Barci pneumatice - modele, preturi, avantaje/dazavantaje

Lansete, mulinete, naluci, forfacuri, gripuri, barci, motoare samd

Barci pneumatice - modele, preturi, avantaje/dazavantaje

Mesajde Gerula pe Octombrie 27th, 2008, 12:11 pm

O sa scriu eu nitel mai incolo un post cuprinzator despre diversele avantaje-dezavantaje ale diverselor tipuri de pneumatice.

Deocamdata incep cu concluzia: hypalonul (sandwich din doua straturi de cauciuc si un strat de panza) nu are rival ca rezistenta, durabilitate, flexibilitate (inclusiv iarna) etc. Din pacate nu are rival nici cand vine vorba despre greutate si pret :lol: .
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Barci pneumatice - modele, preturi, avantaje/dazavantaje

Mesajde kuintautti pe Octombrie 27th, 2008, 3:34 pm

pai baga cit mai repede ca io tocmai ma gindesc sa-mi iau una

pina acu am ramas la Grand sau quick silver... si am impresia ca ambele sint PVC
kuintautti
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Octombrie 27th, 2008, 10:18 pm

Nu am prea mult timp acum, dar sa incep macar.

Primul aspect, extrem de important, poate chiar mai important decat materialul: alegerea tipodimesiunii corecte! Degeaba iti iei o barca din cel mai bun material, bine facuta samd, daca e prea mica sau prea mare pentru tine.

Asadar, trebuie tinut cont de urmatoarele considerente:

1. Mergi de cele mai multe ori singur la pescuit, sau cu un prieten?

Daca mergi singur, devine evident ca nu poti da la apa o pneumatica grea si de mari dimensiuni, indiferent cat de puternic esti. In cazul asta trebuie sa te limitezi cel mult la un 2.40 cu podina de tego, sau 2.70 cu scandurele, daca esti suficient de inalt incat sa ai deschiderea bratelor suficienta pentru a apuca bine barca. Tine cont de cat esti capabil sa ridici cand esti obosit, la sfarsitul zilei de pescuit! Daca nu ai o plaja lina pe care sa poti tarai barca afara din apa, si trebuie s-o "dezlipesti" de luciul apei, te poti trezi ca te uiti la o barca prea grea pentru a o putea da afara de pe garla.

2. Tine cont de greutatea ta corporala (si eventual de cea a celor cu care mergi des la pescuit) cand alegi diametrul balonului. Multe barci mai scurte (2.40 - 2.70) vin cu diametre ale balonului absolut penibile , gen 35-40 cm. Un balon de genul asta tine un om de 70kg, dar de la 90 in sus ajungi cu fundul in apa si daca te faci ceva mai comod in timp ce barca sta pe loc. Nu mai vorbesc daca pui motor pe ea si bagi nitica viteza.

De acord ca o barca "patrata" (gen 2.40 cu balon de 45 sau chiar 50 ) arata cam caraghios, dar nu pentru concursuri de frumusete o cumperi.

Evident, daca mergi aproape mereu la pescuit in 2 sau mai multi alege ca mine, baloane de 55cm :mrgreen: . Tin MULT mai mult aer (cine mai stie geometrie intelege de ce) si, daca materialul e bun, poti ajunge linistit la mal chiar daca ai o gaura serioasa.

3. Hotaraste-te din prima daca iti iei motor sau nu, si daca da, de cati cai iti poti permite. E absolut stupid (si pagubos) sa iei azi o barca fara placa de motor, ca sa-ti dai seama peste trei luni ca ai si bani de un motoras, si sa pierzi cel putin 30% din banii bagati vanzand barca achizitionata initial. Aceeasi chestie e valabila si pentru barcile cu placa: multi isi aleg una micuta, zicand ca "ajunge 2,4cp" si pe urma isi dau seama ca abia stai pe loc cu motorul asta pe Dunare etc etc.

