ma Ilie !
acu chiar nu te supara ca sunt sigur ca n-a vrut nimeni sa te ia la misto... per ansamblu

...
realitatea e ca e foarte greu de recomandat ceva pentru un start bun si desi in spusele fiecaruia e cate un adevar, se fereste lumea si te tot paseaza de la unul la altul, nu ca sa-ti dea pas,...ci de frica de a nu-ti da un sfat prost...
uite io o sa fac gafa sa-ti spun neaos ce as face eu sau cum as incepe in situatia ta, chiar cu riscul ca nu e bine...:
deci am inteles clar ca pestele vizat e Avatul... io as extinde asta un pic si as zice ca pestii vizati sunt de talie mai mare si urmeaza a fi prinsi pe olt..
pentru asta m-as orienta pentru inceput catre o lanseta de clasa 7 sau 8, cu snur la fel de tip 8WF,.. mulineta, aia e cea mai mica problema dintre toate, nu ca n-ar fi o problema...la mulineta as avea grija sa iau una la care sa-i mearga frana pentru ca e de presupus ca o sa ai nevoie de ea... la magazinul lui Gabi din M. Viteazu se gaseste o Ocuma sau nu stiu ce... destul de profi,... pe la vreo 3oo roni, sta de vreo 3 ani si n-o ia nimeni... dar de buna e buna.
acum sa-ti spun de ce as proceda asa :
1) Batul : se alege in functie de pestele pe care vrei sa-l pescuiesti (in special dimensional), de apa pe care urmeaza sa-l cauti, si nu in ultimul rand de mustele cu care vrei sa prinzi...Deci :
pentru un pescuit pe rauri mai mici, ca cele de munte de la noi, dand dupa pastrav si lipan, unde pestii rareori depasesc 30-35 cm, firesc e sa alegi un bat de clasa mai mica gen 3-4, bat care iti asigura un pescuit lejer, comod cu niste muste de la foarte mici (carlige 20) pana la muste care deja pot fi de clean (carlige de 8-10 )
2)pentru un pescuit la clean... unde dimensiunea pestelui nu creste foarte mult, desi uneori e probabil sa iti apara si d-aia imbracati,... dar cu siguranta vei pescui pe un rau mai larg si cu muste din ce in ce mai mari, (adica cele pe carlige 8-12 fiind uzuale, iar pentru streamere de clean chiar mai mari), si vei avea nevoie de lanseuri mai lungi ca la munte,... firesc e sa creasca clasa batului undeva intre 4-6...
3) in momentul in care vizezi niste pesti cu predilectie mai mari, batul e nevoie sa devina mai puternic... sa poti arunca mai departe niste muste mai mari (streamerele)... asta deja incepe sa fie dedicat de pe la clasele 7-8 pentru bete... pe la noi si pentru incepatori mai ales eu cred ca e suficient sa te opresti aici, clase mai mari, adica de la 9 in sus fiind ultradedicate...
cu un bat de clasa 8 inca mai poti invata bine the basics in tehnica lansarii, la bete pentru o mana...
de la clasele 9-11 in sus, incep sa apara bete de-alea de 2 mani, care desi sunt superioare in lanseuri, trebe sa te stii cu 2 maini... io... nu ma stiu inca la 2 maini, si cred ca e naspa sa te apuci direct de bete de doua maini pana nu ai invatat bine regulile de baza in pescuitul cu bete single hand ...parerea mea...
oricum deja cand esti in mana cu un bat de clasa 8 o sa ai de muncit la tehnicile de lansare destul de mult pe iarba...
inca un argument: la avat urmeaza sa dai cu niste goange de dimensiuni undeva 6 -12 cm lungime... cam asta poti sa faci cu un bat de clasa 8... cu bete mai mari, de la 9 in sus, si de doua maini deja lansezi avioane...
Snurul :
aici is de spus urmatoarele: snururile de regula is de doua feluri: DT si WF
DT adica dublu conic,... asta e mai mult indicat unde iti trebe "prezentare" a mustei... adica pe la pastrav si lipan
tie iti trebe WF - adica weight forward - adica un snur asimetric mai greu la un capat,... greutatea snurului concentrata in fata iti asigura lanseurile mai lungi;
partea grea din fata a snurului de obicei poarta denumirea de Shooting Head si ea e spilul care duce musca departe... la snururile WF care mi-or trecut mie prin mana partea shooting head o fost undeva intre 4 si 9 m... pentru ca si la WF sunt mai multe profiluri... si cred ca si gramaje...
la chestia asta de pilda Dumitru e mult mai in masura, ca el pescuieste cu ele, le are tot timpul langa el, deci stie... io deja de pe aici cred ca am luat-o un pic pe aratura, sa-i dau prilej sa ma faca terci

in afara de asta, meseriasii astia ca Eugen isi fac singuri niste combinatii de Shooting Head si Running line, dupa reguli si concluzii aflate pe zapada din fundul gradinii, dintre cusca caiinelui si garaj

,... dupa care vin aici pe Olt, adica pe apele noastre, ... sa ne dea clasa si sa ne umileasca aruncand pe celalat mal

tot ce pot sa iti mai spun e ca tipi ca Dumitru sa Eugen, odata ce au ajuns sa stapaneasca tehnicile de lansare indeajuns de bine, trec la faza a doua in care nu mai tin cont de regulile din manual si isi fac singuri combinatiile, experimentand orice,... asta e motivul pentru care la un moment dat le vine greu sa dea sfaturi, pentru ca nu mai cadreaza cu manualul ci doar cu experienta care li se potriveste fiecaruia,...
mie de pilda intai Eugen mi-o facut capul damburi,... dupa care o venit Dumitru si o asfaltat tot,... asa ca acum is ca la inceput
ideea de baza e ca pana la urma, daca chiar ai vointa sa te apuci ... trebe sa treci repede peste faza cu achizitionatul sculelor, si sa iesi urgent pe zapada ,... ca acusi vine primavara