Echilibru lanseta-mulineta

Lansete, mulinete, naluci, forfacuri, gripuri, barci, motoare samd

Re: Echilibru lanseta+mulineta

Mesajde Gerula pe Noiembrie 15th, 2008, 8:40 pm

Pikeman, stii care-i treaba? Multi au tendinta sa faca in ultima vrem cotoare foarte scurte, si cand mai lucrezi si cu Skeletor sau alte chestii similare, dezechilibrul devine si mai mare.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Pikeman pe Noiembrie 15th, 2008, 8:56 pm

Jedi scrie:@ Pikeman......Ai idee daca trecea centrul de greutate la Catana mult in fata foregripului?Sau greutatea propriu-zisa era prea mare? P.S Ai luat ceva cu bobleru ala Daiwa?

eu zic ca da, simteam oarecum ca batzul imi forteaza mana si fara mulineta , de aceea il si propteam in cot cand eram in drill.

boblaru lam cam retras la depou, alaturi de multe altele , pentru ca nu prea mai pescui la boblar, decat daca dau la lipless , in shimb lingura o vazut vro 2 avati :twisted: dar a trebui sa o modific nitel ca se invartea prea tare din cauza curburii, in rest o lingura excelenta, mica si compacta.

Vobleru de la daiwa trebe mai mult jerkuit, ar trebui sa faca treaba pe apa mica la stiuca, numa tot timpu am io altceva de testat cand prind momente dastea, ba nush ce popper, ba nush ce slider float, ba o lingura de 6 gr sau un swimbait....is obsedat de pescuitu la vedere, la stuk
Pikeman
trecut prin multe

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 15th, 2008, 9:55 pm

Dupa cum am mai spus la un bat scurt,indiferent cum e facut nu prea sesizezi un dezechilibru.La betele lungi insa e un pic mai altfel si bine a spus Gerula ca tendinta unora de a avea rear grip-ul mai scurt poate dezechilibra batul.
Sunt insa pescari ce prefera ca varful batului sa fie un pic mai greu,alti nu nefiind o regula generala.Eu am spus ca nu adaug nici o greutate ca sa echilibrez batul,doar asez mandrina unde mi se pare mie ca e mai convenabil functie de lungimea batului ce-l construiesc.Nu adaug nici o greutate in plus deoarece in final mana va trebui sa suporte o greutate in plus ce in timp o resimti.
Am grija insa ,deoarece pescuiesc in general cu bete mai lungi de 3m.,sa folosesc un blank cat mai usor,inele mai mici deci mai usoare si de obicei fac maner split fara foregrip,tocmai pt. ca in final batul sa fie mai usor.

Il inteleg pe "Pikeman"cand spune ca oboseste pescuind cu bete de 2,7 ce sunt grele ca e normal sa fie asa.Batul de 11'(3,35m.) facut de mine pe blank HARRISON INTERCEPTOR ce arunca peste 1oz.(28g.)cantareste 135g.
Eu chiar nici nu-mi pun intrebarea ce mulineta se potriveste pe bat ,pescuind atat cu SS1300 cat si cu SS700, cu ABU-CARDINAL STAMINA DRAG 600U(ultralight) si mai rar cu SS1600.

Cristi Ene are dreptate spunand ca e o chestie de cum simte fiecare si de preferinta pescarului,la fel cand spune ca echilibrul la betele de 7' cu mulineta ii place sa fie la 7-10cm de piciorul mulinetei.
La batul HARRISON INTERCEPTOR de care aminteam ,cu mulineta SS 1300,echilibrul e la 25 cm. de piciorul mulinetei si nu simt oboseala pescuind cu acest bat.Dar cu un bat de 2,7m. si 270g. nu as pescui niciodata la spinning nici daca as vrea sa ma apuc de "culturism" .