La genul asta de achizitie, daca te scumpesti la inceput ai toate sansele sa dai pana la urma mult mai multi bani, o buna parte din ei de pomana.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Noiembrie 3rd, 2008, 10:24 pm

Hai ca am instalat si galeria foto, acum am mai mult timp de scris :D

Pentru partea a doua, sa trecem la materiale. Lasam la o parte camerele de tractor (un singur strat de cauciuc, senzatii tari :lol: ) si barcile de PVC unistrat, tip plaja. Viata n-are pret, asa ca decat sa dai dintr-o porcarie de-asta mai bine stai pe mal, ca nu-ti plang copiii de foame acasa.

Prima chestie acceptabila sunt rusestile, fie ele facute din materiale dublu strat, cauciuc plus panza, fie (mai avansat) din cauciuc+panza+cauciuc. Am avut din a doua categorie pe la inceputuri. Cumparata in 1993, din stoc militar, i-am vandut-o prin 2004 sau 2005 lui Andrei Ovidiu (eu nu mai aveam ce face cu ea, imi cumparasem Areca cu placa de motor). Materialul era inca in perfecta stare, nu se cutase, nu facuse pori, nu avea nici pe dracu. Singurul punct slab era lipiciul, la fiecare inceput de sezon trebuia sa te uiti pe unde are tendinta sa se dezlipeasca. Una peste alta, pentru cine nu are bani, o ruseasca din 2x cauciuc si 1x panza e clar mai buna decat una ieftina si fara placa de motor din 2xPVC si 1x panza. Motivul? Barcile ieftine din sandwich PVC sunt lipite cu adeziv, care "lucreaza" in timp si ataca materialul. Atentie insa, prin Ucraina se fac acum niste imitatii jalnice dupa rusestile clasice gen Ufimka 2.

Cum se mai discutase si dincolo, in ultima vreme a mai aparut o oferta bunisoara la categoria asta: Intex Seahawk II (atentie, aia cu 2 arab e de jucarie). La 500- 550 ron prin Carrefour, Metro samd, o barca de sandwich PVC termosudat, cu valve mari pe baloanele laterale (pe fund are tip colac de jucarie) se poate bate de la egal la egal cu rusestile de calitate.
Gerula
Site Admin

Mesajde adiwolf pe Noiembrie 6th, 2008, 9:21 pm

Gerula scrie:...Evident, daca mergi aproape mereu la pescuit in 2 sau mai multi alege ca mine, baloane de 55cm ...

si ma rog,ce barca ai cu baloane de 55??areca??
la ce bani??
adiwolf
membru nou

Mesajde kuintautti pe Noiembrie 7th, 2008, 2:14 pm

alo sefu ... ai promis ca mai scri ceva despre barci ...

pina acu nu ai scris mai nimic interesant , olea despre materiale , olea depre ce vrea fiecare ... bla bla bla...

io chiar vreau sa-mi iau si sint curios cu ce modele de barci iesi la interval

am motor termic bun dar e mic ( doar 3,5 cai putere ) si vreau barca de cel putin 3 m lungime
kuintautti
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Noiembrie 7th, 2008, 2:26 pm

Adiwolf, da, Areca. Pentru preturile la zi cel mai bine e sa suni la fabrica. Desi pe forumul lui radulescu (care e dealer Kingfisher :lol: ) s-a scris in 3-4 randuri ca Areca nu mai face, ca a plecat lumea la Kingfisher etc, ultima oara cand am verificat, anul trecut, faceau in continuare barci mai ieftine si mai bune decat Kingfisher.

Prima oara cand mi-a vazut barca Paco a zis ceva de genul "ehe, cate vieti o fi salvat asta" :lol: . A crezut ca-i barca marina de salvare, asa arata.

Dumitre, ai vazut si tu cu ce-am fost prins, nu ma hingheri :lol:.

La 3.5 cai putere nu ai nici o sansa (fix zero) sa pui in planaj o barca pneumatica de 3m.
Gerula
Site Admin

Înapoi la Echipamente