Nu inceteaza sa ma uimeasca una din caracteristicile pe care multi romani, in special cei cu o educatie mai precara, o exhiba extrem de des: invidia distructiva. Daca neamtul, americanul sau japonezul incearca sa-si ia o masina mai noua si mai smechera decat aia pe care o invidiaza, romanul o sa incerce s-o zgarie cu cuiul, sau, daca nu indrazneste, o sa spuna tuturor cat de proasta e si ce mult consuma

.
Azi am avut un pic de timp si am intrat cu sila in cotetul lui rasulescu, pentru a-mi face o idee despre cele intamplate pe durata excursiei mele in Egipt. Am constatat nu numai ca fan Gerula a avut dreptate cand mi-a spus ca trogloditii erau capiati de ciuda

, dar si ca a purtat un razboi de gherila cu care i-a macinat incet dar sigur

, chestie care explica, probabil, felul in care au cazut ca secerati cand m-am intors cu bateriile incarcate si cu idei proaspete

. Dar sa nu divagam.
Cum spuneam, am constatat ca trogloditii au fost capiati de ciuda. Iar aceasta ciuda vad s-a manifestat in cateva forme foarte bine definite

. Mai intai au incercat sa spuna cat de rau e in Egipt, ce mizerie samd, numai ca au inceput sa vina articolele mele cu impresii de acolo
http://optimvs.wordpress.com/2011/01/06/ramesseum/ si teoria asta n-a mai prea tinut

. Pe urma au incercat sa spuna ca, de fapt, n-as fi acolo

, chestie cu care s-au facut si mai tare de ras cand au inceput sa apara fix pozele pe care le cerusera ei (inca o data, multumiri lui fan Gerula, care a reusit sa-mi trimita vorba printr-o cunostinta comuna

). Si, in finalul penibil-grotesc, au incercat sa sustina ca fan Gerula ar fi clona mea si ca, de fapt, eu stau cat e ziua de lunga sa discut cu ei pe net din Egipt

. Ipoteza care s-a dus pe apa Sambetei cand au aparut persoane care stiu cam cum sta treaba cu netul in Egipt

.
Va spun cinstit ca aberatiile pe care le-am citit azi mi s-au parut un excelent material si pentru psihiatri, nu numai pentru psihologi

. Trecand insa peste bolile mintale evidente de care sufera insi ca Adelina Avram, m-as opri totusi la acest gen de invidie distructiva care pare a fi specific romaneasca.
E limpede ca insi de joasa conditie sociala si intelectuala, gen "modigliani", nu au alta solutie, pentru ca nici nu-si pot permite acest gen de excursii, si probabil ca nici nu le inteleg rostul. Dar pe-acolo probabil mai sunt si persoane care, daca ar face un efort, ar putea sa manifeste o alta forma de invidie, mult mai elevata, si anume cea constructiva

. Oare gresesc, si gasca respectiva e compusa numai din trogloditi? Sau pur si simplu instinctul de turma si adanc inradacinatul "sa moara si capra vecinului" sunt prea puternice?