Ancore de barca pentru locuri cu agataturi

Lansete, mulinete, naluci, forfacuri, gripuri, barci, motoare samd

Ancore de barca pentru locuri cu agataturi

Mesajde Gerula pe Septembrie 21st, 2009, 10:53 am

Un subiect aparent simplu, dar in realitate foarte complicat :D

Pe garlele cu agataturi de pe la noi, ancorele clasice, cu brate, sunt pierdute foarte repede. Nici alea tip sapaliga nu rezista prea mult.

Eu am apelat la solutia romaneasca a sabotilor de frana CFR, mult mai greu de pierdut si simplu/ieftin de inlocuit. Cu toate astea, si astia raman uneori intepeniti, iar daca n-ai rezerve in barca, de multe ori inseamna sa te intorci pana la masina ca sa poti continua pescuitul.

Are cineva vreo solutie mai desteapta?
Gerula
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Re: Ancore de barca pentru locuri cu agataturi

Mesajde tudor pe Septembrie 21st, 2009, 9:39 pm

Eu am discuri de haltere cumparate de la Decathlon. Deci ieftine. In general nu se agata ca ai vazut unde pescuiesc. Daca se agata tai si cumpar altele. :dance:
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Septembrie 21st, 2009, 9:43 pm

Buna si ideea asta, mai ales ca, fiind rotunde, se agata mai greu :D
Gerula
Site Admin

Mesajde Jedi pe Septembrie 21st, 2009, 11:45 pm

Fac si eu o intrebare :mrgreen: ,nu-i total oftopic da nici pe linga subiect. Am citit odata despre efectul atenuarii tangajului ,daca e atasata o bucata de lant, imediat linga ancora. Se explica fenomenul de-a fir a par, plus ce grosimi si lungimi de lant pentru diferite barci ar fi optime. Benefica era si impiedicarea uzurii sforii in zona respectiva.Habar nu mai am unde era articolul cu pricina.Stiti cum e cu lantul asta?
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde Gerula pe Septembrie 22nd, 2009, 12:49 am

Nu stiu cum e cu tangajul, dar mie mi-a explicat foarte clar un marinar ca lantul ala e mai important decat ancora in sine cand vine vorba de oprirea/fixarea vaporului. Daca fundul e nisipos, ancora nu are in ce se bloca, si atunci lasi pe fund niste zeci de metri de lant pentru a creste frecarea/mari inertia.

Nu prea vad insa cum se poate aplica asta la barci mici. Nu prea renteaza sa cari zeci de kile de lant in barcuta :lol: .
Gerula
Site Admin

Mesajde Jedi pe Septembrie 22nd, 2009, 1:00 am

A ..nu era vorba de zeci de kile sau metri aici ci de un metru sau un metru jumate de lant ,pentru o barca uzuala.Greutatea lantului contrabalansa cumva barca si reducea mult hatzanatul.
Jedi
hârşit în rele

Locaţie: Montreal

Mesajde tudor pe Septembrie 22nd, 2009, 8:40 am

Jedi, lantul este obligatiriu pe mare, aici chiar legea te obliga sa ai 5m de lant prins de ancora si dupa aia sfoara. Nu cunosc cauzele. Pe apa dulce situatia este cu totul diferita si nu cara nimeni lanturi in barca.
tudor
hârşit în rele

Mesajde Gerula pe Septembrie 25th, 2009, 11:11 am

Pai e foarte logic: pe fundul marii sunt tot felul de stanci ascutite, scoici etc, daca toti tampitii ar umbla cu ancora legata direct de funie, paza de coasta n-ar mai face altceva decat sa dea primul ajutor :lol: .
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Octombrie 8th, 2009, 10:24 am

Am mai auzit de o varianta buna, chiar mai buna decat discul de gantera: dala de pavaj cu goluri (genul ala prin care poate creste iarba). Are si greutate mare si, avand goluri, se infige foarte bine in zonele cu substrat mâlos.
Gerula
Site Admin

Mesajde Gerula pe Iulie 27th, 2010, 12:46 pm

Readuc subiectul in atentia publicului, intrucat in port la Nisa era apa extrem de limpede si am vazut exact ce face lantul ala, chiar si in cazul unei barci mici: din cauza inertiei proprii, limiteaza foarte bine efectul de tractiune pe care barca il are asupra ancorei. Concret, se vedeau pe fundul apei, in nisip, "parantezele" facute de lant cand barca se miscase. Amplitudinea maxima era bineinteles spre varful de care era legata sfoara, in timp ce, de la jumatate spre ancora, lantul practic nu se miscase.

Mi-am adus aminte de subiect cand am vazut azi in Bricostore lant de vanzare. Punand cap la cap ce s-a scris aici cu ce-am vazut la Nisa, mi-am luat si eu 5m :D.
Gerula
Site Admin

Înapoi la Echipamente