Atentie la bateriile litiu ion (li-po) de pe Torqeedo!

Lansete, mulinete, naluci, forfacuri, gripuri, barci, motoare samd

Atentie la bateriile litiu ion (li-po) de pe Torqeedo!

Mesajde Gerula pe Septembrie 27th, 2010, 1:26 pm

In urma unei discutii avute la targul AvP, am constatat ca lumea nu prea stie in ce consta diferenta dintre o baterie Litiu-ion, cum sunt cele de pe Torqeedo, si o baterie clasica, bazata pe plumb. (adica na, toti au remarcat ca astea de pe Torqeedo sunt mult mai usoare/puternice, dar atat :D )

Ei bine, posesorii de Torqeedo (si cei care au in plan o asemenea achizitie) ar trebui sa studieze un pic problema si sa afle care sunt riscurile legate de folosirea bateriilor Litiu-ion (mai cunoscute ca Litiu Polimer sau prescurtat Li-po).

Tehnologia este descrisa pe larg aici, dar ce nu se prea spune este riscul pe care si-l asuma (de preferinta in cunostinta de cauza) orice persoana care cumpara baterii Li-po.

In primul rand, puteti vedea aici ce se intampla cu o baterie li-po incarcata defectuos (supra-incarcata, in cazul de fata) http://www.youtube.com/watch?v=B-AoAYrEy-o

In al doilea rand, puteti vedea aici rezultatul inteparii unei baterii Li-po http://www.youtube.com/watch?v=4OsBc8RqSKU

Firesc, si supra-incalzirea bateriilor li-po duce la accidente similare: bateria se umfla de la caldura ("puffed lipo" in google va produce rezultate edificatoare) si apoi ajunge un soc mecanic foarte mic pentru un foc de toata frumusetea.

Partea proasta a unui foc cauzat de o baterie li-po este ca nu se stinge cu apa . Singurul mod de a stinge un asemenea foc este sa-i tai sursa de oxigen, fie punanad nisip sau alte materiale peste focarul de incendiu, fie acoperind focul cu un material ignifug.

Asta este si motivul pentru care bateriile li-po se pastreaza in pungi speciale, facute dintr-un material similar celui din care se produc si pelerinele anti-foc cu care pompierii scot oamenii din incendii.

Aici se poate vedea cum o astfel de "punga" opreste un foc provocat de o baterie Li-po http://www.youtube.com/watch?v=z3o_2mwRPdw

Iar aici se poate vedea ce se intampla daca "punga" nu este de calitate http://www.youtube.com/watch?v=ZEkewCjiDs0

Personal, detin cateva baterii li-po (sunt foarte eficiente pentru diferite aplicatii) si toate stau intr-o ditamai punga (cam de marimea unei foi A3). Ca idee, punga are 1 kil si ceva goala :D.

Acum, evident ca bateriile Torqeedo sunt de foarte buna calitate, iar faptul ca sunt montate intr-o carcasa rigida le fereste de impunsaturi samd. Dar eu unul n-as sta foarte linistit daca ar trebui sa merg cu motorul turat la maxim (chestie care incinge foarte tare bateriile li-po) cand afara sunt 38 de grade si suprafata bateriei are vreo 50 de grade in repaos...
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Atentie la bateriile litiu ion (li-po) de pe Torqeedo!

Mesajde BygDaddy pe Septembrie 27th, 2010, 4:47 pm

nu prea le am cu astea dar de la telefoanele mobile credeam ca litiu-ion si litiu-polimer sunt diferite.eu am avut un singur celular cu litiu-polimer si tinea bateria foarte mult(8 zile in primele luni de utilizare si spre 6 zile in anul 4 de utilizare).acum am pe un nokia kitiu-ion si e praf ma tine 2 zile maxim si nu folosesc multimedia deloc iar timpul vorbit este in medie la fel
BygDaddy
hârşit în rele

Locaţie: Gera/Thuringen

Mesajde Gerula pe Septembrie 27th, 2010, 5:22 pm

Bateriile de pe telefoanele mobile sunt intr-adevar litiu ion (sau li-po) dar sunt baterii cu o singura celula (voltaj 3.7-4.2v) , de capacitate mica si montate in carcasa solida (hardcase). In plus, nu se baga direct in charger ci se incarca prin circuitele telefonului. La limita insa, si cu una de-asta sunt sanse sa iasa un foc frumos daca o scoti din carcasa de plastic si ii dai o gaura :D .

Problemele apar de obicei la baterii li-po de capacitate mare si care au multe celule in ele. bateria pentru Torqeedo 801 are 29.6 V, numar care se divide uimitor de bine cu 3.7, dand fix 8. Cu alte cuvinte, este o baterie li-po cu 8 (opt) celule. Scap-o mai tare pe jos si pe urma ai sanse sa vezi un foc de tabara de toata frumusetea, cand ti-e lumea mai draga :o .
Gerula
Site Admin

Mesajde pupu pe Septembrie 27th, 2010, 6:14 pm

Pai daca imi aduc bine aminte, acum, doua trei luni, Sony a avut mari probleme cu bateriile Litiu -Ion (a retras cantitati importante) de la jocuri si telefoane.

Numai bine...
pupu
trecut prin multe

Mesajde Gerula pe Septembrie 27th, 2010, 9:48 pm

Exact. Si alea erau baterii hardcase care functionau in device-uri unde temperaturile nu sunt niciodata prea ridicate. La fel a patit si Dell acum vreo 4 ani, cand a facut un recall masiv la bateriile de laptop.

N-as vrea sa fiu inteles gresit, bateriile li-po sunt o tehnologie de mare viitor (multi zic deja ca litiul este petrolul viitorului din aceasta cauza). Dar, fata de bateriile pe baza de plumb, sunt mult mai periculoase in momentul de fata, si ar trebui folosite doar de catre persoane care inteleg acest lucru si stiu ce precautii trebuie sa-si ia.

In plus, personal nu cred ca este sigur sa tii o baterie li-po in soare, pe luciul apei, in miezul verii, si apoi sa-i dai blana motorului, incingand astfel si mai tare celulele li-po din carcasa aia.
Gerula
Site Admin

Înapoi la Echipamente