Casting: cine practica si ce scule foloseste

Lansete, mulinete, naluci, forfacuri, gripuri, barci, motoare samd

Re: Casting: cine practica si ce scule foloseste

Mesajde Jean Scurtu pe Decembrie 31st, 2008, 8:59 pm

Poate ati vazut pe YO-TUIBE si pescuit marin cu mulinete spinning si prindeau pesti uriasi niste japonezi.De ce oare se crede ca doar mulinetele de casting sunt bune la asa ceva.Daca ai mulineta potrivita de spinning,mulineta de calitate, prinzi fara probleme aceeasi pesti.

Cand aud ca arunci mai precis cu mulineta baitcasting,ma gandesc ca cei ce spun asta nu au pescuit cu mulinetea spinning sau au mana de lemn....
Acum cand firele textile de rezistenta mare sunt subtiri, a scazut avantajul mulinetelor de casting cu care poti arunca cu fig gros la fel ca cu o mulineta de spinning cu fir subtire.
Multi pescari de concurs american pescuiesc si cu mulinete de spinning mai ales cand e vorba de finete.

La fel ma mira exprimarea multor pescari (preluata de la americani) ca pestele "absoarbe" naluca mai bine daca pescuiesti cu fir mono decat cu textil!!!!!????Pestele rapitor nu "absoarbe" naluca ,o ataca si daca simte rigiditatea monturii(bat -linie naluca)o scuipa imediat .pe cand cu un bat moderat-fast sau moderat ai mai mult timp sa intepi ca si reactie de scuiparea a nalucii de catre peste e mai putin rapida.

LA MULTI ANI CU SANATATE!!!

Jean Scurtu
"BORN TO FISH ,FORCED TO WORK"
Jean Scurtu
hârşit în rele

Locaţie: Houston,Tx.

Mesajde Gerula pe Ianuarie 1st, 2009, 1:12 pm

Teoria asta cu "scuipatul" o intalnesti la cei care dau cu pari absolut rigizi. Normal ca, la asemenea dotare, daca mai pui si textil, pestele simte instantaneu ca e ceva in neregula si lasa naluca din gura.
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Jedi pe Ianuarie 1st, 2009, 8:30 pm

Cand aud ca arunci mai precis cu mulineta baitcasting,ma gandesc ca cei ce spun asta nu au pescuit cu mulinetea spinning sau au mana de lemn ....................Se poate sa fie mina de lemn principalul impediment la folosirea unei mulinete cu tambur rotativ.Foarte multi pescari vor doar sa experimenteze si alte genuri de scule.Pur si simplu sint curiosi de spinning,baitcasting,flyfishing si unii reusesc cu toate.Bravo lor. :clap:
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde Gerula pe Ianuarie 1st, 2009, 10:27 pm

Jedi, una e curiozitatea (cel mai firesc lucru la un om) si alta e gasirea unor justificari de genul ala pentru respectiva curiozitate ;). De justificari se lua nea Jean, nu de curiozitatea in sine.
Gerula
Site Admin

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 1st, 2009, 10:33 pm

Apreciez cand cineva vrea sa incerce ceva nou,dar referitor la folosirea mulinetei baitcast sa nu-mi povesteasca ca o folosesc deoarece cu ea poti face aruncari mai precise.Sunt situatii in care e mai buna o mulineta de baitcasting(la ce pescuiesc eu si unde pescuiesc eu nu e cu nimic mai buna),iar altele in care cea de spinning e mai buna.
Dar sa folosesti baitcasting-ul doar ca "se poarta in America" mi se pare cam ciudat, cum mi se pare ciudat ca multi romani sau luat dupa americani si desi au par frumos sunt rasi in cap sau tunsi zero.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Jedi pe Ianuarie 1st, 2009, 11:42 pm

Fiecare arunca un ochi in ograda vecinului si daca-i place ,face si el. Curiozitate,snobism,evolutie.....motivele sint multe.Cumperi scule destinate pietii japoneze daca restul nu te "satisfac",unii vor sa fie in rind cu cercul de cunoscuti,in care unul da tonul, sau in urma vreunui topic forumistic ,cineva e extaziat de performantele vreunei lansete sau mulinete.Mulinetele de baitcasting au aparut si s-au dezvoltat aproximativ in paralel cu cele de spinning,iar numarul utilizatorilor poate fi sensibil egal. Daca a fost mai putin cunoscut in Romania,nu inseamna ca e subiect tabu,mai ales ca se pare a fi inventat in Anglia.La o adica japonezii sint cei mai mari snobi,pentru ca au facut asa un cult din pescuit tip american nu? Nimeni nu-i acuza si toata lumea e incintata sa manince JDM pe paine .. :lol: Ce sa zicem despre fly fishing,unde nu faci mare brinza cu scule ieftine,iti sare si umarul din articulatie pina inveti sa arunci corect ,iar pestii la care speri(cit mai mari) pot fi capturati mai lesnea si cu celelalte scule. In consecinta....da....copiem pe americani,australieni,englezi,japonezi. Eu pe australieni i-am copiat... :mrgreen: inainte sa stiu ca americanii folosesc la greu baitcastingul. P.S ...Habar nu aveam ca de la americani e moda cu tunsul scurt. :think:
Jedi
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 1st, 2009, 11:57 pm

