In plus de asta iarna e lunga, si cand crapa pietrele afara de frig nimic nu e mai placut decat sa te joci cu mulinetele. Daca nu le poti dezasambla complet *(daca nu ai scule sau rabdare) macar poti sa le desfaci carcasa si curata in mare (cu un spray), sterge bine cu o carpa si apoi gresa.
SFAT PENTRU POSESORI DE MULINETE DE SPINNING CU REAR DRAG (*frana pe spate) ati avea surprize ce aveti acolo dupa 1 sau 2 de pescuit. !!!! La o okuma epix pro 8 am gasit un depozit cam cat un bob de mazare de vaselina veche si namol care ingreuna formidabil frana.
Cea mai naspa chestie care am recuperat-o dintr-o mulineta a fost un span de strung dintr-o daiwa regal 4i.
SirJones
membru nou

Mesajde Jedi pe Octombrie 31st, 2008, 12:40 pm

Vedeti ca trebuie verificate si alea noi? :dance: . Fac pariu ca daca desfaci 10 mulinete noi,gasesti 2-3 in neregula.Si apoi apar catalogari nedrepte.Ansamblatorul a inchis carcasa si CTC-istul o invirte putin si vede ca merge bine,dar muncitorul asiatic a uitat "citeva amanunte".Care fac mulineta ,dupa zece partide ,sa functioneze dubios.
Jedi
hârşit în rele

Mesajde ilie pe Noiembrie 2nd, 2008, 6:24 pm

Si eu am obiceiul sa o desfac de noua :lol: ,imi place sa vad mecanismul cum lucreaza sa fiu sigur pe ce am dat banii.Bineinteles ca imi si iese montatul la loc ,ca daca nu :crying-yellow: Oricum nu sfatuiesc pe nimeni sa faca asa ceva daca n-are habar cat de cat,si nu e o rusine asta. ;)
http://www.youtube.com/watch?v=bZrBaSXUJyQ&feature=related
ilie
trecut prin multe

Locaţie: sibiu

Mesajde SirJones pe Noiembrie 4th, 2008, 8:38 am

Am incercat sa curat cu alcool tehnic (METILIC) merge foarte frumos curata foarte bine vaselina si uleiul de mecanisme fine pe care personal in folosesc. Miroase mai bine decat cu diluantul obisnuit desi te ameteste destul de bine (te simti ca dupa o bere) . Incercati cu incredere il folosesc cu un spray vermorel puternic si recomand si pensularea de rigioare.
O sa incerc ca gresez si cu aditiv de ulei cu teflon (costa cam 15 RON in Selgros) sa vad cu merge . Are viscozitatea mai mare decat uleiul de masina dar nu asa mare ca vaselina obisnuit. Sper sa mearga.
Cea mai grea parte din demontare e cea a rulmentilor de pe axul principal (infinit antireverse cu role ace) alea eu le-as in pace daca mulineta nu e prea murdara sau nu a fost folosita prea mult.
SirJones
membru nou

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 4th, 2008, 9:00 am

Gerula are dreptate petrolul lampant(nu stiu cum e calitatea acestuia acasa ,aici e super)e f. bun pt. a curata mulinetele..Folosind diluanti poti avea surprize la unele piese de plastic.Eu personal folosesc petrolul lampant si sunt f. multumit de rezultat.
Am incercat solutia "SIMPLE GREEN"' recomandata de multi pescari americani ,dar petrolul lampant e mult mai bun dupa parerea mea.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Pikeman pe Noiembrie 4th, 2008, 9:07 am

P.S. sa nu va puie dreq sa ungeti rulmentu cu role ( cel cu rol de infinite antireverse - nea Jean nu are la SS :lol: ) ca ati puso :P
Pikeman
trecut prin multe

Mesajde mayer_maryus pe Noiembrie 4th, 2008, 10:07 am

eu m-am apucat din curiozitate la prima mulineta sa vad cum e mecanismul prin ea si de atunci fac 'service' la toti prietenii mei :))
ca principiu ultima achizitie a mea am fost surprins ca nu avea deloc gresare, adica putin ulei si atat...unul dintre motive cred ca este acela de a nu opune rezistenta vaselina, in momentul in care o probezi pe rafturi zici ca mere singura dar cand vezi ca nu e gresata iti pui semne de intrebare....

eu le curat cu wd40 si ca ungere folosesc 70%ulei siliconic (cel pt masinile de cusut) si 30% vaselina pt rulmenti mi se pare cel mai bun amestec deoarece nu opune nici rezistenta si isi pastreaza caracteristicile mult timp...am mulnete care au cel putin 4 ani si nu s-a uscat vaselina in ele ..

desfacutul mulinetei e mai mult o treaba de rabdare, mici cunostinte mecanice, si foarte multa pasiune...

rola de la galet o curat la 2-3 partide cu o periuta gen cea de dinti, evit sa-l desfac des pt ca surubul de la gale se duce destul de repede la mai multe mulinete am gasit filetul dat in plastic cea ce mi se
eu avand foarte mare grija de mulineta mea preferata,
chiar daca nu este cine stie ce dar imi place sa lucreze ireprosabil.

cat despre diluanti ,nitro si alte chestii de genul asta mai bine stati linistiti, nici cu benzina nu este recomandata curatarea
cu motorina este cel mai usor pt ca se gaseste peste tot si face in proporti de 80% ce face un degresant

sper sa va fie de ajutor

sper sa va fie de ajutor:P
Pestele care lupta impotriva curentului…. moare electrocutat.
mayer_maryus
trecut prin multe

Mesajde SirJones pe Noiembrie 5th, 2008, 11:02 am

si eu folosesc un mix de vaselina pentru piesele de rotatie si ulei fin pentru masinile de cusut pentru piesele de translatie.
La degresant am incercat multe de la acetona, diluant, kerosen, white spirt si alte cate mai sunt . Acuma incerc cu alcool tehnic pentru ca eu le desfac pe birou in casa (iarna) si deci nu pot aerisi cum ar trebui asa ca prefer sa nu miroasa de sa mori.
Gresarea cu WD40 e ok desi nu e asa de sigura ca cea dintre mix de ulei si vaselina.
SirJones
membru nou

Mesajde mayer_maryus pe Noiembrie 5th, 2008, 12:36 pm

atentie eu nu le gresez cu wd40 doar le curat...:)
Pestele care lupta impotriva curentului…. moare electrocutat.
mayer_maryus
trecut prin multe

Următorul

Înapoi la Echipamente