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Jedi pe Noiembrie 16th, 2008, 12:44 am

Daca ne-am plimbat cu centrul de greutate, de la piciorul mulinetei si pina la 25 de centimetri in fata si oricum pare corect,inseamna ca termenul "echilibrare" e doar o expresie .Am dat de mult cu lanseta UL si mulineta de 3000 cu fir de 0,16 cu buraj de fir gros .N-am sesizat sa ma deranjeze ceva anume ci ai chiar avantajul spirelor mai largi si distanta mai mare cu naluci usoare.La o lanseta heavy folosirea unei mulinete de 1000 pune doar problema lungimii firului inmagazinat pe tambur.Dar daca-i centrul de greutate intre picior si 25 cm in fata se cheama ca dpdv echilibristic e ok nu ?
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde Jean Scurtu pe Noiembrie 16th, 2008, 4:11 am

Cel putin pt. mine la betele lungi e o.k.,insa s-ar parea ca fiecare are preferinta lui.Daca m-ar fii deranjat as fi facut ceva,poate chiar sa adaug greutate la baza batului,dar am spus ca prefer ca batul chiar daca e ,sa zicem ,un pic dezechilibrat,sa fie mai usor ca oriunde ai adauga greutate in final tot mana trebuie sa o suporte.

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Jedi pe Noiembrie 16th, 2008, 7:17 am

Ma bucur ca afirmatia asta vine din partea lui nea Jean,care nu poate fi acuzat de nimeni ca nu a pus mina si pescuit cu un numar foarte mare de lansete si are si zeci de ani de experienta in spate.So, o lanseta grea ramine grea orice giumbusliucuri ai face.Mina va trebui oricum sa suporte totul,indiferent de "echilibraj". Se poate atunci sa simti Evergreen Ballista de 180 de grame ca pe o lanseta light,datorita genialitatii si artei de care sint capabili constructorii niponi?? Basca mai pui pe ea si o round profile de vreo 250 grame.Pentru heavy cover...ofcors.Parca toate in lume se invirt in jurul bass-ului asta nenorocit...flipinn&twichin,heavy cover..
Jedi
hârşit în rele

Mesajde SirJones pe Noiembrie 21st, 2008, 1:30 pm

E o adevarata arta cum poti sa iti echilibrezi lanseta dar oricum ca idee sunt de acord cu voi in privinta unui singur lucru.
In cazule extreme cand se foloseste pe o mulineta light + bat heavy sau invers o cam simti in incheieturi in sensul ca te cam doare. Am incercat cu un berkley cherrywood si o okuma de 20 si trebuia tot timpulul sa stau cu incheietura intr-o pozitie nefiresca cand recuperam pentru ca batul avea tendinta sa ridice varful. Pare o prostie dar pentru pescari mai versati e o problema de aceea cred ca o sa vedeti multi impatimiti aia genului pescuind cu tot fel de combinatii si lansandu-si scule de multe milioane sa someze in dulap timp de ani de zile.
SirJones
membru nou

Mesajde SF pe Noiembrie 21st, 2008, 10:14 pm

Jedi scrie:La o lanseta heavy folosirea unei mulinete de 1000 pune doar problema lungimii firului inmagazinat pe tambur.

Hopa , poate de aici se incepe :D

Batu meu minim pina acuma ( cred ca o sa-mi iau ceva mai fin pt. fructe de mare :lol: , sepie , calmar ) ii 2,70 MH , cuplat cu mulinele 5000 cod Shimano .
Am dat mult anu asta cu un Lamiglas Triflex de 9 , pt. 1-3 oz , cu mulineta 6000 Shimano sau 4500 Daiwa . Triflex ii un bat mai greu , de la bun inceput din constructie , cred ca trece de 300 , sau prin zona , mulineta cintarind aproape 600 , deci un combo cam catre 900 gr ,, cuplat cu Daiwa ar fi mai putin cu 100 de grame .
Oboseala apare la inceput , ergonomia in miscare ia cu timpu din oboseala bruta , aparuta pe loc , ca mai ii oboseala care apare dupa ani si se lasa cu durere de articulatii . De ce nu dau cu bete , mulinete mai usoare ? De ce pesti de 2 kile ( si mai mici ) intra la naluci de 80 de grame , la poppere de 15 cm ! De aia ! Si trebuie lansat , nu se da la punct fix , tre sa te bagi atita cit dai in bat cum trebuie , lanseuri pe sub mina nu exista decit in port :lol:

In orice magazin cu personal decent de pe unde bag io in mod normal , daca intri si ceri un combo pt. pescuit din barca ( surfcast , spin si mai ales musca fiind mai putin reprezentat ) , deci orice vinzator , o sa te intrebe de clasa ? Vrei clasa 50 lb ? Pai bat de 50 lb , mulineta plus fir de 50 lb ? Reglat materialu , poti trage cit vrei ca nu vei rupe ? Normal , intodeauna se fac exceptii , si lumea "tuneaza" putin clasele , o mulineta putin mai tare , un fir mai tare , diverse combinatii , principiu de capatii insa ramine valabil .
Ce faci cu un bat MH , care arunca 35-40 grame , cuplat cu o mulineta 1000 sau chiar 2000 vorbind de Shimano , daca ii de pescuit cu hardbaituri de 25-35 gr. ? Pai nu pui pe butuci mulineta rapid ? Ce mai conteaza ca se echilibreaza pe deget in nustiuce punct ?