Asta cu mancatul JDM-ului pe paine vine de la sine, in momentul in care ai ocazia sa faci comparatie intre produsele pentru piata japoneza si cele pentru piata americana. Comparatia dintre un Megabass si un StCroix sau chiar Loomis e net favorabila japonezilor la capitolul executie. Pur si simplu lucratura lansetelor e cu 2-3 clase peste, mergand pana la cele mai mici detalii.
Calitatea are un pret, asta e situatia.

Dar asta nu prea are treaba cu discutia casting vs spining, unde eu unul cred ca, dincolo de curiozitatea absolut omeneasca, de care vorbeam mai devreme, ar trebui sa alegem echipamentul cel mai potrivit pentru fiecare aplicatie in parte.
Gerula
Site Admin

Mesajde SF pe Ianuarie 2nd, 2009, 12:00 am

Am "ochit" una mai ieftina Jedi , insa nu-mi dau seama daca o au numa pe dreapta , io lansez cu dreapta si mulinez cu stinga
http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... hasJS=true

Care ii faza cu manivela pe dreapta ( sau stinga ) , de obicei se fac in amindoua variantele un model , sau ii mai ciudata treaba :doh:
SF
hârşit în rele

Mesajde Jedi pe Ianuarie 2nd, 2009, 12:47 am

SF....Asta nu o au si cu manivela pe stinga.Mai jos e tabelu ala de comandat produse.Si lipseste left hand.
Jedi
hârşit în rele

Mesajde Cristi E pe Ianuarie 2nd, 2009, 12:50 am

SF scrie: Care ii faza cu manivela pe dreapta ( sau stinga ) , de obicei se fac in amindoua variantele un model , sau ii mai ciudata treaba :doh:

nu toate modelele de mulinete de bait se fac in ambele varinate, adica si pt stg si pt dr.
cererea mare e pt cele cu manivela pe dr, majoritatea pescarilor americani, jap, australieni folosesc mulinete cu manivela pe dr, adica lanseaza cu dr, pe urma muta lanseta pe stg si recupereaza cu dr.
"Fish with Mindfulness - Beware the Dark Side"
Cristi E
membru nou

Locaţie: Sibiu

Mesajde Jedi pe Ianuarie 2nd, 2009, 12:53 am

http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... .......Cea mai interesanta reducere .Doar left hand mai au.
Jedi
hârşit în rele

Mesajde Jean Scurtu pe Ianuarie 3rd, 2009, 7:57 am

Gerula scrie:Asta cu mancatul JDM-ului pe paine vine de la sine, in momentul in care ai ocazia sa faci comparatie intre produsele pentru piata japoneza si cele pentru piata americana. Comparatia dintre un Megabass si un StCroix sau chiar Loomis e net favorabila japonezilor la capitolul executie. Pur si simplu lucratura lansetelor e cu 2-3 clase peste, mergand pana la cele mai mici detalii.
Calitatea are un pret, asta e situatia.

Dar asta nu prea are treaba cu discutia casting vs spining, unde eu unul cred ca, dincolo de curiozitatea absolut omeneasca, de care vorbeam mai devreme, ar trebui sa alegem echipamentul cel mai potrivit pentru fiecare aplicatie in parte.

Sa nu uitam ca japonezii fac cele mai bune blank-uri din lume,normal deci ca si betele sa fie la fel.Sa nu mai vorbesc ca mulinetele (spinning casting)firele japoneze sunt la fel cele mai bune si mi se pare normal ca pe acest considerent fiecare macar sa viseze la asa ceva daca nu-i permite buzunarul sau nu are de unde sa le cumpere.

Jean Scurtu
Jean Scurtu
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Ianuarie 5th, 2009, 11:09 am

Intr-adevar, preturile la JDM sunt mari, dar asa e in orice domeniu, calitatea premium se plateste. Cel mai bun raport calitate/pret nu-l gasesti niciodata pe varf de gama, acolo e doar cea mai buna calitate ;).
Gerula
Site Admin

Anterior

Înapoi la Echipamente