Dupa ce am terminat cu munca , am bagat pescuit . Si inainte bagam cam 3-4-5 pe saptamina , citeva ore acolo , insa intens , insa cum nu aveam de mers la lucru , mergeam cam zilnic la peste . La un moment dat simt niste faze rare prin cutia toracica . Doctori , analiza , filme , in fine , traumatolog gasit niste muschi foarte mici in mod normal , linga coloana care s-au hipertrofiat , si faceau figuri pe acolo , cam la o ora dupa ce incepea sesiune , se incalzeau mititeii si faceau urit ! O ajuns deci medicu sa-mi zica sa o las mai moale ! Masaj cu un gel nustiu cum , in primele zile chiar niste hapuri ! Insa oboseala nu am avut , ca de aveam ma opream !

Imi bag nasu pe un site , doua , despre tropic ! Pai baga aia spin ( cam exclusiv deep jigging si popping ) cu combouri care trec de kil , numai mulineta are un kil , pe temperatura ridicata , umiditate . Io in Mediterrana , mincam bine o ora inainte ( fara mincat nici nu mergeam , din start ) , pt. o partida de 3 ore , minim 1.5 l lichide ( 300 ml bautura isotonica , restu apa plata ) , un sandvish , o banana plus un Kitekat din ala mic , care le bagam cam dupa 2 ore , mincarea ma refer , bautura bagam cam pe toata durata . M-am prins dupa aia ca multi dintre aia care baga excursi la tropice duc cu ei niste antiimflamatorii , calmante musculare , asa nu ramina in pana dupa prima zi , si in general lumea care pretinde sa pescuiasca asa face antrenament , cit de cit .

Pai de intra aia aici si citesc , prin absurd , pai nu rid aia cind vad cum se plinge lumea de un combo care nu trece de jumate de kil !

Ma , parca simt ceva acuma pe la spate ,nu de mult timp am venit de la peste , si deja ma intrec ( gherla :evil: ) , cred ca ma ramolesc :D :evil:
SF
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Noiembrie 21st, 2008, 11:57 pm

Eu zic ca una-i sa dai dupa pesti de apa satata care pot avea zeci de kile si se zbat ca toti dracii (vorba aia, pentru asta merita si sa mergi la sala sa tragi de fiare pentru grupele respective de muschi, nu glumesc) , si alta e sa dai la bibani si strapi de cel mult un kil, si sa te mai doara si mana de la lanseta :lol:.
Normal ca la asa peste nici nu vrei sa simti lanseta, sa fie imponderabila daca se poate :lol:.

Acuma na, cand la o imponderabila de-asta intra unu de 10 kile cu ochi oblici, distractia e cu atat mai mare. ;)
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde SF pe Noiembrie 22nd, 2008, 12:39 pm

Nu are de-a face marimea si cit ii de bataios pestele decit intr-o mica masura . Cu ce lansezi un vobler de 30 gr ? Normal , nu-i exclus sa-ti intre mirla la kil :D
SF
hârşit în rele

Mesajde SF pe Noiembrie 22nd, 2008, 1:07 pm

Ideea ii ca exista si alt tip de spin , nu am zis astea de mai sus ca sa ma dau rotund , insa pur si simplu sa umbli dupa 50 de grame in minus la lanseta cind altii de cu combo de kil ii destul de comic :D , mai ales intr-un pescuit in care dai relativ mult la punct fix , fara sa te bagi in lanseu .
SF
hârşit în rele

Mesajde Jedi pe Noiembrie 27th, 2008, 2:40 am

De fapt cumperi tot ansamblul cam in genul cum te intreaba vinzatorul lui SF.De 6 ; 8 ; sau 50 lbs. Apoi vezi unde-i balansul cu degetul si daca nu obosesti excesiv in timpul pescuitului se cheama ca-i echilibrata perfect.
Jedi
hârşit în rele

Anterior

Înapoi la Echipamente